Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye – pareri si poze

Mirrorless-ul Olympus OM-D E-M10 primit pentru test a fost insotit si de Body Cap Lens 9mm f/8.0.
Acest capac de corp de aparat foto (body cum sunt ele numite) pe post de “obiectiv” este una din ideile neconventionale ale celor de la Olympus, dar cred ca este la fel de buna ca si gripul ECG-1.

Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
Olympus E-M10 cu Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye

Mai multe amanunte si citeva poze realizate cu Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye pot fi vazute daca cititi mai departe.

Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye specificatii tehnice pe scurt:

Montura: Micro 4/3 (Micro Four Thirds)
Distanata focala: 9mm (18mm echivalent in format 135)
Focalizare: Manuala
Diafragma: f/8
Distanata minima de focalizare: 20 cm
Unghi de cuprindere: 140 grade
Lungime: 1.27 cm
Greutate: 30g

Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
olympus om-d e-m10 cu Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye

Ca sa fie clar de la inceput acest obiectiv-capac de body nu poarta “semnatura” M.Zuiko (intalnita la alte obiective Olympus) cu alte cuvinte sa nu va asteptati la calitati optice de top, ci la unele acceptabile.

Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye

Apoi fiind un capac pentru aparatele foto pe montura Micro Four Thirds, el nu are contacte electrice, adica nu comunica cu aparatul foto, din aceasta cauza focalizarea este doar manuala si diafragma fixa f/8.

Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
fara contacte electrice

Dar in cazul lui OM-D E-M10, la focalizarea manuala pentru a obtine rezultate mai bune se poate folosi Focus Peaking si daca nu va grabiti chiar si acea optiune Magnified View (eu recunosc ca de multe ori uitam sa folosesc aceste doua optiuni, dar pentru ca subiectul fotografiat era la distanta mai mare de 2m obtineam rezultate bune si prin simpla pozitionarea a pirghiei in pozitia Deep Focus sau Infinity Focus).

Constructia este in totalitate din plastic, asa cum sunt toate capacele de body. Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 este un obiectiv mirrorless foarte compact, cu o grosime de numai 1.27 cm si diametru maxim de 5.59cm. Constructia acestui capac prin care poti face poze este foarte buna.

review Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye

Lentilele, probabil, sunt tot din plastic, dar oricum formula optica este compusa din 5 elemente dispuse in 4 grupe.
Ce mi s-a parut mie interesant, este faptul ca cei de la Olympus au incercat sa-l faca fish-eye si aproape au reusit. Spun aproape, pentru ca obiectivele fish-eye au un unghi de cuprindere de 180° iar Body Cap Lens 9mm f/8.0 are un unghi de cuprindere de 140°. Oricum pentru un capac este foarte bine.

Ca sa intelegeti sa aveti o idee ce inseamna ce inseamna un unghi de cuprindere de 140 de grade, am facut aceleasi poze cu acest capac, dar si cu obiectivul 14-42mm EZ Pancake, care la 14mm (28mm echivalent in format 135) are un unghi de cuprindere de 75° (stiu ca pentru o comparatie mai buna ar fi fost mai potrivit un Samyang 12mm f/2.0 NCS CS , dar din pacate nu a fost disponibil pentru test).

obiective olimpus test review
14-42mm EZ Pnacaze
test Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye

Prin parcul Circului:

14mm vs 9mm fish eye
14-42mm EZ Pancake
Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
14mm vs 9mm fish eye
14mm EZ Pancake
Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye

Revenind la focalizare, Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye, are o parghie cu patru pozitii: inchis, infinit, deep focus (subiectul se afla la o distanta de minim 0.5m) si 0.2m (sau close up mai este numit la acest obiectiv, iar subiectul chiar trebuie sa fie foarte aproape de aceasta distanta, altfel imaginile pot fi neclare, in ciuda diafragmei 8 si a senzorului Micro 4/3 care are o profunzime de camp mai mare). Daca subiectul se afla la o distanta intre 05.m si 0.2m va trebuie sa miscati pirghia intrele cele doua pozitii si trebuie sa folositi Focus Peaking si/sau Magnified View pentru a verifica focalizare.

hdr olympus e-m10 fish eye 9mm
fara HDR
oferte obiective olympus
Pina la 30 August 2015
hdr olympus om-d e-m10
cu HDR

Daca este cazul puteti folosit si sistemul de stabilizare optic. La multe din mirrorless-urile Olympus compatibil cu acest Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye stabilizare este prezenta la aparatul foto, iar la modelul OM-D E-M10 trebuia setat din meniu Focal Length la 9mm.

Daca doriti o calitate optica deosebita, acest capac-obiectiv, nu este alegerea cea mai buna. Dar in schimb, daca doriti sa fotografiati doar de placere, este minunat. Chiar mi-a parut rau ca vremea neprielenica (multe zile noroase, ploi, ninsoare, vint puternic) nu mi-a permis sa-l folosesc mai des in timpul testului cu Olympus E-M10. Ambele au format o combinatie perfecta pentru point&shoot.

test Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 Fish-Eye
olympus om-d e-m10 cu 9mm fish eye

Sistemul mirrorless-capac fish-eye este foarte compact si usor, nu atrage atentia, iar pozele obtinute pot fi foarte interesante. Cele citeva poze facute de minte pot fi vazute aici si mai sunt citeva realizate cu ocazia SAB 2014 (puteti ghici care sunt? )

Pret
La data publicarii acestui test Olympus Body Cap Lens 9mm f/8.0 costa 449 lei. Pentru pret actualizat si promotii verificati aceasta pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.