Lansare de carte la ICR: “Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 – 1919″

Joi, 25 februarie 2015, ora 17.00, la sediul ICR va fi lansat volumul „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc” de Adrian – Silvan Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de Acad. Dan Berindei, preşedinte de onoare al Secţiei de Istorie şi Arheologie, şi de autor, Dr. Adrian – Silvan Ionescu, istoric de artă.

cartea Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 - 1919
Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 – 1919

Lucrarea este dedicată aniversării a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial (1914), război în care România, după doi ani de neutralitate, a intrat să lupte alături de Antantă.

Volumul este prefațat de un studiu despre Serviciul Fotografic al Armatei Române, aflat la dispoziţia Marelui Cartier General din anul 1916, care include fotografi şi operatori celebri în epocă, a căror misiune era aceea de a însoţi deplasarea trupelor pe front, realizând jurnalul iconografic al diverselor unităţi în timpul manevrelor.

În acest album se regăsesc figuri emblematice pentru istoria României: Regina Maria, Regele Ferdinand, Principele Carol, principesele Elisabeta, Maria, Ileana, principele Nicolae, veniţi pe front să-i încurajeze pe soldaţii români. Generali români şi francezi – Eremia Grigorescu, Arthur Văitoianu, generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze ş. a., alături de miile de combatanţi anonimi care şi-au jertfit vieţile pentru salvarea României vor rămâne, prin aceste imagini, în memoria timpului.
Bogatul material iconografic a fost conservat, în perioada interbelică şi postbelică, în fototeci ale unor muzee şi biblioteci: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional, Biblioteca Academiei Române, Arhivele Naţionale, Biblioteca Naţională, Arhivele Militare Piteşti etc. Pentru o reconstituire adecvată, imaginile au fost grupate tematic pentru a reda cele mai importante evenimente derulate până la finalul războiului, în 1919: Familia regală pe front, Artileria, Aviația, Marina, Misiunea Militară franceză, Serviciul religios, Prizonieri germani şi capturi de război, Ambulanța, Masa ostăşească, Repausul, Perioada de ocupaţie etc.

Asociaţia “6 Dorobanţi” va prezenta în deschidere un ceremonial militar ce va omagia combatanţii de acum 100 de ani.
Accesul la evenimentul din 25 februarie, de la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti), este liber, in limita locurilor disponibile.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.