Test Epson L1800 – imprimanta foto A3+

Dacă în 2012 am avut ocazia să testez prima imprimantă foto A4 cu sistem CISS (Continuous Ink Supply System, adica mai pe româneşte, cerneala nu se mai găseşte în cartuşe speciale, cu sau fără cap de printare, ci în rezervoare externe) instalat din fabrică chiar de firma japoneză Epson, respectiv modelul L800, acum am avut ocazia să testez şi fratele mai mare, A3+, care se numeşte L1800.

imprimanta foto color a3 epson sistem its
Imprimanta Epson L1800

Epson L1800 este o imprimantă foto cu șase culori, proiectată pentru a tipări la costuri minime, destinată, în principal, celor care au nevoie de un volum mare de imprimare cum sunt fotografii de eveniment sau cei care lucrează în ministudiouri foto, agențiile de publicitate și companiile mici și medii.
Update: la ceva timp de la publicarea acestui review am mai aflat câteva informaţii importante, zic eu, care sunt scrise în cadrul textului cu roşu.

Bine, oficial, numele este Epson ITS L1800, ITS fiind prescurtarea de la Ink Tank System, denumirea folosită de Epson pentru descrierea sistemului de alimentare continuă cu cerneală, iar specificaţiile, pe scurt, sunt următoarele:

Recipiente de cerneală integrate, de capacitate mare 70 ml fiecare culoare: Cyan, Light Cyan, Magenta, Light Magenta, Yellow, black
Tehnologie Micro Piezo
Cerneală foto Epson originală Dye based (bazată pe apă şi nu pe pigment)
Imprimare A3+ foto cu 6 culori
Rezoluţie imprimare: 5.760 x 1.440 DPI
În pachet sunt incluse cele 6 recipiente de cerneală Epson, iar cablul USB se cumpără separat (tip male B-type)
Nu printează pe CD/DVD
Dimensiuni imprimantă: 705 x 322 x 215 mm (Latime x Lungime x Înaltime)
Greutate: 12,5 kg
Garanţie – 1 an sau 30.000 pagini

Pachetul primit de mine conţinea doar imprimanta L1800, cu rezervoarele de cerneală gata alimentate, cablul de alimentare şi cel USB, dar bănuiesc că cele 6 sticluţele cu cerneală (negru, cyan, galben, magenta, cyan deschis, magenta deschis) seamănă cu cele de la Epson L800 (puteţi să le vedeţi aici); adică pe etichetele lor sunt şi codurile ce trebuie introduse în programul de administrarea al imprimantei, după ce le goliţi în rezervorul imprimantei – update: la L1800 nu mai este nevoie de coduri, nici la prima iniţializare şi nici ulterior când se completează cu cerneală

sistem epson its
sistem its

Şi de la început vă (re)amintesc importanţa calibrării monitorului! O soluţie “ochiometrică” pentru calibrarea monitorului v-am prezentat în acest post, dar pentru rezultate mult mai bune, aveţi nevoie de un colorimetru. În plus, pe cât posibil, la setări alegeţi “Let printer manage the colors”.

Fac o paranteză: când am testat Epson L800, driverul şi programul Epson Easy Photo le-am descărcat de pe pagina oficiala; la fel am procedat pentru driverul necesar multifuncţionalului Epson L550; pentru Epson Easy Photo am făcut doar un update.

Pentru testarea imprimantei foto Epson L1800, din nou am descărcat driver-ul de pe pagina oficială, iar pentru Easy Photo Print am fost anunţat că există o versiune mai nouă, 2.40, pe care am instalat-o. Dar noua versiune a Epson Easy Photo Print nu a mai funcţionat, la pornirea programului se afişa eroarea:
“Cannot start Epson Easy Photo Print due to missing file or insufficient memory.Reinstall Epson Easy Photo Print, or make sure there is enough available memory”

eroare epson easy photo print
eroare

Căutând pe internet o soluţie, am aflat că trebuie instalat şi Epson Easy Print Module, ceea ce am şi făcut şi într-adevar Epson Easy Photo Print şi-a revenit şi a funcţionat fără probleme.

Dar, pentru că veţi primi cd-ul original nu cred că veţi păţi ca mine, în schimb vă atrag atenţia că pentru instalare programului de pe cd trebui să aveţi pregătită şi imprimanta; programul o sa vă anunţe când trebuie să o conectaţi la calculator.

epson easy photo print
epson easy photo print

Am insitat să folosesc softul Epson Easy Photo Print, deoarece am fost foarte mulţumit de el când am testat Epson L800. Avantajul programului Epson Easy Photo Print constă în faptul că pot fi uşor accesate majoritatea setărilor prezente la driver-ul imprimantei – update:  acest echipament (L1800) nu este gândit să funcţioneze cu Easy Photo Print deoarece este A3+ şi se consideră că printează fotografi amatori sau profesionişti direct din Photoshop sau Lightroom sau alt program de prelucrare. Nu este un echipament pentru un simplu utilizator casnic.

driver epson l1800
setari driver

Singurul parametru pe care nu l-am găsit eu în Easy Photo Print şi a trebuit să-l setez din driver, a fost cel referitor la viteza de printare (Speed) – update: viteza este o caracteristică a imprimantei şi aceste setări sunt doar în driver, nu în softuri de prelucrare

setari print epson l1800
setari

Ca şi la testele anterioare, pentru printarea pozelor, eu am ales setările pentru print de calitate maximă; acest lucru duce şi la o viteză de print mai mică.

epson easy photo print software
easy photo print

Dacă vă grăbiţi, puteţi alege setările standard sau chiar draft şi imprimanta Epson L1800 va printa mai rapid, dar şi calitatea printului scade. Nu pot să vă ofer prea multe amănunte despre setările pentru viteză mare pentru că nu le-am folosit; dar vă pot spune care sunt rezultatele obţinute în cazul printării la calitate bună pentru poze color:
10×15 în medie 2 minute
13×18 în medie 3 minute
A4 în medie 5 minute
A3 în medie 7 minute

2 pagini A4 (text+imagini color, adică acest pdf, cu fişa tehnică a imprimantei) 59 secunde

Vitezele de printare sunt influenţate nu doar de setările imprimantei, dar şi de tipul pozelor printate şi chiar de tipul de hârtie folosit. Apropo pentru test am folosit următoarele tipuri de hârtie foto:

Epson Photo Paper Everyday Use (S042171) – hartie foto 10×15 – 190g/mp

Epson Glossy hartie foto (S042156) – 13x18cm – 225g/mp

Epson Premium Glossy hartie foto (S042154) – 13×18 – 255g/mp

Epson Photo Paper Glossy (C13S042539) – A4 – 200g/mp

Epson Photo Paper Everyday Use (S042159) – hartie foto A4 – 190g/mp

Epson Photo Paper Glossy C13S042536 – A3 – 200g

În plus de dimensiunile menţionate mai sus, Epson ITS L1800 poate printa şi la dimensiunile A5, A6, B5, C4 (Plic), C6 (plic), DL (plic), Letter, 16:9, Legal; are o tavă de alimentare pentru 100 coli standard şi 30 coli foto, iar tava de ieşire are o capacitate de 50 coli. Duplexul se realizează manual.

Cât despre calitatea printării, vă pot spune de la început că Epson L1800 nu este o imprimantă de Fine-Art photography. Pentru asta există imprimantele din clasele superioare de la Epson, cum ar fi R2000 sau R3000 care printează cu 3 cartuşe de negru, pe lângă cele color şi au cerneală pe bază de Pigment şi nu apă.

Dar Epson L1800 este însă o imprimantă foto A3+ (dimensiunea unui print A3+ este de 33x48cm) cu un raport cost per print bun, o imprimantă de lucru, o imprimantă cu care nu mi-ar fi ruşine sa-mi printez imaginile destinate clienţilor sau pe cele ale clienţilor.

Conform producătorului japonez, cu recipientele de cerneală integrate imprimanta poate tipări până la 1.500 de fotografii color sau 2.600 de pagini cu text alb-negru și 4.700 de pagini cu text color cu o singură încărcare.
Reumplerea imprimantei L1800 se face simplu, rapid şi curat. Atunci când este necesară reumplerea recipientelor imprimantei, nu vă murdăriţi cu cerneală datorită duzei fără scurgeri.

rezervor cerneala its epson
rezorvor cerneala

Eu mărturisesc că am fost curios ce calitate se obţine şi pe alte tipuri de hârtie, iar dintr-un supermarket din Bucureşti am cumpărat hărtie foto A4 glossy 240g/mp, iar rezultatele au fost bune, practic cu gresu se văd diferenţe faţă de hârtia originală Epson (rămâne să aflu cât de bine va rezista în timp această hârtie foto cumpărată de la supermarket). Ca fapt divers preţul pachetului de hârtie foto (50 de coli A4) a fost în jur de 12 lei, iar preţurile recipientelor de cerneală Epson sunt:

Epson T6736 – cerneala light magenta – 49lei

Epson T6735 – cerneala light cyan – 49lei

Epson T6734 – cerneala yellow – 49lei

Epson T6733 – cerneala magenta – 49lei

Epson T6732 – cerneala cyan – 49lei

Epson T6731 – cerneala neagra – 49lei

Nu am informaţii precise despre costul per pagină, care oricum este mai mult orientativ, fiind influenţat de mai mulţi factori, dar din preţurile amintite puteţi deduce că într-adevăr se pot ajunge la nişte costuri acceptabile.

Epson L1800 poate printa pe întreaga suprafaţă a hârtiei foto, adică print borderless; sau dacă doriţi o margine albă, pozele pot avea un chenar de minim 3 mm (spun minim pentru că dacă doriţi puteţi să măriţi chenarul respectiv).
Revenind la calitatea printării, pentru printuri A3+, adică 33x48cm, este bine să aveţi imagini la rezoluţii cât mai mari (teoretic 8 megapixeli sunt suficienţi; eu am avut imagini de la 10 la 36 megapixeli).

evomag.ro

Ce am observat eu la printurile A3, uneori, în cazul imaginilor care au zone de culoare compactă (de exemplu la fotografia de peisaj cerul, sau un lac, marea sau la fotografia de noapte care are mult negru) mai apar nişte dungi. Chiar dacă la testul Nozzle Check totul era în regulă am folosit de câteva ori şi funcţia de curăţare a capului de printare (Head Cleaning), dar cu toate acestea dungile erau prezente la unele imagini. Dar, din fericire, aceste dungi/linii sunt foarte fine, pot fi observate doar dacă vă uitaţi la print cu mare atenţie şi de foarte aproape; în plus mă gândesc că probabil doar modelul primit de mine la test prezenta aceste fine dungi –update: aceste dungi apar când se mai decalibrează. În acest caz se dă o aliniere a capului de printare, nu doar curăţare.
Altfel calitatea printurilor este bună; detaliile sunt redate bine, la fel şi culorile, dacă ai grijă să pregăteşti cum trebuie poza şi să setezi imprimanta corespunzător.

poze printate cu epson l1800
printuri

Deşi Epson L1800 are o greutate (12,5 kg) şi dimensiuni ce nu sugerează portabilitate, totuşi dacă trebuie să transportaţi imprimanta în diferite locuri nu uitaţi să folosiţi şi acel “robinet”, care opreşte scurgerea accidentală a cernelei în timpul mutării.

sistem its epson
sistem its epson l1800

săgeata roşie indică robinetul

Alt aspect observat: după printarea mai multor poze, imprimanta L1800 face un zgomot, de scurtă durată, ca şi când işi curăţă capul de printare (probabil chiar asta şi face, nu ştiu sigur, nu am găsit informaţii mai exacte despre acest lucru). Aşa cum am menţionat şi anterior, dacă este cazul, puteţi folosii funcția de curățare a duzelor de printare (o găsiți în soft-ul imprimantei, cel pe care-l instalați pe calculator – Head Cleaning se numeşte).

Citește și: Epson L7160 si L7180 – imprimante foto care pot tipari pina la 1500 fotografii cu cerneala initiala

Epson ITS L1800 nu mi s-a părut o imprimantă zgomotoasă, de fapt mai zgomotos este calculatorul meu! Şi să nu uit imprimanta are pe panoul central doar 4 butoane: unul pentru oprit-pornit, unul care trage hârtia atunci când este cazul, unul care este folosit atunci când trebuie adăugată cerneală în rezervor sau curăţarea capului de printare şi un buton pentru anularea printării.

butoane epson l1800
butoane l1800

Imprimanta foto Epson ITS L1800 costă 3.099 de lei. Pentru preţ actualizat şi eventualel promoţii puteţi verifica aici sau aici.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

10 thoughts on “Test Epson L1800 – imprimanta foto A3+”

  1. am instalat imprimanta L1800 cu cd-ul imprimantei. printeaza cateva poze, apoi le scoate pe jumatate printate. am dat print din Easy Photo print. nu stiu ce sa-i maifac. Pana acum am folosit un L800 si nu am avut probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.