Review Nikon Coolpix P310

Nikon Coolpix P310 este un aparat foto digital, robust, usor de utilizat si foarte compact, ce se adreseaza deopotriva fotografilor amatori cat si celor profesionisti ce nu vor sa transporte in timpul calatoriilor un aparat mare si greu.

nikon coolpix
coolpix p310

Cum spuneam si anterior carcasa metalica putin rotunjita sta destul de bine in mana, multumita si protuberantei cauciucate de langa obiectiv.

Importanta este si pozitia butonului personalizabil Fn care este usor accesibil cu degetul mijlociu.
Butonul personalizabil Fn poate fi setat ce functie sa fie accesata cand este apasat. Aveti la dispozitie urmatoarele optiuni: dimensiunea imaginilor, setarile legate de culori, balansul de alb, modul de masurare, modul de declansare (cadru cu cadru, continuu etc), sensibilitatea ISO si zona de AF.

coolpix
coolpix p310

Blitul este incorporat in partea superioara a aparatului si se ridica printr-un levier din lateral.In timpul testelor nu a fost nici o situatie care sa necesite folosirea acestui mic blit, dar am citit in manual ca are modurile automat, automat cu reducerea efectului de ochi rosii, ca blit-ul poate fi setat sa dea lumina de umplere (fill flash) pentru situatiile de contre-jour, ca il puteti seta sa se sincronizeze la timpi lungi de expunere (de exemplu, 1/30, 1/15) pentru portrete pe timp de noapte sau in modul sincronizare cu perdeaua posterioara (rear-curtain sync). De asemena puterea blit-ului poate fi compensata de la -2.0 la +2.0 EV.
Parerea mea este ca bliturile astea mici de la aparatele compacte pot fi folosite cu rezultate mai bune doar pentru situatiile de contre-jour si pentru obtinerea unor efecte interesante prin sincronizarea la timpi lungi de expunere sau in in modul sincronizare cu perdeaua posterioara (rear-curtain sync).

Tot in partea superioara in dreapta locasului blit-ului, se gasesc orificiile pentru microfonul stereo, selectorul de moduri, selectorul de comanda, butonul on/off, inelul de focalizare si butonul de declansare.
Microfonul stereo poate fi folosit nu doar pentru filmare cat si pentru optiune de Voice Memo (puteti inregistra un memo audio de max. 20 secunde la poza realizata)

Dupa cum se vede si din poze partea din spate este ocupata de monitorul LCD de 7,5 cm (3 inci) cu o rezolutie de 921.000 puncte, de selectorul multiplu rotativ si butonul pentru filmare.

back coolpix
coolpix p310

Doua detalii merita precizate: priumul este bucata de cauciuc ce asigura o priza mai buna a aparatului,iar al doilea detaliu este montura de trepied pentru care s-a folosit metal in locul platicului.

Tot din poze puteti observa ca noul COOLPIX are rotita pentru modurile clasice: M (manual), A (prioritate de diafragma), S (prioritate de timp), P (programv flexibil) si in plus are si modul U (User settings), in care puteti defini parametri ce raman in memoria aparatului.Acest ultim mod mi s-a parut de un real folos in situatiile cand doream ca aparatul sa fie reglat intr-un anumit fel si nu aveam timp sa apelez la meniul aparatului sau la butoane.
Tot pe rotita sunt si modul peisaj de noapte (folosind butonul meniu puteti selecta daca realizati imaginea folosind trepied sau din mana) si modul Scena (unde puteti selecta din multitudinea de moduri presetate sau lasati aparatul sa selecteze singur scena potrivita). Si aceste doua optiuni sunt utile in anumite situatii; modul Scena setat pe auto a identificat corect, de cele mai multe ori, tipul scenei de fotgrafiat.

Aparatul este dotat cu un senzorul CMOS de 16 megapixeli cu retroiluminare ce mareste cantitatea de lumina pe care o primeste fiecare pixel, dar totusi nu va recomand sa folositi sensibilitati ISO mai mari de 800 si chiar si ISO 800 trebuie folosit doar in anumite situatii.

Coolpix P310 are un obiectiv Nikkor cu plaja focala intre 4,3 si 17,9mm (echivalent in format 35mm cu 24-100mm, adica se traduce printr-un zoom optic 4,2x).

Zoom 24:

zoom
zoom 24

Zoom 28:

zoom
zoom 28

Zoom 35:

zoom optic
zoom 35

Zoom 50:

zoom optic
zoom 50

Zoom 70:

zoom optic
zoom 70

Zoom 85:

zoom optic
zoom 85

Zoom 100:

zoom 100mm
zoom 100

Aparatul are si zoom digital, dar acesta trebuie folosit doar in conditii de lumina buna; vedeti niste exemple la Galeria Foto.

Obiectivul este stabilizat prin sistemul VR mecanic de reducere a vibratiilor, acesta fiind la a doua generatie, ce permite folosirea de timpi de expunere cu pana la patru trepte mai lungi.
VR pornit:

vibration reduction
VR pornit

Vr oprit:

vibration reduction
VR oprit

O alta caracteristica importanta la un obiectiv este diafragma. Obiectivul aparatului foto COOLPIX P310 are diafragma maxima de f/1.8, dar din pacate aceasta valoarea f/1.8 este disponibila numai la unghiul cel mai larg de cuprindere, adica la 24mm. Imediat ce faceti zoom diafragma incepe sa se inchida; la zoom 28 diafragma este 2, iar la jumatatea zoomului (plajei focale), adica undeva la 50mm, diafragma este de f/3.3. Ideal ar fi fost daca obiectivul aparatului ar fi avut diafragma f/1.8 constanta pe toata plaja focala, adica pentru tot zoom-ul.

In timpul testelor, sistemul de focalizare automata cu detectie de contrast s-a descurcat onorabil in majoritatea situatiilor. AF-ul este rapid si precis, iar optiunile legate de focalizare sunt suficiente si usor de accesat, atunci cand sistemul automat intampina dificultati (de exemplu la fotografia macro).
Folosind butonul dedicat, puteti comuta rapid intre focalizare automata, focalizare automata pentru macro, focalizare la infinit si focalizare manuala.
Puteti selecta si daca aparatul focalizeaza continuu sau doar atunci cand apasati butonul de declansare pana la jumatate si in plus aveti la dispozitie nu mai putin de 6 moduri cu ajutorul carora se poate configura focalizarea automata. Aceste 6 moduri includ: urmarire prioritate fata, alegerea automata a zonei de focalizare, alegerea manuala a zonei de focalizare, zona centrala de focalizare, urmarirea subiectului si a gasire tinta AF (target finding AF).

Legat de viteza, COOLPIX P310 poate sa traga cadru cu cadru sau in rafala, pana la 7 cadre pe secunda la rezolutie maxima. Puteti sa experimentati si cu viteze de pana la 120 fps, dar la rezolutie redusa de 640×480 pixeli.

Aparatul are si intervalometrul inclus, dar din pacate, cele patru optiuni, 30s, 1 minute, 5 minute si 10 minute, limiteaza aceasta functie. Ar fi fost mai bine daca s-ar fi putut folosi timpi mai scurti de 30 de secunde, de exemplu la Nikon 1 V1 timpul scade pana la 5 secunde, astfel ca posibilitatile pentru timelapse sunt mai bune.

Cum spuneam anterior calitatea imaginii este influentata si de valoare ISO. Pana la ISO 800 calitatea imaginii este buna, multumita senzorului CMOS de 1/2,3 inci cu iluminare din spate si procesorului de imagine EXPEED C2. De la ISO 800 (inclusiv) calitatea imaginii este doar multumitoare. Mai jos este un crop 100% dintr-o poza realizata la ISO 800, iar restul imaginilor se gasesc la Galeria Foto.

iso 800
iso 800

In privinta balansului de alb (WB), aveti la dispozitie doua moduri auto, lumina de zi, incandescenta,fluorescenta, cer innorat, blit si unul manual care va permite sa masurati balansul de alb folosind o suprafata alba sau gri.

balans de alb
auto wb

Alte imagini la Galeria Foto.

In meniu mai gasiti si Picture Control din care puteti alege trei variante, neutral, vivid si monocrom. In plus, pentru fiecare dintre modurile color puteti modifica trei parametri: claritate, contrast si saturatie, si sa vedeti cum se pozitioneaza acestea in sistemul contrast/saturatie.

picture control
standard
picture control
vivid

Si daca va plac pozele realizate ca “pe vremea bunicilor” la modul monocrom, pe langa claritate si contrast, puteti alege 4 filtre si doua tonari, sepia sau cyanotype!

Masurarea expunerii se poate face alegand una din cele trei optiuni: matricial, central evaluativ si spot. Pentru masurarea spot trebuie sa tineti cont de faptul ca punctul spot este tot timpul cel central si nu poate fi mutat.

COOLPIX P310 ofera si Active D-Lighting, al carei scop este sa optimizeze detaliile din umbre si zonele luminoase in fotografiile cu un contrast mare. In functie de preferinte, puteti seta optiunea sa fie dezactivata, low, normal sau high. Daca optiune Active D-Lighting nu da rezultatele dorite puteti apela la optiunea Mod automat HDR. Aparatul foto combina doua poze realizate cu doua expuneri diferite la aceeasi apasare a butonului declansator si veti obtine o imagine cu un interval dinamic larg.

HDR photo
HDR

Coolpix P310 va ofera si posibilitatea de a realiza fotografii panoramice la 360° sau la 180°; eu nu am reusit sa realizez panorama 360°pentru ca nu am miscat corect aparatul. Probabil daca as fi avut la mine trepiedul as fi reusit sa realizez si o panorama la 360 grade.

panorama
panoramic

Un alt mod de fotografiere oferit este cel 3D.Realizati o imagine 3D, dar pentru vizualizare pozei 3D aveti nevoie de un TV/monitor compatibil 3D.

Cum am mai spus aparatul poate filma full-HD 1080p la 30 fps. Pentru compresie este folosit codecul H.264/MPEG-4 AVC, ce ofera un bun raport intre calitate si dimensiunea fisierului. In timpul filmari focalizarea poate fi automata si puteti folosii zoom-ul.
Se pot selecta si rezolutii mai mici, cum ar fi 720p sau VGA (640×480); aveti la dispozitie chiar si efecte de slow speed (120fps si 60fps) si high speed(15 fps) dar astfel de filmari sunt fara sunet si sunt limitate ca durata.

15 fps (high speed):

60 fps:

120 fps (slow motion):
<

Aparatul Coolpix P310 are si conector HDMI pentru conectarea la orice televizor compatibil.
Cum spuneam in articolul anterior aparatul are un incarcator mai deosebit, iar timpul de incarcare a acumulatorului este de aproximativ 3 ore si 30 minute.
Acumulatorul incarcat va permite sa realizati aproximativ 250 de fotografii.
Mai multe imagini realizate cu Nikon Coolpix P310 se gasesc la Galeria foto.

Ce mi-a placut la Coolpix P310:
– viteza de operare (porneste rapid, astfel aveti mari sanse sa realizati instantanee);
– viteza de fotografiere si usurinta in utilizare, meniurile fiind logic structurate, intuitive si sunt traduse in mai multe limbi printre care si limba română;
– prezenta butoanelor Fn si U (User settings);
– calitatea buna a imaginii (cel putin pana la ISO 800 imaginile sunt placute, peste ISO 800 apare un zgomot de imagine ce duce la o scadere a calitatii imaginii);
– calitatea buna a imaginii video si posibilitatea focalizarii automate plus utilizarea zoom-ului in timpul filmarii;
– obiectivul stabilizat mecanic (VR);
– posibilitatea de a controla manual toate setarile (aveti la dispozitie un pachet absolut impresionant de functii);
– compatibilitatea cu cardurile Eye-Fi pentru transferul fotografiilor fara fir catre un calculator dotat cu Wi-Fi ( eu nu am testat aceasta optiune pentru ca nu am avut un card Eye-Fi);
– meniu pentru prelucrarea fotografiilor direct din aparatul foto

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ce mi-ar fi placut sa mai gasesc la Coolpix P310:
– diafragma f/1.8 constanta pe toata distanta focala (pentru tot zoom-ul);
– formatul NEF (RAW); prezenta acestui format ar fi dus la cresterea calitatilor pozelor, prin post-procesare, realizate la ISO mai mare de 800;
– functia Auto Image Rotation (pentru ca aceasta lipseste toate pozele realizate in mod portret nu sunt rotite automat; trebuie sa le rotiti manual pe fiecare in parte)

Concluzie: Coolpix P310 poate fi folosit ca un simplu aparat foto “point and shoot”, la care nu-ti bati capul cu setarile, doar apesi pe buton, sau poate fi folosit in mod manual, deoarece aveti la dispozitie un pachet de functii ce pot fi controlate manual prin meniuri si/sau butoane. Astfel acest model este o alternativa viabila pentru pasionatii de fotografie sau chiar pentru profesionistii care au nevoie de un aparat foto atunci cand un DSLR mare si greu nu este practic, fiind potrivit pentru peisaje, portrete, etc.

ishoot.ro

Iar raportul pret/performante mi se pare echitabil, Coolpix P310 putand fi achizitionat de la: emag.ro sau f64.ro. Daca il achizitionati de la F64 nu uitati sa va inscrieti la tombola Nikon si Toyota Auris!

fotostefan

5 thoughts on “Review Nikon Coolpix P310”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.