Filtre Close up alternativa de buget pentru fotografie macro

Pentru fotografii macro cu buget redus puteți încerca niște filtre close up, care trebuie montate pe obiectivul aparatului foto.

poza filtre close up fotografie macro
filtre close up – B+W

Fotografia macro este alt stil care poate fi practicat arunci când trebuie să stai în casă. În plus, poți obține rezultate interesante fără să cheltuiești foarte mulți bani.

Fotografia macro – foarte scurtă introducere

Tehnic vorbind, fotografia macro este aceea unde dimensiunea subiectului pe senzor este de cel puțin 1:1. De exemplu dacă un obiect are 1cm și proiecția lui pe senzorul aparatului foto ar trebuie să fie tot 1cm ca să putem afirma că realizăm fotografii macro. Pentru acest lucru ar trebui să folosiți obiective macro, dar pentru că acestea sunt scumpe o alternativă mai ieftină sunt filtrele close up.

Citește și: Profoto B10 – blit de studiou portabil si lumina video

Tehnicile de macrofotografie sunt utile de fiecare dată când doriți să fotografiați subiecte mici, ce de exemplu flori, insecte sau bijuterii, jucării, timbre şi alte produse de dimensiuni reduse.

Filtrele close-up

fotografie macro cu filtre close up
Schneider B+W close-up +10

Filtrele close-up se atașează în față obiectivului (la fel că și alte tipuri de filtre cu filet) și funcționează exact ca o lupă, mărind imaginea obiectului fotografiat.
Aceste filtre close up au putere diferită de mărire, măsurată în dioptrii. De exemplu un filtru cu dioprie +2 va focaliza mai aproape decât un filtru +1.
Prin atașarea unui strat suplimentar de sticlă în față obiectivului se reduce calitatea imaginii. Astfel calitatea imaginii finale depinde foarte mult de calitatea filtrelor close up utilizate.

poza cu Filtrele close-up +3 b+w flori
close-up +3
poza macro floare filtru +5 b+w
close-up +5
poza macro Filtrele close-up +10 dioptri
close up +10 dioptrii

Filtrele close-up sunt destul de ieftine așa că, dacă te-ai hotărât să le cumperi, alege calitatea cea mai bună. Recomandate sunt filtrele Schneider B+W (nume provenit de la creatorii germani ai companiei Bierman + Webber) sau Hoya sau Sigma

Pentru cele mai bune rezultate, producătorul Schneider Optics al filtrului B+W Close-up +1 recomandă folosirea acestuia cu obiective cu focale între 85 mm și 200 mm, la formatele de 35 mm.

Filtrul B+W Close-up +3 poate fi folosit pe orice focală, distanță minimă de focalizare reducându-se la 33 cm.

Filtrele B+W Close-up +4 și +5, se apropie cel mai mult de fotografia macro, diferențele față de gradele mai mici fiind evidente. Pe site-ul Schneider vedeți niște exemple de fotografii realizate cu diverse filtre close-up.

Pont: chiar dacă unele filtre close-up au filet pe ambele părți nu este recomandat să montați mai multe filtre, unul înaintea celuilalt, deoarece calitatea imaginii poate avea mult de suferit.

Câteva fotografii realizate de mine cu Olympus Macro Converter MCON-P02:

poza 50 bani macro fotografie
cu Olympus Macro Converter MCON-P02
poza moneda 50 bani fotografie
fara Olympus Macro Converter MCON-P02

photosetup.ro

poza detaliu floare macro filtre close-up
cu filtru close-up
poza floare alba fotografie detalii
fara filtru

Filtre Close up poza macro floare rosie petale
cu filtrul Macro Converter MCON-P02
fotografie floare petale rosii detalii
fara filtru close-up

Dacă este posibil, încercați să montați un filtru close-up pe teleobiectiv zoom, ceea ce vă va permite fotografierea unor subiecte mici de la distanţe apreciabile. În plus, același filtru folosit pe un obiectiv cu distanţa focală mai mare va avea un efect mult mai vizibil faţa de montarea pe un obiectiv cu focala mai mică.

Avantajele filtrelor close-up:

◾ sunt mici, ușor de strecurat în orice geantă
◾ ușor de utilizat pe orice obiectiv cu filet
◾ permit focalizarea automată la distante mici și setarea diafragmei din aparat
◾ preț accesibil

Dezavantajele filtrelor close-up:

◾ nu asigură un factor de mărire foarte mare
◾ aveți nevoie de lentile close-up diferite pentru fiecare obiectiv (în funcție de diametrul filetului port-filtru)
◾ pot fi probleme cu calitatea imagini (mai ales în zonele periferice ale cadrelor)

Pont: În cazul în care obiectivul are diametrul filetului mai mare sau mic decât cel al filtrului close-up verificați dacă un inel de reducție step-up sau step-down vă poate ajuta.

Și mai ieftine decât filtrele close-up sunt inelele inverosare, dar acestea, părerea mea, au două mari dezavantaje:
◾ diafragma trebuie setată manual, fapt ce nu este posibil la toate obiectivele
◾ focalizarea este manuală

Dacă v-am stârnit curiozitatea despre macrofotografie vă sugerez să vizionați cursul online ”Discovering Macro Photography” oferit gratuit până la finalul lunii aprilie 2020 de Nikon School Online

Tot pentru inspirație poți urmări scurtul clip realizat de Cooph:

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Dacă aveți răbdare pentru macrofotografie veți obține rezultate foarte interesante cu filtrele close-up și s-ar putea să fiți tentați să treceți la următorul pas și anume achiziționarea unui obiectiv macro cu distanța focală fixă! Nu cred că merită să mai pierdeți timpul cu celelalte soluții intermediare, respectiv inel inversor, burduf macro sau tuburi!

Tu cum combați plictiseală în casă zilele astea? #stamacasa #staiacasa

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.