Aniversarea Zilei Fotografiei in Romania cu expozitie foto si concert jazz

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Fotografiei în România, 11 ianuarie fiind ziua de naştere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.

ziua fotografiei in romania expozitie foto borsec institutul balassi
Ziua Fotografiei in Romania – expozitia ”Borsec statiunea de odinioara”

La începutul anului 2019, cu ocazia Zilei Fotografiei, Institutul Balassi din București l-a celebrat pe Carol Popp de Szathmary (Szathmári Pap Károly născut la Cluj, 1812 – București, 1887) prin expoziția foto ”Borsec – stațiunea de odinioară” și un concert de jazz fusion susținut de Ineffable din Borsec. Fototgrafiile prezintă viața stațiunii balneare Borsec de la începutul secolului XX.

poza trupa jazz fussion ineffable borsec bucuresti
Ineffable – jazz fusion la Ziua Fotografiei in Romania

Expoziția de fotografie a fost vernisată de Mik József, primarul orașului Borsec, vineri, 11 ianuarie 2019, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.

poza vernisaj expozitie borsec Kósa András László Farkas Aladár Mik József institutul balassi
Kósa András László (s) – Mik József (c) – Farkas Aladár (d) – Ziua Fotografiei in Romania – institutul Balassi

Fotografiile expuse în sălile Institutului provin din două surse: o parte a fost selectată de pe Fortepan, un site dedicat fotografiilor vechi. Cea mai veche imagine expusă a fost realizată în 1907 de Erdélyi Mór, fotograf renumit în aceea vreme. Expoziția prezintă și o parte din colecția pe care o dețin doi pasionaţi de istoria locală, colecţionarii Farkas Aladár şi Pethő Csongor.

expozitie foto borsec statiune ziua fotografiei romania
Borsec statiunea de odinioara – expozitie foto – Ziua Fotografiei

Fragment din scurat prezentare a orașului Borsec susținută de Farkas Aladár:

De-a lungul anilor 1840, Szathmári Pap Károly a petrecut multe veri la Borsec (și la Vâlcele – la cele două stațiuni cunoscute pe plan mondial în acea vreme) pentru a se trata, iar între timp căuta clienți pentru a-și câștiga existența. A și găsit familii române bogate care l-au și răsplătit pentru munca sa. La Borsec i-a cunoscut pe domnitorul Țării Românești de atunci, Gheorghe Bibescu, și pe soția acestuia, care l-au invitat la București.

poza instalatie imbutelia apa minerala borsec
Borsec – apa minerala

Carol Popp de Szathmári (n. 11 ianuarie 1812, Cluj, Imperiul Austriac – d. 3 iulie 1887, București) a fost un pictor și grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa.

borsec statiune expozitie foto ziua fotografiei romania
Borsec – statiunea de odinioara – expozitie foto – Ziua Fotografiei

A fost fiul lui Daniel Szathmáry, mic nobil, fără moșie, și pastor angajat al Colegiului Reformat din Cluj. Soția lui Daniel Szathmáry a fost Suzanna (Zsuzsanna), născută Vass. Carol (Károly) Szathmári și-a efectuat primele studii la Colegiul Reformat din Cluj. Apoi a studiat dreptul și a lucrat o vreme ca funcționar la Sibiu. Supranumele de Popp (Pap) și l-a atribuit cu referire la profesia tatălui său. În tinerețe a avut o legătură romantică cu artistocrata Maria Văcărescu, viitoarea soție a spătarului Costache Ghica și a doua soție a prințului Gheorghe Bibescu.

Pe urmele acestei pasiuni a vizitat prima dată Țara Românească în anul 1831. Un timp a studiat pictura la Roma, unde s-a împrietenit cu Constantin Lecca. Ulterior a plecat la Viena, unde a studiat pictura la Academia de arte, printre alții, cu Peter Fendi (1792-1842) și Johann Treml (1816-1852). În continuare a efectuat două voiaje de studii în Italia.

Din 1843 a activat la București. Prin 1853 a lucrat o vreme cu Anton Chladek. A călătorit intens în țară și străinătate, de unde a adus numeroase imagini pitorești cu caracter de reportaj, dintre care cele executate în acuarelă se disting prin vervă, spontaneitate și poezie.

ishoot.ro

În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele talbotipii (calotipii).

În perioada 1860-1870 Carol Popp de Szathmari a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa și a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii. Prin aceasta, el este recunoscut cunoscut ca primul foto-jurnalist de război.

A călătorit în China, iar cu acordul Țarului Rusiei, a ajuns și în Siberia, unde a realizat fotografii artistice.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

A deținut un atelier de fotografie pe terenul închiriat de la Ștefan Greceanu, pe Podul Mogoșoaiei, vis-a-vis de Biserica Săridar.

Vă recomand să vedeți: Ora de istorie a tehnicii foto la Muzeul fotografiei George Eastman

În anul 1855 a primit patru medalii, pentru albumele de fotografie realizate și pentru activitatea sa fotografică, medaliile fiind acordate de regina Angliei, împăratul Austriei, împăratul Napoleon al III-lea al Franței și regele Spaniei.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.