A doua pictura murala pe fatada unui bloc din Bucuresti

În vara anului trecut câţiva artişti polonezi de la Şcoala de Pictură Murală din Gdańsk au pictat faţada unui bloc din cartierul Militari, iar anul acesta a fost rândul unui bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei.

pictura murala str. valea ialomitei
pictura murala drumul taberei

Lucrarea prezentată sâmbătă, 13 septembrie 2014, în cartierul Drumul Taberei din București (pictată pe peretele blocului C18A de pe str.Valea Ialomiței nr. 1A) are ca temă aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală.

Pictura a fost realizată de artiști ai Școlii de Pictură Murală din Gdańsk: Rafał Roskowiński, prof. Jacek Zdybel, Magdalena Pela, Katarzyna Marcinkowska și Wojciech Woźniak.

prof. Jacek Zdybel bucuresti
prof. Jacek Zdybel

Intitulată „Macarale”, pictura a fost dezvelită în prezența Ambasadorului Republicii Polone, dl. Marek Szczygieł, reprezentanți ai Institutului Polonez, Primăriei Sectorului 6 și ai Centrului Cultural European Sector 6.

ambasadorul poloniei Marek Szczygieł
centru – Marek Szczygieł

ishoot.ro

Artiștii au pictat siluetele unor macarale pe un fundal în culorile steagurilor naționale ale Poloniei și României.

caderea comunismului pictura murala
simboluri

Macaralele din șantierul naval sunt un element caracteristic peisajului din Gdańsk, orașul în care s-a născut mișcarea Solidaritatea, dar, înainte de toate, simbolizează munca și muncitorii care, chiar acolo, în Șantierul Naval din Gdańsk, s-au opus regimului comunist în anul 1980.

pictura murala bloc C18A bucuresti
pictura murala

Ei au deschis drumul spre libertate în Polonia, iar protestul și solidaritatea lor au dus la colapsul sistemului autoritar și începutul schimbărilor democratice din Polonia, pe care au urmat-o și celelalte țări din zonă. Tocmai la aceste evenimente și la căderea regimului ceaușist din România se referă și inscripția „1980 – A ÎNCEPUT LA GDAŃSK, 1989 – S-A ÎNCHEIAT LA BUCUREȘTI”.

revolte anticomunism pictura murala
revolutii

Interesant este şi faptul că în zonă se află un şantier al noii magistrale de metrou, astfel este prezentă şi o macara!

santier metrou drumul taberei
santier metrou

santier metrou drumul taberei valea ialomitei
santier metrou drumul taberei

Tot ca fapt divers vă mai povestesc că doi trecători, locuitori ai sectorului 6 (cel puţin aşa mi-au spus), mă întrebau pe mine (eu locuies în sectorul 3) care, din cei prezenţi, este primarul sectorului! Voi ştiţi cum arată primarul din sectorul/oraşul unde locuiţi?

panorama drumul taberei
panoramic

Dacă şi voi vă întrebaţi care este diferenţa între pictură murală şi graffiti, răspunsul, pe scurt este următorul: pictura murală este realizată cu
acordul propietarului/proprietarilor clădirii. Dacă doriţi să aflaţi mai multe citiţi aici sau aici.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.