Guy Tillim castigatorul HCB Award 2017

În urma deliberărilor organizate la Fundația Henri Cartier-Bresson din Paris, juriul din 2017, l-a desemnat câștigător al HCB Award pe fotograful sud-african Guy Tillim pentru proiectul Muzeului revoluției (Museum of the Revolution).

fotograf profesionist hcb awards 2017 Guy Tillim
©Guy Tillim

Guy Tillim a primit din partea fundației Henri Cartier-Bresson un grant de 35.000 Euro pentru a termina proiectul foto Museum of the Revolution.

În Maputo, capitala Mozambicului, pe bulevardul 24 Julho, există o instituție numită Muzeul Revoluției. Bulevardul a fost numit așa la scurt timp după ce Lourenço Marques a devenit capitală colonialistă portugheză, 24 iulie 1875 marcând sfârșitul unui conflict luso-britanic pentru posesia teritoriului care a fost decis în favoarea Portugaliei. O sută de ani mai târziu, semnificația acestei date are alt sens, deoarece 24 iulie a devenit o dată națională, iar capitala Mozambicului a fost redenumită Maputo. După războiul civil de 13 ani care s-a încheiat în 1990, această zi a devenit acum ziua în care toate proprietățile portugheze au devenit cele ale statului.

Republica Populară Mozambic a devenit Republica Mozambic și, recent, trecerea statului marxist către un regim capitalist este completă. Scena colonială, strada, care este fundalul acestei revoluții, martorul tăcut al acestor mișcări de aspirație, a devenit un muzeu însuși.

poza fotografie africa Guy Tillim castigatorul HCB Award 2017
© Guy Tillim castigatorul HCB Award 2017

Guy Tillim a fotografiat deja străzile din Johannesburg, Maputo, Lunada, Harare, Libreville, Addis Abeba și Nairobi. Datorită HCB Award oferit de fundația Henri Cartier-Bresson, Guy Tillim intenționează să-și continue proiectul în Dakar, Accra, Kampala și Lagos pentru a completa și a documenta aceste peisaje urbane situate în mijlocul realităților unei capitale africane și referindu-se în mod inevitabil prin prisma unui trecut colonial african.

fotografie strada oameni africa mozambic africani
©Guy Tillim – Museum of the Revolution – HCB Award 2017

Guy Tillim s-a născut în Johannesburg în 1962 și locuiește în Vermaaklikheid, Western Cape. A început să fotografieze profesional în 1986, colaborând cu colectivul Afrapix până în 1990. Activitatea sa în calitate de fotograf independent în Africa de Sud pentru presa locală și străină a inclus posturi la Reuters între 1986 și 1988 și Agence France Presse (AFP) în 1993 și 1994.

Arata acest articol si prietenilor tai! Sharing is carring! Share on Facebook
Facebook
7Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.