City break in Timisoara – fotografii si sugestii trasee turistice

Dacă aveți la dispoziție 3-4 zile libere poate ar fi bine să vizitați Timișoara. Cred că din când în când merită să facem un city break în România. Așadar, dacă sunteți curioși cum poate fi un city break în Timișoara, vă invit să citiți mai departe.

city break timisoara piata unirii romania vara
city break Timisoara – piata Unirii

Din București puteți ajunge la Timișoara cu avionul. Atât Ryanair cât și Tarom oferă curse spre Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara (TSR), iar prețul biletelor poate fi verificat pe acest site sau pe acesta, care, am impresia, că acceptă și tichete/voucehere de vacanță.

poze aeroport timisoara tsr romania fotografii avioane
zbor timisoara bucuresti – TSR

Trenul sau autocarul/microbuzul nu mi se pare o soluție bună, dacă trebuie străbătute distanțe mari (mai mari de 100 km).

Zborul durează în jur de 50 minute, dar mai multe informații despre zborul Timișoara – București am scris aici.

Timișoara seamănă un pic cu orașele din Austria, dar mai are multe lucruri de îmbunătățit. În capitala Banatului veți găsii multe zone pietonale, dar și piste pentru bicicliști, inclusiv sistem de închiriat biciclete ( VeloTM), clădiri superbe dar nepuse în valoare, tramvaie vintage pline de farmec, “firobuzele” (așa spuneau localnicii troleibuzelor), în general un sistem de transport public bine pus la punct, statuile împrăștiate prin oraș, băncile colorate, Teatrul Mare ce cuprinde teatrele german, maghiar și român, Bega cu vaporașele, toate adunate dau șarm și plac.

poza sigla hotel timisoara timis banat
prin Timisoara

Dar mai este mult de muncă în Timișoara: clădirile trebuiesc renovate, podurile și unele străzi reparate, eventual cablurile duse în subsol. Dar sper, mai ales că are onoarea de a fi Capitala Europeană a Culturii 2021, multe se vor schimba în bine în orașul de pe Bega. Sibiul a reușit, rămâne de văzut dacă timișorenii vor reușii și ei!?

poza caiac bega timisoara romania city break
city break Timisoara – caiac Bega

Pentru cazare în Timișoara verificați ofertele de pe Perfect-Tour.eu sau Booking.com sau Airbnb.com

La plimbare prin Timișoara sau ce o să vezi în oraș

Cu unele excepții, majoritatea obiectivelor turistice dar și cluburile, cafenelele, barurile și terasele din Timișoara sunt grupate în centrul orașului, așa numitul cartier Cetate.

Cartierul Cetate – City Break la Timișoara

city break Timisoara cartier cetate catedrala ortodoxa
city break Timisoara -cartier Cetate

Cetatea s-a format în secolul al XII-lea, evoluţia sa fiind impulsionată de construcţia unui castel al regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, la început de secol XIV. Ulterior, Timişoara s-a aflat sub dominaţia turcilor, iar în 1716 a fost ocupată de către trupele imperiale austriece, devenind parte a Imperiului Habsburgic. În oraş, s-a instaurat prima dată administraţia românească de-abia în anul 1919. Moştenirea austriacă se resimte încă pe străzile Timişoarei, în special prin arhitectura clădirilor din Cetate. Pe lângă construcţiile în stil baroc, ulterior, s-au adăugat edificii în „stilul 1900”, palate Secession, case cu elemente neoromâneşti etc.

Piaţa Victoriei sau Piaţa Operei, cum mai este denumită, are forma unui dreptunghi, cu două laturi lungi, concepute ca spaţii de promenadă (Corso şi Surogat), şi două mai mici. Pe latura Corso se află o serie de clădiri impozante, ridicate la începutul secolului al XX-lea: Palatul Lloyd, Palatul Neuhausz, Palatul Merbl, Palatul Dauerbach, Palatul Hilt şi Palatul Szechenyi. Vizavi, pe latura Surogat, se aliniază Palatul Loffler, Palatul Camerei de Comerţ şi blocuri de locuinţe din anii 1960.

Simbol al evenimentelor din decembrie 1989, aceasta este locul în care pe 20 Decembrie 1989 Timișoara s-a autoproclamat primul oraș liber de regimul comunist din țară.

Pe laturile mai înguste ale pieţei se află două monumente arhitecturale reprezentative ale oraşului, respectiv Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română şi clădirea Operei („Palatul Culturii”).

poza opera timisoara romania
city break Timisoara – Opera

Construită în perioada 1936 – 1940, Catedrala Mitropolitană din Timişoara îmbină stilurile bizantin şi moldovenesc, având nu mai puţin de 11 turnuri, dintre care cel principal ajunge la 83,7 metri. Subsolul adăposteşte un mic muzeu, unde pot fi admirate cărţi religioase, o colecţie valoroasă de icoane şi alte obiecte de cult.

poza seara timisoara Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română
Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română – Timișoara – sera

Piaţa Victoriei din Timişoara include şi două monumente deosebite. Unul dintre ele este “Lupoaica cu lupii”, o replică la scară mai mică a Lupei Capitolina. A fost dăruită, în anul 1926, chiar de oraşul Roma şi statuia se sprijină pe un pilon înalt de cinci metri.

poza statuie lupoaica cu pui timisoara catedrala ortodoxa
city break Timisoara – Lupoaica cu pui si Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română

Un alt monument este fântână arteziană, cunoscută de localnici şi sub denumirea “Fântâna cu peşti”. A fost ridicată în anul 1957, este unul din simbolurile pieţei, fiind locul de întâlnire al multor oameni.

poza fantana cu pesti timisoara seara fotografii
fantana cu pesti – Timisoara

În apropiere de Opera Națională se află și Muzeul Național al Banatului (castelul Huniade – în 2018 când am vizitat eu Timișoara, muzeul era închis pentru renovare).

poza castelul huniade timisoara muzeul banatului
city break Timisoara – castelul Huniade

Mai multe informații dar și o hartă a obiectivelor turistice din cartierul Cetate găsiți pe acest site

Lângă Opera Națională, pe strada Alba Iulia, se află acele umbrele colorate, dar și o interesantă fântână cu apă potabilă. Strada Alba Iulia duce și spre altă piață.

poza umbrle colorate timisoara romania
umbrele colorate – city break Timisoara

poza fantana porumbei pasari timisoara
fantana – city break Timisoara

Piața Libertății
Se pare că în perioada medievală, aici, se afla piaţa centrală a cetăţii.

poza porumbei piata libertatii timisoara romania fotografii
porumbei piata Libertatii – city break Timisoara – Romania

Spaţiul actual a luat naştere în urma unei reorganizări urbane din secolul al XVIII-lea, în jurul ei ridicându-se cele mai vechi clădiri ale oraşului actual, printre care Primăria Veche și Cazinoul Militar (aici ar fi fost și un muzeu militar, dar din câte am înțeles a fost închis, nici tunurile din față clădirii nu mai sunt prezente).

poza tunuri cazinou timisoara piata libertatii
google maps – tunuri cazinoul militar Timisoara

Construit în perioada 1731 – 1734, în stil baroc, edificiul Primăriei Vechi păstrează pe frontispiciu vechea stema a oraşului, precum şi o inscripţie ce aminteşte de ocupaţia otomană (în această clădire, înainte de anul 1716, a existat o baie turcească). Primăria a funcţionat în clădirea din piaţă până în anul 1949.

poza panoramica piata libertatii timisoara
piata Libertatii – panoramic – Timisoara

În prezent, Piaţa Libertăţii este dominată de statuia Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk, similară cu cea a Sfintei Treimi, aflată în Piaţa Unirii.

poza statuia Sfânta Maria Sfântul Ioan Nepomuk timisoara romania calatorie
statuia Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk – piata Libertatii – city break Timisoara

Ca fapt divers, pe Google Maps încă mai puteți vedea vechea amenajare a pieței Libertății, din 2011, care avea mulți copaci. În 2018 copacii nu mai erau prezenți, fapt ce m-a derutat un pic la orientarea în teren!

captura google maps timisoara piata libertatii
google maps – piata liberatii – timisoara

Piața Unirii

poza panoramica piata unirii timisoara romania
piata Unirii – panorama – city break Timisoara

Situată aproape de piața Libertații, se remarcă prin frumoasele clădiri care o înconjoară, realizate în stil baroc, care dau culoare şi personalitate acestui loc încărcat de istorie. Piaţa Unirii este cea mai veche piață a Timișoarei și are acest nume în amintirea faptului că trupele române care au intrat în oraș în anul 1919 s-au oprit în această zonă.

poza drona domnul catolic timisoara piata unirii fotografii
drona – Domul Catolic – Timisoara

Pe lângă domul romano-catolic, care domină piaţa, aici se află şi o statuie ridicată în cinstea Sfintei Treimi, unul dintre cele mai reuşite monumente în stil baroc din oraş. În prezent, amplasată în mijlocul pieţei, statuia face parte dintr-o categorie de monumente des întâlnită în spaţiu catolic austriac şi cel sud-german în epoca barocă, şi anume „coloanele ciumei”. Statuia Sfintei Treimi din Piaţa Unirii a fost creată la Viena şi a ajuns la Timişoara în anul 1740.

Monumentul este format dintr-o coloană triunghiulară, în vârful căreia se află un capitel cu Sfânta Treime, reprezentată simbolic de Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, care ţin coroana cerească deasupra capului Fecioarei Maria. Pe laturile monumentului sunt reprezentate simbolic cele trei calamităţi care au lovit oraşul în secolul al XVIII-lea: războiul, ciuma şi foametea.

poza statuie sf.treime piata unirii timisoara romania
statuie Sf. Treime – piata Unirii – city break Timisoara

Printre clădirile interesante din Piaţa Unirii care merită fotografiate şi observate mai de aproape, se numără Palatul Baroc (muzeul de Artă – vezi aici articolul dedicat), Catedrala Episcopală Ortodoxă Sârbă, Casele canonicilor, Casa cu Lei, Casele „La Elefant” şi „La Trei Husari”, Casa Bruck, etc.

Din zona pieței Unirii puteți merge spre parcul Botanic sau în partea opusă spre Muzeul Evenimentelor din Decembrie 1989 (denumirea oficială fiind Asociația Memorialul Revoluției – am scris aici mai pe larg despre evenimentele din decembrie 1989) apoi spre monumentul Punctelor Cardinale și bastionul Maria Theresia.

poza monument puncte cardinale timisoara
puncte Cardinale – city break Timisoara

Parcul Botanic din Timișoara
Așezat pe o suprafață de 9 hectare, este un superb parc dendrologic declarat în urmă cu aproape două decenii rezervație științifică.

poza flori parcul botanic timisoara romania
parcul Botanic – Timisoara

Bastionul Maria Therezia

poza bastion maria theresa timisoara romania
bastion – city break Timisoara

Bastionul reprezintă o parte din fostul zid de apărare al cetăţii şi a fost ridicat în perioada 1730 – 1735. În afară de acest bastion, din vechiul sistem de fortificaţii al Timişoarei s-au mai păstrat doar două mici porţiuni, vizibile în Parcul Botanic şi pe Calea Al. Ioan Cuza, restul construcţiilor fiind demolate pentru a permite extinderea oraşului. În total, cetatea avea nouă bastioane (Carol, Francisc, Theresia, Iosef, Hamilton, Castelul, Mercy, Eugeniu, Elisabeth) şi trei poţi de acces (Viena, Petrovaradin şi Transilvania), dărâmate în 1891.

fotografie Bastionul Maria Therezia timisoara poze romania
Bastionul Maria Therezia – Timisoara

În anul 2010, după reamenajare, bastionul Maria Therezia a fost deschis din nou pentru public. Cu o suprafaţă de circa 9.000 de metri pătraţi, vechiul bastion este utilizat în prezent pe post de pasaj, însă găzduieşte şi mai multe restaurante, magazine, baruri, precum şi două expoziţii permanente ale Muzeului Banatului: cea de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Secţia de Etnografie a Muzeului Satului, dar și Muzeul Ștefan Popa Popa’s, cel mai rapid caricaturist din lume, cu un record înregistrat în Guiness Book.

muzeu caricatura stefan popa popas timisoara bastion
muzeul Stefan Popa Popas – Bastion – city break Timisoara

De la Bastionul Maria Therezia puteți merge pe bd. Revoluției din 1989, traversând podul Decebal, până la parcul Regina Maria (harta). În apropiere se află palatul Székely și Sinagoga din Fabric și la câteva străzi distanță o să vedeți Biserica romano-catolică Millenium. De la parcul Regina Maria , dacă urmați cursul Begăi spre parcul Copiilor Ion Creangă, puteți vedea fântâna arteziană Pestalozzi (harta) și podul Îndrăgostiților cu lacătele iubirii (pasarela „Ioan Polen” – vezi aici articolul dedicat lacatelor de dragoste).

poza fantana arteziana pestalozzi timisoara
fantana arteziana Pestalozzi -city break Timisoara

Aproape de parcul Copiilor Ion Creangă se află parcul Rozelor (articolul dedicat poate fi citit în această postare)

Râul Bega trece pe lângă cele trei parcuri, iar recomandarea mea este să vă interesați dacă vaporașele au traseu în zonă. În 2018,cele 7 vaporașele încă nu funcționau, deși erau cumpărate de câteva luni.

Vă recomand să citiți: Recomandari alegere geanta sau rucsac foto pentru calatorii

Cele de mai sus cred că pot fi vizitate în 3 zile. Dacă veți stat mai mult în Timișoara sau doriți să vedeți altceva, chiar și unele locuri inedite, vă propun alte trasee.

Cartierul Fabric – City Break la Timișoara
Situat la est de cartierul Cetate, are câteva atracții ce merită văzute: Fabrica de Bere, parcul Regina Maria, piața Traian, palatul Mercur, palatul Nagele, palatul Neptun, Sinagoga din Fabric, Biserica Millennium, Centrala Hidroelectrică, etc.

Fabrica de Bere

poza fabrica bere timisoreana timisoara
Fabrica de Bere – Timisoara

Timişoara are o veche tradiţie în ceea ce priveşte berea, aici, situată pe str. Ştefan cel Mare 28 (harta), aflându-se prima fabrică de bere din România, ale cărei porţi s-au deschis în anul 1718. O parte din vechea fabrică continuă să existe chiar şi în prezent. Lipsa apei potabile a determinat înfiinţarea acestei fabrici de bere, care a servit iniţial aprovizionării armatei austriece. Ulterior, aceasta a fost concesionată mai multor proprietari.
În anul 2001, fabrica timişoreană a fost achiziţionată de SABMiller, companie care a continuat investiţiile, ducând mai departe tradiţia berii de calitate.

poza butoaie berarie curtea berarilor timisoara
beraria Curtea Berarilor – Timisoara

Fabrica nu poate fi vizitată, dar poți intra la Berăria Curtea Berarilor care este lipită de fabrica, o bere proaspătă la halbă parcă era 6 lei și aveau vreo 4 tipuri de bere.

Centrala Hidroelectică Timișoara

poza hidrocentrala turbinele bega timisoara
Turbinele – Timisoara

Microhidrocentrala Bega sau „Turbinele” este prima hidrocentrală realizată pe teritoriul actual al României. Proiectul hidrocentralei a fost realizat de către „arhitectul oraşului” (echivelentul titlului „arhitect-şef” de astăzi) Székely. Unii cercetători consideră că ansamblul „Turbinelor” reprezintă cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900 realizată la Timişoara. Arhitectul a utilzat elemente de decor stilizate şi abstracte, tipice limbajului curentului Wiener Sezession.

floria.ro

Cartierul Fabric este destul de mare, cred că o zi este necesară pentru o vizită rapidă, cu pauza de rigoare, două zile pentru a amira toate clădirile din zonă, dar și a degusta mai pe îndelete din produsele culinare locale.

Mai multe informații despre cartierul Fabric și harta obiectivelor turistice pot fi consultate pe acest site

Unde să mai mergeți în Timișoara – Cartierul Iosefin

Dacă aveți timp, merită să vizitați cartierul Iosefin, situat la sud-vest de Cetate. Acest cartier s-a format după anul 1716, numele său fiind atribuit în cinstea împăratului Iosif al II-lea, fiul Mariei Terezia.
În carierul Iosefin puteți vedea: Piața Sfânta Maria, palatul Comunitatii Reformate (aici au început evenimentele din decembrie 1989), palatul Apelor și Marchall, Casa cu Păuni și Bufnițe, Casa cu pauni, Casa Rudolf Menczer, palatul Ancora, fostul hotel Royal, palatul Alexandru Pisica , Sinagoga din Fabric etc.

poza paltul mercur timisoara romania
Mercur – Timisoara

Monumentul Sfintei Maria – legenda spune că aici a fost martirizat Gheorghe Doja, pe locul respectiv fiind amplasată pe un stâlp o icoană a Sfintei Maria, icoană care a rezistat în acel loc pe toată durata stăpânirii otomane. În urma deteriorării, icoana a fost înlocuită cu o statuie, care a fost înlocuită și ea de teri ori.

poza monument sf. maria timisoara romania
monument Sf. Maria – Timisoara

Actualul monument, realizat în 1906, a fost proiectat de László Székely, iar sculptura Mariei a fost realizată de György Kiss

Mai multe informații despre cartierul Iosefin și harta obiectivelor găsiți pe acest site

Transportul în Timișoara
Orașul de pe Bega poate fi străbătut la pas sau cu una din bicicletele închiriate de la Velo TM , dar și cu vaporașele de pe râul menționat anterior.

poza biciclete inchiriere velotm timisoara
biciclete VeloTM – Timisoara

Alte opțiuni: mașina proprie sau transportul în comun.

rca-ieftin.ro

În mai 2018, Timișoara a intrat în rândul marilor orașe în care călătoriile cu transportul public se pot plăti și cu telefonul. Practic, călătorii trebuie să-și instaleze o aplicație pe telefon, să își adauge datele cardului bancar și apoi să scaneze un cod QR și să selecteze titlul de călătorie dorit. Aplicația 24pay se găsește atât în Google Play, cât și în App Store și este gratuită. Funcționează cu carduri Visa și Mastercard.

poza plata electronica bilet electronic timisoara 24pay
24pay – bilet electronic transport in comun Timisoara

24 pay cuprinde un portofel virtual, o aplicație pentru controlor, care poate verifica valabilitatea biletelor de transport și o interfață desktop pentru generarea rapoartelor de activitate și financiare. Pentru ca plata să se facă mai ușor, în fiecare tramvai, autobuz sau troleibuz a fost instalat un autocolant cu instrucțiuni și cu un cod QR. În 2018 informațiile pentru acest sistem modern erau doar în limba română, nu știu cum se descurcau străinii care vizitau orașul.

poza tramvai timisoara stpt
tramvaie – Timisoara

Timișoara are o Grădină Zoologică și un Muzeu al Satului

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Timișoara, unul din cele mai importante orașe din România, merită vizitat acum, dar și în 2021 când va fi Capitala Culturală Europeană. Este un oraș frumos cu potențial turistic, dar mai este mult de muncă: o bună parte din clădirile istorice necesită renovații majore, acele infochioșcuri turistice reparate și puse în funcțiune, introducerea unor abonamente la transport pentru turisti, poate chiar și un city pass ar fi util, etc.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Mai multe imagini, unele panoramice, pot fi văzute la Galeria Foto.

fotostefan

3 thoughts on “City break in Timisoara – fotografii si sugestii trasee turistice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.