Review dslr Nikon D5200

Nikon D5200 este cel mai nou DSLR mid-level din gama producatorului japonez. Cu senzorul CMOS de 24,1 mega pixeli in format DX alaturi de posibilitatea de a inregistra filme in format Full HD si ecran LCD rabatabil, Nikon D5200 este succesorul lui D5100 si se incadreaza intre modelul Nikon D3200 si Nikon D7000.

aparat foto nikon d5200
Nikon D5200

Cu ecranul sau rabatabil, Nikon D5200 va fi pe placul celor ce doresc sa fotografieze sau sa filmeze din unghiuri dificile si in plus D5200 este dotat cu sistemul avansat de focalizare cu 39 de puncte intalnit la Nikon D7000.

Constructie

Nikon D5200 este construit din policarbonat si ofera o impresie generala de soliditate. Body-ul este finisat in stilul clasic Nikon iar grip-ul este acoperit cu un strat cauciucat, ce ofera o priza buna in momentul utilizarii. D5200 cantareste aproximativ 555g (cu tot cu baterie si card).

nikon d5200
D5200

Ecranul LCD de 7,5 cm (3 inci) si 921.000 de pixeli, este rabatabil in lateral, are un unghi larg de vizualizare, contrast ridicat si pentru ca se poate roti si spre in fata puteti realiza autoportrete.Totusi daca va aflati intr-o zona cu lumina ambientala puternica trebuie sa gasiti un unghi favorabil ca sa puteti vedea ceva pe acest ecran si va recomanda sa cumparati si o folie de protectie.

lcd articulat nikon d5200
LCD rotativ

Daca ne uitam la specificatiile tehnice , aparatul se adreseaza cu precadere utilizatorilor entuziasti, dar se pare ca si fotografii aflati la inceput de drum vor gasi in Nikon D5200 un bun partener.Fac aceasta afirmatie deoarece Nikon D5200 ofera un mod de fotografiere automat foarte bine pus la punct, alaturi de o serie de functii menite sa ii ajute pe cei ce doresc sa invete utilizarea avansata a unui DSLR, prin intermediul functiei “Help” disponibila printr-o simpla apasare a unui buton. Sunt explicate clar toate setarile si rezultatele functiilor importante.

meniu nikon d5200
meniu

Toate meniurile si setarile sunt insotite de pictograme si chiar imagini exemplificative, acolo unde acest lucru a fost posibil. De exemplu, alegerea balansului de alb este insotita de o serie de imagini care exemplifica situatiile in care este recomandata schimbarea setarii.

Aveti la dispozitie sapte efecte speciale: Culoare selectiva, Efect de miniaturizare, Cheie inalta si Cheie joasa, Silueta, Schita color si Vedere nocturna. In plus, functia HDR (high dynamic range) integrata in aparatul foto si D-lighting capteaza imagini detaliate cu un contrast ridicat. De asemenea, exista si 16 moduri scena diferite care optimizeaza setarile aparatului foto precum timpul de expunere, ISO si diafragma in functie de situatia de fotografiere.

Picture Control:

Monocrom:

poza alb negru d5200
monocrom

Standard:

picture control nikon d5200
standard

Vivid:

poza vivid
vivid

Butonul “Fn”, aflat in partea stanga a baionetei (imediat sub butonul care deschide blitz-ul) poate fi programat sa execute una din cele 14 functii disponibile din meniu. Pentru teste am ales ca la fiecare apasare a butonului Fn sa pot schimba ISO.

buton fn nikon d5200
Butonul Fn

In plus fata de vechiul model, D5200 are un buton in plus dedicat setarii modului de declansare ( Cadru unic, Continuu S, Continuu R, Autodeclansator, Telecomanda cu intarziere, Telecomanda cu raspuns rapid, Declansare silentioasa).

butoane aparat foto nikon d5200
butoane

Nikon D5200 nu este foarte zgomotos la declansare, dar daca vreti sa fiti si mai discreti folositi modul Declansare silentioasa, care face ca oglinda sa revina mai incet, dar trebuie sa stiti ca in acest mod nu puteti fotografia in rafala.Diferentele de zgomot intre modul normal de lucru si cel “silentios” nu mi s-au parut foarte mari.

Calitatea imaginilor, ISO, balansul de alb si sistemul de focalizare

senzor nikon d5200
senzor

Nikon D5200 este dotat cu un nou senzor de 24,1 megapixeli, produs de Toshiba conform celor de la Chipworks, cu ajutorul caruia veti obtine imagini detaliate.

ivan patzaichin torta olimpica
ivan patzaichin

Ivan Patzaichin in fata Comitetului Olimpic si Sportiv Român (COSR) la aprinderea tortei olimpice.

poza cu nikon d5200
flacara olimpica
crop poza
crop

La valori ISO de pana la 1600, zgomotul de imagine este bine controlat. La ISO 3200 aparatul inregistreaza imagini cu un nivel al zgomotulului mic, cadrele fiind utilizabile si pentru printuri pina la A3. La ISO 6400 algoritmii de reducere a zgomotului de imagine isi fac simtita prezenta mai bine, dar in continuare imaginile sunt destul de bune.

ISO 1600:

ISO 1600 Nikon D5200
iso 1600 – rezolutie mare

ISO 1600 – crop 100%:

crop 100% iso 16000 nikon d5200
crop iso 1600

ISO 3200:

iso 3200 nikon d5200
iso 3200

Crop 100% iso 3200:

iso 3200 nikon d5200
iso 3200 crop

Nikon D5200 ofera posibilitatea fotografierii si cu valori ISO de pana la 25.600, in modul ISO extins. La ISO 25.600 imaginile nu prea sunt utilizabile datorita nivelului ridicat al zgomotului de imagine.

Test balans de alb (white balance):

Auto:

white balance nikon d5200
auto WB

Preset:

preset white balance nikon d5200
preset

Din pacate la fel ca D5100 si D5200 este lipsit de posibilitatea de a seta balansul de alb numeric, in grade Kelvin, o functie pe care utilizatorii avansati ar putea sa o considere utila.

Sistemul de masurare a expuneri, ce se bazeaza pe un senzorul de masurare RGB cu 2.016 pixeli intalnit si la Nikon D600, functioneaza foarte bine, iar focalizarea automata a oferit rezultate consistente in perioada de test, chiar si in conditii dificile de iluminare (de exemplu, in contra-lumina) sau in zone cu contrast scazut. Chiar si in modul “Live View”, focalizarea automata functioneaza suficient de rapid pentru un aparat din aceasta clasa. Utilizatorii avansati pot utiliza functia 3D AF-Tracking ce permite urmarirea subiectului in miscare, in timpul focalizarii.

Atunci cand este cazul, de exemplu in contra lumina, este bine sa folositi functia “Active D-Lighting”.Aceasta functie imbunatateste (prin prelucrare software) fotografiile realizate in conditii de contrast puternic sau contra-lumina imaginile obtinute fiind bune.
La aparatul foto Nikon D5200 veti gasi atit functia Bracketing ( cu pina la +/- 2 trepte diferenta) cit si functia HDR ( high dynamic range):

HDR nikon d5200
fara HDR
auto hdr nikon d5200
auto HDR

In test am folosit obiectivele de kit Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G AFs VR DX si Nikon AF-S 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR DX (test cu cele doua obiective gasiti aici) care ,parerea mea, sunt acceptabile in ce priveste calitatea imaginilor si viteza de focalizare cand sunt folosite cu D5200, dar pentru rezultate superioare trebuie sa investiti in obiective mai bune ( a se citi scumpe).
In cateva ocazii am folosit si obiectivul Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX HSM OS ce a functionat foarte bine cu D5200.
Si inca un amanunt aparatul foto Nikon D5200 nu are motor pentru focalizare, asa ca pentru obiectivele mai vechi trebuie sa focalizati manual.

Ca o scurta concluzie, calitatea imaginilor obtinute cu Nikon D5200 este foarte buna.

Fotografiile realizate cu Nikon D5200 pot fi vazute la Galeria foto. Imaginile respective nu au fost editate, unele au fost micsorate cu programul FastStone Photo Resizer.Acesta este un test independent si este posibil sa gasiti si poze ce nu sunt clare in viziunea cropului de 100% perfect, in plus eu nu ocolesc nici zgomotul de imagine!
Daca doriti perfectiunea tehnica trebuie sa cautati alt blog/site, dar sper ca informatiile pe care vi le ofer eu sa va fie de folos!Multumesc pentru vizita.

Modul video

Despre modul video am scris mai multe informatii in articolul anterior, aici as reaminti cateva aspecte de care este bine sa tineti seama daca doriti sa obtineti filmari de calitate:

– profitati de ecranul LCD articulat pentru a realiza incadrarile cele mai bune, din unghiurile dorite;
– faceti setarile dorite inainte sa porniti functia “Live View”;
– pentru filmare se face crop din imagine,iar daca folositi 50i sau 60i cropul este si mai mare;
– microfonul stereo incorporat, montat linga patina de blit, este suficient de sensibil pentru a inregistra zgomotul produs de motorul de focalizare al obiectivului si de apasarea butoanelor in timpul filmarii;asadar evitati sa focalizati si sa umblati la butoanele aparatului foto in timpul filmarii;
– daca doriti un sunet de calitate cumparati un microfon extern sau daca bugetul nu va permite testati setarile manuale ale microfonului incorporat;

Crearea efectului de inserare: aparatul este in mod Manual, ISO 100, F/5.6 iar timpul de expunere variaza de la 1/40 pina la 1/500, iar daca veti asculta cu atentie veti auzi zgomotul produs de butonul pentru modificarea timpului de expunere; sensibilitatea microfonului am reglat-o la 12, din 20:

Format fisiere, conectivitate, acumulator si stocare

Fotografiile pot fi inregistrate in format JPG, RAW (14 bit) sau RAW + JPG simultan. Nikon D5200 este dotat cu un slot pentru carduri de memorie SD/SDHC. Pentru rezultate optime, mai ales in ceea ce priveste inregistrarea secventelor video, este recomandata utilizarea cardurilor SD “Class 10” care ofera o viteza de scrire suficient de mare.

Din punct de vedere al conectivitatii, aparatul foto ofera conectori USB, Audio/Video si HDMI, alaturi de conectorul pentru microfon extern si GPS. De asemenea Nikon D5200 are doi receptori infrarosu, unul in fata celalalt in spate, si puteti folosii telecomanda Nikon ML-L3.
In plus la D5200 se poate conecta si noile telecomenzi radio Nikon WR-R10 si Nikon WR-T10, iar posesorii de smartphone< sau tableta cu Android sau iOS pot folosii adaptorul pentru conexiune fara fir WU-1a pentru a transfera fotografiile de pe Nikon D5200 catre dispozitivele amintite.

De asemenea adaptorul WU-1a va permite sa declansati camera foto de la distanta, softul afisand pe ecranul dispozitivului dumneavoastra inteligent imaginea “live-view” de pe ecranul aparatului foto. Pentru un control sporit, pe ecranul telefonul aveti afisate cateva functii ale aparatului foto: gradul de incarcare al bateriei, numarul de cadre ramase, timpul de expunere, diafragma si punctele de focus

Nikon D5200 foloseste acumulatorul EN-EL14, acelasi ca la Nikon D5100, Nikon D3200 si Nikon P7700 si este capabil sa asigure o autonomie de pana la 660 de cadre (conform producatorului). In practica am realizat pina la 800 de cadre, fara sa folosesc blitul si functia de filmare.

Pret
La data scrierii acestui articol Nikon D5200 body (doar corpul aparatului) costa 3.599,00 lei. Pentru disponibilitate si promotii verificati aici.

Update: review pentru Nikon D5300 si test comparativ Nikon D5100 vs. Nikon D5200 vs. Nikon D5300

photosetup.ro

Noul DSLR Nikon D5200 este un aparat performant, cu un set bogat de functionalitatii, ce ofera o calitate a imaginilor foarte buna si chiar daca este recomandat in special celor aflati la inceput de drum in fotografia cu un DSLR, nici cei mai avansati nu vor fi dezamagiti de performantele acestui aparat foto.
In acelasi timp cred ca Nikon D5200 este si o buna alternativa ca aparat de rezerva pentru fotografii de eveniment, fiind dotat cu sistemul de focalizare automat acelasi cu cel al clasei superioare, Nikon D7000, oferind 39 de puncte AF, dintre care 9 in cruce, senzorul RGB de masurare cu 2.016 pixeli asigura date exacte sistemului de recunoastere a scenei din aparatul foto ce optimizeaza expunerea, focalizarea automata si balansul de alb inainte de declansare si o viteza de declansare de pina la 5fps.

Ce mi-a placut mie la Nikon D5200:
– calitatea buna a imaginii (atit foto cit si video)
– prezenta butoanelor “Mod Declansare” si “Fn” (cu 16 functii)
– sistemul performant de focalizare, cu 9 senzori tip cruce, si de masurare a luminii cu 2.016 pixeli
– ecranul LCD rabatabil
– prezenta conectorului pentru microfon extern
– meniul Nikon D5200 este tradus in limba romana

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ce nu mi-a placut mie la Nikon D5200:
– datorita dimensiunilor reduse poate creea probleme fotografilor cu maini mari
– lipsa posibilitatii de a seta manual balansul de alb in grade Kelvin
– conexiunea wi-fi nu este incoporata, trebuie cumparat separat diverse accesorii
– focalizare automata in modul “Live View” este la fel de lenta ca la Nikon D5100
– desi sensibilitatea microfonului stereo poate fi ajustata manual,totusi ar fi fost utila si functia de reducere a zgomotului produs de vint (filtru low cut)
– lipsa conexiune pentru casti de monitorizare a sunetului
– nu are functia High-Speed Flash Sync
– la pretul lui ar trebuie ca in pachet sa fie inclus si programul de prelucrare a fotografiilor NEF (RAW) Capture NX2

fotostefan

11 thoughts on “Review dslr Nikon D5200”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.