Review Nikon D5300

Am luat la teste noul dslr consumer Nikon D5300 mai mult din curiozitate. Am testat modelul precedent, Nikon D5200 (lansat pe 6 noiembrie 2012) si am ramas placut impresionat de varful de gama consumer al niponilor.

dslr nikon d5300
Nikon D5300

Asadar, nu ar trebui sa va mire faptul ca review-ul pentru Nikon D5300 este oarecum similar in ceea ce priveste concluziile, pentru ca D5300 nu difera cu mult de D5200. Sa vedem totusi cum s-a descurcat noul Nikon D5300 (lansat pe 18 octombrie 2013).

Cum spuneam anterior Nikon D5300 este urmasul modelului D5200 (aceste este review-ul meu), dar este si primul DSLR Nikon cu WiFi si GPS integrat. Desi la exterior este similar modelului precedent, in interior D5300 include senzorul CMOS APS-C preluat de la modelul de varf – Nikon D7100 (senzor fara filtru AA), un sistem autofocus cu 39 de puncte de focus (din care 9 tip ‘cruce’) si este capabil sa inregistreze filme Full HD 60p cu sunet stereo.

dslr D5300
D5300

Ecranul orientabil ramane trasatura definitorie a seriei D5x00, cel mai nou membru al acesteia venind insa cu un ecran mai mare cu posibilitate de reglare a luminozitatii imbunatatita, contrast si rezolutie mai buna, plus formatul 3:2 pentru respectivul LCD. Asadar incepatorii cu pretentii (si posibilitati financiare) vor aprecia pe deplin D5300.

lcd nikon d5300
LCD orientabil

Nikon D5300 este un DSLR mid-level sau consumer cum mai numeste firma japoneza clasa respectiva, destinat celor care au ceva cunostinte de fotografie si isi doresc un upgrade de la un aparat compact sau un model mai vechi (D60,D3000, D5000, D5100), dar care nu nevoie de complexitatea, dimensiunile si greutatea unui model de top, mai ales avind in vedere ca D5300 imprumuta destul de multe elemente de la D7100

Principalele caracteristice tehnice Nikon D5300:

– Senzor CMOS de 24,2 megapixeli în format DX, fara filtru optic low pass (antialiasing sau prescurtat AA)
– Sistem de procesare a imaginii EXPEED 4
– Sistem AF cu 39 puncte din care 9 senzori de tip cruce (in centrul cadrului)
– Dispozitive Wi-Fi si GPS incorporate
– Senzor de masurare RGB de 2.016 pixeli cu sistem de recunoastere a scenei de la Nikon
– Fotografiere continua la 5 fps
– Monitor LCD cu unghi variabil de 8,1 cm (3,2 inci), cu unghi de vizualizare larg si rezolutie de 1.037.000 puncte
– Filmare Full HD la 1080/50/60p
– Iesire HDMI
– Microfon stereo incorporat si compatibilitate cu microfonul stereo ME-1 de la Nikon (sau alte modele)
– Vizor cu grad de marire crescut (aprox. 0,82x) prin utilizarea unei pentaoglinzi nou concepute
– HDR si D-Lighting activ
– Efecte speciale pentru fotografii si filme
– Format RAW (NEF) 14bit sau 12bit
– Corp mic si usor: aprox. 125×98,0×76,0 mm. Cantareste 480 g (fara acumulator si card de memorie)
– Interfata grafica pentru utilizator imbunatatita, cu meniuri mai clare

Constructie

Carcasa a fost redesenat si este constuita din mase plastice de inalta densitate (CFRTP), iar gripul asigura o prindere mai ferma, desi este acum de 125 x 98 x 76 mm (putin mai mica decat modelul D5200) si cantareste 530g cu baterie si card (mai usor decat D5200).

nikon d5300 sus
d5300

Corpul lui D5300 este finisat in stilul clasic Nikon iar grip-ul acoperit cu un strat cauciucat ofera o priza mai buna decit la modele anterioare D5100 si D5200 in momentul utilizarii.

lcd mobil nikon d5300
lcd rotativ

Ecranul LCD de 8,1 cm (3,2 inci) pe diagonala, cu unghi larg de vizualizare si rezolutie de 1.037.000 puncte este acum in format 3:2 si nu 4:3 cum are Nikon D5200 si D5100. Formatul 3:2 este mai potrivit pentru vizualizare fotografiilor, pentru ca si acestea sunt in format 3:2; astfel nu se face crop (decupare) din fotografia afisata pe LCD-ul articulat. In plus luminozitatea monitorului poate fi reglata in intervalul -5 +5 (spre deosebire de D5100 si D5200 care au doar -3 +3) lucru foarte util in conditii de lumina ambientala puternica. Ecranul lcd are un contrast ridicat, nu este de tip touch-sceen, dar este rabatabil si in lateral, iar pentru ca se poate roti si spre in fata puteti realiza autoportrete.

Pentaoglinda nou conceputa creste gradul de marire al vizorului pina la aprox. 0,82x (fata de 0.78x cit are Nikon D5200 si D5100), simplificand si mai mult compunerea cu exactitate a cadrelor. Vizorul optic ofera o acoperire de 95% (atit orizontal cit si vertical) si nu ii lipseste nici butonul pentru ajustarea dioptriilor.

Chiar daca D5300 se adreseaza cu precadere utilizatorilor entuziasti, totusi si fotografii aflati la inceput de drum vor gasi in Nikon D5300 un bun partener. Spun acest lucru deoarece Nikon D5300 ofera un mod de fotografiere automat foarte bine pus la punct, alaturi de o serie de functii menite sa ii ajute pe cei ce doresc sa invete utilizarea avansata a unui DSLR, prin intermediul functiei “Help” disponibila printr-o simpla apasare a unui buton. Sunt explicate clar toate setarile si rezultatele functiilor importante.

meniu nikon d5300
meniu

Toate meniurile si setarile sunt insotite de pictograme si chiar imagini exemplificative, acolo unde acest lucru a fost posibil.
Alt lucru ce usureaza folosirea setarilor din meniu este prezenta optiunii Setati Recente/Meniul Meu (My Menu). Setari Recente, asa cum sugereaza chiar numele, inregistreaza 20 din setarile folosite cel mai recent, iar Meniul Meu (My Menu) va permite sa inregistrati pina la 20 dintre setarile mai des folosite.

romana nikon d5300
meniu romana

Practic Setati Recente/Meniul Meu (My Menu) va ajuta sa scurtati timpul necesar modificarii unei setari aflate in meniul aparatului foto. Dupa cum observati in imagine, meniul a fost tradus si in limba romana (la fel si manualul).

Daca va plac efectele speciale realizate direct din camera foto, D5300 va pune la dispozitie nu mai putin de noua efecte speciale: Vedere nocturna, Schita color, Efect aparat foto jucarie, Efect de miniaturizare, Culoare selectiva, Silueta, Cheie inalta (high key), Cheie joasa (low key), Pictura HDR. Aceste efecte pot fi vizualizate in timp real pe monitorul aparatului foto. Efectele sunt disponibile si in modul filmare.

Night Vision (Vedere Nocturna):

night vision nikon d5300
efect night vision

Color Sketch (Schita color):

efect color scketch nikon
color sketch

Selective color (Culoare selectiva):

efect selective color d5300
selective color

In plus, functia HDR (high dynamic range) integrata in aparatul foto si D-lighting capteaza imagini detaliate cu un contrast ridicat.

Fara HDR:

fara hdr
fara hdr

High HDR:

d5300 high hdr
high hdr

Extra HDR:

extra high hdr d5300
extra high hdr

Active D-lighting dezactivat: click pe imagine

d5300 d-lighting off
d-lighting oprit

Active D-lighting activat – Auto:

auto d-lighting d5300
auto d-lighting

De asemenea, exista si 16 moduri scena diferite care optimizeaza setarile aparatului foto precum timpul de expunere, ISO si diafragma in functie de situatia de fotografiere. Modurile Scena pot fi activate cu ajutorul butonului Selector principal si/sau prin rotirea selectorului de comanda.

Alte 14 setari (calitate imagine, dimensiune imagine, bracketing automat, HDR, D-Lighting activ, balans de alb, ISO, compensarea expunerii- acesta are si buton dedicat, compensare blit, mod blit, masurare, mod zona AF, mod focalizare si picture control) pot fi schimbate cu ajutorul butonului “i”.

La Nikon D5300 este prezent si Meniul retusare imagini. Pozele realizate (inclusiv cele relizate in formatul NEF) pot fi prelucrate direct pe D5300 avand la dispozitie: D-lighting, corectie ochi rosii, decupare (crop), monocrom, balans de culoare, indreptare, retusare rapida, etc.

Butonul “Fn”, aflat in partea stanga a baionetei (imediat sub butonul care deschide blitz-ul) poate fi programat sa execute una din cele 10 functii disponibile din meniu, inclusiv noua functie Wi-Fi. Pentru teste am ales ca la fiecare apasare a butonului Fn sa pot schimba ISO.

Fn nikon d5300
buton Fn

Butonul dedicat setarii Modului de Declansare ( Cadru unic, Continuu S, Continuu R, Autodeclansator, Telecomanda cu intarziere, Telecomanda cu raspuns rapid, Declansare silentioasa) a fost mutat de linga Selectorul principal sub butonul pentru decuplarea obiectivului.

Spatiul ramas in urma mutarii butonului Modul de Declansare a fost preluat de dispozitivul GPS si Wi-Fi incorporat.

gps si wi-fi nikon
gps si wifi

Despre GPS am oferit informatii in acest post si as mai adauga faptul ca gps-ul incorporat ofera si posibilitatea crearii unui Log, adica o harta cu traseul parcurs. Odata activata optiunea respectiva functioneaza chiar daca inchideti aparatul foto, adica daca nu vreti sa ramineti in “pana de curent” aveti grija cu folositi respectiva optiune.

optiuni gps nikon d5300
meniu gps

In plus cind dezactivati setarea pentru Log, trebuie sa asteptati ca datele sa fie salvate pe card, iar acest lucru, uneori dureaza ceva timp. Cum va spuneam eu am fost la o fotoplimbare prin in parcul Carol I si am avut activata optiunea Log, dar la final nu am avut rabdare sa astept pina se termina salvare datelor, asa ca fisierul respectiv este de nefolosit.

wi-fi nikon d5300
wi-fi D5300

Mai vreau sa adaug citeva informatii referitoare la modul Wi-Fi mentionate in acest post.
Raza de actiune a Wi-Fi, testata de mine in aer liber, a fost de aproximativ 5m. Cu app-ul Wireless Mobile Utility se pot face doar fotografii, iar fotografiile descarcate automat in dispozitivul mobil au rezolutia de 1680×1080 px, cele salvate pe cardul de memorie din aparatul foto au rezolutia setata din aparatul foto.

nexus 7 nikon d5300
nexus 7 nikon d5300

Pozele pot fi descarcate si la rezolutia originala de 6000×4000 px, dar pentru acest lucru trebuie sa accesati meniul pentru descarcare unde specificati rezolutia pozei, iar descarcarea unei poze JPEG la rezolutia maxima de 24 megapixeli dureaza aproximativ 10 secunde. Pozele JPG la rezolutia de 1980×1080 pixeli se descarca mai repede (in test 46 poze au fost descarcate in aprox. 40 secunde).
Chiar daca, deocamdata, modul Wi-Fi transforma smartphone-ul sau tableta intr-o este o simpla telecomanda wireless (setarile camerei foto nu pot fi schimbate de la distanta, nici macar compensarea expunerii nu se poate modifica prin conexiunea wifi), totusi este utila, iar pasionatii de fotografia wildlife sau autoportrete s-ar putea sa gaseasca utila conexiunea wifi.

Tot pentru declansarea de la distanta puteti folosi si o telecomanda infrarosu (de exemplu Nikon ML-L3 Remote Control), Nikon D5300 dispunind de doi senzori infrarosu (unul in partea din fata, iar celalalt in parte din spate a carcasei, astfel se mareste unghiul de actiune a telecomenzii IR).

Nikon D5300 nu este foarte zgomotos la declansare, dar daca vreti sa fiti si mai discreti folositi modul Declansare silentioasa, care face ca oglinda sa revina mai incet, dar trebuie sa stiti ca in acest mod nu puteti fotografia in rafala si apare un scurt lag (intirziere la declansare). Diferentele de zgomot intre modul normal de lucru si cel “silentios” nu mi s-au parut foarte mari.

vultur gradina zoo baneasa
vultur plesuv
vultur plesuv zoo baneasa
vultur zoo baneasa

Cu Nikon D5300 puteti realiza time lapse photography cu ajutorul setarii Fotografiere cu temporizator. Puteti seta numarul de cadre, intervalul la care sunt realizate sau la ce ora incepe secventa time lapse.

La fel ca modelele anterioare, D5100 si D5200 (despre care v-am amintit intr-un post anterior) si Nikon D5300 este lipsit de grip, care este util atit pentru al doilea acumulator cit si pentru butonul declansator pentru cazurile in care se fotografiaza pe verticala (portret), deoarece nu trebuie sa va rasuciti mina.

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul de focalizare

Nikon D5300 incorporeaza un senzor CMOS de 24,2 de megapixeli fara filtru AA (antialiasing) in format DX cu ajutorul caruia veti obtine imagini detaliate.

atheneul roman bucuresti
atheneul roman
crop 100
crop 100%

Aproape toate aparatele foto digitale au un filtru low pass, care estompeaza (blureaza) usor imaginea inainte de a fi inregistrata de catre senzor. Se foloseste aceasta tehnica pentru a contracara efectul moire declansat de modele cu detalii fine, cum ar fi textilele, tiglele si care rezulta intr-o imagine cu portiuni sclipitoare deranjante (daca va uitati la televizor posibil sa fi vazut acest efect atunci cind cineva poarta o camasa/haina in dungi).

masti
mastile
crop 100
mastile crop

Senzorul, numit de catre Nikon, OLPF (Optical Low Pass Filter), este coordonat de procesorul de imagine Expeed 4, ce permite sensibilitati ISO 100 – 12.800 (expandabil pana la 25.600). Acest procesor si el lansat recent asigura un mai bun balans de alb, reproducere mai buna a culorilor si o mai eficienta reducere a zgomotului la ISO inalt.

brad chiciura bucuresti
chiciura
chiciura parc herastrau
aproape iarna
parc carol I nikon d5300
toamna tirzie

Castelul Hasdeu (Campina, jud. Prahova) – varianta HDR:

castelul hasdeu campina
castelul hasdeu hdr

Luminite de Craciun:

lumini craciun bucuresti
luminite craciun

luminite craciun bucuresti
luminite

tRenul lui Mos Craciun la metroul din Bucuresti:

metroul lui mos craciun
metroul lui mos craciun

mos craciun metrou
la metrou

La valori ISO de pana la 1600, zgomotul de imagine este bine controlat. La ISO 3200 aparatul inregistreaza imagini cu un nivel al zgomotulului mic, cadrele fiind in continuare utilizabile. La ISO 6400 algoritmii de reducere a zgomotului de imagine isi fac simtita prezenta mai bine, dar totusi imaginile sunt destul de bune.

nikon d5300 iso 1600
iso 1600
crop iso 1600
crop

La muzeul Antipa:

muzeul antipa
iso 1600
crop iso 1600 nikon
crop 100%
iso 1600 nikon dslr
1600
crop 100% imagine nikon d5300
crop
iso 3200 dslr nikon
iso 3200
pixel peer nikon d5300
crop 100%
nikon d5300 iso 6400
iso 6400
crop 100%
crop

Imaginile la rezolutii mai mari pot fi vazute la Galeria foto.

Nikon D5300 are si optiunea Auto ISO, prin care lasati aparatul foto sa aleaga singur valoare ISO, iar functionarea ei este influentata de doi parametri pe care trebuie sa-i stabiliti: valoare ISO maxima si timpul de expunere maxim.

pescarusi parcul carol bucuresti
pescarusii

Sistemul de masurare a expuneri, ce se bazeaza pe senzorul de masurare RGB cu 2.016 pixeli intalnit si la Nikon D7100, functioneaza bine, cu un plus atunci cind sunt folosite obiective Nikkor de tip G sau D, deoarece se foloseste sistemul mai complex 3D Colour Matrix II. Pentru alte tipuri de obiective este folosit sistemul Colour Matrix Metering II.

nikon d5300 parc
in parc

Focalizarea automata cu 39 puncte, din care 9 de tip cruce, a oferit rezultate consistente in perioada de test, chiar si in conditii dificile de iluminare sau in zone cu contrast scazut. Chiar si in modul “Live View”, focalizarea automata functioneaza suficient de rapid. Utilizatorii avansati pot utiliza functia 3D AF-Tracking ce permite urmarirea subiectului in miscare, in timpul focalizarii.

pescarus mincare
mancare
rata zbor parc herastrau
oglinda

Atunci cand este cazul, de exemplu in contra lumina, este bine sa folositi functia “Active D-Lighting”. Aceasta functie imbunatateste (prin prelucrare software) fotografiile realizate in conditii de contrast puternic sau contra-lumina imaginile obtinute fiind bune.
La aparatul foto Nikon D5200 veti gasi atit functia Bracketing ( cu pina la +/- 2 trepte diferenta) cit si functia HDR ( high dynamic range):

nikon d5300 test hdr
fara hdr
nikon d5300 test hdr
cu hdr

Puteti folosi si Picture Control pentru a obtine imagini cu sharpening-ul (claritatea imaginii), contrastul, luminozitatea, saturatia si nuanta dorita. Pentru acest review la Picture Control am ales optiunea Standard (SD); alte optiuni sunt: Neutru, Intens (Vivid), Monocrom, Portret si Peisaj.

Ca o scurta concluzie, calitatea imaginilor obtinute cu Nikon D5300 este foarte buna, culorile fiind naturale, zgomotul de imagine bine controlat pina la ISO 1600 si nici la ISO 3200 nu deranjeaza foarte mult. Noul procesor de imagine Expeed 4 reuseste sa regleze bine balansul de alb intr-o gama variata de conditii de iluminare, reusind chiar sa reproduca bine imaginile realizate in lumina artificiala. De asemenea, acesta a produs rezultate decente in conditii de zone umbrite sau in zilele innorate.

nikon d5300 culori
arta

In test am folosit obiectivele Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G AFs VR DX (Nikon 18-140 f/3.5-5.6G ED VR nu era disponibil pentru test; dar o comparatie intre cele doua obiective am prezentat-o in acest test) si teleobiectivul AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR (pentru care voi reveni cu un review).

brad craciunparc ior
bradul – parc ior
cadouri brad craciun
cadourile

Aparatul foto Nikon D5300 nu are motor pentru focalizare integrat, asa ca pentru obiectivele mai vechi trebuie sa focalizati manual; doar la noile obiective Nikkor AF-S focalizare este automata. In plus trebuie sa stiti ca Sigma a emis un comunicat prin care avertizeaza utilizatorii care detin obiectivele companiei despre compatibilitatea acestora cu Nikon D5300. Astfel, obiectivele Sigma nu sunt 100% compatibilite cu noul body, iar focalizarea in Live View si sistemul de stabilizare nu functioneaza in parametrii optimi.
Sigma anuntat deja ca va lansa o actualizare de firmware pentru obiectivele compatibile cu USB Dock, pentru a remedia aceasta problema. Din pacate, obiectivele care nu sunt compatibile cu sistemul USB Dock vor trebui trimise intr-un service autorizat pentru resoftare.

In cateva ocazii am folosit si obiectivul Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX HSM OS care a functionat bine cu D5300, mai putin in Modul Live View, cind a trebuit sa focalizez manual.

graffiti bucuresti berzei
graffiti str. berzei
graffiti bucuresti berzei
graffiti crop
sigma 17-50mm f/2.8 osm nikon d5300
exponat antip
narval schelet antipa
narval
narval antipa schelet
detaliu

In general rezultatele sunt clare, in aproape toate situatiile de fotografiere. Cum spuneam sistemul de masurare a luminii (cu cele trei setari: matrice, spot si central evaluativ) functioneaza bine dar am observat ca uneori (putine cazuri de altfel) camera are tendinta de a supra-expune si trebuie ajustata compensarea expunerii cu ajutorul butonului dedicat de langa butonul declansator.

Fotografiile realizate cu Nikon D5300 pot fi vazute la Galeria foto, grupate pe mai multe categorii. Imaginile originale la 24 megapixeli cu setarea JPEG Fine duc la o dimensiune medie a pozei de aprox. 8Mb, dar din cauza spatiului redus a trebuit sa le reduc cu programul FastStone Photo Resizer la 2000px pe latura mare. Oricum si 2000px sunt suficienti ca sa va faceti o buna idee despre calitatea imaginilor obtinute cu Nikon D5300.

Modul video

Pentru cei care doresc sa isi foloseasca viziunea creativa pentru a realiza filme, functia D-Movie a aparatului foto D5300 realizeaza inregistrari video Full HD 1080p cursive, la cadente de cadre de pana la 50p/60p folosind formatul MOV (H.264/MPEG-4).

Din meniul Setup (Configurare aparat foto) al camerei foto trebuie sa alegeti PAL sau NTSC, iar in functie de aceste doua optiuni veti avea la dispozitiei: 1080p50, 1080p25, 1080p24 720p50 si 640×424 la 25fps pentru PAL, iar pentru NTSC 1080p60, 1080p30, 1080p24, 720p60, 640×424 la 30fps. Tot in meniul camerei foto veti gasi si o setare pentru calitatea filmarii, care ofera doua optiuni: Normal si High.
Din cite am inteles eu modul 60p este util celor care doresc sa realizeze efectul de slow motion; altfel intre 60p si 24p eu nu am observat diferente majore in ce priveste calitatea imaginii. Posibil ca diferentele sa apara daca filmati secvente de actiune: curse de raliu, motocros, schi, etc.

6op:

Desi Nikon D5300 are buton dedicat modului video totusi trebuie sa activati modul Live View. Din fericire si acest mod are buton dedicat (Lv), asadar din doua apasari de buton D5300 este pregatit sa filmeze.

Cind treceti aparatul foto in mod M (Manual) este posibila ajustarea manuala a timpului de expunere si a sensibilitatii ISO. Timpul de expunere poate fi setat la valori rapide de ordinul 1/4000 s; cei mai lenti timpi de expunere disponibili variaza in functie de cadenta cadrelor: 1/30s 1/50s pentru 50i sau 50p si 1/60 s pentru 60i sau 60p.

Nikon D5300 are un sistem de focalizare (AF) cu detectare contrast oriunde in cadru (aparatul foto selectează punctul de focalizare automat atunci cind este selectat AF prioritate faţă sau AF urmarire subiect), iar modurile AF disponibile pentru filmare sunt: focalizare servo unica (AF-S), focalizare manuala (AF-F) si focalizare automata permanenta (AF-F) ce asigura o focalizare suficient de rapida in timpul filmarii. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu ajutorul modului AF-S.
Pentru zonele de focalizare, adica din cele 39 de puncte de focalizare (dintre care 9 tip cruce), puteti alege dintre: AF zona normala, Af zona larga, AF prioritate faţă si AF urmarire subiect.

Microfonul stereo incorporat cu sensibilitate ce poate fi ajustata isi face treaba destul de decent si este bine sa nu umblati la butoanele aparatului foto in timpul filmari deoarece zgomotul produs este inregistrat de acest microfon. Formatul pentru inregistrarea audio este PCM liniar. Pentru o inregistrare audio de calitate trebuie sa folositi un microfon extern (de exemplu acest Rode Rycote Videomic) ce se poate conecta la aparatul foto prin intrarea pentru microfonul extern.

Format fisiere, conectivitate, autonomie acumulator

Fotografiile pot fi inregistrate in format JPG, RAW (14bit sau 12bit) sau RAW + JPG simultan. Nikon D5300 este dotat cu un slot pentru carduri de memorie SD/SDHC/SDXC. Pentru rezultate optime, mai ales in ceea ce priveste inregistrarea secventelor video, este recomandata utilizarea cardurilor SD “Class 10” care ofera o viteza de scriere suficient de mare.
Din punct de vedere al conectivitatii, aparatul foto ofera conectori USB (2.0 si de tip Micro-B), Audio/Video si HDMI, alaturi de conectorul pentru microfon extern si conexiune Wi-Fi (IEEE 802.11b, IEEE 802.11g).
De asemenea Nikon D5300 are doi receptori infrarosu, unul in fata celalalt in spate, si puteti folosii telecomanda Nikon ML-L3 sau Micnova MQ-RC2. In plus D5300 este compatibil cu telecomenzile fără fir Nikon /WR-T10.

Nikon D5300 foloseste noul acumulator li-ion EN-EL14a, dar este compatibil si cu acumulatorul EN-EL14.

nikon en-el14a
acumulatori nikon d5300

Cele doua diferente dintre cei doi acumulatori sunt capacitatea 1230mAh vs 1030mAh, iar la exterior se observa ca EN-EL14a are conectorii putin diferiti.

conectori nikon en-el14a
conectori

Tot acum mai amintesc si faptul ca cel mai nou firmware Nikon pentru aparatele DSLR D3200, D3100, D5100, D5200 si CoolPix P7700 (deocamdata Nikon D5300 nu a fost inclus) aduce o veste nu tocmai buna pentru fotografii care utilizeaza acumulatori third-party. Se pare ca mai multi utilizatori se plang de “efectele adverse” ale noului firmware in ceea ce priveste compatibilitatea aparatelor cu acumulatorii “replace” (neoriginali). Astfel, pe langa imbunatatirile oficiale, se pare ca noul firmware face ca aparatul sa nu mai “recunoasca” acumulatorii neoriginali, facand imposibila utilizarea lor odata ce ati actualizat software-ul aparatului. Eu nu am putut testa daca la Nikon D5300 se pot folosi acumulatori neoriginali, deoarece nu am astfel de acumulatori, dar m-am gandit ca este bine sa va informez si despre acest aspect.

photosetup.ro

O astfel de modificare in firmware incearca pe de o parte prevenirea posibilelor probleme care ar putea afecta aparatul si care ar necesita interventia service-ului autorizat, iar pe de alta parte cresc si incasarile din vinzarea accesoriilor originale. Desi la prima vedere pare o masura “neprietenoasa” cu bugetul vostru totusi trebuie sa va ginditi ca veti evita eventualele probleme legate de acordarea garantiei in cazul in care folositi acumulatori neoriginali.
Revenind la autonomia acumulatorului, EN-EL14a este capabil sa asigure o autonomie de pina la 660 de cadre (conform producatorului, care tine cont de specificatiile CIPA). In practica am realizat pina la 800 de cadre (la 500 dintre ele GPS-ul a fost activat) si aproximativ 12 minute de filmare. Acumulatorul EN-EL14a se incarca in aproximativ 1 ora si 40 minute.

Pret
La data scrierii acestui review Nikon D5300 body (doar corpul fara obiectiv) costa 3700 lei. Pentru pret actualizat si promotii puteti verifica aici sau aici .

La unele magazine (ca acesta sau acesta) s-ar putea sa gasiti si varianta cu body rosu!

Totusi daca doriti sa cumparati o varianta kit si bineinteles daca bugetul va permite, eu cred ca mai bine asteptati sa apara kit-ul cu mai noul obiectiv Nikon AF-S DX 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR despre care am mentionat in acest review.
Update: test Nikon D5100 vs. Nikon D5200 vs. Nikon D5300

Daca iti sunt utile informaţiile poti sustine blogul cumparand produsul dorit direct din link-urile din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Iti multumesc pentru suport.

Concluzii
Nikon D5300 se adreseaza fotografilor si videografilor entuziasti, fiind pregatit sa faca fata cu brio si utilizatorilor exigenti si chiar daca nu este perfect, iar momentan pretul lui este destul de mare, totusi merita sa luati in calcul achizitionarea acestui DSLR, mai ales daca vreti sa faceti trecerea de la un aparat compact sau de la un DSLR mai vechi (Nikon D3000, D5000, D5100). In plus GPS-ul si Wi-Fi-ul incorporat, ecranul de 3.2 inch (8,2 cm) cu unghi variabil, contrast bun si o rezolutie de 1.037.000 de puncte sunt atuuri demne de luat in seama.
In acelasi timp cred ca Nikon D5300 este si o buna alternativa ca aparat de rezerva pentru fotografii de eveniment, fiind dotat cu sistemul de focalizare automat acelasi cu cel al clasei superioare, Nikon D7100, oferind 39 de puncte AF, dintre care 9 in cruce, pantina pentru blit extern (timp de sincronizare pina la 1/200), procesor de imagine Expeed 4 si o viteza de declansare de pina la 5fps.

Ce mi-a placut mie la Nikon D5300:
+ calitatea buna a imaginii (atit foto cit si video)
+ ecranul LCD rabatabil de 8,1 cm (3,2 inch) in format 3:2
+ microfonul incorporat stereo care poate fi reglat si manual, in plus are si functia de reducere a zgomotului produs de vint (filtru low cut)
+ GPS inclus
+ modul WiFi inclus
+ prezenta conectorului pentru microfon extern
+ meniul si manualul lui Nikon D5300 sunt traduse in limba română, in plus meniul aparatului foto a fost imbunatatit, fiind mai clar

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Ce nu mi-a placut mie la Nikon D5300:
– focalizare automata in modul “Live View” este la fel de lenta ca la Nikon D5100
– in modul Live View nu se poate schimba diafragma (doar timpul de expunere si ISO pot fi modificate)
– nu are functia High-Speed Flash Sync
– blitul incorporat nu are functia de Commander pentru Nikon Creative Lighting System (CLS)
– lipsa conexiune pentru casti de monitorizare a sunetului
– la pretul lui ar trebuie ca in pachet sa fie inclus si programul de prelucrare a fotografiilor NEF (RAW) Capture NX2
– nu are orizont virtual, cum se gaseste la Nikon P7800 (review) ci doar grila de incadrare ce respecta regula treimilor
– datorita dimensiunilor reduse poate creea probleme fotografilor cu maini mari
– operarea camerei ar fi fost imbunatatita de un ecran touch-screen

flip.ro

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

De cate ori primesc o camera foto noua spre utilizare incerc sa fac cat mai multe poze si filmari cu ea, pentru a vi le prezenta si voua. Cred ca numai utilizand-o in cele mai diverse situatii (chiar si in conditi meteo neprielnice – ceata, ploaie, ninsoare, etc) imi pot da mai bine seama cum se comporta si ce atuuri sau puncte slabe are; nu cred ca este de folos cuiva daca as prezenta doar doua – trei exemple cu fotografii/filmari realizate cu ce-mi iese in cale.
Pozele nu sunt prelucrate, doar uneori mai fac crop (decupez) din anumite poze si trebuie sa le micsorez, utilizand FastStone Photo Resizer, pina la 2000 pixeli pe latura mare doarece nu am prea mult spatiu disponibil la Galeria Foto.

Acesta este un test independent si este posibil sa gasiti si poze ce nu sunt clare in viziunea cropului de 100% perfect, in plus eu nu ocolesc nici zgomotul de imagine!
Daca doriti perfectiunea tehnica trebuie sa cautati alt blog/site, dar sper ca informatiile pe care vi le ofer eu sa va fie de folos!Multumesc pentru vizita.

fotostefan

28 thoughts on “Review Nikon D5300”

  1. Si cu obiectivul TAMRON 18-250 nu se poate focaliza automat in Live-viev decat pana pe la 55 mm. Se pare ca cei de la SIGMA sunt mai onesti, recunoscand deficienta si incercand remedierea.

  2. Salut
    As vrea sa-mi cumpar un aparat foto nou si oscilez intre nikon d5300 si sony a6000. Aparatul as vrea sa-l folosesc pt evenimente sportive in sala(deci as avea nevoie si de ceva zoom) ,portrete de familie , vacante atat in modul foto dar si video .Bugetul ar fi de 3000 maxim 4000 cu tot cu obiective.Te rog ajuta-ma cu o parere .Tu ce ai alege?
    Multumesc

  3. Salut! Oricare din cele doua aparate foto sunt potrivite pentru tipul de fotografie indicat de tine, doar ca pentru fotografia de sport in sala iti trebuie obiective bune si nu cred ca te vei incadra in buget.
    Daca alegi Nikon D5300 recomand obiectivul Nikon 70-200mm f4G VR (testat si de mine aici) sau Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM APO; dupa cum se observa pretul obiectivelor este peste bugetul indicat.
    De la Sony am testat dor acest zoom 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE, dar nu cred ca este potrivit pentru fotografiat evenimente sportive in sala, afara pe lumina buna este ok.

  4. O intrebare! Dc imi ‘palpaie’ pe ecran butonul de blizz,deschidere blizz…si in modul auto sau in orice mod nu fuctioneaza flashul!…:(

  5. Din cite am observat in modul Auto , daca este necesar, blitul se activeaza singur si functioneaza. Poate ar trebui sa-i intrebati si pe cei de la service-ul Nikon.

  6. Salut Stefan , sunt incepator si as vrea sa achizitionez un Nikon D5300 si vreau sa te intreb daca merita sa cumpar acest pachet

  7. buna!
    Nu ma pricep deloc la video sau date tehnice despre camere foto video.
    Am nevoie de o camera sa filmez video in camera la lumina becului sau a ferestrei pentru ca apoi sa le pot incarca in site-ul personal. Pot fi video de 5 minute sau video de 1-2 ore.
    Filmarea intentionez sa o fac de pe trepied doar a unei persoane car ein principal sta in punct fix miscand corpul in timp ce vorbeste…eventual facand cate un pas…

    Este buna aceasta camera pentru ce am eu nevoie?
    Este necesar si un obiectiv pentru video si care anume?
    Daca aveti alta sugestie va rog sa imi recomandati.

    Am citit ca sunt camere care filmeaza intr-un format care nu mai trebuie convertit pe pc ci poate fi urcat direct pe web. Stiti daca aceasta camera indeplineste aceasta dorinta? Multumesc mult,

  8. Partea de video este ceva mai complicata, iar ca sa obtineti rezultate mai bune, in conditiile mentionate, cred ca aveti nevoie de obiective bune ca de exemplu Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX NIKKOR sau Nikon 40mm f/2.8G ED AF-S DX Micro sau Nikon 50mm f/1.8G AF-S si daca nu va deranjeaza sa focalizati manual este bun chiar si Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX HSM OS.
    Apoi, pentru un sunet de calitate, este recomandat un microfon extern, ca de exemplu Rode Rycote Videomic
    Nu in ultimul rand este bine sa invatati si elementele de baza ale editarii video, chiar daca formatul video obtinut cu D5300 poate fi urcat pe youtube direct din aparat.
    Succes.

  9. Multumesc enorm fotostefan.
    Poate ca voi mai avea nevoie de ajutor si vom colabora daca oferiti servicii care ma pit ajuta. Aveti datele mele de contact

  10. Buna din nou,

    🙂

    Te rog spune-mi dac amerita sa achizitionez acest pachet cu oferta valabila pana duminica.
    http://www.emag.ro/aparat-foto-dslr-nikon-d5300-24-1-mp-obiectiv-af-p-18-55mm-vr-baterie-en-el14-card-64-gb-geanta-dslr-cablu-usb-vba370k007fatbox2/pd/DB9V52BBM/
    Pot folosi acel obiectiv la filmari?

    Off…. Nu stiu ce alegere sa fac.
    Care este durata maxima de filmare cu acest aparat?
    Cat ma va tine bateria?

    A mai aparut o intrebare in mintea mea, este mai buna o camera de filmat sau un DSLR?

    Te rog mult, sa imi spui orice parere care ma poate ajuta.

  11. @Cristina

    Am sa incep cu sfarsitul listei de intrebari 🙂
    Trebuie sa te hotarasti ce vrei sa faci: vrei doar sa filmezi (atunci camera video), vrei sa fotografiezi si sa filmezi – atunci dslr.

    Bateria tine in jur de 800 de poze si 12 minute filmare; pe filmare nu am testat intensiv, dar banuiala mea ca tine cel putin 50 minute.

    Durata maxima de filmare depinde si de capacitatea cardului; cu cat mai mare cu atit mai bine, dar trebuie sa stii ca se filmeaza pe fragmente video. Un fragment video (la rezolutie maxima) are intre 20 – 29 minute (in functie de setari), daca vrei sa filmezi mai mult vei avea mai multe fragmente video.

    Se poate filma cu orice obiectiv, dar cu cat este obiectivul mai bun si calitatea filmarii va fi mai buna. De asta am si recomandat acele obiective din raspunsul anterior.

  12. Buna seara,
    Aveti idee de ce nu mai merge focalizarea pe modul auto la D5300?! In meniu focalizarea este activata pe 39 de puncte insa nu focalizeaza…este o problema de la aparat sau am facut eu o setare aiurea?!
    Va multumesc pentru timpul acordat.

  13. Știți dacă pot înregistra prin intrarea de micro altă sursă de audio, de exemplu să conectez ieșirea d intrun mixer ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.