Cum a fost la East European Comic Con 2014

De vineri,9 mai, până duminică, 11 mai 2014, pasionații de filme SF, jocuri și benzi desenate au avut ocazia să îi cunoască pe artiștii preferați, invitați la East European Comic Con (EECC) 2014.

East European Comic Con EECC 2014
East European Comic Con 2014

ROMEXPO a fost în weekend gazda unor cunoscute personaje din filmele SF.

Îmi pare bine că anul acesta am reuşit să ajung la a doua ediţie a East European Comic Con (EECC), care s-a desfăşurat într-un spaţiu mai mare decât cel ocupat de ediţia 2013 şi bine că spaţiile complexului Romexpo au fost mari, pentru că şi numărul vizitatorilor a fost pe măsură: potrivit organizatorilor au fost circa 20.000 de vizitatori, în cele trei zile în care s-a derulat evenimentul de la București!

vizitatoti comic con bucuresti romexpo
vizitatori

Cred că nu exagerez dacă afirm că East European Comic Con 2014 a fost cea mai mare convenţie a pasionaţilor de jocuri, filme, seriale și benzi desenate din Europa de Est, având ca sursă de inspirație Comic Con-ul din San Diego, SUA.

eecc bucuresti romexpo
pe apucate

La EECC vizitatorii au avut parte de mai multe evenimente; practic EECC a avut câte ceva de oferit pentru toate gusturile.

De exemplu fanii s-au înghesuit să îi vadă pe actorii, invitați speciali la Comic Con 2014, Mark Sheppard, Jason Momoa și Natalia Tena, și nu cred ca s-au uitat la bani pentru a primi autografe sau pentru a face poze alături de personajele din două dintre cele mai cunoscute seriale, Game Of Thrones și Supernatural.

Apropo tronul de fier din Urzeala Tronurilor a fost una din atracţiile evenimentului. Foarte multe persoane au stat la coadă, pe toată durata evenimentului, pentru a se fotografia din postura de conducători, fie si pentru citeva secunde, ai celor 7 Regate din Game Of Thrones.

games of trones comic con bucuresti
urzeala tronurilor

Dacă pentru autografe sau fotografii cu actorii invitați speciali accesul se făcea contra cost (biletele care le permiteau să se întâlnească oricând cu actorii îndrăgiți au costat 100 sau 120 lei), accesul la tron, pentru fotografii, a fost gratuit, aceasta fiind probabil şi una din cauzele care a și atras mulți vizitatori.

reguli tronul urzelilor comic con
regula tronului

După cum se vede unii chiar au fost mai inventivi când s-au aşezat pe tron!

pe tronul urzerilor
pe tron

În aceeaşi hala, să-i zicem Sala Tronului, deşi organizatorii, mai pragmatici, au numit-o Vendors Hall, erau prezenţi şi artişti plastici, realizatori de benzi desenate şi graficieni care expuneau şi vindeau desenele sau schiţele de creaţie personală. Printre alţii, i-am văzut pe cei de la Harap Alb Continuă, pe cei de la Creative Monkeyz, pe Vlady – The Cute Vampire, pe cei de la Herbs sau pe fetele care au creat Zbeng & Zbantui.

Creative Monkeyz comic con bucuresti
Creative Monkeyz
The Faber-Castell Illustrations Competition comic con bucuresti
The Faber-Castell Illustrations Competition

De asemenea, am asistat la o adevărată paradă de costume cosplay, de toate genurile, de inspiraţie variată, din filme, cărţi, jocuri etc. De fapt aş spune că prezenţa acestora este unul dintre principalele elemente de atracţie; cel puţin, în cazul meu, acesta a fost principalul motiv pentru care am mers la Comic Con 2014.

cosplay comic con bucuresti
cosplay
loki team comic con bucuresti
loki

Am vrut să văd dacă şi la noi prinde acest tip de activitate şi se pare că asistăm la o evoluţie; dacă la primele două ediţii DreamHack am văzut un număr redus de cosplay-eri, la Comic Con 2014, numărul celor costumaţi a fost impresionant. Este adevărat că cele două evenimente, DreamHack şi Comic Con, sunt diferite, dar oricum nu greşim dacă afirmăm că se vede o evoluţie a fenomenului cosplay şi probabil pe la a patra sau a cincea ediţie majoritatea vizitatorilor să vină la eveniment costumaţi (nu doar cu tricouri cu Superman sau Batman, sau cum a văzut la multe fete coroniţe cu urechiuşe de iepuraş sau de pisicuţă).

costum comic con bucuresti
costum

Cuvantul „Cosplay” provine de la combinaţia termenilor „costume” şi „play”. Această activitate presupune ca o persoană să se costumeze şi să intre cât mai bine în pielea unui personaj ales, fie din lumea reală, fie că este un personaj imaginar, din filme, seriale, cărţi, jocuri video, desene animate etc.

cosplay comic con bucuresti
detalii

Unele dintre costumele pe care le-am văzut acolo erau chiar foarte bine realizate. Este drept că eu nu prea am recunoscut multe personaje sau costume ci m-am mulţumit să le privesc, să le admir şi să le fac câte o poză sau mai multe. La această ediţie a Comic Con am preferat să-i fotografiez în stil fotojurnalistic, adică fără regie, mai mult aşa în elementul evenimentului, adică cu mulţimea de vizitatori. Dar din câte am observat majoritatea cosplay-erilor erau binevoitori când li se cerea permisiunea să fie pozaţi, aşa că probabil la următoarea ediţie Comic Con am să-i rog şi eu să încercăm să facem poze mai fără vizitatori; care de altfel, nu puţini la număr au fost cei care s-au fotografiat în compania lor.

vizitatori comic con bucuresti
multime

Alt fapt interesant: o parte din cei costumaţi erau străini; deci East European Comic Con începe să aibă un renume şi dincolo de graniţele României.

Mai amintesc că aici la Comic Con a fost invitată şi Yaya Han, una dintre cele mai faimoase cosplayer-iţe (oare aşa se spune?!), care activează în domeniu de aproape 15 ani.

Yaya Han comic con bucuresti
Yaya Han

Din câte am înţeles, până acum a realizat peste 250 costume ale unor personaje din animaţii japoneze, benzi desenate, jocuri video, sci-fi şi propriile desene. Yaya Han şi Kamui au împărţit “booth-ul”, unde ofereau autografe (mi se pare că tot contracost) sau cine dorea putea să se fotografieze cu ele (fotografiatul era gratuit).

Yaya Han a participat în calitate de invitat de onoare la cea de-a doua ediţie a East European Comic Con, alături de alţi doi cosplayeri renumiţi: Giada Robin – cosplayer de origine italiană, a fost recunoscută în cadrul CWM (Cosplay World Master) ca artist cosplay reprezentativ pentru Italia

Giada Robin comic con bucuresti
Giada Robin

şi Svetlana Quindt aka Kamui din Germania, care practică cosplay din 2003, fiind recunoscută pentru armurile realizate, câştigând Grand Prize la Blizzcon 2013, în plus este şi autoarea a câtorva cărţi din domeniu, ca de exemplu “The Book of Cosplay Armor Making” şi “The Book of Cosplay Painting” .

Svetlana Quindt aka Kamui comic con bucuresti
Kamui

Cele trei invitate au jurizat cele două concursuri de cosplay: cel pentru costume (desfăşurat sâmbătă) şi cel de skits – interpretare a unor scurte scene (desfăşurat duminică). Zilele următoare voi revenii şi cu alte imagini de la cele două concursuri de cosplay. Imaginile foto-video de la concursurile de cosplay de la EECC pot fi vazute aici.

Dornici să intre în pielea personajelor favorite, dar și să câștige diferite premii, mai mulți cosplayeri s-au înscris în concurs și au reprodus costumele personajelor din filme cât mai detaliat cu putinţă.

Chiar dacă am uitat numele prezentatorului de pe scena principală, totuşi îl menţionez şi pe dânsul (cumva daca ştiţi cum se numeşte chiar vă rog să mi-l reamintiţi şi mie printr-un comentariu). Am aflat numele dânsului: Kenneth Huegel, cosplayer american stabilit în România.

prezentator comic con bucuresti
prezentator EECC

Kenneth Huegel a fost la înălţime, trecând cu uşurinţă şi umor atât peste micile dificultăţi tehnice (nu ştiu cum se face că multe evenimente de pe la noi au probleme cu sonorizarea; microfonia fiind aproape nelipsită, iar uneori nu există deloc sunet!), cât şi peste micile probleme organizatorice; în plus, cred eu că dânsul fiind american s-a descurcat de minune cu pronunţarea numele participanţilor la concursurile de cosplay (nu-i uşor pentru un vorbitor de engleză să pronunţe numele româneşti sau ale celor veniţi din ţările vecine, Ungaria şi Serbia). Mi-am mai plăcut că domnul respectiv şi-a adus aminte duminică că în America este Mother Day şi a sunat-o pe mama sa, de pe scena “în direct”, să-i ureze Happy Mother Day.

mother day in direct de la comic con bucuresti
happy mother day

Nu doar pe scena principală aveau loc concursuri pe teme specifice evenimentului, ci şi în zona jocurilor electronice se desfăşurau concursuri de League of Legends, Counter Strike, Dota 2, World of Warcraft: Hearthstone.

Ca şi reprezentanţi din zona hardware, i-am remarcat pe cei de la Logitech, pe TP-Link şi BenQ. Cine ştie poate dacă acest eveniment nu se desfăşura la un timp atât de scurt dupa Dreamhack 2014, poate mai veneau şi alte firme din zona IT hardware games.

Duminică, 11 mai, am fost la Hotel Pullman (sala New York), unde au fost proiectate în avanpremieră episoadele 1 și 3 ale celui de-al doilea sezon al serialului SF Metal Hurlant Chronicles. La finalul proiecţiei cei prezenţi au stat de vorbă cu doi din membrii echipei serialului SF: creatorul şi regizorul serialului, Guillaume Lubrano şi actorul Karl E. Landler.

panel Metal Hurlant Chronicles comic con bucuresti
Guillaume Lubrano – Karl E. Landler

De fapt despre acest eveniment am aflat de pe twitter (fallow me 🙂 ) de la Karl E. Landler! Ca să vezi, reţelele de socializare pot fi şi utile:)

Cele două episoade prezentate m-au surprins în mod plăcut; chiar nu ştiam că şi în Europa se pot realiza astfel de SF-uri, credeam că americanii deţin monopolul la astfel de producţii.
Dar uite că şi europenii au talent la SF-uri interesante; dacă ar fi să compar Metal Hurlant Chronicles cu producţiile americane, sper că nu greşesc prea tare dacă spun că mi s-a părut a fi o combinaţie între Firefly şi Twilight Zone.
Oricum Metal Hurlant Chronicles este un serial science-fiction inspirat de benzile desenate din revistă franceză Métal Hurlant. Fiecare episod se desfășoară pe o altă planetă și cu personaje diferite, elementul de legătură dintre toate acestea fiind un asteroid care joacă un rol important în viața lor și în viitorul civilizației.

Serialul reunește nume precum Michael Biehn (Alien, Terminator) James Marsters (Buffy), Rutger Hauer (Blade Runner) Michael Jai White (Spawn, The Dark Knight), Scott Adkins (Expendables 2), Joe Flanigan (Stargate Atlantis), John Rhys Davies (The Lords of the Rings) sau Kelly Brooks.

Metal Hurlant Chronicles are două sezoane, primul dintre ele fiind deja difuzat în România de AXN, iar cel de-al doilea urmând să apară pe micile ecrane în vară.

Dacă am înţeles bine serialul a fost filmat şi în România, la studiourile Castel Film şi a fost cumparat şi de SyFy, fapt ce permite realizatorilor serialului să filmeze şi alte episoade pentru noile serii.

Accesul la proiecție și la panel a fost permis în baza biletului de acces general, fără să fie necesară o înscriere prealabilă.

sportmaniac.ro

Ce-ar mai fi de spus despre East European Comic Con (EECC) 2014? Programul activităţilor a fost clar, harta tuturor sălilor a fost la rândul ei clară, s-au definit căi de acces şi evacuare (diferite), s-au delimitat clar zonele de formare a cozilor, au fost pregătite puncte de prim-ajutor, am văzut chiar şi o maşină de pompieri parcată pe acolo gata de intervenţie, în caz de necesitate. Se găseau şi două puncte de alimentaţie publică volante, plus restaurantul dintr-unul din pavilioanele complexului Romexpo. Aşadar setea, provocată de căldura din pavilioane, era uşor de domolit şi cu ceva răcoritor de la punctele menţionate anterior.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Aşadar eu m-am simţit bine la East European Comic Con (EECC) 2014; nu m-am plictisit deloc şi transmit felicitări organizatorilor. Alte imagini de la EECC pot fi văzute la Galeria Foto.

Datorită numărului mare de vizitatori sper că organizatorii nu numai că au reuşit să-şi recupereze cheltuielile aferente realizării acestui eveniment, dar au realizat şi ceva profit, astfel încât să ne bucurăm şi anul viitor de o a treia ediţie a East European Comic Con (EECC).

fotostefan

2 thoughts on “Cum a fost la East European Comic Con 2014”

  1. Cu vreo trei decenii în urmă a fost realizată o animaţie pornind de la titulatura americană a revistei Metal Hurlant – Heavy Metal. Din cauza problemelor legate de coloana sonoră, acel film a fost mult timp difuzat pe şestache. Prin 2000 a fost realizată o continuare a lui heavy Metal.
    La acest serial, Metal Hurlant, între producători se găsesc şi românii de la Castel Film. Dacă nu mă înşel, episoade au fost difuzate pe HBO, dar nu bag mâna în foc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.