Fotografie timelapse cu Olympus SP-100EE

Bridge-ul cu zoom 50x si sistem Dot Sight Olympus SP-100EE avea in meniu si optiunea Intervalometru, cu ajutorul careia se pot realiza time-lapse photography (fotografie timelapse).

Intervalometru time-lapse photography
olympus sp-100ee time-lapse photography

Citeva informatii despre fotografia timelapse

Termenul de fotografie timelapse sau cum este numit in engleza time-lapse photography a aparut pentru prima oara in cinematografie si intr-o traducere aproximativa inseamna “curgerea timpului”.

Time-lapse este o procedura prin care aparatul foto este setat sa capteze o succesiune de fotografii intr-un interval de timp dat. Intervalul intre fotografii poate sa fie mai putin de o secunda sau o zi, o saptamana, un an in functie de proiectul urmarit.

Sigur ati vazut filmulete documentare cu flori care se deschid in cateva secunde sau cu topirea ghetii sau de exemplu timelapse realizate in calatorie (ca acesta realizat de pilotul Jakub Vlk). Deci este vorba despre compresia timpului, timelapse prezinta ceea ce se petrece in cateva ore sau zile in cateva secunde sau minute.

“Varul” foarte apropiat al time-lapse photography este stop motion (de exemplu ansamblarea motorului de Porsche Carrera); probabil vom discuta despre tehnica stop motion cu alta ocazie.

ishoot.ro

Aparatele moderne foto digitale au facut ca tehnica necesara pentru timelapse sa fie, acum, accesible oricarui fotograf, deoarece la multe aparate foto, in meniu, este prezenta optiunea Intervalometru.
Daca aceasta optiune nu este prezenta sau nu va ofera flexibilitatea de care aveti nevoie puteti achitiona un Intervalometru, adica o telecomanda, care se conecteaza la aparartul foto. Exista mai multe modele de Intervalometre, asa cum puteti verifica aici, singura conditie este ca si aparatul foto folosit sa aiba o conexiune pentru respectiva telecomanda.

Revenind la bridge-ul Olympus SP-100EE, eu am folosit optiunea Intervalometru din meniu, cu toate ca este limitata ca optiuni.
Prin limite ma refer la urmatoarele aspecte:
– SP-100EE poate inregistra maxim 99 de cadre in serie; daca aveti nevoie de mai multe imagini trebuie sa fiti linga aparatul foto si sa reporniti o noua secventa pentru time-lapse
– intervalul de timp intre pozele inregistrate pe cardul de memorie este de 10/20/30/40/50 sec. si 1 – 60 minute; pentru a reda mai fluid miscarea este bine ca Intervalometru, indiferent daca este modelul prezent in meniu sau telecomanda cumparata separat, sa ofere mai multe intervale de timp, de pina la 1 secunda, sau chiar mai scurt.

Intervalometru olympus sp-100ee
Intervalometru

La unele aparate foto, ca de exemplu D800, exista chiar posibilitatea sa obtineti direct timelapse-ul, fara sa mai fiti nevoiti sa folositi diverse programe de calculator. In cazul Olympus SP-100EE eu am folosit programul de pe cd-ul livrat odata cu aparatul foto, anume Olympus Viewer 3.

Olympus Viewer 3
Olympus Viewer 3

Un prim exemplu de fotografie timelapse realizat cu Olympus SP-100EE, este acesta de mai jos, cu inserarea la Ateneul Roman din Bucuresti.

time-lapse ateneul roman bucuresti
la Ateneul Roman

Acest time-lapse este realizat din trei secvente a cite 99 de poze fiecare, la interval de 10 secunde si din pacate intre secvente a trebuit sa mut Olympusul din loc in loc, astfel veti observa mici “salturi” in filmul final:

Al amanunt uitat de mine a fost schimbarea formatului pozei inainte de a porni secventa timelapse. In mod obisnuit pozele sunt in format 4:3 sau 3:2 (raportul latime-inaltime al fotografiilor), dar pentru ca time-lapse photography este mai apropiat de video, atunci formatul 16:9 este mai indicat.

fotografie timelapse parcul titan bcuresti
time-lapse in parcul Titan

Ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun cu aceste formate de imagine sau rapoarte de imagine (aspect ratio) va prezint citeva exemple realizate in parcul Alexandru Ioan Cuza (Titan):

raport 4:3

raport 16:9

Aceste exemple de time-lapse sunt realizate cu softul Olympus Viewer 3, care are o optiune pentru realizare time-lapse, inclusiv o setare pentru a obtine formatul 16:9.

format 4:3

format 16:9

Iar in final o combinatie a tuturor secventelor realizate in parcul Titan:

Posibil ca pe viitor sa revin si cu alte informatii despre time-lapse photograhy, dar pina atunci puteti sa mai vedeti citeva incercari de ale mele aici sau aici.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Fotografie timelapse cu Olympus SP-100EE”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.