19 august: Ziua mondiala a fotografiei

Pe 19 august celebrăm Ziua mondială a fotografiei. Aceasta a fost iniţiată, în anul 2009, de către australianul Korske Ara, un pasionat de fotografie.

fotograf si aparat foto
foto

Ziua mondială a fotografiei a fost sărbătorită pentru prima dată la 19 august 2010, cu aceea ocazia a fost organizată o galerie foto on-line la nivel mondial, fiind expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatori din peste 100 de ţări.
Şi în acest an site-ul dedicat zilei, http://worldphotoday.com, ne îndeamnă să vizionăm dar şi să participăm la creearea unei galerii de fotografii realizate în diverse părţi ale planetei.

aparat foto rusesc
fotografii
primul aparat foto digital
Kodak

Ziua mondială a fotografiei marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre şi Joseph Nicéphore Niépce a procedeului de realizare fotografiei prin “daghereotipie”. Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecţionat sistemul, punând la punct procedeul amintit. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de “View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit “heliografie”, considerată cea mai veche fotografie din lume.

f64.ro

De altfel anul acesta se împlinesc 190 de ani de la prima fotografie. După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore.

Louis Daguerre daghereotipie
Louis Daguerre

La 9 ianuarie 1839, invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe şi Louis Daguerre a obţinut brevetul. Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul şi a anunţat invenţia ca fiind un cadou “gratuit pentru lume”.

Recomad: Prima fotografie digitala

Fotografia este o invenţie care a revoluţionat modul în care vedem lumea. Putem vizita locuri fără a ne părăsim locuinţa (vezi Călătorii virtuale cu Google Street View), putem fi martori la evenimentele care au loc în alte ţări, şamd. Tu cum vei “sărbătorii” această zi ?

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.