Despre ferotipie (tintype process) cu Rob Gibson

În această eră digitală , când, paradoxal, majoritatea utilizatorilor de aparate foto digitale se plâng de performanţele aparaturii deţinute şi vorbesc, de multe ori în necunoştinţă de cauză, cu nostalgie de era filmului, m-am gândit că nu ar fi rău să ne (re)amintim de unde a pornit şi cum a evoluat tehnica foto şi vom face acest lucru privindu-l la treabă pe fotograful american Rob Gibson, care foloseşte procesul fotografic pe placă ferotipică (ferotipie) sau tintype process cum spun americanii.

tehnica Tintype ferotipie
tehnica tintype (ferotipie)

Tintype, cunoscută şi ca tehnica procesului de colodiu umed negativ, este o fotografie făcută prin crearea unui pozitiv direct pe un suport metalic negru sau suport transparent cum ar fi sticla.

Pentru ferotipie (tintype process) fotograful Rob Gibson foloseşte aparate şi accesorii foto datând din perioada Războiului Civil din America ( anii 1860).

Making a Civil War Tintype Photo from Rob Shenk on Vimeo.

Ca o scurtă recapitulare procesul tintype (ferotipie) presupune următorii paşi:

– la lumină se aplică colodiul pe placa curăţată foarte bine (sper că aţi reţinut că unele subtanţe sunt periculoase pentru organizm);
– în camera obscură se scufundă timp de 3-5 min. placuţa în halogenură de argint (argint pur);
– se scoate din baie, se scurge, se şterge spatele plăcii şi se aşează în suportul special al aparatului ce constă într-un cadru intunecat ce protejează placa de lumină;
– suportul se încarcă în aparatul foto şi urmează a fi dezvăluit pe timpul expunerii; expunerea variază de la câteva secunde la câteva minute;nu se apasă nici un buton, nu există exponometru, doar experienţa fotografului contează
– întregul proces de expunere şi developare a plăcuţei acoperită de colodiu umed trebuie finalizat înainte ca aceasta să se usuce, asta însemnând că fotograful are la dispoziţie aproximativ 10 minute !

photosetup.ro

Ca să termin în acelaşi spirit glumeţ, ca cel de la începutul articolului, vă întreb: cum vi se pare acest proces, vă încumetaţi sau este mai simplu să apăsăm un buton? 🙂

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Dar pentru că majoritatea dintre noi nu au acces la astfel de aparate şi accesorii să ne uităm şi la un proces mai apropiat zilelelor noastre: Marirea negativelor (filmelor foto)

fotostefan

4 thoughts on “Despre ferotipie (tintype process) cu Rob Gibson”

  1. Chiar am inceput sa adun material pentru un articol despre carti cu/si despre fotografie, iar daca voi gasi carti care abordeaza genul de fotografie tintype (ferotipie) am sa le trec acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.