Review Nikon Coolpix P7800 – compactul versatil

Cum v-am anuntat deja Nikon Coolpix P7800 este succesorul modelului Coolpix P7700 de anul trecut. De fapt nu gresim daca afirmam ca Nikon P7800 este un P7700 cu cateva modificari.

aparat foto nikon p7800
nikon p7800

Cea mai vizibila modificare este vizorul. Alta modificare este ca display-ul articulat poate fi ajustat in ce priveste luminozitatea.

lcd rotativ nikon p7800
Nikon P7800

Ca sa ne lamurim de la bun inceput Nikon Coolpix P7800 face parte din gama compactelor premium (sau Performance cum este numita la Nikon) cu un control manual avansat, in stilul DSLR-urilor profesionale, in stare sa ofere rezultate foto-video foarte bune, capabile sa-i multumeasca chiar si pe cei mai pretentiosi, care au cunostinte de fotografie mai avansate. Cu alte cuvinte nu cred ca aceasta gama se adreseaza incepatorilor sau celor care isi doresc un aparat foto simplu, pe care sa-l foloseasca proponderent in mod Auto.

Specificatii tehnice pe scurt
•Senzor 1/1.7” 12MP de tip BSI-CMOS
•Distanta focala echivalenta 28-200mm (6-42.8mm, zoom 7x)
•Luminozitate: f/2-4.0
•ISO 100-3200 (6400 extins)
•Procesor EXPEED C2
•Stabilizare optica a imaginii (VR)
•Ecran LCD RGBW cu unghi variabil de 3 inch (7.5cm) si 921k puncte
•Conectori GPS si microfon
•Vizor electronic cu acoperire 100%
•Moduri Auto / P / A / S / M
•Filmare Full HD 30p cu sunet stereo
•Blitz integrat tip pop-up si patina blitz extern
•Format RAW (NRW) si/sau JPEG

Constructie si utilizare

Din punct de vedere estetic, Nikon P7800 ramane aceeasi camera cu aspect retro-profesional pe care l-am apreciat si la P7700.

Carcasa din aliaj de magneziu, un grip proeminent acoperit cu plastic moale pentru o prindere mai eficienta, multe butonase si rotite de control sunt citeva din atuurile modelului P7800. Este un compact robust, construit pentru o utilizare zilnica intensa.

grip aparat foto nikon p7800
grip nikon p7800

Desigur, este mai masiv si mai greu decat un aparat foto compact obisnuit, dar ramane mai mic si mai usor de manevrat decit un aparat foto DSLR. Si tot ca la DSLR, Nikon P7800 ofera un control manual complet, avand rotite de control dedicate atat in fata cat si in spate, utile la schimbarea valorilor timpului de expunere si a deschiderii diafragmei. De asemenea, la fel de rapid poate fi setata o compensare la expunere sau poate fi schimbat tipul de focalizare (Autofocus, Close Range, Macro Close-Up, Infinity sau Manual Focus) precum si pozitionarea punctului de focus (Face Priority, Auto, Manual, Centru, Centru Wide, Urmarirea Subiectului sau Target Finding), totul prin intermediul D-Pad-ului.

butoane aparat foto nikon p7800
nikon p7800 butoane

Accesul rapid la schimbarea valorilor ISO, la setarea balansului de alb, a metodei de masurare sau de declansare, precum si controlul culorilor se poate face prin apasarea tastei F1 si actionarea uneia dintre cele trei rotite (cea aflata deasupra gripului, cea pozitionata deasupra ecranului sau cea din jurul Dpad-ului). In plus toate acestea pot fi schimbate prin intermediul meniului rapid, accesibil prin apasarea butonului Quick aflat deasupra ecranului si in dreapta butonului pentru activarea vizorului.

La toate aceste butoane se mai adauga inca trei posibilitati de personalizare a setarilor aparatului foto cu ajutorul U1,U2,U3 adica Setari utilizator (User setting mode).

butoane nikon p7800
butoane

Pe laterala stanga a aparatului foto sunt conectorii pentru microfonul extern si pentru modulul GPS, iar pe cea dreapta se afla conectorul microHDMI si cel proprietar.

nikon p7800 lateral
lateral dreapta P7800

Ecranul lcd rotativ de 3 inch (7,5 cm) si 921.000 puncte are afisaj RGBW ce poate fi ajustat fin in ce priveste luminozitatea si este usor de folosit la filmari si la fotografierea din unghiuri diverse, inclusiv auto-portret.

ecran lcd rotativ
lcd articulat

Vizorul electronic cu acoperire 100% afiseaza tot ceea ce se vede si pe ecran si se vede foarte bine, desi este cam mic. Vizorul are uneori lag (intarziere la afisare), mai ales atunci cand se schimba brusc conditiile de iluminare din cadru, dar eu m-am obisnuit cu acest lucru si uneori reusesc sa anticipez cind se va produce acea mica intirziere. Oricum vizorul, dotat si cu functie de ajustare a dioptriei, este foarte util in conditii de lumina puternica cand vizibilitatea ecranului lcd scade foarte mult, iar comutarea intre vizor si ecranul rabatabil se face cu ajutorul unui buton, nu cu senzor de proximitate cum exista la alte modele.

Calitatea imaginilor, ISO, VR si focalizare

Obiectivul folosit la P7800 este un NIKKOR cu un zoom optic 7x si sistem de stabilizare (VR vibration reduction – reducere vibratii). Distanta focala este 6.0-42.8mm sau echivalent 35mm: 28 – 200 mm, iar diafragma cuprinsa intre f/2 (la focala minima 28mm) si f/4 (la focala maxima 200mm).
Fiind un obiectiv luminos iti permite sa faci fotografii cu un timp de expunere mai mic si astfel sansele ca fotografiile sa iasa miscate sunt mai mici. In plus sistemul de stabilizare lucreaza si el foarte bine, astfel ca sunt sanse foarte bune sa obtineti imagini clare pentru subiecte statice aflate in conditii de lumina scazuta.

VR oprit:

Nikon VR Test
Nikon P7800

VR activat:

nikon vr test
Nikon P7800 VR

Mai trebuie sa precizez ca am fost placut surprins de rezultatele obtinute cu Zoom-ul Digital. Acesta da rezultate bune in conditii cu lumina foarte bune.

6mm (28mm):

nikon p7800 wide
nikon p7800 6mm

42.8mm (200mm):

nikon p7800 zoom 7x
nikon p7800 42.8mm

zoom digital:

nikon zoom digital
zoom digital

In modul Macro poate focaliza pe obiecte aflate pana la 2 cm de obiectiv.

nikon minion
minion
nikon macro close up
macro

In meniul aparatului gasiti o setare pentru reducerea sau corectarea distorsiunilor care pot apare mai ales la capatul wide (grandangular, 28mm).
Obiectivul nu vigneteaza puternic si are un tratament anti-refelex de calitate, care va permite sa fotografiati si in contra-lumina, fara probleme majore.
Tot din meniu puteti activa Orizontul Virtual, care te ajuta sa faci fotografii cu o linie a orizontului neinclinata si/sau “Grila de incadrare” ce repecta regula treimilor, fiind utila la incadrare.

nikon orizont virtual
orizont virtual

In jurul obiectivului este prezent un filet pentru atasarea filtrelor sau a unor accesorii suplimentare de la Nikon, cum ar fi lentile tele-convertoare sau wide-angle, parasolar obiectiv HN-CP17 (dar acestea nu prea se gasesc de vanzare la noi).

Practic sistemul optic a fost creat special pentru utilizarea camerei foto in situatii cat mai diverse, de la close-up la portrete, de la fotografie de strada la peisaje.

Nikon P7800 are un senzor de tip BSI-CMOS cu iluminare din spate (tehnologia BSI permite performante mai bune in lumina slaba si in combinatie cu obiectivul luminos se pot face fotografii bune in interior sau seara) si cu o diagonala de 1/1,7 inch (adica este ceva mai mare decit senzorii altor aparate compacte).

Pentru o camera compacta ce are un senzor destul de mic (comparat cu aparatele foto mirroless sau dslr), calitatea imaginilor este foarte buna, culorile fiind naturale. Nivelul zgomotului de imagine este bine controlat pana la ISO 1600. La valori mai mari, nivelul de zgomot si pierderea detaliilor cresc progresiv, dar scena surprinsa inca poate fi privita in ansamblul ei.

nikon p7800 iso test
ISO 1600 – crop

Restul imaginilor din testul ISO pot fi vazute aici.

Nikon P7800 are peste 10 filtre (efecte) ce pot fi aplicate din meniu, fiecare cu cate 4-5 optiuni si parametrii ce pot fi personalizati. Iata cateva exemple:

nikon alb negru
alb-negru
nikon cross process efect
cross process
nikon efect selectiv color
selective color

Nikon Coolpix P7800 dispune de un mod Automat, de unul Scena (detectare automata si setarea manuala a 18 scene, Fotografie 3D).

In general rezultatele sunt clare, in aproape toate situatiile de fotografiere. Sistemul de masurare a luminii (cu cele trei setari: matrice, spot si central evaluativ) functioneaza bine dar am observat ca uneori aparatul are tendinta de a supra-expune si trebuie ajustata compensarea expunerii cu ajutorul rotitei dedicate de langa butonul declansator.

Celor interesati de fotografia cu timpi lungi de expunere le dau o veste buna – timpul maxim de expunere este de 60 de secunde (in modul Manual). In plus Nikon P7800 are si un filtru ND 8x care poate fi activat din meniu, fiind util pentru marirea timpului de expunere (de exemplu la un timp de expunere de 1/2000 cu expunere corecta, daca filtrul ND este utilizat, timpul de expunere scade la 1/250 fara schimbarea diafragmei; despre filtru ND am mai scris si in trecut).

Dar si pasionatii de fotografia de actiune au parte de o veste buna: timpul minim de expunere este de 1/4000 sec.

Nici pasionatii de fotografia panoramica nu au fost uitati; ei avand la dispozitie modul “Auto” de realizare a panoramelor (normal la 180 sau larg la 360 atat pe orizontala cit si pe verticala) cu ajutorul caruia realizati panorame direct din aparat, iar daca doriti mai mult control aveti la dispozitie modul “Manual” (Asistenta panorama), dar in acest caz, pentru rezultate bune, este bine sa aveti un trepied si sa nu uitati sa dezactivati sistemul de reducere al vibratilor (VR).

In mod portrait (aparatul foto tinut vertical vertical):

nikon panorama vertical
panorama portret

In mod landscape (aparatul foto tinut orizontal):

nikon panorama orizontala
orizontal

Pentru realizarea panoramei din imaginile obtinute in modul Manul, puteti folosi si programul Panorama Maker aflat pe cd-ul cu programul ViewNX 2.

Pentru situatiile cu contrast ridicat (cum ar fi fotografierea dintr-o incapere intunecoasa a unui peisaj in aer liber puternic luminat) puteti activa setarea D-Lighting active. In unele situatii folosind aceasta setare face ca inregistrarea imaginilor dupa fotografiere sa dureze mai mult.

In plus aveti la dispozitie si functia Bracketing (BKT) pentru timp de expunere, sau valoare diafragma, sau valoare sensibilitate ISO sau chiar pentru balansul de alb. Bracketing-ul se poate face din 3 sau 5 imagini, in increment de 0.3; 0.7 si 1.

O alta functie utila, atunci cand dorim sa avem o informatie suplimentara despre o fotografie este Nota vocala. Notele vocale (pina la aprox. 20 sec. per fotografie) pot fi inregistrate si atasate fotografiilor realizate.

Personal, ma declar multumit de calitatea obtinuta, atat la poze cat si la filmari.

Camera foto se deschide suficient de repede, raspunde prompt la comenzi si la setari, zoom-ul este precis si destul de rapid, avand trei setari: normal, quiet (utila cand se filmeaza) si auto, dar totusi mi-ar fi placut sa gasesc un zoom cu inel asa cum are Fuji X20, pentru ca acela este un zoom mai rapid decit cel din buton intalnit la Nikon P7800.

In lumina buna autofocusul este destul de rapid, altfel trebuie insistat nitel. Sa nu ma intelegeti gresit – este un sistem de autofocus cu mult mai performant decat al majoritatii camerelor compacte, insa eu asteptam mai multe de la acest model. Respectivul sistemul de focalizare are urmatoarele optiuni: central spot (1 punct), central wide (3 zone pe latime), matrice (selectarea automata a punctului de focus activ), cu definirea subiectului si urmarirea lui (AF tracking), cu detectia fetei, manual (un punct de focus, selectabil) sau cu identificarea automata a subiectului si urmarirea acestuia (Target finding AF). In plus sistemul de focalizare AF poate fi comutat separat in modul Macro, Close-Up, Landscape sau Auto. Cred ca pentru un incepator toate aceste setari par complicate, de aceea am si spus inca de la inceputul articolului, ca nu cred ca se adreseaza lor. Sau poate daca au rabdare sa invete, mai ales ca Nikon P7800 are un meniu destul de stufos (nu pe placul oricui) si fara modul Guide ce se gaseste la Nikon D3200 , rezultatele vor fi cel putin satisfacatoare.

Fotografiere continua (rafala) ajunge pana la 8 fps (pana la aprox. 6 cadre), dar aparatului ii cam ia timp sa salveze imaginile repective si chiar daca veti dezactiva functia “Preview” totusi aparatul va afisa pe ecranul lcd imaginele respective. Personal sper ca acest lucru sa fie corectat printr-un viitor update de firmware.

Nikon P7800 este echipat cu un blit incorporat cu ridicare manuala si cu functie de comanda compatibil cu Sistemul creativ de iluminare Nikon (Creative Lighting System – CLS). In plus aparatul are si pantina pentru blit extern, fiind compatibil cu toate bliturile Nikon SB.

nikon p7800 cls
nikon cls

Nikon P7800 poate inregistra film Full HD (1080p; 30fps in mod NTSC si 25fps in mod PAL) cu sunet stereo si puteti controlat setari precum diafragma, ISO si Picture Control in modul Film personalizat (Custom Movie). Zoom-ul optic este disponibil in timpul filmarii (uneori este inregistrat de microfonul stereo incoporat si de tinut minte ca in timpul efectuarii zoom-ului se mai piede din claritatea filmarii) si aparatul foto dispune de o intrare (mufa stereo mini-pin diametru 3,5 mm) pentru microfon extern.

In timpul filmarii nu poti refocusa si Nikon P7800 nu are un buton dedicat pentru declansarea filmarii. Pentru filmare trebui ales modul dedicat, prin rotirea selectorului principal.

Nikon Coolpix P7800 poate inregistra filme cu viteza mare, care apoi pot fi redate cu incetinitorul.

In cutia aparatului veti gasi, alaturi de cabluri cd cu programul ViewNX 2 si manualul in limba romana (varianta electronica in format pdf a manualului poate fi descarcat de aici)

Autonomie, format fisiere si stocare

Nikon P7800 utilizeaza acelasi acumulator ca si P7700 si DSLR-urile Nikon D3100 si D5100, modelul Nikon EN-EL14. Autonomia obtinuta de mine cu un astfel de acumulator a fost de pina la 650 poze si aprox. 7 minute filmare. In principiu autonomia de 350 fotografii declarata de producator si care tine cont de standardul CIPA, poate fi usor atinsa, iar pentru pentru o autonomie mai mare puteti cumpara un al doilea acumulator.
Nikon P7800 este compatibil cu adaptorul Wi-Fi Nikon WU-1a si cu modulul GPS GP-1, disponibile separat.

Imaginile si filmele sunt salvate pe carduri tip SD/SDHC de capacitate maxima 64GB sau in situatii de urgenta in memoria interna de aprox. 86 MB. Inregistreaza JPEG (Fine/Normal) si RAW (NRW). Sau JPEG+RAW simultan (cu posibilitatea de a inregistra JPEG la 6 megapixeli si RAW la 12 sau cum vreti voi).

Pret

Nikon P7800 este disponibil in Romania la un pret de 2.499 lei (la momentul scrierii acestui articol). Pentru pret actualizat si/sau promotii verificati aici sau aici.

Concluzii

Pentru cei care cauta un aparat compact performant, foarte personalizabil si cu multe functii utile, Nikon P7800 poate fi alegerea ideala. Daca mai aveti deja accesorii Nikon (de exemplu un blit sau un acumulator EN-EL14), atunci alegerea este destul de clara, mai ales ca Nikon P7800 este compatibil cu toate bliturile Nikon si poate chiar controla de la distanta bliturile slave.

Din punctul meu de vedere, Nikon P7800 este un aparat foto compact bun la toate, in sensul ca poate fi de folos in aproape toate situatiile de fotografiere; de altfel il voi lua cu mine oriunde voi merge pentru ca stiu ca imi poate oferi ceea ce am nevoie.
Poate modelul viitor va avea un sistem de autofocus si mai performant si poate, de ce nu, un inel pentru zoom si nu buton. Oricum eu sunt multumit de alegarea facuta, mai ales ca pentru P7800 am platit cu 700 lei mai putin, fiind la oferta de Black Friday.

Accesorii recomandate:
– card de memorie Sandisk Extreme SDHC 16GB 45MB/s HD Video
– acumulator Phottix sau Power3000 PLW489B.549 (inlocuieste Nikon EN-EL14)

– filtru protectie obiectiv Hoya HMC Protector Pro1 DIGITAL sau filtru UV Hoya UV-HMC Pro1 DIGITAL

folie protectie ecran lcd Matin M-7305 sau Kaiser 6076

– blit TTL Speedlight Nikon SB-400

Plusuri:
+calitate buna a imaginilor atit foto cit si video
+obiectiv luminos si cu zoom versatil
+constructie robusta
+ecran lcd rabatabil
+vizor electronic cu acoperire 100% a cadrului
+patina pentru blit
+filtru ND integrat
+filet pentru filtre 40.5mm si alte accesorii
+inregistrare RAW/JPEG/JPEG+RAW simultan
+functie panorama
+ofera un control manual avansat
+butoane pentru setari rapide
+compatibilitate cu Nikon Creative Sistem (CLS)

Minusuri:
-sistemul de focalizare raspunde un pic mai greu in conditii de iluminare slaba
-lipsa unui senzor de proximitate pentru activarea automata a vizorului electronic
-vizorul electronic este destul de mic si are un scurt lag
-nu are modulul GPS incorporat (asa cum are Nikon P520)
-sistemul Auto ISO nu este suficient de “agresiv” (are tendinta sa tina ISO la valori mici)
-Capture NX2 nu este inclus in pachet, trebuie cumparat separat

Imaginile cu care am ilustrat articolul nu au fost retusate (setarile standard din aparat; uneori am facut o reincadrare prin crop si resize cu FastStone Photo Resiser), iar poze la rezolutie mai mare pto fi vazute la Galeria Foto.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Acesta este un test independent si este posibil sa gasiti si poze ce nu sunt clare in viziunea cropului de 100% perfect, in plus eu nu ocolesc nici zgomotul de imagine! Daca doriti perfectiunea tehnica trebuie sa cautati alt blog/site, dar sper ca informatiile pe care vi le ofer eu sa va fie de folos! Multumesc pentru vizita.

fotostefan

11 thoughts on “Review Nikon Coolpix P7800 – compactul versatil”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.