Arhiva lui Costică Axinte la Muzeul Național al Țăranului Român

Costică Acsinte (pseudonimul lui Constantin Axinte) a fost un fotograf român născut la data 4 iulie 1897 în comuna Perieți, județul Ialomița, fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Maria. El a reuşit să imortalizeze poveştile demult uitate ale unor români de la începutul secolului trecut şi o mică parte din fotografiile realizate de-a lungul a 60 de ani de activitate pot fi văzute la Muzeul Național al Țăranului Român până pe 11 septembrie 2014, în Sala Acvariu.

arhiva lui costica acsinte mtr
fotografiile lui costica acsinte

Arhiva lui Costică Axinte, fotograf profesionist care vreme de peste 60 de ani, între 1916 şi începutul anilor 1980, a umplut mii de filme şi plăci fotografice cu chipuri, locuri şi evenimente din viaţa judeţului Ialomiţa, a fost recuperată în format digital de Cezar Popescu, fost jurist şi pasionat de fotografe.

cezar popescu mtr bucuresti
cezar popoescu

Constantin Axinte a participat ca voluntar la războiul pentru reîntregirea neamului românesc în cadrul Grupului I de aviație unde a urmat cursurile Școlii de Pilotaj.

muzeul taranului roman arhiva costica acsinte
Ionut Trandafirescu – Virgil Stefan Nitulescu – Cezar Popescu

Pînă la data de 15 iunie 1920, când este trecut în rezervă cu gradul de sergent, contingent 1918, a activat ca fotograf de război.
După lăsarea la vatră a deschis la Slobozia atelierul „Foto Splendid C. Acsinte. Se stinge din viață la 7 ianuarie 1984 la vârsta de 87 de ani.

Arhiva lui Costică Acsinte mtr
din Arhiva lui Costică Acsinte

Expoziția de la Muzeul Național al Țăranului Român cuprinde 35 de fotografii, selectate cu ajutorul lui Cezar Popescu şi merită să o vizitati mai ales că la MTR sunt şi alte evenimente (de exemplu festivalul de teatru Undercloud)

arhiva lui costica axinte
la expozitie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.