Super Luna – fenomenul astronomic rar surprins cu ajutorul aparatelor foto mirrorless Sony

Super Luna a fost surprinsă într-o serie de fotografii inedite realizate de fotografi din întreaga lume.

poza super luna benelux
Super Luna – Benelux

În această serie de fotografii poate fi observat diametrul Lunii, care pare mult mai mare decât în celelalte nopți, un fenomen natural surprins atât seara, cât și dimineața.

poza super moon super luna
Super Moon

Yann Salmon Legagneur, director Product Marketing, Digital Imaging în cadrul Sony Europe, a declarat: „Nu ne întâlnim foarte des cu ocazia de a obține astfel de imagini, iar în aceste momente care trec destul de repede poate fi incredibil de greu să obții cea mai bună fotografie, nu numai din cauza unor factori precum locația și starea vremii, ci și din cauza specificațiilor prevăzute în kit. Cu toate acestea, după cum veți vedea și în această serie uimitoare de fotografii, rezoluția incredibilă a obiectivului G Master de la Sony, în combinație cu capabilitățile de defocusare le vor oferi fotografilor cea mai bună șansă la surprinderea unui cadru impresionant.”

poza super luna italia
Super Luna – Italia

Super Luna din noiembrie este unul din cele trei fenomene de acest tip din 2016. Fotografii nu mai au mult de așteptat pentru a-l surprinde, deoarece următorul fenomen va avea loc pe 14 decembrie 2016.

poza super luna tari nordice
Super Moon – tarile nordice

Fotograful Alin Popescu a oferit câteva stafuri pentru capturarea următoarei Super Luni:

· Planificați-vă ședința foto cu mult timp înainte. Trebuie să știți când va răsări luna în zona în care vă aflați și unde se va afla pe cer, ca în cazul Soarelui care răsare de la est, însă acest lucru depinde de anotimp. De exemplu, ne putem orienta pe direcția est-nord-est sau sud-vest. Ideal este să căutați o aplicație (există foarte multe aplicații gratuite) sau un site care vă poate ajuta cu informații în acest sens. Eu îl prefer pe acesta, pentru că este ușor de utilizat – https://www.timeanddate.com/moon/romania/bucharest

· Știți unde se va afla Luna și v-ați hotărât asupra peisajului rural sau urban, deci e timpul să vă pregătiți echipamentele. Cu cât lungimea focală e mai mare, cu atât mai mare va părea luna în cadru. Încercați să fotografiați cu cel puțin 200 mm pentru a obține o imagine frumoasă. Dacă aveți un teleconvertor, montați-l și pe acesta! Nu uitați să încărcați bateriile și să utilizați un trepied pentru a obține fotografii clare.

· Luna este foarte strălucitoare, de aceea este indicat să folosiți măsurarea spot și expunerea pentru lună. Dacă sunteți în afara orașului, peisajul poate fi prea întunecat, de aceea e mai bine să executați o serie de fotografii cu expuneri variate și apoi să combinați cele mai bune expuneri pentru fiecare zonă din cadru. Dacă vă aflați în oraș, momentul cel mai potrivit este atunci când răsare luna și este foarte aproape de ora albastră (următoarea oră după apus) și când luminile orașului contrastează cu albastrul cerului. Adăugați la aceasta culoarea roșie a Super Lunii și veți obține fotografia ”câștigătoare”.

· Pentru un efect deosebit, situați-vă în apropierea unui ochi de apă (lac, râu etc.) din oraș pentru a fotografia reflexia lunii în apă.

· Dacă vă aflați în afara orașului, locația cea mai bună este la munte. Cu cât e mai mare altitudinea, cu atât mai clar e cerul, implicit fotografia obținută. Alegeți un deal/munte îndepărtat, în direcția răsăritului de lună pentru a obține siluete frumoase: copaci, pietre, poate o cabană. Expunerea pe lună în acest cadru va însemna că solul va fi foarte întunecat, de aceea e mai bine să vă poziționați astfel încât obiectele îndepărtate se suprapun cu cerul, pentru a obține efecte de siluete foarte bune.

Șase aspecte interesante despre Super Lună:

· Super Luna se produce când luna plină se află cel mai aproape de Pământ pe orbita sa eliptică și poate să apară cu 7% mai mare și 30% mai străluitoare decât o lună plină obișnuită.

· Astrologul Richard Nolle este cel care a numit primul acest fenomen Super Luna, în 1979, iar în prezent acesta este un termen larg utilizat definit ca „o lună nouă sau plină care se produce când Luna ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanță de Terra.”

· Pentru a fi considerată Super Lună, Luna trebuie să se afle la 363.711 km distanță de Terra, ceea ce în mod normal se întâmplă o dată la 14 luni. În 2017, nu vom avea nici o Super Lună.

· Datorită apropierii de Pământ, suprafața Lunii apare mult mai mare atunci când se produce o Super Lună, moment potrivit pentru realizarea unor fotografii deosebite.

· O Super Lună de iarnă pare cu mult mai mare, deoarece Pământul se află cel mai aproape de Soare în luna decembrie a fiecărui an, ceea ce înseamnă că datorită forței de gravitație Luna este trasă mai aproape de planetă, făcând-o astfel să apară mai mare și mai strălucitoare decât în timpul fenomenelor care se produc în restul anului.

· Super Luna va fi mai mică în viitor, din cauza faptului că Luna se depărtează de Terra cu 3,8 cm în fiecare an.

foto super luna iberia
Javier Martinez Moran – Super Luna, Iberia

Camerele Sony din gamele α7 II (prezentat aici) și α7R II (descris aici) și obiectivele G Master (prezentate aici) vă permit să captați imagini spectaculoase cu cele mai importante fenomene.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.