Noaptea Alba a Muzeelor 2015 – Bucuresti: linie speciala RATB, protestul muzeelor si alte surprize!

Noaptea Muzeelor are loc anul acesta pe 16 mai, când, aproape, întraga noapte, porțile celor mai importante muzee din București se vor deschide pentru vizitatori, iar intrarea va fi liberă (cu mici excepții).

Noaptea Muzeelor 2015
Noaptea Muzeelor

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) va înfiinţa o linie specială, care va funcţiona între orele 21:00-04:00 cu ocazia desfăşurării evenimentului cultural “NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR”, în noaptea de 16/17.05.2015.

Linia RATB va funcționa pe următorul traseul:

Palatul Parlamentului (Muzeul Naţional de Artă Contemporană), Cal. 13 Septembrie, Str. Izvor, Bd. B. P. Hasdeu, Str. Vasile Pârvan, Cal. Plevnei, Str. Mircea Vulcănescu (Muzeul Militar Naţional), Str. Baldovin Pârcălabul, Bd. Gării de Nord, Piaţa Gării de Nord, Cal. Griviţei, Bd. Dacia (Muzeul Literaturii), Piaţa Romană, Cal. Dorobanţilor (Muzeul Naţional al Harţilor şi Cărţii Vechi), Bd. Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff (Muzeul Naţional de Geologie), Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei (Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Municipiului şi Muzeul Naţional de Istorie), Splaiul Independenţei, Piaţa Unirii, Bd. Dimitrie Cantemir, Cal. Şerban Vodă, Piaţa Eroii Revoluţiei (Muzeul Bellu), cu întoarcere pe Şos. Viilor, Str. Dr. Istrate, Parcul Carol (Muzeul Tehnic Naţional) Str. 11 Iunie, Bd. Regina Maria, Bd. Libertăţii, Cal. 13 Septembrie.

Harta traseului liniei speciale pentru Noaptea Alba a Muzeelor poate fi vazuta aici

Transportul pe această linie specială va fi gratuit şi se va desfăşura după următorul program:
Plecări în traseu de la Palatul Parlamentului: 21:00 ; 22:30 ; 24:00 ; 1:30 ; 3:00 ; 4:30
Plecări în traseu de la Piaţa Unirii: 22:00 ; 23:30 ; 1:00 ; 2:30 ; 4:00
De asemenea, liniile de noapte N102, N104, N105, N106, N107, N108, N109, N110, N111, N112, N114, N115, N116, N117, N119 şi N121, ale căror trasee sunt în zona muzeelor deschise cu ocazia evenimentului, vor funcţiona pe parcursul întregii nopţii, la intervale de 50 de minute.

Ediția din 2015 a Nopții Albe a Muzeelor va fi marcată de un protest pe care membrii Rețelei doresc să îl facă public într-o formă subtilă și inedită. În ultimii ani numărul muzeelor și al colecțiilor a scăzut destul de mult din cauza retrocedărilor clădirilor în care funcționează.

Fiecare muzeu va alege un obiect reprezentativ care în seara evenimentului va fi acoperit cu o pânză neagră. Această formă de protest care va însoți întreaga campanie de promovare a Nopții Muzeelor 2015 îi va atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca în curând acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar muzeele și colecțiile muzeale în România. Protestul este primul de acest gen din seria de acțiuni strategice ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la starea patrimoniului muzeal din România.

Din programul Nopții Albe a Muzeelor:

Noaptea Albă la Pensionatul Domnesc de Fete

Cu ocazia celei de-a unsprezecea ediții a Nopții Europene a Muzeelor, în data de 16 mai, la inițiativa ARCEN – Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate, Școala Centrală din Bucureşti îşi deschide porţile publicului larg, printr-o serie de evenimente inedite.
ARCEN dă startul „Nopţii Albe de la Pensionatul Domnesc de Fete” la ora 19:30. Vizitatorii vor avea parte de tururi ghidate speciale ale Şcolii Centrale (în galeria principală), care vor cuprinde istoria pensionatului de fete, povești despre elevele pensionului, despre femeile din perioada interbelică, educate la Școala Centrală și explicații privind arhitectura neo-românească, inaugurată de arhitectul Ion Mincu.
În acest an, vizitatorii se vor bucura de Grădina interioară a Școlii Centrale, deschisă pentru prima dată publicului, loc unde vor exista o serie de instalații de lumină, muzică și un maraton de lectură din „Jurnalul unei fete greu de mulțumit”, de Jeni Acterian.

ARCEN pregătește publicului și o serie de expoziții: „Desen și caricatură în presa bucureșteană de la începutul secolului XX”, dar și expoziția-manifest: „Proiect pentru Muzeul Literaturii Române”. Pentru prima dată la un eveniment ARCEN, 5 artiști contemporani vor expune o serie de lucrări și instalații, în cadrul expoziției: „Școala: memoria experiențelor”. În parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, va putea fi vizitată și o expoziție de proiecte – „Bucureștii lui Mircea Eliade”, tema celui mai recent traseu-cultural ARCEN.

La ora 24:00, va avea loc și „Povestea de la miezul nopții”, o conferință dedicată iubitorilor orașului București, tema fiind: „Mahalalele, mahalagii și mahalagisme”.
În plus, oaspeții se vor putea bucura, în grădina interioară, de Limonada lui Iulian și de degustarea unei prăjituri speciale cu lămâie, pregătită după rețeta originală a Școlii Centrale, aparținând Elenei Malaxa. Evenimentul ARCEN se va încheia la ora 02:00.

Muzeul Bellu

O seară cu spectacol de operetă și film
Program: 19:00 – 01:00
Acces: gratuit
Adresă: Calea Șerban Vodă 249, sector 4

Programul Muzeului Naţional de Istorie a României cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor

expozitia PC: O istorie fascinanta
calculatoare la muzeu

Cu această ocazie, muzeul va avea un program de vizitare diurn şi unul nocturn, astfel:

• Programul de vizitare diurn este cuprins între orele 10:00 și 18:00 (la ora 17:30 se va permite ultimul acces). În acest interval orar pot fi vizitate următoarele expoziţii temporare din Holul Central: Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani, PC. O istorie fascinantă și Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României. Accesul în muzeu se face prin Calea Victoriei, taxa de intrare fiind de 7 lei.

Programul de vizitare nocturn este cuprins între orele 16:00 și 02:00 (la ora 01:30 se va permite ultimul acces). În acest interval orar pot fi vizitate expoziţiile permanente Tezaur Istoric și Lapidarium – Copia Columnei lui Traian, precum și micro-expoziţia „Exponatul lunii“ – Pravila de la Govora. Întâiul cod de legi din Ţara Românească (1640). Accesul se face prin curtea interioară din Strada Poştei. Intrarea este gratuită.

Programul nocturn debutează cu ateliere de creaţie, dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani, care se vor desfăşura în intervalul orar 17:00 – 19:00, în spațiul din preajma Columnei, continuând cu parada costumelor istorice şi momente artistice, astfel:

18:30 – 19:00, în Lapidarium – recital de muzică uşoară şi populară, susţinut de copiii de la Cercul de Muzică din cadrul Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne;
20:00 – 20:15, în Lapidarium – spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, sub îndrumarea prof. Anca Tudor;
21:00 – 21:45, în Lapidarium – concert de muzică vocală, susţinut de elevii Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, sub îndrumarea prof. Cristina Măgureanu, Cristina Soreanu şi Viniciu Moroianu;
21:30 – 22:00, în curtea interioară – demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare, aflate în dotarea Armatei Române în timpul Războiului de Independenţă, moment realizat de Asociaţia „Tradiţia Militară”, Preşedinte Mircea Emilian Stoica;
22:30 – 23:00, în Lapidarium – concert de muzică de promenadă susţinut de Fanfara Jandarmeriei Române, sub îndrumarea dirijorului Lt. Col. George Preda.

Muzeul Național de Istorie a României se alătură „revoltei colecţiilor” – protestul subtil propus în cadrul acestei ediții a Nopţii Europene a Muzeelor de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România – expunând într-un mod inedit Coiful de la Ciumeşti, o piesă excepţională de patrimoniu.

PostModernism Museum

Program de vizitare: 12.00 – 20.00
Acces: gratuit
Adresă: Sos. Bucuresti Nord 15-23, Swan Technology Park, Kingston Building
Expoziția ”TOHOKU – Through the Eyes of Japanese Photographers / Prin ochii fotografilor japonezi” este invitată la București de către central cultural PostModernism Museum intre 20 aprilie și 12 iunie 2015. Expoziția a fost itinerată din Beijing, Sydney, Manila și New Delphi până în Seattle, Chicago, Toronto, Tallinn, Zagreb și Budapesta. Este pentru prima dată când ajunge în România.

Experiența vizitatorilor expoziției este augumentată prin „insule” de tehnologie, aducând aproape de public inovația. O serie de evenimente colaterale vor însoți expoziția, punând focus pe cultura și stilul de viață japoneze (ateliere, prezentări, discuții).

Expoziția are drept curator pe Kotaro Iizawa, recunoscut ca unul dintre cei mai importanți critici de fotografie din Japonia.

Fotografi: Teisuke Chiba, Ichiro Kojima, Hideo Haga, Masatoshi Naito, Hiroshi Oshima, Naoya Hatakeyama, Meiki Lin, Masaru Tatsuki, Sendai Collection, Nao Tsuda

Asociația PostModernism Museum (PMM) din București promovează fenomenul culturii contemporane în rândul publicului larg şi îi conferă valoare şi vizibilitate la nivel naţional şi internaţional. Implementând unul dintre obiectivele sale strategice, PMM derulează activităţile centrului cultural de artă şi inovaţie PostModernism Museum, deschis în primăvara lui 2015 la Bucureşti. PMM este un un centru cultural vital, o instituție educațională, un mediu atent la problematicile culturii vizuale moderne și contemporane, fiind deschis tuturor tipurilor de public.

Muzeul de Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”

narval schelet antipa
narval

Program de vizitare: 18.00 – 01.00
Acces gratuit: în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”.

Acces cu bilet de intrare: Expoziția temporară de păianjeni și scorpioni vii – ”Țesături periculoase” se poate vizita contra cost în intervalul orar 18.00 -01.00. Prețurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar și 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Programul evenimentelor:

00 – 01.00: Vizitarea gratuită a expunerii permanente;
00 – 01.00: Vizitarea traseului special intitulat „Istoria lumii vii în 10 exponate”;
00 – 01.00: Vizitarea expoziţiei de fotografie „Luminile Nordului – Aurora Boreală în Insulele Lofoten”;
00 – 19.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
00 – 20.00: Atelier Provocarea Lego® (grup ţintă: 7 – 11 ani) ;
00 – 20.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
00 – 21.00: Atelier Provocarea Lego® (grup ţintă: 7 – 11 ani) ;
00 – 21.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
00 – 23.00: Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani) ;
00 – 23.00: Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani).

Demonstrațiile realizate de către cercetătorii Muzeului Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” se vor face numai în condiții meteo favorabile.
Rezervarea locurilor și înscrierea copiilor în cadrul atelierelor se poate face în limita a 15 locuri/grupă pe e-mail: info@antipa.ro sau la telefon: 021.305.60.31.

Art Safari vă aşteaptă în clădirea Ciclop

parcarea ciclop bucuresti
parcarea ciclop

Aflat în plină desfăşurare în clădirea Ciclop de pe Bulevardul Magheru 6-8, Art Safari Bucharest 2015 nu face excepţie şi îşi invită vizitatorii la Noaptea Muzeelor cu exponate de excepţie. De asemenea, în intervalul 19.00 – 2.00 va avea loc, din oră în oră, Talk Non-Stop, în cadrul căruia vor fi prezentaţi artişti precum Sorina Vazelina (Bucureşti), Saddo (Braşov), Irlo & Obie Platon & Kero (cei trei artişti vor participa la un talk-show intitulat “Nu omorâţi balaurul!”), Roman Tolici, Emanuel Borcescu şi Ştefan Ungureanu.

Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”

Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida parcul carol
Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida

Program de vizitare:
16:30-19:00 – Conferinţă „Eficientă Energetică”
19:00 -01:00 – Vizitarea muzeului, spectacol de sunte şi lumini
Acces: gratuit
Adresa: Bucureşti, Str. General Candiano Popescu 2, Sector 4 – 040581

Ştiinţă o ia razna până la miezul nopţii!
Prin activităţile ce se vor desfăşura în data de 16 mai 2015 dorim să arătăm că tehnica nu este doar pentru adulţi şi că, uneori, „ştiinţa o poate lua razna”, chiar dacă numai până la miezul nopţii!

Principalele activităţi care vor avea loc:

Workshopul „Do It Yourself”, organizat de COBI Biciclete. În acest atelier oamenii vor fi încurajaţi să recicleze bicicletele vechi şi componentele de bicicletă, realizând cercei şi brăţări din zale ale lanţului de la bicicletă dar şi alte lucruri utile;
Conferinţa cu tema Eficienţa Energetică, organizată în colaborare cu Societatea Inginerilor Energeticieni din România Filiala Bucureşti Tineret. Lucrările conferinţei se vor desfăşura în sala de conferinţe a Muzeului Naţional Tehnic sâmbătă, 16 mai, între orele 16:30-19:00
Spectacol de sunete şi lumini. Vizitatorii vor fi familiarizaţi cu sunetele specifice motoarelor cu aburi, maşinilor de curse şi, de ce nu, anunţătoarelor de canton;
Concursul „Tu descoperi Muzeul Tehnic! Noi te descoperim pe tine!”, în care vom posta fotografiile celor care se vor fotografia în incinta MNT şi le vom pune pe facebook. Fotografia care va strânge cele mai multe like-uri în 24 de ore va fi premiată cu o cameră video;
Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” susţine acţiunea iniţiată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, prin acoperirea cu pânză neagră a obiectului „Pilele K”, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, din data de 16 mai 2015.

Muzeul Național al Aviației Române

Muzeul Aviatiei Romane
Muzeul Aviatiei din Bucuresti

Program de vizitare: 17.00 – 23.00
La Muzeul Național al Aviației Române pot fi admirate materiale probatoare cu semnificaţie pentru istoria aeronautică a poporului român: avioane civile şi militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaeriană şi rachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii şi documente de arhivă etc.

Muzeul Băncii Naţionale a României

Program de vizitare: 19:00 – 23:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 24:00)
Acces: gratuit
Muzeului Băncii Naţionale a României va participa în premieră la Noaptea Muzeelor cu o mini-expoziţie inedită, intitulată „Aur din Tezaur”. Datorită atracţiei deosebite pe care o exercită aurul, Muzeul Băncii Naţionale a României va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedetă, lingourile de aur. Lingourile vor fi amplasate la intrarea în sediul Băncii Naţionale a României din Str. Doamnei, nr. 8, într-o casetă specială. Prezentarea lingourilor de aur va fi însoţită de proiecţii luminoase pe fațada băncii, un film documentar în temă, precum şi informații despre aur de tip „Ştiaţi că…” (despre exploatarea zăcămintelor, rezervele de aur ale lumii şi băncilor centrale, utilizări ale aurului, etc).
Momentului aniversar de împlinire a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României va fi marcat prin proiecțiile luminoase de pe faţada băncii.
Primii 100 vizitatori vor beneficia de un cadou surpriză.

Muzeul Național al Literaturii Române, Casa Memorială “Tudor Arghezi”

Program de vizitare: 10-21
Adresă: Str. Mărţişor nr. 26, sector 5

Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”

Vizitarea expoziției permanente
Tudor Arghezi achiziţionează în 1926 terenul din Dealul Mărţişorului, o zonă periferică (pe atunci) a Bucureştiului, flancată de vecinătăţi neprielnice: Dealul Piscului şi Valea Plângerii (folosită atunci ca groapa de gunoi a oraşului). Treptat, ajutat de soţia sa, Paraschiva şi de Moş Costache (primul paznic al Mărţişorului şi ajutor de nădejde), va construi în etape casa, (începând din 1928) la ultima dintre ele contribuind şi arhitectul G. M. Cantacuzino (1940). Printre celelalte construcţii şi acareturi, de mai mică însemnătate, se remarca tipografia argheziană, care va apărea în anul 1937. Ulterior, urmare a stabilirii poetului şi familiei sale aici, ca şi a neobositei activităţi civice pe care a depus-o, întreaga zonă se va transforma într-un mic cartier, care va purta numele de Mărţişor. „Domeniul” MĂRŢIŞOR, se compune dintr-un teren, în suprafaţă de 1 şi ½ ha, format din trei parcele: cea de la stradă, care este flancată de aleea de acces, cuprinde o livadă de vişini şi cireşi; cea centrală, unde se concentrează construcţiile propriu-zise, casa memorială (având 20 de camere), tipografia argheziană „Potigrafu”, căsuţa paznicilor, garajul şi magazia mică, mormintele soţilor Arghezi precum şi (celebra) cuşca şi mormântul lui Zdreanţă; cea posterioară, care cuprinde o fâneaţă, pomi fructiferi şi (ce a mai rămas din) via lui T. Arghezi, aici aflându-se şi magazia mare.

hrta noapte alba muzee bucuresti
harta noptii albe a muzeelor

Programul complet se afla pe acest site

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.