Pasionat de fotografie?10 lucruri de facut atunci cand stai in casa

Ce poți face când trebuie stai în casă, dar ești pasionat de fotografie? Din fericire sunt cel puțin 10 lucruri de făcut atunci când trebuie să stai în casă iar fotografia este pasiunea sau meseria ta.

poza casa plutitoare locuita amsterdam stai in casa
Cum sa-ti petreci timpul daca stai in casa – casa plutitoare

Un pasionat de fotografie știe sau ar trebui să știe că sunt destul de multe momente când trebuie să stea în casă. Pandemia COVID-19 este cel mai nou motiv ca să stai în casă, dar condițiile meteo neprielnice, schimbări de ultim moment al proiectelor foto, sunt mult mai des întâlnite în activitatea foto. Din fericire sunt multe lucruri pe care pasionații de fotografie le pot face atunci când trebuie să stea în casă.

10 lucruri de facut atunci cand stai in casa ca fotograf

1. Ordonează fotografiile și realizează copii de rezervă

fotografie telefon mobil smartphone fotografiere poza
backup – copii de rezerva fotografii – Cum sa-ti petreci timpul daca stai in casa

Probabil una din cea mai plictisitoare și des trecută cu vederea activitate foto este realizarea copiilor de siguranță pentru imaginile preferate. Despre soluții de backup pentru fotografii digitale am scris deja un articol, dar dacă tot ești la această etapă verifică dacă imaginile tale, fie foto sau video, sunt aranjate în stuctura dorită. Vi s-a întâmplat să căutați o imagine și să nu o găsiți? Acum este momentul să faceți ordine în mulțimea de imagini, să eliminați duplicatele de care nu mai aveți nevoie, eventual să creați arhive cu pozele care vă plac cel mai mult și să defragmentați hard diskurile.

2. Prelucrați vechile imagini rămase neprocesate sau reprelucrați-le

Posibil, mai ales dacă urmați prima sugestie, o să vă aduceți aminte că aveți fotografii neprelucrate. Sau poate la unele imagini vreți să încercați alte metode de editare foto.

3. Îmbogățiți-vă cunoștințele despre fotografie – videografie

GIMP 2.10 program gratuit prelucrare fotografii sati in casa
GIMP 2.10 – Cum sa-ti petreci timpul daca stai in casa

Din fericire internetul este o resursă nesfârșită de informații și ne putem crește abilitățile în mare măsură învățând online. Probabil cea mai bună sursă de învățare este YouTube, mai ales că este și gratuită. Vei găsii numeroase tutoriale despre aproape orice subiect foto sau video.
De la editare foto cu Photoshop sau Lightromm sau programul gratuit Gimp până la sfaturi de marketing pentru fotografi sau tehnici de lucru cu lumini (blițuri sau alte surse). De asemenea poate acum este momentul să înveți sau să aflii mai multe despre editarea video dar și tehnici de filmare.

Pont: poți să te organizezi astfel încât în ficare zi să înveți minim o tehnică nouă dintr-un subiect care te intereseaza, fie Photoshop, Illustrator, editare video, folosirea luminilor, etc.

4. Realizează propriul podcast sau vlog

Dacă ai o vastă experiență în domeniul foto sau video, poate dorești să spui / arăți și altora ce ai învățat, cum ai rezolvat diversele probleme cu care te-ai confruntat, să-ți promovezi activitatea creativă, etc.

poza Manfrotto X-Mas Kit cadou fotograf gift #stamacasa
kit fotografiere cu smartphone – Cum sa-ti petreci timpul daca stai in casa

Te întrebi ce este un podcast sau un vlogg? Imediat lămurim.
Un podcast este o emisiune audio pe care poți să o asculți oricând, oriunde, atâta vreme cât ai un device conectat la internet. Este un fel de emisiune radio, dar am văzut podcasturi care au și video, care poate fi descărcat de pe Internet cu ajutorul unui computer sau un smartphone sau a unui player mp3.

Cum să îți faci propriul podcast
Pe scurt, dacă vrei să fie un podcast audio și probabil pentru început este o idee bună, ai nevoie de echipament pentru înregistrare audio:

Microfon sau Reportofon (de exemplu Zoom H1)

Căști audio

Cabluri

Card de memorie

Acumulatori

Pentru editare audio recomandat este programul Audacity. După înregistrare și editare audio urmează să promovezi podcastul. Găsirea unui hosting pentru podcast este următorul pas. Acesta trebuie să suporte fișiere media de dimensiuni mari.

Opțiuni cunoscute sunt: Libsyn, Anchor sau Transistor. Acestea te vor ajuta să obții RSS feed-ul care poate fi pus pe playere diverse precum Spotify, Apple Podcasts etc.
Recomandat este și Buzzsprout. Anumite platforme îți dau voie să înregistrezi podcastul direct pe site.

Nu în ultimul rând caută pe Google ”submit podcast”.

Dacă vrei și video pentru podcast, probabil ai deja o cameră, poate chiar un aparat foto compact care poate filma, chiar și un smartphone este util, mai trebuie trepied și recomandat să folosești lumini cu lumină continuă.

Spre deosebire de podcast, vlog-ul se publică pe YouTube, Vimeo sau alte platforme dedicate. Sau dacă ești mai îndrăzneț poți face live streaming
Cred că o bună parte din echipamentul necesar îl aveți deja. Dacă doriți puteți verifica urm[toarele promoții:

Seturi pentru vlogging cu telefonul mobil

Camere Live streaming

•Cameră de acțiune DJI Osmo sau GoPro 8 – dacă doriți să realizați un vlogg sau podcast mai dinamic, aceste camere au un bun sistem de stabilizare a imaginii

Pont: pentru editare video încercați softurile gratuite: VSDC Free Video Editor, VDM ( VirtualDubMood), Avidemux, Free Video Dub, Wax, Machete Video Editor Lite, VideoPad Video Editor.

Aceasta a fost doar o scurtă prezentare a podcast-ului și vlogging-ului, dar dacă sunteți interesați, cum spuneam la sugestia #3, veți găsi multe informații utile.

Citește și: Moza AirCross 2 noul gimbal usor pentru camerele Pro

5. Vizionează filme despre fotografie

Pentru pasionații de fotografie și nu numai am prezentat deja o listă cu 8 filme despre fotografie.

filme despre fotografie bang bang club stai in casa
filme despre fotografie – Bang Bang Club – Cum sa-ti petreci timpul daca stai in casa

La acea listă mai pot fi adăugate alte filme cu fotografi sau despre fotografie, ca de exemplu: Frames from the Edge: Helmut Newton (2009), The Genius of Photography – How photography has changed your life, Pecker (1998), High Art (1998) , Under Fire (1983), Gentleman’s relish (2001), Guest of Cindy Sherman (2008).

6. Citește cărți despre fotografie

poza carte deschisa ochelari citit
Cum sa-ti petreci timpul daca stai in casa

Aici pe blog am publicat numeroase sugestii de cărți despre fotografie. Unele sunt chiar gratuite, cele din această listă sau aceasta

ishoot.ro

De asemenea există și o arhivă cu vechi reviste rusești de fotografie care pot fi accesate gratis sau dacă preferați National Geographic

Alte cărți recomandate:

100 de fotografii care au schimbat lumea – Margherita Giacosa

Fotograful creator – Andreas Feininger

Magnum Contact Sheets – Kristen Lubben

50 Photos Icons: The story behind the pictures – Hans-michael Koetzle

7. Pregătește următoarele proiecte foto

Câteva zile de stat în casă sunt o bună ocazie să pregătești sau să te pregătești pentru următoarele proiecte foto. Acum este momentul să-ți notezi ideile, să cauți informații, să faci planuri. Eu dădeam exemplu de 5 aplicatii gratuite pentru planificarea călătoriilor, dar tu poți încerca acele aplicați pentru planificarea următoarelor ture foto.

8. Vezi activitatea altor fotografi

Petreceți ceva timp vizionând munca altor pasionați de fotografie sau fotografi profesioniști. Behance, Pinterest sunt doar câteva din site-urile unde puteți vedea imagini – fotografii, digital art, randări 3D, etc – deosebite. Le-am recomandat pentru că multe imagini sunt organizate ca portofolii sau colecții și mi se par mai ușor de văzut așa.

Citește și: Cactus RQ250 – noul blit monobloc extern cu dimensiuni compacte

9. Actualizați-vă site-ul sau portofoliul

Dacă aveți un site acum aveți ocazia să-l actualizați, să-l faceți să arate mai bine, să vă ocupați de SEO ca să fie mai ușor găsit de motoarele de căutare, etc. Dacă nu aveți un site sau blog poate este momentul să creați unul.
Crearea unui portofoliul este altă ocazia să revedeți imaginile realizate de-a lungul timpului și să le alegeți pe cele care vă plac, să le (re)ordonați sau să le prelucrați altfel.
Pont: colajul este altă modalitate de ordona, îmbina mai multe fotografii. Poți folosi softul gratuit pentru prelucrare foto Photoscape

f64.ro

10. Social Media și Marketing

În principiu aceste două activități se adresează celor care deja reușesc să câștige bani din fotografie sau videografie, dar cei care sunt hotorâți să facă pasul spre meseria de fotograf / videograf acum au ocazia să afle detalii.
Probabil ați observat deja că social media joacă un rol important așa că marketingul nu poate ingnora acest fapt. Am observat că unii fotografi sau videografi sunt practic peste tot ( Instagram, Facebook, Twitter, Flickr, 500px, VERO, Behance, Viewbug, etc.). Nu par foarte activi pe toate site-urile, dar au un cont și o parte din munca lor este peste tot, fapt important pentru vizibilitate.

YouTube este o bună sursă de informații despre marketing și social media pentru fotografi, dar vă recomand și Linkedin Learning, care nu este gratuit dar cursurile lor par mult mai bine structurate.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Probabil ați auzit de efectul Placebo, dar există și efectul Nocebo! Vă îndemn să căutați singuri informații despre Nocebo, dar acum, pe scurt, vă recomand să încercați să reduceți sau evitați avalanşa de mesaje negative, in primul rând din presă.

Tu ce faci în casă zilele astea?
#stamacasa

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Pasionat de fotografie?10 lucruri de facut atunci cand stai in casa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.