Laptop Toshiba Satellite P755-12G – review

Laptopul Toshiba Satellite P755-12G este un laptop dedicat pentru multimedia și va satisface atât toate cerinţele în materie de divertisment HD premium cât şi cerinţele de procesare pentru editare foto-video.

laptop Toshiba Satellite P755-12G
Toshiba Satellite P755-12G

Toshiba Satellite P755-12G este echipat cu un performant procesor din seria Intel Core i7 Mobile şi cu o placă video NVIDIA GeForce GT 540M cu tehnologie CUDA.

Un motiv în plus pentru care să alegeți acest model este faptul că, în afară de garanția clasică, beneficiază de garanția „Toshiba No Matter What” ce vă asigură o reparație gratuită pentru accidente, recuperarea datelor de pe hard disk sau chiar înlocuire în cazul furtului.

Laptopul Toshiba Satellite P755 are la bază un procesor Intel Core i7-2670QM cu 4 nuclee construit pe tehnologie de 32 nm Sandy Bridge, FSB 1333 MHz , 6MB cache Level 3, fiind suficient de puternic chiar și pentru sarcini dificile gen prelucrare video sau modelare 3D.
Frecvenţa standard este de 2.2Ghz dar procesorul este dotat cu funcţia Intel Turbo Boost până la 3.10Ghz

Alte specificaţiile tehnice ce merită a fi amintite sunt cei 8 GB de memorie DDR3, hard disk-ul hybrid SSD 4GB şi 500GB cu 7200rpm, unitatea pentru discuri Blu-ray, placa video NVIDIA GeForce GT 540M cu 2 GB memorie video GDDR3 cu tehnologie CUDA, suport pentru DirectX 11 şi 3D Vision Ready.

Aspect exterior şi construcţie

Dimensiunile sunt destul de mari (Lăţime x lungime x înălţime : 380,5 x 254 x 30 (faţă)/37,6 (spate) mm) însă normale pentru un laptop cu un display de 15,6 inch şi cu o tastatură numerică alături de tastatura full-size clasică. Nu este nici foarte uşor, cântărind aprox. 2,62 kg, dar cu toate acestea este portabil şi ar putea fi folosit foarte bine în deplasări sau la şedinte foto în aer liber.

Laptopul Toshiba Satellite P755
Satellite P755

Părţile componente sunt destul bine îmbinate într-o carcasă compactă fabricată din materiale cu un finisaj plăcut de culoarea negru „urban” metalizat cu chenar lucios şi model texturat. Efectul este într-adevăr unul de material preţios, însă rămâne veşnicul neajuns al amprentelor lăsate pe suprafeţele lucioase.

Capacul ce acoperă display-ul lui Toshiba Satellite P755-12G este acoperit cu o suprafață oarecum mată dar ce are o textură plăcută privirii. Cum spuneam anterior producătorul a numit această culoare negru „urban” metalizat.

toshiba p755-12g
capac P755

Materialul folosit pentru acoperirea exteriorului este regăsit pe restpad, în jurul tastaturii și al difuzoarelor, pentru un plus de efect.
Touchpad-ul se întinde pe o suprafață destul de mare., iar butoanele specifice sunt separate, mari şi răspund la o apăsare mai fermă. Touchpad-ul se simte bine la atingere datorită texturii ce previne alunecarea şi vine cu suport pentru multi-touch, care acceptă diverse funcţii de derulare, zoom şi lansare cu ajutorul degetelor.

Touchpad toshiba p755-12g
Touchpad

Tastatura retroiluminată este de asemenea comodă, cu 102 taste plate de culoare neagră mată şi dimensiuni normale.Doar tasta Space are o dimensiune mai mică decât cea standard, iar imediat sub aceasta este poziționat un buton care dezactivează touchpad-ul.
De reamintit şi faptul că tastatura este prevazută cu bloc numeric separat.

În partea din faţă sunt dispuse senzorul pentru semnalul infraroşu de la telecomandă, card reader-ul (pentru carduri SD, miniSD/microSD cu adaptor, SDHC, SDXC, Memory Stick, Memory Stick Pro, MultiMedia Card şi xD-Picture Card) şi led-urile indicatoare stării sistemului.

card reader toshiba p755-12g
fata toshiba p755

Pe laterala stângă sunt dispuse fanta de aerisire, portul VGA, conexiunea 10/100/1000 LAN (Fast Ethernet), portul HDMI, portul USB 3.0 care acceptă funcţia USB Sleep-and-Charge (vă poate încarca smartphone-ul chiar şi când laptopul este oprit) și un port USB.

stinga laptopului satellite p755-12g
stinga P755-12G

Laterala dreaptă adăpostește mufa pentru căşti şi pentru microfon, două porturi USB 2.0, unitatea optică Blu-Ray, priza de alimentare şi slotul Kensington pentru fixarea de siguranţă.

dreapta laptop satellite P755-12G
dreapta laptop P755-12G

Din punct de vedere al conectivităţii mai trebuie să amintesc faptul că P755 are Wireless (802.11b/g/n ) şi Bluetooth, lipsind doar modemul şi/sau slotul pentru SIM-ul pentru conexiune 3G.

La capitolul multimedia laptopul Satellite P755-12G stă bine, pe lângă dotările clasice (Blu-Ray, cititor de carduri, ieșirea HDMI, cameră web de 1.3 Mp ) reușește să surprindă cu difuzoarelor Harman Kardon integrate.

boxe stereo Harman Kardon
Harman Kardon

Sunetul furnizat de micile boxe stereo Harman Kardon este foarte bun, aşa că vizionare filmelor sau ascultarea melodiilor preferate devine o plăcere.

Laptopul Satellite P755 este livrat cu un ecran TFT HD TruBrite Toshiba de 39,6 cm (15,6’’) cu luminozitate ridicată pentru vizualizare 3D, retroiluminare cu LED-uri şi raport de aspect de 16: 9. Iar rezoluţia lui este de doar 1366 x 768, suficientă pentru vizionare filmelor în format blu-ray, dar cam la limită pentru editare foto.

display satellite p755-12g
display

Am să mă opresc puţin la acest display. Dacă doriţi să prelucraţi fotografii pe acest model P755-12G trebuie să ştiţi de la bun început că ecranul lui nu este de tip IPS, cum se recomandă pentru grafică, ci de tip TFT cu retroiluminare cu LED-uri.Asta nu înseamnă că nu puteţi edita fotografii sau video ci că trebuie să fiţi mult mai atenţi la prelucrare; cei cu experienţă în prelucrarea foto sunt în avantaj pentru că se vor acomoda cu acest ecran mult mai repede.

Este obligatoriu ca pe lângă reglarea luminozităţii (Brightness) şi setarea schemei de putere (de exemplu High Performance) să utilizaţi un dispozitiv de calibrare, cunoscut sub numele de colorimetru.

După calibrare eu am făcut câteva teste cu grilele de calibrare pe care vi le recomandam aici iar rezultatele au fost bune.
Imaginile sunt clare, culorile vii iar ecranul, deşi este lucios, reuşeşte să redea bine diferenţele de contrast şi tonurile de culoare.
De asemena este important să ţineţi cont şi de unghiul de vizibilitate care în acest caz nu mi se pare a fi la fel de generos ca la display-urile dedicate editării foto/video ; de aceea trebuie să găsiţi poziţia ideală pentru privit acest display şi să o menţineţi pe durata prelucrării foto.

Performanţe

Așa cum era de așteptat după simpla lecturare a specificațiilor tehnice, Windows Experience Index cataloghează foarte bine P755-12G, cea mai mică notă fiind acordată mediului de stocare.

Windows Experience Index satellite p755-12g
Windows Experience Index 5.9

CPU-Z ne arată informaţiile de ansamblu despre laptopul P755-12G:

cpu-z satellite p755-12g
1
cpu-z satellite p755-12g
2
cpu-z satellite p755-12g
3
cpu-z satellite p755-12g
4
cpu-z satellite p755-12g
5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specificaţiile tehnice detaliate ale laptopului Toshiba Satellite P755-12G pot fi citite pe site-ul oficial.

De curiozitate am folosit şi câteva programe de benchmark şi chiar dacă sunt variantele free ce nu dispun de toate testele, totuşi rezultatele obţinute sunt suficiente să ne formăm o opinie.

PCMARK 7 basic edition:

PCMARK 7 basic edition satellite p755-12g
3501

3DMark:

3DMark satellite p755-12g
3DMark

În cazul cinebench se poate observa punctajul bun pentru testul OpenGL dar și puterea de randare foarte bună pentru un portabil.

cinebench laptop toshiba p755-12g
cinebench

Temperaturile de funcţionare raportate de către utilitarul Core Temp 0.99.8 au fost de aprox. 57 de grade celsius în Idle şi 81 de grade în cazul încărcării 100% a procesorului.

Core Temp 0.99.8 satellite p755-12g

Core Temp 0.99.8 toshiba p755-12g

57 gradeTot pentru testarea puterii de procesare am descarcat varianta trial a soft-ului de editare foto Nikon Capture NX2. Acest program este un mare consumator de resurse hardware, iar conversia a 184 de fotografii NEF în JPG a durat 35 de minute.

Nu am uitat nici de programul de editare foto realizat de Canon: Digital Photo Professional. Cred ca acesta program este mai bine optimizat pentru folosirea resurselor hardware ale calculatorului, deoarece conversia a 201 fotografii RAW în fotografii JPG a durat 5 minute!

Conform producătorului Satellite P755-12G are o autonomie până la 3 h (măsurată cu Mobile Mark™ 2007), dar în practică autonomia a fost de până la 2,40 h conectat la internet și luminozitatea ecranului la maxim 80% (profilul energetic High Performance).
Încărcarea acumulatorului Lithium Ion durează aprox. 1.35 h.

Concluzie:
Chiar dacă Toshiba Satellite P755-12G nu este un laptop dedicat şi proiectat special pentru prelucrare foto/video, totuşi datorită configuraţiei puternice face faţă cu brio sarcinilor de editare foto-video.Şi nu în ultimul rând să nu uităm că la puterea de procesare se adaugă şi dotările multimedia de calitate, fiind un laptop demn de seria P – Premium Performance.

Modelul P755-12G vine insoţit şi de kit-ul NVIDIA 3D Vision cu ochelari cu obturare activă şi o telecomandă despre care am să vă ofer detalii într-un post (articol) viitor.

Toshiba Satellite P755-12G poate fi cumpărat şi de la pcgarage.ro , unde se deruleză promoţia 10% Voucher Cadou pentru orice Laptop , sau la eMag.ro

Puncte forte pentru Toshiba Satellite P755-12G:
+ configuraţie puternică pe baza tehnologiei Sandy Bridge Intel Core i7
+ Windows 7 Home Premium pe 64 de biţi (preinstalat, recuperare HDD Toshiba)
+ HDD cu 7200 RPM
+ placă video dedicată NVIDIA GeForce GT 540M cu 2GB memorie DDR3
compatibilă Direct X 11 şi cu tehnologie CUDA
+ boxe stereo Harman Kardon şi unitate Blu-Ray
+ Tastatură retroiluminată de dimensiuni normale cu tastatură numerică cu 10 cifre
+ port USB 3.0 cu funcţia USB Sleep-and-Charge
+ garanţie Toshiba No Matter What Guarantee

Puncte slabe pentru Toshiba Satellite P755-12G:
– autonomie scăzută
– lipsa unui port combo eSata/USB
– display-ul putea fi mai bun (de tip ISP)

fotostefan

5 thoughts on “Laptop Toshiba Satellite P755-12G – review”

  1. Totusi este un laptop de generatie veche, deja a aparut ivy, in curand va aparea si a 4a generatie de procesoare, in plus, nvidia a scos si ea o noua generatie de placi video…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.