Test cu Olympus SP-100EE: un aparat foto bridge cu zoom 50x si sistem Dot Sight

Olympus SP-100EE este un aparat foto bridge cu zoom 50x (echivalent 35 mm: 24 – 120 mm) stabilizat optic pe 5 axe si dotat cu un sistem special conceput pentru a putea urmari mai usor subiectele la distante focale mari.

bridge 50x zoom dot sight
Olympus SP-100EE

Acest “Dot Sight” este un ecran semi-transparent inspirat parca din sistemele de ochire ale producatorilor de armament, iar scopul lui este de a elimina, pe cit posibil, una din “problemele” cu care se confrunta utilizatorii aparatelor foto bridge cu zoom-uri generoase: pierderea subiectului din cadru datorita unghiului foarte strans de cuprindere, la focala maxima.

Daca nu va este cunoscut termenul de aparat foto bridge, eu am incercat sa explic termenul respectiv in acest post .

Bridge-ul Olympus SP-100EE (Eagle’s Eye) este construit in jurul unui senzor BSI-CMOS de 16 megapixeli si a unui obiectiv cu zoom 50x format din 17 lentile (o lentila asferica, o lentila ED) dispuse in 12 grupuri, cu diafragma f:2,9 – 6,5, stabilizat optic (Hybrid 5-axis, inclusiv in modul video), poate filma Full HD si sunt prezente modurile semi-automate dar si cel manual, modul Super Macro si Panorama, modul automat HDR, filtre si efecte care pot fi aplicate fotografiilor fara a apela la un program de prelucrare.

Olympus STYLUS SP-100EE, specificatii tehnice pe scurt:

Senzor CMOS BSI, 1/2.3 inch cu o rezolutie de 16 megapixeli
Obiectiv zoom 50x (4.3 – 21.5 mm; echivalent 35 mm: 24 – 120 mm)
Diafragma f/2.9-6.5
Timp de expunere 30 sec – 1/1700 sec
Sistem de incadrare Red Dot Sight
Distanta minima de focalizare 7 cm (wide) si aproximativ 350cm (tele)
Ecran LCD fix de 3 inch (7.6cm), format 4:3 si rezolutie 460k pixeli
Vizor electronic cu 960k pixeli
Stabilizare optica de imagine
Filmare Full HD 1080 60p
Inregistrare time-lapse
Greutate 589g

Constructie si utilizare

Dupa cum se vede si din imagini Olympus SP-100EE (Eagle’s Eye) seamana destul de bine cu un aparat foto DSLR.

aparat foto bridge olympus
bridge sp-100ee

Ergonomia oferita este una dintre cele mai bune, gripul de mari dimensiuni avind o contributie majora. In functie de mainile utilizatorului, gripul ofera o priza ce primeste calificative de la bine la excelent.

corp aparat foto bridge
corp sp-100ee

In cazul meu, doar degetul mic scapa sub grip, dar chiar si asa nu am avut probleme in manuirea aparatului foto, chiar si la utilizare de lunga durata. La constructia corpului acestui bridge, firma nipona a decis sa foloseasca plastic; chiar si filetul pentru trepied, care se afla in partea de jos, este din plastic. Totusi este un plastic de calitate, iar constructia corpului acestui bridge este la cele mai inalte cote: fara lufturi, scirtieli si alte probleme.
Revenind la acel filet pentru trepied mai mentionez un alt amanunt si anume pozitia lui: este prea aproape de clapeta care pemite accesul la acumulator si la cardul de memorie. Chiar si cea mai mica placuta de la trepiedul folosit de mine bloca accesul la compartimentul amintit, asa ca trebuia sa o demontez, cind vroiam sa scot cardul de memorie.

Olympus SP-100EE foloseste carduri de memorie SD/SDHC/SDXC, dar este compatibil si cu cardurile Toshiba FlashAir.

Bridge-ul cintareste 589g cu acumulator si card de memorie si are dimensiunile 121.2 x 91.3 x 133.2 mm. Acumulatorul Lithiu-Ion LI-92B de 1350mAh tine, conform standardului CIPA, 330 de poze, dar in test, chiar si la temperaturi de doar citeva grade peste 0, am facut pina la 900 de poze si aproximativ 4 minute de filmare.
Acumulatorul se incarca in aparat cu ajutorul cablui usb si adaptorului de priza, iar durata de incarcare a unui acumulator complet descarcat este de aproximativ 4 ore. Totusi acest SP-100EE, chiar daca foloseste un cablu USB (usb-ul respectiv este proprietar acestui bridge) pentru alimentare, nu se incarca si de la calculator/laptop.

butoane aparat foto bridge olympus
butoane sp-100ee

Olympus SP-100ee are butoane pentru accesare principalelor setari. In parte de sus pe comutatorul cu modurile manuale P/A/S/M se afla si patru moduri auto.
Unul este numit iAuto (camera foto optimizeaza automat setarile pentru scena fotografiata), urmatorul mod este ART (pot fi accesate asa numitele Art filters Pop Art, Soft Focus, Pale&Light Color, Grainy Film, Pin Hole, Diorama, Dramatic Tone), urmatorul este SCN ( modurile scena – Scene Mode : Portrait, e-Portrait, Landscape, Interval Shooting, Hand-Held Starlight, Night Scene, Night+Portrait, Sport, Indoor, Self Portrait, Sunset/X Fireworks, Cuisine, Documents, Beach & Snow, Super Macro, Backlight HDR), un mod Panoramic (imaginile panoramic pot fi realizate automat din camera foto cu ajutorul acestui mod).

Tot in partea de sus a aparatului foto linga comutatorul pentru modurile de fotografiere se gasesc si butonul Pornit/Oprit, butonul Declansator in jurul caruia se afla si levierul pentru zoom si un buton nemarcat folosit pentru schimbarea timpului de expunere sau diafragama sau pentru modificare altor parametrii (compensare expunerii, focalizare manuala, etc).

blit aparat foto bridge olympus
blit sp-100ee

Olympus SP-100EE are un blit integrat ce poate fi activat de un buton aflat in stinga lui si are o raza de actiune de 0.1 – 19 m (ISO 3200). Nu este prezenta patina pentru blit extern, iar blitul intern in plus de modul Auto mai dispune si de functiile Reducerea efectului de ochi rosii, Fill-in flash.

Alte setari pot modificate cu ajutorul butoanelor aflate pe spatele aparatului foto. Olympus SP-100ee are si un buton Functie (Fn) caruia ii poate fi atribuit din Meniu una din setarile: Picture mode, WB, ISO, Image Stabilizer, Aspect, AF Mode, ESP, IS mode, Focus limit, one touch WB.Eu l-am setat pentru AF Mode.

meniu aparat foto bridge
meniu sp-100ee

Meniurile bridge-ului sunt bine organizate, fiind usor de accesat si sunt traduse si in limba romana. Manual in limba engleza poate fi descrcat de pe acest site:
www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/sp.cfm

meniu limba romana aparat foto bridge
limba romana
meniu aparat foto bridge sp-100
meniu sp-100

Modificarea distantei focale a obiectivului poate fi efectuata prin doua butoane: unul situat in jurul butonului declansator, un al doilea este situat pe obiectiv fiind accesibil cu degetul mare al mainii stangi.

zoom sp-100
zoom

Distanta minima de focalizare este de 1 cm, in modul dedicat Super Macro, altfel cind obiectivul este la 24mm distanta de focalizare este de 7cm si creste la aproximativ 350cm cind obiectivul este la zoom maxim (1200mm).

zoom 50x bridge
zoom 50x

Butonul pentru afisarea imaginilor, poate fi setat din meniu sa va permita vizualizare imaginilor chiar daca bridge-ul este oprit; trebuie sa tineti apasat butonul respectiv timp de 2 secunde.
Modul video are si el un buton dedicat, asezat destul de bine, pe spatele aparatului foto, linga butonul pentru vizualizare imaginilor realizate.

Olympus SP-100EE dispune de un ecran LCD fix cu diagonala de 3 inch (7,6cm), care nu este nici de tip touchscreen (tactil), are o rezolutie de 460.000 de pixeli, iar luminozitatea lui poate fi reglata din meniu. Ecranul se vede destul de bine si in conditii cu lumina ambientala mai puternica, dar nu are unghiuri de vizualizare prea bune, adica daca vreti sa faceti poze peste cel din fata dvs. nu prea o sa vedeti mare lucru pe acest LCD.

Nu lipseste nici vizorul electronic, care ofera o rezolutie dubla fata de ecranul LCD, adica 920.000 de pixeli si are o acoperire a cadrului de 100%. La fel, luminozitatea lui poate fi reglata din meniu, are un buton pentru reglarea dioptriilor (amplasat in partea stinga a vizorului), dar din pacate nu exista un senzor care sa comute automat imaginea intre vizor si ecranul LCD atunci cand ridicati aparatul la ochi. Comutarea se face cu ajutorul unui buton aflat linga butonul Fn.
Vizorul, desi are dimensiuni destul de reduse, este util atunci cind lumina ambientala este prea puternica. Are un lag acceptabil, ofera informatii utile despre setarile aparatului (dupa perioada de acomodare s-ar putea sa puteti schimba unele setari fara sa luati aparatul de la ochi).
Vizorul este la distanta, astfel ca atunci cind il veti folosi nu prea veti atinge cu obrazul ecranul LCD.

Cu siguranta cel mai interesant feature al bridge-ului Olympus SP-100 este Dot Sight: vizorul suplimentar pentru asistarea incadrarii la distante focale mari.

sistem Dot Sight olympus bridge
ecran Dot Sight

Acest Dot Sight este un ecran semi-transparent care reda imaginea intr-un unghi larg si cu o tinta, pe subiectul aflat in axa obiectivului, pentru a usura incadrarea cand se foloseste o distanta focala mare.

sistem Dot Sight olympus
Dot Sight

Asemanator vizoarelor Red Dot Sight folosite de producatorii de armament, sistemul de asistenta implementat de Olympus incearca sa elimine suparatoarea problema a pierderii subiectului din cimpul vizual extrem de ingust al unui obiectiv cu distanta focala mare.

ecran Dot Sight
Dot Sight

Amplasat deasupra vizorului electronic, Eagle’s Eye Dot Sight ii ofera fotografului o imagine si un indicator luminos care-i arata directia in care este orientat obiectivul, ceea ce permite reorientarea precisa a aparatului foto catre subiectul dorit.
“Monitorul” Eagle’s Eye Dot Sight este activat prin butonul dedicat amplasat linga butonul pentru ridicarea blitului si nu poate fi utilizat atunci cand vreti sa incadrati folosind vizorul electronic al aparatului.
Dupa perioada de acomodare cu acest Dot Sight, pot spune ca este o functie utila. L-am folosit in diferite conditii si m-a ajutat la reincadrarea mai rapida a subiectului; ca de exemplu aceasta veverita plina de energie, care iesise sa ia masa de prinz in parcul Carol:

vevrita parcul carol bucuresti
crop
vevrita parc carol bucuresti iarna
1/400 f/6.5 iso1000 1100mm
veverita iarna parc carol bucuresti
crop
1/500 iso1600 435mm
1/500 iso1600 435mm

Sistemul Dot Sight Framing Assist este util doar la gasirea rapida a subiectului si incadrarea lui; nu va ajuta si la focalizare.

Olympus Stylus Sp-100EE este placut in utilizare, se simte si se tine bine in mina, gripul fiind de un real folos, iar greutatea de 589g de grame, cu acumulatorul si cardul de memorie inclus, nu ar fi o povara nici pentru o domnisoara!
Ca fapt divers mai mentionez ca la acest SP-100EE capacul pentru obiectiv poate fi prins cu un snur de cureau camerei foto si in plus capacul mai are si o lamela cu ajutorul carei capacul poate fi fixat de curea; astfel se reduc sansele sa pierdeti capacul pentru obiectiv.

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Imaginea este proiectata pe un senzor CMOS BSI (Back Side Illumination) cu diagonala de 1/2,3 inch de 16 MPx (ca fapt divers vedeti aici o comparatie cu un alt aparat foto), iar camera este coordonata de un procesor TruePic VII, care asigura o pornire rapida si o sensibilitate ISO 100 – 6.400.

spotting aviatic
spotting
test olympus sp-100
crop
pescarus
pe lac
crop
crop
pescarus pe lac
iarna pe lac

Distanta aprox. 7m:

herastrau iarna
1/500 f/2.9 iso125

1200mm (zoom 50x):

aparat foto bridge zoom 50x
1/250 f/6.5 iso1250 50x

Distanta aproximativ 4m:

poza stuf lacul titan
1/1600 f/3.2 iso 125

50X (1200mm):

stup papura lac titan bucuresti
1/320 f/6.5 iso125

O camera foto cu un senzor mic si “plin” de megapixeli in combinatie cu un super-zoom va fi intotdeauna un compromis si Olympus SP-100EE nu este o exceptie.

Lacatele iubirii in parcul Herastrau, distanta aprox. 6m:

lacatele iubiri de dragoste herastrau
1/800 f/2.9 iso125

1200mm (50x):

lacate de dragoste parc herastrau bucuresti
1/125 f/6.5 iso800

test olympus
1/1250 f/3.2 iso125 24mm
fata parc banca integrame
1/250 f/6.5 iso160 1200mm
crop
crop

La zoom maxim calitate este ceva mai slaba decat la zoomuri mai mici datorita faptului ca diafragma este ceva mai mica si este nevoie de un ISO mai mare pentru a realiza un timp de expunere suficient de mic pentru imagini nemiscate. Dar aceasta problema apare cam la toate aparatele din aceasta clasa.

La gradina Zoologica din Bucuresti:

gradina zoologica mufon muflon
1/320 f/6.5 iso640 1200mm
test camera foto bridge 50x zoom
crop

Pozele, privite pe ecranul calculatorului la un raport de 1:1 (asa numitul zoom/crop 100%) veti observa ca sunt destul de intens prelucrate de camera foto; detaliile se fine se cam pierd, mai ales daca folositi ISO mai mare de 800 si zoom-ul peste 20x. Totusi fotografiile obtinute pastreaza un aspect destul de natural, culorile sunt vibrante, fara a fi batator la ochi, intervalul dinamic este destul de decent pentru un senzor de 1/2.3, aberatiile cromatice apar destul de rar, iar cind conditiile de lumina sunt bune SP-100EE chiar poate realiza fotografii cu adevarat impresionante.

tigru gradina zoologica bucuresti
1/250 f/6.5 iso1250 50x
crop 100%
crop 100%
fotografa
1/250 f/6.5 iso1250
marire 1:1
crop 100%

Testul ISO (click pe imagini)

test iso crop
iso 3200 crop 100%
iso 800 olympus sp-100ee
iso 800
iso 800 olympus sp-100
crop iso800
iso 1600 olympus sp-100ee
iso1600 crop

ISO poate fi modificat manual doar in modul Program (P) si Manual (M), in celelalte moduri este in mod Auto.

iso 800 bridge camera
iso 800
iso 3200 aparat foto bridge
iso 3200 crop
iso 800 test
iso 800 crop
iso 1600 olympus sp-100ee
iso 1600 crop

Alte imagini, la rezolutie maxima, pot fi vazute aici.

Pozele, la zoom maxim, sunt cam soft, parerea mea, dar prin editare foto, se mai poate recupera o parte din detalii (toate imaginile prezentate in acest test nu au fost prelucrate).

sopirla gradina zoologica bucuresti
crop iso 2000
iso 2000 olympus sp-100ee
iso 2000

Din pacate la Olympus SP-100EE nu este prezent si formatul RAW; puteti folosit doar formatul JPEG.

bloc lac titan
1/320 f/8.4 iso125
ferestre baie bloc
zoom 50x 1/1250 f/6.5 iso125

Daca sunteti interesati de fotografia macro, Olympus SP-100EE va pune la dispozitie modul Super Macro, care va permite sa fotografiati de 1 cm distanta, dar trebuie sa aveti grija cum va pozitionati in raport cu subiectul ca sa nu-l umbriti foarte mult. In modul Super Macro nu puteti face zoom, obiectivul fiind blocat in pozitia wide (24mm).

Stabilizare pe 5 axe este foarte utila in cazul fotografierii fara trepied; desigur nu discutam de timpi foarte lungi, ci de o expunere de 1/30 , 1/40 sau 1/60.

carol parc hotel bucuresti
Carol Parc Hotel

Stabilizare dezactivata:

test sistem stabilizare
stabilizare oprita

Stabilizare activata:

sistem stabilizare 5 axe
stabilizare activata 50x 1/30

Stabilizare dezactivata:

olympus stabilizare 5 axe
stabilizare oprita 1/30 zoom 50x

Stabilizare activata:

stabilizare optica 5 axe olympus
1/30 zoom 50x

Autofocalizarea se realizeaza printr-un subansamblu folosit si la camerele OM-D si este disponibil un comutator pentru limitarea distantelor pentru care AF-ul cauta subiectul.
Sistemul de focalizare este rapid si precis in majoritatea cazurilor, indiferent la ce distanta focala se afla obiectivul.

Ca moduri de focalizare SP-100EE pune la dispozitia utilizatorului modul auto cu detectare fetei persoanei fotografiate (iESP), punct central si urmarire AF (pentru subiectele aflate in miscare).
Una din situatiile care uneori poate da “batai de cap” sistemului de focalizare este fotografierea subiectelor aflate in miscare (de exemplu o pasare in zbor).

Pentru a usura manevra de focalizare puteti folosi butonul AFL/Focus Limit. Apasare acestui buton va bloca automat focalizare la distanta curenta si in timp ce il tineti apasat apre un meniu care va permite sa stabiliti limitele de focalizare, pentru a evita “vanatoarea” excesiva a sistemului de focalizare (aceea miscare continua a sistemului de focalizare cind are dificultati in obtinerea focusului).
Puteti focaliza si manual; procedura respectiva este descrisa in manualul aparatului foto; manual care se afla pe cd-ul livrat impreuna cu camera foto, fiind tradus si in limba romana.

Olympus SP-100EE are un sistem de masurare a expunerii cu doua optiuni: ESP (este evaluata intraga scena fotografiata) si Spot (lumina este masurata in punctul central). In plus din mediu poate fi activata si optiunea Shadow Adjust, pentru corectarea luminozitatii unui subiect in contralumina.

Olympus SP-100EE are chiar si un mod Auto HDR (sunt combinate doua poze realizate succesiv la diferite expuneri), dar ii lipseste functia de bracketing. Nu are bracketing nici pentru expunere si nici pentru alte setari.
La Olympus OM-D E-M10 era prezent si modul ART Bracketing, cu ajutorul caruia, prin apasarea butonului declansator se fotografi scena cu toate filtrele artistice. Si apropo de Art, iata citeva exemple:

Pin-hole:

pin-hole
pin-hole

Grainy-film:

poza lab negru ateneul roman
grainy film

Reflection:

reflection efect
reflection

Fragmented:

art filters digital camera
fragmented

restul le gasiti la Galeria foto

Este prezent si modul Panoramic; atit modul auto (camera realizeaza imaginea panoramica) cit si un mod manual (imaginile obtinute sunt combinate cu ajutorul unui software, de exemplu cu Olympus Viewer).

poza panoramaic lacul morii bucuresti
panoramic

Panorama realizata direct din camera este cam dezamagitoare, in sensul ca pare cam ingusta chiar daca aparatul foto este tinut in pozitie verticala. Cred ca este mai bine sa se foloseasca setarea manuala, apoi realizarea unor cadre separat care pot fi “lipite” cu un soft din calculator (pe cd-ul din cutia aparatului se afla si programul Olympus Viewer, care are o optiune pentru realizarea fotografiilor panoramice).

poza panoramic lacul morii bucuresti
apus

Olympus SP-100EE poate filma Full HD 1080 la 60p in format MOV (QuickTime) H.264 cu sunet stereo.

Trebuie precizat ca microfonul incorporat inregistreaza si sunetul produs de miscarea zoom-ului. Nu exista conexiune pentru microfon extern, de altfel sunt prezente doar doua conexiuni: USB 2.0 (proprietar acestui model de bridge) si micro HDMI.

ishoot.ro

Pentru microfonul incorporat poate fi activat din Meniu un filtru pentru reducerea zgomotului produs de vint. Pentru modul video exista un mod special de stabilizare optica, numit Hybrid IS, care ajuta atunci cind filmati din mers. Bineinteles depinde si cum mergeti, daca va miscati mai incet si cu atentie, repectivul sistem hybrid chiar da rezultate foarte bune.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Cu Olympus SP-100EE poate filma si high-speed la 120 sau 240fps, dar timpul de inregistrare este limitat la 20 de secunde.

Pret
La data publicarii acestui review bridge-ul Olympus SP-100EE costa 1.799 lei. Pentru pret actualizat si oferte verificati aici sau aici.

Concluzii

Aparatele bridge sunt mai degraba cautate de fotografi amatori, fara pretentii prea mari, care au nevoie de un aparat foto versatil, bun la orice.
Bridge-urile cu super-zoom au avut intotdeauna o reputatie de a oferi un bun nivel de “fun factor”, iar Olympus SP-100EE , de asemnea numit si STYLUS SP-100EE (Eagle’s Eye), nu este nici el diferit, iar acel sistem sistem Dot Sight Framing ii confera o “aura” de gadget venit din filmele cu James Bond!

art filter olympus
art filter fish eye

Avind in vedere ca la un aparat foto DSLR, este nevoie de cel putin 3-4 obiective pentru a acoperi aceeasi gama foacala (24mm – 1200mm), obiectivul fix de la Olympus SP-100EE poate fi descris si ca o solutie mult mai compacta si mai usor de folosit, desi obiectivul se extinde ceva in modul tele (aprox 7 cm). Sistemul de stabilizare, cu cele doua setari: stabilizare continua si stabilizare doar cind se fotografiaza, este foarte util cind se foloseste zoom-ul la maxim, atit la fotografiere cit si la filmare (in acest ultim caz este disponibil un sistem hybrid de stabilizare a imaginii).

ateneul romana iarna
24mm
120mm obiectiv zoom
50x 1200mm
50x zoom olympus
1200mm 50x zoom

Olympus SP-100EE este un bridge bine construit, dotat cu un grip texturat care asigura o buna priza, un vizor electronic destul util si o gama larga de setari manuale, unele pot fi modificate cu ajutorul butoanelor ergonomic amplasate pe corpul de plastic al camerei foto.
SP-100EE porneste destul de repede, are un sistem autofocus rapid si precis, mai ales pentru acest tip de aparat foto, poate fotografia in rafala pina la 7fps (pentru 6 fotografii consecutive), iar sistemul Dot Framing Assist este chiar util la incadrarea/reincadrarea subiectelor aflate la distante mari.

Calitatea pozelor este acceptabila, mai ales daca nu le mariti la 100% cind le priviti pe ecranul calculatorului/laptopului. Fotografiile obtinute cu SP-100EE au culori placute, naturale, dar totusi folosirea unui senzor mic la acest ultra-zoom nu este cea mai buna solutie, mai ales avind in vedere ca firmele concurente au inceput sa introduca senzori de 1 inch si pe acest tip de aparat foto (bineinteles pretul respectivelor aparate foto este mai mare, in unele cazuri aproape dublu, iar zoom-ul nu ajunge chiar pina la 50x).

Imaginile, prelucrate de algoritmul camerei foto, mi se par destul de soft, mai ales atunci cind se foloseste zoom-ul la maxim, dar cu ajutorul diferitelor programe de editare foto se mai poate recupera din sharpness si contrast.

Toate pozele realizate in diferite conditii de lumina cu Olympus SP-100EE pot fi vazute la Galeria foto. Pozele respective nu sunt prelucrate, doar miscorate la 2000 pixeli pe latura mare (cu FastStone Photo Resizer, image qualaity la 95%), iar la unele am mai facut crop.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Olympus SP-100EE ofera un bun echilibru intre functionalitate, capacitate de reactie si versalitate, iar daca nu aveti pretentii foarte mari in ceea ce priveste calitatea imaginilor, ar trebuie sa-l luati in calcul daca sunteti in cautarea unui aparat foto destul de compact, usor ideal in vacanta si calatorii, dotat cu un obiectiv ultra-zoom potrivit pentru portrete, peisaje, fotoreportaj, fauna salbatica (wildlife photograhy) etc.

Ce mi-a placut mie la Olympus SP-100EE:
+Calitatea fotografiilor buna pina la ISO 800 inclusiv, in intervaul 800 – 1600 este acceptabil, zic eu
+Ergonomie buna si butoane pentru accesare parametrilor mai importanti
+Setari manuale, al caror efect sunt afisate live pe ecranul LCD (la alte modele din aceasta clasa, ecranele lor afiseaza aceeasi imagine indiferent de reglajul facut)
+Focalizeaza rapid si precis
+La zoom maxim stabilizare este destul de buna pentru fotografierea din mina
+Sistemul Dot Sight care ajuta la fotografierea cu precizie ridicata mai ales la zoomul maxim
+Prezenta in meniu a optiunii Pixel Mapping (alte aparate foto trebuie trimise la service pentru pixel mapping)

Ce nu mi-a placut mie la Olympus SP-100EE:
-La ISO mare, peste 800, pozele sunt relativ bune, dar apare o degradare vizibila a imaginii datorita prelucrarii destul de agresiva pentru reducerea zgomotului de imagine
-Lipsa formatului RAW
-Ecranul LCD este fix si nu are unghiuri de vizibilitate foarte bune
-Nu are filtru ND inclus
-Nu are optiunea de Bracketing pentru expunere
-Nu se incarca si de la calculator/laptop
-Nu are Wi-Fi si nici NFC
-Distantana minima de focalizare in cazul folosirii la maxim a zoom-ului mi se pare cam mare (aprox. 4 m)

fotostefan

7 thoughts on “Test cu Olympus SP-100EE: un aparat foto bridge cu zoom 50x si sistem Dot Sight”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.