Vernisajul expozitie de fotografie a filmului documentar Bilet de lup, autor Manuela Morar

Miercuri, 18 decembrie 2013, am fost la vernisajul expoziţiei de fotografie “frame by frame” cãtre filmul documentar “Bilet de lup”, autor Manuela Morar.

expoyitie de fotografie dianei 4
Bilet de lup, autor Manuela Morar

Fotografiile au fost realizate de-a lungul a trei ani de prospecţii şi filmãri în Siberia şi Republica Moldova pentru realizarea filmului documentar “Bilet de lup”.

poze film documentar bilet de lup
bilet de lup – expozitie foto

Fotografiile, realizate de Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu, Augustin Bucur, Andrei Rãdulescu, Mihai Ţucã, Cãtãlin Dobre şi Manuela Morar, prezintã drumul echipei de filmare prin peisajul de tranziţie al fostului URSS, în timp ce documenteazã în “portrete de familie” destinele foştilor deţinuţi politici care trãiesc în regiunea Kolyma – Ust-Nera – Susuman – Ust-Omchag – Yagodnoe – Magadan – o “zonã închisã” înainte de 1991, situatã în Estul Extrem al Rusiei.

bilet de lup documentar
lagar siberia

Faptele relatate încep în perioada instaurãrii regimului de teroare care a decis organizarea Moldovei ca Republicã socialistã dupã anul 1940, când numeroşi români basarabeni cad victime denunţurilor şi sunt arestaţi de NKVD. Acuzaţi de activism antisovietic sau colaboraţionism cu armata românã, aceştia sunt condamnaţi la detenţie în lagãre în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur de pe Kolyma.

siberia iarna film documentar
siberia

La eliberarea din lagãre, majoritatea deţinutilor nu s-au mai putut întoarce acasã. Biletul de Lup – viza din paşaportul fiecãruia – le interzicea sã revinã în ţara de origine sau sã trãiascã la mai puţin de 100 km de marile oraşe. În schimb, puteau sã-şi întemeieze o familie şi sã se stabilească într-una din coloniile muncitoreşti ridicate în apropierea lagãrelor.

Fotografiile expuse sunt structurate în trei categorii: limitele nimicului, locuirea nimicului şi urmele, iar imaginile selectate încearcă reconstrucţia unei lumi la care noi nu avem acces.

La vernisaj au fost prezenţi şi Marin Mircea din partea Ministrului Delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Cristian Scarlat preşedinte Asociaţiei Stindard, dar şi o parte a echipei care a lucrat la acest proiect, care va fi difuzat la TVR în prima parte a anului 2014. Pânã atunci puteţi vedea un trailer şi afla mai multe informaţii de pe site-ul oficial.

cristian scarlat - mircea marin - manuela morar - nona serbanescu
cristian scarlat – mircea marin – manuela morar – nona serbanescu

Aşa cum spune şi curatorul expoziţiei, Nona Şerbãnescu, fotografiile nu reprezintã un demers artistic cât mai degrabã un martor al unui ciclu de documentare, o fracţiune a unui proiect de film documentar.

Expoziţia de fotografie este deschisã pânã la 10 ianuarie 2014 la Dianei 4.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.