Review aparat foto bridge cu zoom 42x: Nikon P520

Chiar daca in aceasta perioada aparatele foto DSLR au devenit din ce in ce mai accesibile, totusi aparatele foto bridge reusesc sa se mentina in topul preferintelor unora dintre utilizatori datorita obiectivelor cu zoom optic versatil si a utilizarii facile. Nikon P520 este unul dintre aceste aparate foto bridge .

bridge nikon p520
nikon p520

Nikon Coolpix P520, cel mai nou aparat foto bridge al producatorului nipon, se lauda cu un zoom de 42X si un sistem de stabilizare mai performant decat cel al generatiei anterioare. In plus, functia de filmare Full HD, modurile semi-automate si cel manual, modul macro si panorama, modul automat HDR, filtrele si efectele software care pot fi aplicate fotografiilor fara a apela la un program de prelucrare dar si receptorul GPS integrat il recomanda utilizatorilor pretentiosi.

Constructie si utilizare

Cum spuneam in articolul anterior aparatele foto bridge, prin definitie, au un aspect si un mod de utilizare similar DSLR-urilor. Nici Nikon P520 nu face exceptie de la aceasta regula si are un corp realizat din policarbonat, butoane dedicate pentru functile importante (inclusiv un buton Fn), o rotita de selectie a modului de fotografiere (inclusiv modurile P/A/S/M, dar si un mod custom “U”) si un buton dedicat pentru pornirea si oprirea inregistrarii video.

butoane nikon p520
butoane

Aparatul se simte si se tine bine in mina, gripul fiind de un real folos, iar greutatea de 550 g de grame, cu acumulatorul inclus, nu ar fi o povara nici pentru o domnisoara!

nikon p520 grip
grip

Nikon P520 este placut in utilizare, desi uneori este destul de lent, mai ales in meniu. Ecranul LCD rabatabil este binevenit, dar din pacate vizorul electronic chiar daca are corector de dioptrii, nu exceleaza cu nimic altceva,din contra, este destul de mic si informatiile afisate nu sunt usor de citit. In schimb, ecranul rotativ LCD de 8,0 cm (3,2 inci) are o rezolutie buna (921.000 de puncte), un unghi larg de vizibilitate si ofera un contrast bun chiar si in lumina puternica.

lcd nikon p520
lcd rotativ

Din pacate nu exista un buton sau un senzor care sa comute automat intre vizor si ecranul LCD atunci cand ridicati aparatul la ochi. Activarea vizorului se face doar inchizand complet ecranul rabatabil (lcd-ul trebuie intors cu fata spre aparat).

coolpix p520
p520

Modulul GPS prezent la Nikon P520 permite salvarea in datele EXIF ale fotografiilor a coordonatelor GPS la care ati surprins imaginile. Mai mult decat atat, functia POI (Points of Interest – Puncte de interes) afiseaza pe ecran denumirea obiectivelor turistice pe langa care treceti. Este o functie interesanta si utila in calatorii, iar harta poate fi actualizata de pe site-ul: http://nikonimglib.com/agps2/index.html.en (procedura de actualizare este descrisa in manualul aparatului foto si apropo atit manuala cit si meniul aparatului foto sunt traduse si in limba romana).

De asemenea cu ajutorul modulului GPS puteti inregistra traseul parcurs, apeland functia Creare Jurnal (Create Log).Aceasta setare odata activata functioneaza chiar daca aparatul foto este inchis si consuma curent destul de mult, asa ca, daca nu vreti sa ramenti in pana de curent, aveti grija cum folositi GPS!

create loggps nikon p520
gps log

Meniul lui Nikon P520 este destul de complex si ofera o multime de functii care sa ii multumeasca si pe fotografii avansati. Similar modelelor DSLR de la Nikon, in meniul lui P520 veti gasi optiuni pentru setarea intervalului Auto-ISO, a modului de focalizare si masurare a expunerii (matriciala, central-evaluativa sau spot), compensarea expunerii, setarea manuala a puterii blitzului, a temperaturii de culoare, activarea sau dezactivarea filtrelor pentru reducerea zgomotului de imagine si Active D-lighting.

In meniu se gasesc si cateva filtre si efecte software care pot fi aplicate fotografiilor fara a apela la un program de prelucrare. Este vorba despre filtrele de conversie alb-negru, sepia sau de simulare a filmului cu granulatie pronuntata, dar si de filtre pentru desaturare selectiva.La acestea se mai adauga si 19 moduri scena (Selector automat scene, Portret, Sport, Portret de noapte, Petrecere/Interior, Plaja, Zapada, Apus, Crepuscul/Rasarit, Prim-plan, Mincare, Muzeu, Foc de artificii, Copie alb-negru, Panorama, Portret animal de casa, Fotografiere 3D).

Efectul selective color:

efect nikon p520
color selectiv

Panorama:

parcul carol panoramic
panoramic

Cum spuneam Nikon P520 este dotat cu un buton functie (Fn) (cu ajutorul caruia puteti seta functiile:calitate imagine, dimensiune imagine, picture control, balans de alb, masurare lumina, mod declansare continuu, sensibilitate ISO, mod zona AF, reducere vibratii) dar si un mod custom “U” (User settings sau Setari Utilizator) unde puteti salva combinatiile se setari frecvent folosite.

Modulul GPS, sistem geodetic WGS 84, are alocat un meniu separat, in care se gasesc functii precum GPS Log, afisarea punctelor de interes din zona si sincronizare.Informatiile referitoare la pozitie, inregistrate in EXIF-ul fotografiei, pot fi verificate pe o harta prin intermediul software-ului gratuit ViewNX 2 dupa ce fotografia este transferata la un computer conectat la internet.

setari gps nikon p520
gps

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Senzorul CMOS cu 18 megapixeli si iluminare din spate a lui Nikon P520 incepe sa isi arate limitarile odata ce se trece de valoarea ISO 400. De la ISO 800 in sus zgomotul de imagine devine vizibil iar recomandarea mea este sa nu utilizati valori ISO peste 800 decat in situatii extreme deoarece calitatea imaginilor scade drastic, mai ales de la ISO 1600 in sus.

nikon p520 iso 800
iso 800

Crop din imaginea de mai sus:

iso 800 nikon p520
crop

restul testului ISO poate fi vazut la Galeria Foto.

Unul din atuurile lui Nikon P520 este obiectivul sau care are un zoom optic de 42x (24–1000 mm in format 35mm) si stabilizare de imagine, inclusiv un mod de stabilizare Activ care, conform producatorului, va permite sa realizati fotografii din vehicule in miscare.

zoom nikon p520
zoom 42x

Sistemul VR oprit (timp de expunere 1/8 f/6.7 iso 400) :

nikon p520 sistem vr
VR off

Sistemul VR activat (timp de expunere 1/8 f/6.7 iso 400) :

nikon vr
VR on

Cei care au mai folosit aparate foto bridge cred ca se vor descurca mai bine decit mine cu acest zoom; pentru mine a fost prima oara cind am folosit acest tip de aparat asa ca eu am avut nevoie de o perioada de acomodare cu modul de fotografiere la zoom maxim.

4mm nikon p520
24mm
zoom nikon p520
180mm

Filmare realizata tinand aparatul cu mina (am uitat trepiedul acasa):

In parcul Carol (un trepied sau macar un monopied ar fi bun cind vreti sa filmati si sa faceti zoom la maxim):

24 mm nikon p520
wide
nikon p520 zoom 42x
zoom 42x

Distanta minima de focalizare cu acest obiectiv este de 1.5m (fotografiere normala) – setare tele sau 1cm (fotografiere macro) – setare wide.Dar poate Nikon ar fi trebuit sa ofere un obiectiv mai luminos, avind in vedere ca alti producatori ofera obiective zoom cu f/2.8 constant.La zoom 180 mm (1000 mm in format 35mm) diafragma este 5.9 iar la capatul wide (4.3mm sau 24mm in format 35mm) este 3.

ishoot.ro

Sistemul auto-focus (AF) cu detectie contrast si cu pina la 99 de puncte este suficient de rapid in majoritatea cazurilor, in plus aveti la dispozitie modul prioritate fata, auto (selectare automata 9 zone) si functia AF cu urmarire subiect ce pastreaza focalizarea aparatului foto pe un subiectul selectat, chiar daca acesta se misca.
Timpul de expunere, in functie de setarile aparatului, este cuprins intre 1/4000 si 8 secunde.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Nikon P520 este alimentat de la un acumulator tip Nikon Lithium-Ion EN-EL5 care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de aproximativ 200 de cadre. Avand o autonomie destul de redusa, va recomand un acumulator de rezerva daca vreti sa fotografiati o zi intreaga, fara griji. La B-FIT in the street am ramas in pana de curent!

In functie de conditiile de fotografiere (cit de mult se foloseste lcd-ul, daca se activeaza GPS-ul, daca se foloseste sistemul de stabilizare activ, cit si cum este folosit blitul, cit se filmeaza, temperatura mediului ambiant) autonomia obtinuta de mine in test a fost intre 223 poze si aproximativ 10 minute filmare, (plus gps-ul activ cam la jumatate din pozele realizate) si 463 poze si aproximativ 5 minute filmare.

Fotografiile sunt salvate in format JPEG iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).Aveti si posibilitatea de a inregistra filme HS ce pot fi redate rapid sau incetinit.

Din pacate Nikon P520 nu ofera si alternativa RAW la salvarea fotografiilor, asa cum se intampla in cazul altor modele bridge de pe piata.

Din punct de vedere al conectivitatii, Nikon P520 are un conector USB 2.0 si o iesire HDMI. Cu ajutorul adaptorului optional WU-1A sau unui card Eye-Fi, Nikon P520 va putea transfera wireless fotografiile pe o tableta, laptop sau un smartphone compatibil. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 10, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Incarcarea acumulatorului se face direct in aparat, atit de la priza cit si de la un pc sau laptop, deoarece incarcarea se face prin USB, iar durata de incarcare este de 4 ore si 30 minute pentru un acumulator complet descarcat.

Pret

In momentul scrierii acestui articol, Nikon P520 are un pret de 1899 RON. Pentru pret actualizat verificati aici si aici (pina la 30 iunie 2013 puteti participa la o tombola, indiferent ce aparat foto Nikon cumparati, premiul fiind o vacanta la Paris)

Concluzii

Nikon P520, noul varf de gama in categoria aparatelor foto bridge de la Nikon, este un aparat foto solid si confortabil in utilizare, elementul central care iese in evidenta fiind obiectivul masiv cu zoom optic 42x si un nou sistem de stabilizare.De asemenea se mai remarca prin corpul asemanator unui aparat foto DSLR si dimensiunile mai mari comparativ cu o camera foto compacta.

Desi nu este un aparat perfect, calitatea imaginilor la valori ISO ridicate si la distanta focala maxima avand de suferit, P520 este un model ideal pentru calatorii si vacante, functia GPS integrata este un atuu in fata altor modele asemanatoare de la concurenta, in plus incarcarea prin USB (chiar si de la acumulatorul laptopului) ar putea reprezenta un avantaj. Nikon P520 va fi cu siguranta pe placul celor care isi doresc un aparat foto cu un zoom mare la un pret bun.

Accesorii recomandate:

– acumulator de rezerva Power3000 PL155L.649 – acumulator tip EN-EL5 pentru Nikon, 1100mAh
– card de memorie Sandisk eXtreme 30MB/s Video HD 8GB
– geanta foto Tamrac 5723 Zuma 3 sau Lowepro Apex 120 AW Black
– folie protectie ecran Kaiser 6076 – Folie protectie “editabila” ( set 3 folii )

Ce mi-a placut mie la Nikon P520:

•Zoom optic generos si sistem de stabilizare eficient
•Calitatea buna a imaginilor pina la ISO 800
•Constructie solida, materiale de calitate si grip foarte util
•Greutate redusa
•Multiple posibilitati de personalizare
•Ecran LCD rotativ
•Filmare Full HD cu sunet stereo
•Zoom in timpul filmarii
•Buton dedicat pentru pornirea inregistrarii video
•GPS integrat
•Buton “Fn” personalizabil
•Functie Custom (U1)
•Buton dedicat pentru zoom pe obiectiv
•Filtre si efecte creative
•Functie GPS Log
•Meniu in limba Romana
•Incarcare prin USB (chiar si de la un laptop)

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Ce nu mi-a placut mie la Nikon P520:

•Lipsa unui buton dedicat sau a unui senzor de proximitate pentru a comuta intre vizorul electronic si ecranul LCD
•Viteza de focalizare destul de lenta in lumina slaba
•La valori ISO ridicate zgomotul de imagine este destul de evident
•Lipsa patinei pentru blitz
•Lipsa formatului RAW
•Lipsa functiei Auto Rotate (fotografiile descarcate in calculator trebuie rotite manual)
•Lipsa Orizont Virtual (nivela electronica) -la Nikon P7700 este prezenta
•Procesare imaginilor, dupa ce s-a folosit fotografierea in rafala cu 7 cadre pe secunda la rezolutie maxima, dureaza 12-14 secunde, timp in care aparatul „scrie” pe card datele (am folosit un card SD cu viteza de scriere de 45mb/s)
•Raspunde un pic mai greu la schimbarea parametrilor din meniu si la afisare fotografiilor realizate (sau poate sunt eu obisnuit cu viteza DSLR-ului)

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Imaginile cu care am ilustrat articolul nu au fost retusate (setarile standard din aparat; uneori am facut o reincadrare prin crop si resize cu FastStone Photo Resiser.
Toate imaginile realizate cu Nikon P520 pot fi vazute la Galeria Foto.

Acesta este un test independent si este posibil sa gasiti si poze ce nu sunt clare in viziunea cropului de 100% perfect, in plus eu nu ocolesc nici zgomotul de imagine!
Daca doriti perfectiunea tehnica trebuie sa cautati alt blog/site, dar sper ca informatiile pe care vi le ofer eu sa va fie de folos!Multumesc pentru vizita.

fotostefan

9 thoughts on “Review aparat foto bridge cu zoom 42x: Nikon P520”

  1. Pingback: Geotagging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.