Recomandari laptop pentru editare foto video digital

Noile generații de laptop sunt suficient de puternice pentru a te ajuta sa dai formă creațiilor tale digitale, fie ele fotografii, video sau grafică. Îți prezint câteva recomandarii laptop pentru editare foto video, dar și sfaturi cum să alegi laptopul potrivit nevoilor tale creative.

Recomandari laptop pentru editare foto video digital
Recomandari laptop pentru editare foto video digital

Când vine vorba de editare foto video digitală, suntem tentați să ne uităm la cele mai scumpe modele de pe piață. Totuși cu puțină atenție și răbdare este posibil să găsiți laptopul pentru Photoshop sau editare video la un preț acceptabil.

Probabil ați văzut sau auzit deja reclame despre Black Friday 2020, dar cu riscul de a vă plictisi și eu, totuși vă recomand să urmăriți ofertele magazinelor participante la această Vinere Neagră, poate chiar veți găsi laptopul pentru prelucrare fotografii, videoclipuri sau grafică. În plus, în luna decembrie vor fi tot felul de promoții și reduceri.

Editarea fotografiilor pe laptop poate fi o soluție practică și comodă pentru orice fotograf fie el profesionist sau amator. Avantajul unui laptop este că poate fi folosit aproape oriunde pentru editarea fotografiilor, a videoclipurilor sau alte activități creative. Când volumul de lucru este foarte mare, o așteptare de câteva ore nu este binevenită.

Cum să alegi un laptop pentru editare foto video

Principalele aspecte de care trebuie să țineți cont la cumpărarea unui laptop pentru editare foto video, grafică sunt:

Ecran de calitate
Orientați-vă către un laptop cu ecran IPS cu minim 70% acoperire Adobe RGB și 95% acoperire a spațiului de culoare sRGB. Dacă mergeți la magazin să verificați la fața locului laptopul, încercați să încărcați această pagină ca să aveți o idee cât de bine sunt reproduse culorile de display-ul laptopului.

ottobroker.ro

Dimensiune ecranului are și ea un rol important. Un ecran de 17 inch reprezintă un real avantaj pentru prelucrare fotografiilor și a videoclipurilor, dezavantajul fiind portabilitatea mai redusă.

Părerea mea este că un ecran de 13 inch ar trebuie folosit doar în cazul unor foarte rare editări foto.
15 inch este un bun compromis între cele două dimensiuni menționate anterior.

Luminozitatea ecranului laptopului este recomandată să fie cât mai apropiată de 300 niti. Acoperirea cu coating mat este un alt avantaj, deoarece mai elimină din reflexiile produse de lumina ambientală.

Citește și: Testul culorilor ce te ajuta sa-ti verifici ochii si monitorul

Nu în ultimul rând rezoluția ecranului. Dacă vă uitați pe la Premiere Pro, Photoshop sau alte programe de grafică veți observa că ei recomandă rezoluții cât mai mari sau minim 1920×1080 pentru diagonala de 15 inch.

Pont: de ceva timp pe piață sunt disponibile monitoare IPS portabile. Acestea vă vor ajuta să măriți suprafața de lucru a ecranului laptopului. Multe programe de grafică și editare video vă permit să mutați unele ferestre pe un display secundar, astfel spațiul de lucru devine mult mai ergonomic. În plus unele monitoare portabile, ca de exemplu AOC 16T2 (prezentare), au ecran tactil și pot avea un acumulator, care poate funcționa ca baterie externă.

Performanțe hardware – laptop editare foto video
De preferat ar fi să fie cât mai mari. Sigur, prețul va fi proporțional, dar cum am menționat deja, dacă v-ați hotărât ce creații digitale veți face cu laptopul, posibil să găsiți un model la un preț bun.

Componente recomandate pentru programe ca Lightroom, Photoshop, Illustrator, Affinity Photo, etc

→ Procesor: Intel sau AMD cu minim 4 nuclee (ideal ar fi 6) și frecvența de bază de minim 3.5 Ghz – evitați modelele ULV (Ultra Low Voltage)
→ Memorie RAM: 8 sau 16 GB de DDR4
→ SSD recomandat 512 GB SATA/NVME pentru instalarea programelor în sine
→ HDD de minim 2 TB pentru stocarea materialelor brute sau gata de predare
→ Placă video dedicată (GPU): NVIDIA sau AMD cu 2/4 GB de memorie

Componente recomandate pentru editare video FHD/4K în Premiere Pro, Final Cut Pro sau DaVinci Resolve

→ Procesor: Intel sau AMD cu minim 6 nuclee (ideal ar fi 8) și frecvența de bază de minim 3.5 Ghz
→ RAM: 16 GB sau 32 GB de DDR4 la 2400/3000/3200 Mhz
→ SSD de minim 512 GB SATA/NVME pentru stocarea cataloagelor și instalarea programului în sine
→ HDD de minim 4 TB pentru stocarea materialelor
→ Placa Video: NVIDIA sau AMD cu 8 GB de memorie

Pentru unele modele de laptopuri este posibil să faceți upgrade la anumite componente. Trebuie să fiți atenți la specificațiile producătorului în materie de upgrade-uri. Există unele laptopuri cu patru sloturi de memorie RAM și chiar 2 sloturi pentru SSD NVME.

Laptopurile care încă au unitate optică, pot oferii posibilitatea de a o schimbă cu un caddy cu slot SSD/HDD de 2.5 inch.

Memoria HDD poate fi suplimentată cu un HDD extern. Eu vă recomand ceva de genul ADATA HD710 Pro 4TB hdd extern USB 3.1 (review).

Răcirea și autonomia laptopului
Cu cât răcirea este mai bună cu atât laptopul va rezistă mai bine supra-încălzirii în timpul sesiunilor de lucru cu programele de grafică, prelucrare fotografii sau editare video. În plus, cu cât sunt mai bine răcite componentele, cu atât rezistă mai bine în timp laptopul.

Cele mai bune răciri la laptopuri sunt cele cu două ventilatoare (așa numita răcire duală), acestea au câte un ventilator dedicat pentru procesor și altul pentru placă video și suficiente lamele de cupru care să mute căldură.

Autonomia și performanță sunt invers proporționale, din păcate. Adică, dacă alegi un laptop performant cu componente de top, de cele mai multe ori autonomia nu va fi mai mare de de 2 ore. Pentru autonomie de minim 3 ore, trebuie să alegeți un laptop cu componente cu performațe medii și acumulator cu minim 3 celule.

Pont: că să măriți autonomia laptopului puteți cumpăra un powerbank (baterie externă) pentru laptopuri, ca de exemplu Xtorm AL390

Recomandare laptop editare foto video – Construcție și conectivitate

Un șasiu metalic și carcasă de plastic ar trebui să fie minimul la capitolul construcție. Atenție și la balamale, ideal ar fi să le verificați înaite să achiziționați laptopul.

Conectivitatea este un alt aspect important. Recomandate sunt:
•2-3 porturi USB 3.0/3.1
•1 port USB Type-C/Thunderbolt
•Cititor de carduri SDXC sau microSDXC
•Port de retea RJ45
•Mufa Jack 3.5 mm
•Port HDMI sau Display Port

În principiu, laptopurile de gaming disponibile pe piață pot fi potrivite pentru editare fotografii. Dar sunt disponibile și laptopuri dedicate editării foto video.
Repet: Pentru prelucrare fotografii și grafică, important este ecranul laptopului.

10 recomandări laptop editare foto video digital

Videografii „de weekend”, creatorii de artă digitală și editorii semi-profesioniști se pot bucură acum de pasiunea lor cu ajutorul noilor generații de laptopuri.
Iată aici selecția cu cele mai bune laptopuri pentru editare foto video care au o configurație puternică ideală pentru a duce cu brio orice sarcină.

Tehnologiile încorporate în display, memoria RAM, capacitatea de stocare și procesorul au fost luate în considerare atunci când am ales să îți prezint cele zece modele de laptopuri pentru editare foto și video.

1. Acer Nitro 7 – sunt disponibile mai multe modele , dar cam toate au construcție metalică, display rezonabil , configurații decente și răcire eficientă.

Acer Nitro 7 laptop editare foto video
Acer Nitro 7

2. Acer Swift 3 SF314-57 – pentru editare ocazională și telemuncă

Acer Swift 3 SF314-57 laptop munca acasa prelucrare fotografii
Acer Swift 3 SF314-57

3. Lenovo Legion Y520 – de asemenea sunt mai multe modele , potrivite pentru editare ocazională sau chiar profesională, iar prețurile sunt și ele echilibrate

lenovo legion laptop photoshop lightroom editare video
Lenovo Legion

4. HP ProBook 470 G7 – o serie de laptopuri cu configurații echilibrate și ecrane potrivite celor pasionați de fotografie sau videografie. Sunt diponibile la evoMag sau la eMag

HP ProBook 470 G7 laptop editare foto video grafica arta digitala
HP ProBook 470 G7

5. Acer ConceptD 5 – un model cu o configurație echilibrată, greutate redusă și mai ales cu un ecran cu certificare Pantone.

laptop Acer ConceptD 5 display certificare pantone
Acer ConceptD 5

6. MSI WP65 Mobile Workstation – o configurație puternică și construcție solidă.

MSI WP65 Mobile Workstation laptop performant prelucrare fotografi videoclipuri
MSI WP65 Mobile Workstation

7. DELL XPS 15 (7590) – un ultrabook cu un display performant și configurație de top.

DELL XPS 15 laptop editare foto video 4k
DELL XPS 15

Citește și: Think Tank Photo Retrospective 15 – rucsac foto si compartiment laptop

8. ASUS ProArt StudioBook Pro – o serie de laptopuri puternice cu display performant, certificat Pantone.

ASUS ProArt StudioBook Pro laptop retus fotografii editare video
ASUS ProArt StudioBook Pro

9. DELL Precision 5530 – un laptop de 15 inch cu ecran IGZO 4K disponibile la eMag sau la evoMag

DELL Precision 5530 laptop performant editare foto video grafica
DELL Precision 5530

10. MacBook Pro de 16 inch – Retina display și sistem de răcire îmbunătățit disponibil la PCgarage sau eMag

Laptop Apple MacBook Pro 16" Touch Bar recomandare editare foto video
Laptop Apple MacBook Pro 16″ – Touch Bar

Sper că am acoperit cele mai importante lucruri pentru cei care vor să-și achiziționeze un laptop pentru procesarea fotografiilor, videoclipurilor sau artă digitală.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Acest lucru nu afectează în nici un fel prețul plătit de tine. Îţi mulţumesc pentru suport!

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.