1 Decembrie 2014 – Parada de Ziua Nationala a Romaniei

Mii de români au asistat la parada militară organizată în Piața Constituției cu ocazia Zilei Naționale, dar nu ştiu câţi din ei au reuşit să şi vadă ceva din defilarea la care a participant un număr impresionant de militari, inclusiv din stăinătate, nelipsind nici tehnica militară (tradiţionalele transportoare blindate “Piranha III”, mașini de luptă 84 M “Jderul”, TAB-uri “Zimbrul”, tancuri de tip TR 85 M1 “Bizonul” etc) şi nici caii; doar aviaţia a lipsit motivat: vremea nefavorabilă nu a permis decolarea aeronavelor.

palatul parlamentului 1 decembrie
1 decembrie – ziua nationala a romaniei

Probabil doar cei care au ajung acolo cu cel puţin 1 oră înainte de începerea paradei (ora 11 a fost ora oficială de începere) şi au prins un loc mai în faţă.

Am auzit multe persoane criticând organizarea paradei şi pe bună dreptate: în faţă Parlamentului o bună parte din suprafaţă a fost ocupată de maşinile şi cameramanii de la diverse televiziuni (nu am înţeles de ce vin toate televiţiunile acolo; nu ar fi mai bine să vină doar o singură televiziune iar celelalte,dacă vor, să preia transmisia?), plus că din cauza maşinilor erau nişte garduri care nu permiteau celor prezenţi să fie mai aproape de locul pe unde treceau militarii; ca şi când maşinile televiziunilor nu ocupau suficient spaţiu, mai erau şi multe maşini ale jandarmeriei dar şi maşini “civile” parcate aproape peste tot de-a lungul traseului de defilare.

aglomeratie parada 1 decembrie
pe sus

Serios nu mă aşteptam la o aşa proastă organizare; cred eu că spaţiul de pe lângă Palatul Parlamentului ar fi permis o mai bună aşezare a celor veniţi să vadă parada militară; poate nu era rău dacă se monta în piaţa Constituţie o tribună (chiar şi una cu 2-3 rânduri ar fi fost suficient). Voi aţi fost la parada din piaţa Constituţiei? Dacă da, ce părere aveţi depre organizare? (puteţi răspunde la rubrica Comentarii).

Cum spuneam data trecută, în piaţa Constituţiei au fost prezenţi şi militari străini; am încercat să-i filmez cu Sony RX100 III montat pe un monopiedul Manfrotto 560B:

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani parada militară dedicată zilei naţionale a României nu a avut loc la Arcul de Triumf (monumentul fiind în renovare).

1 decembrie ziua nationala
la parada – piata constitutiei

1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească cu România.

ziua nationala a romaniei
la ziua nationala a romaniei

Spre finalul paradei a defilat cavaleria Jandarmeriei Călare, patrula Călare a Poliției Locale a Municipiului București:

parada 1 decembrie bucuresti
la parada
cavaleria romana
in parcul izvor

evomag.ro

cavaleria romana
ultimele pregatiri

Alte poze de la parada militară de Ziua Naţională a României pot fi văzute la Galeria Foto, iar cele de anul trecut sunt aici.

steagul romaniei bucuresti
steaguri

PS: la începutul paradei steguleţele se vindeau cu 5 lei, iar la final cu 4 lei 🙂

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

3 thoughts on “1 Decembrie 2014 – Parada de Ziua Nationala a Romaniei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.