Test Sony A7 III – un mirrorless alternativa la DSLR full-frame

Sony A7 III, aparatul foto mirrorless cu senzor full-frame, a ajuns și la mine pentru test. Lansat oficial în Romania în aprilie 2018 mirrorless-ul Sony A7 III încorporează noul senzor de imagine Exmor R CMOS de 24.2MP, cu iluminare din spate, ce oferă o sensibilitate crescută, stabilizarea de imagine pe 5 axe inclusă, video 4K și un performant sistem autofocus, dar cum s-a comportat în test? Vă invit să citiți mai departe.

Test Sony A7 III poza parat foto mirrorless
Test Sony A7 III

Sony α (Alpha) 7 III este prezentat de producătorul japonez ca fiind mirrorless-ul de bază sau entry-level din seria A7, care mai include modelele α7, α7 II, α7R II, α7S (testul meu este aici) α7S II (prezentat aici) , α7R III (prezentat aici) dar și α9 (prezentat aici).

Totuși spre deosebire față de modelul anterior, A7 II, noul Alpha are două sloturi pentru carduri de memorie, acumulator cu capacitate dublă și un sistem autofocus îmbunătățit cu performanțe bune spre foarte bune, inclusiv în modul Eye-Focus si Tracking.

comparatie sony a7 ii sony a7 iii performante
Sony A7 II vs. A7 III

Sony A7 III (ILCE-7M3) – specificațiile principale:

•Senzor BSI CMOS de generație nouă cu rezoluție de 24 megapixeli
•Montură Sony E
•Sistem de autofocus cu 693 puncte ce acoperă 93% din cadru
•ISO între 100 și 51200 (extins)
•Sistem de stabilizare pe 5 axe
•Viteză de fotografiere în rafală la 10 fps
•Înregistrare video 4K la 30 fps și Full HD la 120 fps
•S-log 2 și S-Log 3 sunt disponibile
•Shutter electronic 1/32000
•Shutter mecanic 1/8000
•Viteză sincronizare bliț 1/250
•Ecran tactil (totuși limitat la câteva funcții) cu diagonală de 3 inch și rezoluție de 921K pixeli
•Vizor electronic EFV cu magnificare de 0,78x și rezoluție de 2,35 milioane de pixeli
•Slot dual SDXC (1 x UHS-II – 1 x UHS-I)
•Conectvitate: microHDMI, 2 x jack 3.5 mm ( microfon + căști ), USB 3.1
•Conectivitate wireless: 802.11b/g/n + NFC + Bluetooth
•Acumulator NP-FZ100 (cu autonomie de 2,2 ori mai mare față de prima seria A7)
•Dimensiuni: 127 x 96 x 74 mm
•Greutate: 650 grame

Sony A7 III (ILCE-7M3) – Construcţie și utilizare

test Sony A7 III ILCE-7M3 mirrorless
Test Sony A7 III

La exterior gama de mirrorless-uri A7 este foarte asemănătoare ca design și amplasare a butoanelor. Utilizatorii modelelor A7 anterioare se vor familiariza rapid cu noul A7 III. Cei care vor folosii pentru prima dată un mirrorless Sony din seria A7, nu cred că vor avea probleme să se acomodeze cu A7 III. Butoanele, joy-stick-ul de selecție al punctelor de focus, AF-ON, rotița de control rapid sunt bine amplasate și după un timp de acomodare puteți să le accesați fără să luați aparatul de la ochi.

butoane aparat foto mirrorless sony ILCE-7M3
butoane Sony ILCE-7M3

11 butoane sunt personalizabile, cărora li se pot atribui 81 de funcții. Meniurile sunt bine pus la punct, camera foto având suficiente opțiuni aranjate într-un meniu nu foarte stufos și logic ordonat. În plus noul mirrorless încorporează funcționalitatea „My Menu” care permite ca până la 30 de intrări de meniu să fie înregistrate și accesate rapid la nevoie.

test Sony A7 III menu lcd luminozitate setare
Sony A7 III – Menu LCD
Sony A7 III menu settingas poza mirrorless
Sony A7 III Meniu
test Sony A7 III menu mirrorless
Test Sony A7 III – Meniu

Unul din butoane poate fi customizat pentru accesare funcției Help, care vă explică ce fac setările aparatului. Sony a creea această pagină pentru prezentarea setărilor aparatului foto, iar manualul, în format pdf, poate fi descărcat de pe acest site.

“Abudenţa” de butoane, cu multiple posibilităţi de personalizare, cred ca va fi pe placul fotografilor de eveniment, pentru că vor putea schimba rapid multe setări fără să intre în meniuri.

Corpul modelului ILCE-7M3 este solid, cu finisaje de calitate, conține aliaj de magneziu (capacul superior,capacul frontal și cadrul din interior), cântărește 650g și este rezistent la praf și umezeală. Totuși producătorul nipon ne avertizează ”Nu garantăm că e 100% rezistent la apă și umezeală.”

Legat de ergonomie, utilizatorii cu mâini mari s-ar putea să nu cuprindă cum trebuie gripul destul de strâmt, dar pentru o persoană cu mâini normale sau mici, pare a fi în regulă. Eu vă recomand să puneți mâna pe aparat înainte să-l achiziționați. De asemenea, dacă doriți să îmbunătățiți ergonomia aparatului foto, ar fi bine să-l testați și cu acel grip VG-C2EM , care nu doar că mărește autonomia mirrorless-ului folosind doi acumulatori, dar folosind butonul de declanșare în poziția portret, evitați răsucirea mâinilor, în plus este posibil să asigure o mai bună echilibrare a aparatului foto când folosiți obiective grele.

poza aparat foto mirrorless fullframe grip Sony A7 III
Sony A7 III – grip

Sony A7 III a venit la test însoțit de obiectivul Sony 24-70mm F4 OSS Vario-Tessar T* montură FE (SEL2470Z) și teleobiectivul zoom Sony 100-400mm F4.5-5.6 OSS GM (SEL100400GM). Pe acesta din urmă îl voi prezenta într-un articol viitor (aici găsiți review-ul meu), dar acum vă spun că este mare și de vreo 2 ori mai greu decât A7 III, astfel că folosirea lor necesită ceva efort!

Sony A7 III are un vizor electronic cu o rezoluție de 2.360.000 puncte (1024×768), acoperire 100% a cadrului, a cărui luminozitate poate fi reglată manual sau automat. Nu are lag deranjant și nici lumina ambientală puternică nu ridică probleme. Este prezent un senzor care face comutarea automată între vizor și LCD. Butonul pentru dioptrii vă permite reglarea între -4 și +3.

Ecranul LCD cu diagonală de 3 inch (7.5cm) și rezoluție de 921K pixeli este mobil doar pe o axă (sus – jos). Cei interesați de selfie sau vblogging vor fi dezamăgiți de faptul că ecranul nu ajunge și în partea din față.

ptest Sony A7 III lcd mobil rabatabil
LCD Sony A7 III

De asemenea LCD-ul are funcție tactilă, care poate fi activată din Meniu, dar este limitată la câteva operații. Adică touchscreen-ul poate fi folosit la alegerea punctului de focus și la vizualizare imaginilor salvate pe cardul de memorie. Nu puteți să folosiți touchscreen-ul la schimbarea setărilor.

Atât vizorul cât și LCD-ul redau realist culorile și detaliile fine. Setările de calitate „Standard” sau „High” sunt de asemenea disponibile pentru vizor și monitor.

Este prezentă şi patina pentru bliţ extern. Această patină este una clasică, la care puteţi folosi o multitudine de bliţuri externe, dar are şi conectorii pentru accesorii proprii Sony. Timpul de sincronizare cu blițul extern este de 1/250 iar cu blițuri de studio 1/125.

Shutterul mecanic este garantat de producător pentru 200.000 de declanșări. Apropo de acest shutter mecanic, mie mi s-a părut cam zgomotos, dar din fericire A7 III are și declanșare silențioasă (un shutter electronic).
La declanșarea silențioasă trebuie precizat că în anumite condiții (de exemplu la panning) pot apare artefacte (rolling shutter / skewing).

Sony α7 III – Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus

Sony α7 III este dotat cu un nou senzor de imagine cu iluminare din spate Exmor R CMOS. Acesta este acompaniat de un circuit primar LSI care dublează viteza de citire a senzorului de imagine și de un nou motor de procesare a imaginii BIONZ X™ care mărește viteza de procesare de aproximativ 1,8 ori, comparativ cu viteza de pe α7 II.

sony a7 iii senzor full frame poza test pareri
senzor full-frame – Sony A7 III

Aceste componente lucrează împreună pentru a permite camerei viteze de declanșare mai mari și un spectru ISO de 100 – 51200 (care se poate extinde la ISO 50-204800 pentru imaginile statice), pe lângă o îmbunătățire generală a calității imaginii cu 1,5 trepte de expunere. Conform producătorului, camera foto beneficiază de un interval dinamic de 15 trepte la sensibilități scăzute, ceea ce asigură performanță foarte bune indiferent de setările folosite sau de condițiile de declanșare, cu îmbunătățiri semnificative pentru acuratețea tonurilor de piele și a culorilor vibrante ale naturii.

test review pareri Sony A7 III poze fantani bucuresti
Bucuresti – Oarselul Copiilor
poze trandafiri fantana oraselul copiilor bucuresti review Sony A7 III
flori

Performanța ISO este la cote înalte, dar, desigur, intervine și toleranța pentru zgomotul de imagine a fiecărui utilizator. Mie mi se pare că până la ISO 6400 zgomotul de imagine este bine controlat.

test iso 3200 Sony A7 III crop poza
Test Sony A7 III – ISO 3200 – crop
test Sony A7 III iso 6400 poza crop
Test Sony A7 III – ISO 6400 – crop 100%

ishoot.ro

test iso 3200 mirrorless full frame Sony A7 III
Test Sony A7 III – ISO 3200 – crop
test Sony A7 III mirrorless full frame iso 6400 crop
Test Sony A7 III – ISO 6400 – crop

Alte imagini, la rezoluție mare, pot fi văzute la Galeria foto

ISO poate fi setat manual sau lăsat în modul Auto. Acest Auto ISO vă permite să setați sensibilitatea minimă și maximă (100 – 12800), iar când folosiți un obiectiv zoom timpul de expunere este modificat automat.
De asemenea puteți stabili viteza cu care se face ajustarea Auto ISO, de la Standard la Foarte Rapid (Faster).

poza lacul titan parc ior bucuresti lebede caiac Sony A7 III
lacul Titan – Bucuresti
poza foto lebede pui lac titan parc ior bucuresti aparat foto Sony A7 III
familie lebede – lacul Titan, Bucuresti
lebede lac titan parc a.i. cuza bucuresti test Sony A7 III
lebede
foto lebede lac titan parc ior bucuresti sector 3 romania
lebedele
poza caiac lebede lac titan parc ior bucuresti test Sony A7 III
pe lac

Măsurarea luminii se face în modul Multi-segment (1200 zone), Center-weighted, Spot (cu opțiunile Standard și Large), dar sunt prezente și modurile Entire Screen Average și Highlight. Acesta din urmă detectează zonele cele mai luminoase și acordă prioritate măsurătorilor pentru acestea, ignorând zonele potențial mai întunecate din jurul lor – util pentru compoziții pe fundaluri întunecate.

Sony A7 III light metering highlight review test
Test Sony A7 III – Highlight
review Sony A7 III mirrorless full frame light metering higlight
Test Sony A7 III – highlight – crop
test Sony A7 III light metering multi ateneul roman bucuresti
Test Sony A7 III – light metering Multi
test Sony A7 III light metering multi
Test Sony A7 III – Multi – crop

Modul Spot poate fi setat să țină cont de zona de focus activă. Acesat poate fi utilă în anumite cazuri (de exemplu când fotografiți păsări în zbor și doriți ca măsurarea expunerii să se facă pe pasăre).

În majoritatea cazurilor am folosit modul Multi-segment, iar rezultatele au fost bune. Dacă este cazul, puteți folosii funcția Exposure Bracketing, cu valori cuprinse între 0.3 și 3EV (până la 5 cadre) sau 0.3 – 1EV până la 9 cadre.

Tot pentru condiţii de iluminare mai dificile, contrast mare între diferite regiuni ale cadrului de fotografiat, puteţi activa D-Range Opt.(DRO) sau Auto HDR. Ambele pot lucra în mod auto sau puteţi seta un interval.

Sony A7 III dro off test review bucharest church
Test Sony A7 III – DRO oprit
test Sony A7 III dro level 5 photo church bucharest
Test Sony A7 III – DRO level 5

Sony A7 III dispune de un performant sistem autofocus, întâlnit și la ”fratele mai mare” A9. Sistemul autofocus, o combinație între phase-detect (693 de puncte) și contrast-based (425 de puncte) care acționează în funcție de modul de focalizare, poate funcționa până la -3EV cu obiectivele f/2 în modul AF-S, față de -1EV cum are A7 II.

sistem autofocus puncte detectie Sony A7 III
puncte focus – Sony A7 III

Punctele sistemului autofocus acoperă 93% din cadrul și pot fi selectate și manual (cu joystick-ul sau cu touchscreen-ul). Eu am folosit mai des modul Auto Zone și Expand Flexible Spot. Acesta din urmă îți permite să alegi un punct de focalizare, dar aparatul foto poate alege, dacă este cazul, și punctele din apropiere, fiind util când subiectul se mișcă.

test Sony A7 III autofocus poza biciclisti calea victoriei
Test Sony A7 III – autofocus
poza biciclisti calea victoriei bucuresti Test Sony A7 III
Test Sony A7 III – crop

Test Sony A7 III biciclista bucuresti romania

test autofocus sony a7 iii mirrorless full frame
Test Sony A7 III – crop

Test Sony A7 III poza biciclista calea victoriei bucuresti romania

Test Sony A7 III mirrorless full-frame autofocus performant

Test Sony A7 III biciclisti bucuresti autofocus performant

Test Sony A7 III autofocus biciclisti bucuresti romania
Test Sony A7 III – autofocus

Test Sony A7 III biciclisti calea victoriei bucuresti romania

Test Sony A7 III pareri autofocus poze biciclisti bucuresti
Test Sony A7 III – autofocus

Dacă folosiți autofocus continuu (Continuous Focus AF-C) aveți la dispoziție și modul Lock-on AF: Expanded Flexible Spot, iar focalizare nu se limitează doar la cele 8 puncte adiacente celui ales, ci, dacă subiectul se mişcă mai mult în cadru, se extinde către celelalte puncte.

test focus Sony A7 III calea victoriei bucuresti romania
pe Calea Victoriei – Bucuresti

Impresionează funcția de tracking a subiectului, prin viteză și consistență. Dacă fotografiați persoane, funcția Eye Focus poate fi utilă. Acesta ajută la urmărirea subiectului, chiar și cu ochelari de soare.

Conform producătorului, mirrorless-ul A7 III poate fotografia în rafală până la 10 cadre/secundă, până la 177 de imagini JPG Standard, 89 de imagini RAW compresate sau 40 de imagini RAW necompresate (modul H+) cu autofocus, dar cu un mic lag vizibil în vizor. Dacă doriți să evitați acel lag puteți alege modul H cu 8fps, de asemnea cu autofocus.

poza lacul morii crangasi bucuresti test review Sony A7 III
lacul Morii – Bucuresti
poza rate fantana arteziana parcul circului bucuresti review Sony A7 III
racorire
poza arbore inflorit parcul circului bucuresti Sony A7 III
flori
ateneul roman bucuresti test Sony A7 III zoom
detaliu Atheneul Român – Bucuresti
poza motociclist trafic bucuresti review Sony A7 III
in trafic

Dacă fotografiați sub lumină artificială, puteți folosi noul mod Anti-flicker. Acesta poate detecta frecvența iluminării și poate regla cadență fotografierii pentru a evita partea întunecată a secvenței.
Trebuie menționat că ar trebui să utilizați modul de declanșare electronic silențios cu prudență sub iluminare artificială, deoarece uneori poate duce la apariția unor artefacte.

În limita timpului, la fotografierea păsărilor am testat Sony A7 III cu următoare configurație:
•AF-C cu rafală setată pe Hi (și nu Hi+) pentru lag minim între cadre
•Focus Area – Lock-On AF: Expand Flexible Spot
•Silent Shutter

Test Sony A7 III birds flying bucharest
Test Sony A7 III – autofocus
Test Sony A7 III autofocus pasari lacul titan bucuresti
crop

Test Sony A7 III autofocus birds flying lake bucharest

Test Sony A7 III autofocus pasari parcul titan bucuresti
crop – Test Sony A7 III – autofocus
Test Sony A7 III autofocus birds flying
pescarusi – lacul Titan

Test Sony A7 III pescarus lacul titan bucuresti ior

Test Sony A7 III autofocus birds duck flying lake
Test Sony A7 III – rata lacul Titan
Test Sony A7 III autofocus review duck bird bucharest
Rat la mal – lacul Titan, Bucuresti
Test Sony A7 III autofocus fish bird lake bucharest
peste
Test Sony A7 III bird eat fish lake titan bucharest
la pescuit
Test Sony A7 III autofocus bird eat fish lake summer bucharest
la pescuit – lacul Titan
poza cormoran pasare manaca peste lacul titan bucuresti parc ior
Test Sony A7 III autofocus- crop
parcul vacaresti delta bucurestiului pasare Test Sony A7 III
parcul Vacaresti – Test Sony A7 III autofocus
Test Sony A7 III pasari parcul vacaresti delta bucurestiului
crop
Test Sony A7 III delta bucurestiului pasari parcul vacaresti
Delta Bucurestiului – Test Sony A7 III
poza detaliu pasare zbor vacaresti bucuresti Test Sony A7 III
crop

Test Sony A7 III birds flying vacaresti bucharest

poza pasare parc vacaresti bucuresti Test Sony A7 III
crop

Trestiile de pe marginea lacurilor din parcul Văcărești (prezentat în această postare), căci nu am avut timp să intru printre ele și să stau chiar pe malul lacului, uneori pot creea probleme sistemului de autofocus, dar totuși se pot obține rezultate bune:

parcul vacaresti pasari poze bucuresti Test Sony A7 III
printre tresti – parcul Vacaresti – Test Sony A7 III
poza detaliu pasare zburand parc vacaresti Test Sony A7 III
crop
Test Sony A7 III birds flying vacaresti park bucharest romania
printre trestii – parcul Vacaresti, Bucuresti – Test Sony A7 III
Test Sony A7 III birds vacaresti park bucharest romania
crop

Modelul Alpha A7 III este echipat cu montura E compatibil atât cu obiectivele FE (full-frame), cât și cu cele E (format APS-C). La momentul publicării testului, Sony are nu mai puțin de 25 de obiective pentru montura FE, acoperind distanțe focale de la 12 la 400 mm, împreună cu două tele-convertoare suplimentare FE; ceea ce reprezintă mai mult decât dublul numărului de obiective FE disponibile când a fost lansat modelul A7 II.

Vă recomand să citiți: 25 de obiective Sony in campania Cashback

Alternativ, puteți monta direct oricare dintre cele 17 obiective pentru montura E concepute pentru mirrorless-urile din seriile A5xxx și A6xxx, iar pentru a evita vignetarea, comutați A7 III în modul APSC pentru a captura imagini de 10 megapixeli, cu reducere de câmp de 1,5x.

poza flori parcul vacaresti bucuresti test Sony A7 III
100mm
floare parcul vacaresti delta bucurestiului romania test Sony A7 III
400 mm

Sony A7 III are stabilizare inclusă pe 5 axe, care, conform producătorului, asigură până la 5 stopuri la fotografierea fără trepied. Aceasta poate fi activată din Meniu, unde găsiți și opțiune Auto și Manual. Aceasta din urmă poate fi folosită cu unele obiective. Totuși nu toate obiectivele care au stabilizare optică folosesc și stabilizare pe 5 axe a aparatului foto (ca de exemplu la zoom-ul Sony 100-400mm F4.5-5.6 OSS se folosește doar stabilizare obiectivului).

test oss sony a7 iii poze cirese
1/15 f/11 – OSS oprit
test oss Sony A7 III review sony ILCE-7M3
1/15 f/11 – OSS activat

Ca și la alte modele Sony și la Alpha 7 III sunt prezente Picture Style ( Vivid, Neutral, Clear, Deep, Light, Portrait, Landscape, Sunset, Night Scene, Autumn, Black&White, Sepia) și Picture Effects (Toy Camera, Pop Colour, Posterisation Colour, Retro Photo, Soft High-Key, Partial Colour (red, green, blue or yellow), High Contrast Mono, sau Rich Tone Mono)

test picture effect sony a7 iii partial color
Partial Color – Sony A7 III
test picture effect sony a7 iii pop color
Pop color – Sony Alpha 7 III
picture effect sony a7 iii rich tone landscape
Rich Tone – Sony A7 III
test scn mode mirrorless sony a7 iii landscpae sunset
SCN – standard – Sony A7 III
scn mode mirrorless camera sony a7 iii review test
SCN – Sunset – Sony A7 III
toy camera picture effects test sony a7 iii
Toy camera – picture effects – Sony Alpha A7 III

Modul Panoramic nu mai este prezent și din câte am observat, Sony abandonează și ideea cu aplicațiile (apps) ce pot fi descărcate în aparatul foto.
La modul Scene (SCN) sun prezente: Portrait, Sports Action, Macro, Landscape, Sunset, Night Scene și Night Portrait. Alte imagini sunt la Galeria Foto

Test Sony A7 III – modul video

Sony A7 III este o cameră foarte capabilă la filmare video. Poate filma 4K UHD (rezoluție 3840×2160 pixeli) pe toată lățimea senzorului de imagine full-frame. În modul video, camera folosește toată puterea de citire a pixelilor, fără efect de îmbinare, pentru a colecta aproximativ 2,4x din volumul de date necesar materialelor video 4K, apoi le supra-eșantionează pentru a produce materiale video 4K de înaltă calitate cu detalii și profunzimi de culoare excepționale.

Fântânile din Orășelul Copiilor:

Într-o seară pe digul lacului Morii:

Un profil de imagine HLG (Hybrid Log-Gamma) de asemenea disponibil pe Sony A7 III, suportă fluxul de lucru Instant HDR, ceea ce le permite televizoarelor compatibile HDR (HLG) să redea conținut 4K HDR la o calitate excepțională.
Mai mult, atât S-Log2 și S-Log3 sunt disponibile pentru o flexibilitate mai mare la corecțiile de culoare, împreună cu opțiunea Zebra, asistența Gamma Display și înregistrarea proxy.

Test PP:

Despre Picture Profile puteți citi și pe site-ul Sony

Camera poate, de asemenea, să înregistreze Full HD la 120 de cadre pe secundă până la 100 Mbps, permițând imaginilor surprinse să fie verificate și editate în fișiere video de mișcare slow motion 4x și 5x, în rezoluție Full HD cu urmărirea autofocusului (AF Tracking).

Nu are modul timelapse inclus, dar este prezent modul S&Q (Slow and Quick motion) care permite realizare unui fel de timelapse direct din cameră la rezoluție 1080p.

Sony A7 III – Autonomie, format fişiere, conectivitate şi stocare

Sony A7 III are acumulatorul NP-FZ100, care, în test, a asigurat o autonomie de până la 1000 de poze în funcție de modul de folosire al aparatului foto. Dacă fotografiați doar cu vizorul EFV, autonomia tinde să fie puțin mai mică față de cifra de mai sus, dar nu cu mult.
Încărcare unui acumulator complet descărcat durează aproximativ 4 ore și 45 minute cu adaptorul pentru USB furnizat. Acumulatorul mai poate fi încărcat de la un laptopt/PC sau alt acumulator extern.

poza aparat foto mirrorless sony a7 ii acumulator extern
Sony A7 III – incarcare acumulator extern

Sony A7 III are două sloturi pentru carduri de memorie SD, SDXC. Slotul 1 este compatibil UHS-II pentru carduri rapide. Utilizare acestuia este indicată atât la fotografierea în rafală, cât și în modul video 4K.

poza slot carduri memorie sony a7 iii
slot carduri SD dual – Sony A7 III

Cele două sloturi de memorie pot fi setate în diverse moduri, ca de exemplu back-up pentru imaginile realizate, sau pe un card să salvați doar fișierele RAW, sau pe un card salvați fotografiile iar pe celălalt clipurile video, etc.

poza meniu aparat foto mirrorless sony a7 ii
Menu SD card – Sony A7 III
poza meniu setari carduri memorie sony a7 iii
Meniu carduri memorie – Sony A7 III

În timpul testului am folosit cardurile:

Sony 32GB Professional, cl10 UHS-II R300 MB/s W299MB/S

SanDisk Extreme SDHC, 32 GB, V30 – Video, 90 MB/s

Kingston SDXC 64GB Class 10 UHS-I 90MB/s

care au funcționat fără probleme, iar la fotografierea în rafală (JPG) nu am observat întârzieri majore, desigur depinde dacă folosiți JPG sau RAW sau ambele și cum setați cele două sloturi.

fantani colorate bulervadul unirea bucuresti test Sony A7 III
fantani arteziene – Unirea, Bucuresti

Pe un card de 32GB pot fi înregistrate aproximativ 1800 JPEG Xtra Fine, sau 680 RAW necomprimat, sau 480 JPG+RAW sau 39 minute video 4K 24p 100Mb/s sau 1 oră și 17 minute video Full HD 24p 50Mb/s.

Noul model full-frame poate de asemenea să salveze imagini în format RAW de 14 biți, inclusiv în modurile de fotografiere în rafală.

Nu lipsește conexiune wireless 802.11b/g/n + NFC + Bluetooth. În lateralul grip-ului se observă simbolul NFC (Near field communication). Acolo poate fi atins Sony A7 III pentru conectare rapidă la un smartphone sau o tabletă.

poza semn nfc aparat foto sony a7 iii test
Semn NFC -Sony A7 III

Eu am folosit NFC destul de bine, în sensul că a trebuit să dezactivez wi-fi de pe telefon, deoarece interferențele creea ceva probleme.
De pe telefonul mobil pot fi controlate majoritatea setărilor aparatului foto cu ajutorul aplicației PlayMemories Mobile, iar fotografiile realizate se salvează și pe telefon.

PlayMemories app smartphone mirrorless camera sony a7 iii
PlayMemories app – Sony ILCE-7M3
PlayMemories app  sony a7 iii test nfc review
PlayMemories – Sony A7 III

PlayMemories app  test sony a7 iii wireless nfc test

test PlayMemories app sony a7 iii aparat foto wireless
PlayMemories app smartphone – NFC
test review PlayMemories app sony a7 iii wireless nfc
Sony A7 III – controlat wireless – NFC

În meniul aplicației PlayMemories puteți stabili la ce rezoluție vor fi transferate pe telefon fotografiile realizate. Tot din meniul aplicației puteți activa geotagging (am explicat aici ce este geotagging)

Sony A7 III mai are o conexiune microHDMI, 2 x jack 3.5 mm ( microfon + căști ) și USB 3.1.

photosetup.ro

Modelul α7 III vine, de asemenea, cu nouă suită software Sony „Imaging Edge” care extinde capacitățile creative ale întregului proces de surprindere a imaginilor – de la pre-procesare până la post-procesare.
Imaging Edge oferă trei aplicații pentru PC numite „Remote”, „Viewer” și „Edit”, disponibile gratuit, care suportă fotografierea de la distanță cu ajutorul PC-ului și obținerea de imagini RAW. În nouă versiune 1.1, au fost implementate o serie de îmbunătățiri care includ o viteză cu 10% mai mare a transferului de date pentru capturarea imaginilor remote de la PC (PC tether shooting) și o îmbunătățire cu aproximativ 65% a vitezei de răspuns pentru editarea imaginilor RAW. Pentru mai multe informații, va rugăm vizitați pagină de suport Imaging Edge www.sony.net/disoft/d/

Preţ

La momentul publicării acestui review, Sony A7 III avea un preț de 10.3999 lei (varianta body) sau 11.499 lei cu obiectivul 28-70mm OSS. Pentru preț actualizat sau promoții verificați și acest site

Concluzii

Sony A7 III este mirrorless foarte versatil și dotat cu caracteristici care redefinesc ceea ce ne putem aștepta de la un aparat foto full-frame la acest nivel de preț.
Senzorul de 24 megapixeli oferă imagini clare și plăcute, captează clipuri video de 4K cu aspect frumos, fie în mod APSC cu cadru complet sau decupat, oferă încredere pentru fotografia de acțiune cu 10fps și autofocus performant ce acoperă aproape întregul senzor, fiind totodată ideal pentru fotografia portret, datorită detecției generale a feței și a ochilor.

Fotografii profesioniști vor aprecia cele două sloturi pentru carduri SD, iar cei de studio se vor bucura de posibilitatea de a decalanșa tethering, în timp ce călătorii vor aprecia Wifi-ul și etichetarea locației (geotagging).

De asemenea calitatea video și opțiunile aferente oferite de Sony A7 III (ILCE-7M3) nu pot fi ignorate. De altfel cred că acest Alpha A7 III face concurență serioasă modelului Alpha A7S II la capitolul video.

Există foarte puține lucruri pe care modelul A7 III nu le poate face și, în ciuda faptului că este cel mai accesibil model “de bază” în seria curentă Sony A7, chiar vă veți întreba dacă aveți nevoie de unul dintre frații săi de ultimă generație.

Autonomia acumulatorului a fost mult îmbunătățită, acum fiind ușor de realizat 800 – 1000 fotografii/per încărcare.

Noul Sony α7 III are mai multe plusuri care nu pot fi ignorate, iar în cele aproximativ 7 zile de test nu prea am găsit dezavantaje.
Cu acest Alpha 7 III, Sony reușește să ofere utilizatorilor o alternativă la DSLR-uri (ca de exemplu Nikon D750 sau Canon 6D Mark II), atât din punct de vedere al prețului cât și al performațelor.

Chiar dacă A7 III nu este un aparat perfect, totuși este la jumătate de preț față de A9 (modelul ILCE-9).

Toate pozele realizate cu mirrorless-ul full-frame Sony A7 III pot fi văzute la Galeria Foto.

Ce mi-a plăcut mie la aparatul foto mirrorles Sony A7 III:
+ calitatea imaginilor până la ISO 6400
+ video 4K, conexiune pentru mircrofon extern și căști
+ sistemul autofocus performant
+ multe butoane și posibilități de personalizare a lor
+ funcția My Menu
+ două sloturi de memorie
+ USB 3 și conexiune wireless
+ poate fi încărcat de la laptop sau acumulator extern
+ corpul rezistent la praf și umezeală
+ vizorul electronic

Vă recomand să citiți: Test cu Sony A77 II

Ce nu mi-a plăcut mie la mirrorlessul Sony A7 III:
– shuter zgomotos
– modul tactil al ecranului este limitat doar la anumite funcții
– ecranul LCD este rabatabil doar pe o axă și nu ajunge în poziția ”selfie” utilă și videografilor
– lipsa modului Panoramic
– lipsa Intervalometru (pentru timelapse)

PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Îţi mulţumesc pentru suport

fotostefan

13 thoughts on “Test Sony A7 III – un mirrorless alternativa la DSLR full-frame”

  1. La cat sunt de mici imaginile, ar putea fi facute la fel de bine cu telefonul. Nu se pot include link-uri pentru a vedea fisierele originale?

  2. @hntrains: in postare scrie ca pozele pot fi vazute si la Galeria Foto. Acolo este o optiune ca imaginile sa fie afisate la rezolutie mai mare.
    PS: cred ca unul din update-urile de la WordPress a schimbat setarile pozelor din review-ul Sony A7 III. Anterior se putea face click pe pozele de aici si erau afisate mari, asa cum se intampla la review Sony A6400

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.