De cati megapixeli ai nevoie?

Iniţial nu aveam de gând să scriu aceste rânduri, dar în urma unor discuţii cu nişte prieteni aflaţi în căutarea unui aparat de fotografiat, mi-am dat seama că publicitatea care s-a făcut şi încă se face numărului de maegapixeli, încă mai face “victime” în rândul celor care îşi doresc un dispozitiv cu care să fotografieze (aparat foto sau smartphone).

mirrorless fuji x-e1
fujifilm x-e1

Aşadar m-am hotărât să public şi eu câteva idei despre subiectul numărului de megapixeli sau altfel spus rezoluţia unui aparat de fotografiat.

mirrorless sony a7s
sony a7s

Să lămurim pe scurt câteva noţiunii: pixel, megapixeli şi rezoluţie.
Un pixel este un punct digital dintr-o imagine. Cuvântul provine din “picture elements” şi descrie cele mai mici componente ale imaginii. Se prescurtează prin “px”, uneori şi cu “p”.
Cu cât ai mai multe puncte, cu atât poţi tăia (crop) mai mult dintr-o poză fără să-i afectezi calitatea, dar şi asta până la o limită.

poza fuji x10 12mpx
fuji x10 12mpx – crop
fuji x10 12mpx poza bucuresti
fuji x10 12mpx

Un megapixel este, în principiu, 1.000 x 1.000 de pixeli, adică un milion de pixeli.

Rezoluţia în megapixeli (prescurtat: Mpx sau Mp) exprimă numărul total de pixeli cuprinşi în aria imaginii, indiferent de forma ei. De exemplu, dacă o imagine este dreptunghiulară şi are 2 megapixeli, ea ar putea avea atât o rezoluţie de 1.600 x 1.200 (1.600 x 1.200 = 1,92 megapixeli, rotunjit la 2 Mpx), dar şi de 20.000 x 100, precum şi alte combinaţii.
Deci rezoluţia se poate exprima atât sub forma unui produs, de exemplu 3000 x 2000 pixeli cât şi sub forma rezultatului acestui produs: 3.000 x 2.000 = 6.000.000 pixeli sau 6 MPx. Foarte des numărul de megapixeli se rotunjeşte până la 1 – 2 cifre după virgulă.

Olympus OM-D E-M5 Mark II poza motociclist
Olympus OM-D E-M5 Mark II

Din păcate persoanele din departamentele de markenting ale producătorilor de aparatură cu ajutorul cărora putem fotografia, observînd că această categorisire a aparatelor, în funcţie de numărul de (mega)pixeli de pe captor a prins foarte bine la public, au ales să promoveze aparatura bazându-se mai mult pe rezoluţiei în megapixeli.

photosetup.ro

Dar rezoluţia (numărul megapixelilor) nu este suficientă şi din punctul meu de vedere, dacă nu printaţi pe hârtie pozele digitale chiar nu ar trebui să fie un criteriu foarte important atunci când doriţi să cumpăraţi un aparat foto sau un smartphone.

De exemplu în mediul online, Facebook, Instagram, Twitter chiar şi o poză de 1 megapixel este suficient! De fapt, dacă nu mă înşel, la Facebook rezoluţia medie acceptată este de 960 x 720 px (adică 0.69Mpx), iar la albume dacă setaţi High Quality rezoluţia poate ajunge până la 2048 x 2047 px (4 Mpx).
La Instagram au mărit rezoluţia până la 1080 x 1080 px (1,2 Mpx). Twitter-ul se “laudă” cu rezoluţii de până la 1024 x 521 px.
Dacă pozele voastre depăşesc rezoluţiile site-urilor de socializare menţionate, acestea vor micşora automat pozele.

Iar dacă doriţi să printaţi pe hârtie o imagine digitală, o rezoluţie de 6 megapixeli (3000 x 2000 px) vă oferă aproximativ:
17 x 25 cm la 300 dpi
20 x 30 cm la 250 dpi
25 x 38 cm la 200 dpi
Despre dpi (dot per inch) şi ppi (pixel per inch) vom discuta cu altă ocazie.

Numărul megapixelilor devine important când ştiţi că veţi decupa (crop) din fotografie şi/sau dacă veţi face şi alte prelucrări. Dar, în principiu, cropul (decuparea) este operaţia care se face cel mai des şi bănuiesc că deja vă daţi seama că în acest caz este recomandată o rezoluţie cât mai mare; astfel imaginea rămasă după decupare să fie de o calitate cât mai bună.

test mirrorless sony a6000
sony a6000 – crop

Vezi si: Test cu mirrorless-ul Olympus OM-D E-M5 Mark II si obiectivul M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm 2.8 PRO

sony a6000 graffiti gara de nord
sony a6000

Ca fapt divers, se pare că ochiul uman are o rezoluţie de 576 megapixeli, din care foloseşte doar 7 megapixeli. Detaliile pot fi aflate din clipul de mai jos, realizat (în limba engleză) de Vsauce :

În concluzie: numărul de megapixeli nu este sau nu ar mai trebui să fir cel mai relevant aspect la un dispozitiv de fotografiat (cameră foto dedicată sau smartphone), deoarece calitatea imaginilor depinde de mult mai mulţi factori printre care dimensiunea senzorului, calitatea obiectivului, procesarea semnalului senzorului şi nu în ultimul rând priceperea persoanei care manevreaza aparatul sau dorinţa ei de a învăţa să folosească aparatul de fotografiat!

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “De cati megapixeli ai nevoie?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.