8 artisti nominalizati la Prix Elysee 2018-2020

Prix Elysée este un premiu internațional care susține producția fotografică și încurajează fotografii sau artiștii aflați la mijlocul carierei să creeze un nou proiect, pe o temă aleasă de ei. Cei 8 artisti nominalizati în urma concursului de proiecte sunt: Laia Abril, Mathieu Asselin, Claude Baechtold, Alexandra Catiere, Alinka Echeverria, Gregory Halpern, Nicola Lo Calzo, Luis Carlor Tovar.

artisti poze concurs proiect fotografie prix elysee
artisti nominalizati la concursul de proiecte Prix Elysee 2018-2020

Laia Abril, născută în Barcelona, Spania a fost nominalizată pentru proiectul “On Mass Hysteria” , care se concentrează asupra fragilității drepturilor femeilor și a eliberării femeilor. Aici, obordează tema isteriei.

artisti fotografa Laia Abril poze isterie femei proiect
Laia Abril

Identificată în antichitate, isteria, “regina nevrozelor”, în centrul controverselor medicale din secolul al XIX-lea, este încă asociată astăzi cu femeile. Prin compararea fenomenului isteriei de masă înregistrate în diferite perioade istorice, artistul ne arată că ele reflectă prejudecățile misoginiste ale timpului lor.

Mathieu Asselin , născut în Aix-en-Provence, Franța, este autorul proiectului “HIV Timeline” prin care se angajează să ofere o imagine fotografică a istoriei epidemiei de HIV / SIDA, nu doar fragmente din ea, ci și la scară globală.

artisti proiect foto Mathieu Asselin fotograf prix elysee
Mathieu Asselin

Artistul Mathieu Asselin își propune să urmărească un calendar care va urma călătoria virusului de la momentul zero la tratamente antiretrovirale prin luptele celor afectați de boală. În prezent, autorul lucrează la transferurile și mutațiile HIV, dar și la reprezentările și luptele pe care le-a dat naștere și care au marcat profund istoria contemporană.

Vă recomand să citiți: Proiectele selectate în urma Apelului de proiecte pentru programul expozițional MNAC 2017-2018

Claude Baechtold , născut în Lausanne, Eleveția, a propus proiecul “Tout ira bien”. Căutând confort după moartea părinților, Claude Baechtold și fratele său caută în casa de familie, de sus până jos – dar nu găsesc nimic; nici o notă de adio, nu un sfat cu privire la a face față vieții fără ei.

artisti proiect foto Claude Baechtold fotograf prix elysee
Claude Baechtold

Claude Baechtold se uită în zadar în lucrurile părinților pentru o scrisoare lăsată lor. Ar fi inceput cu: Totul va fi bine. Acest proiect dorește a fi manualul cu instrucțiuni de supraviețuire pe care el nu l-a găsit în casa părinților.

Alexandra Catière , născută în Minsk, Belarus, acum locuiește și lucrează în Franța. Proiectul ei “MMXX (après Dante)” încearcă să dezvăluie tot ce este nesfârșit și universal în noi.

Alexandra Catière fotografa proiect foto poze alb negru
Alexandra Catière

În tradiția umanistă, imaginile ei captează senzații și atmosfere. În acest nou proiect, își propune să experimenteze anumite procese, în același timp revenind la originile fotografiei și la revelația care are loc în camera întunecată.

Alinka Echeverría , născută în Mexic și lucrând în Londra, este autoarea proiectului “The blue of distance” , care aduce în primplan porcesul Cyanotype.
Cyanotype (cianotipia) este un proces vechi de imprimare care produce o imagine fotografică cyan-albastru, din care derivă cuvântul “blueprint” (plan). Acest cuvânt este adesea folosit în discursul politic și economic, precum și în știință și psihologie.

artisti fotografa Alinka Echeverría pelerini mexic icoane poze
Alinka Echeverría

Alinka Echeverría intenționează să utilizeze acest proces pentru a crea o serie de imagini iconice, științifice și personale, păstrând doar contururile sau “liniile de urmărire”. Proiectul își propune să ne facă să reflectăm asupra impactului acestor imagini care, deși nu fac parte din propria noastră experiență personală, par a fi gravate în conștiința colectivă.

Gregory Halpern, născut la Buffalo, New York, are proiectul “Omaha Sketchbook”. De la alegerea lui Donald Trump, relația lui Gregory Halpern cu hipermasculinitatea din țara sa a devenit din ce în ce mai plină. După un album inițial (2009), el este gata să se întoarcă la Omaha (Nebraska) pentru a fotografia modul în care băieții sunt învățați să devină bărbați.

Gregory Halpern fotograf proiect foto prix elysee
Gregory Halpern

Omaha Sketchbook, un studiu al locului, este și o reflecție asupra puterii și violenței, o meditație asupra sentimentului de inadecvare, a neliniștitului și a experienței de frică de către cineva care nu a fost crescut pentru a se închina la virilitate.

Nicola Lo Calzo , născut în Turin, Italia și lucrează în Franța, iar proiectul lui se numește “Binidittu”.

Nicola Lo Calzo fotograf proiect foto prix elysee
Nicola Lo Calzo

Nicola Lo Calzo, pentru care Mediterana nu a fost niciodată o frontieră, are drept scop să ne familiarizeze cu un migrant, Binidittu, numele dat pustnicului Sfântul Benedict Moor, fiul sclavilor africani și născut în Sicilia în secolul al XVI-lea. La moartea sa, fricarul afro-sicilian a devenit o icoană.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Canonizat în 1807, el a fost primul sfânt negru al Bisericii Catolice și a devenit patronul Saint Palermo. Binidittu este o reflecție asupra tratării migranților pe malul Marelui nostrum, o alegorie a timpului nostru.

Luis Carlos Tovar , născut în Bogota, Columbia locuiește și lucrează în Franța, iar proiectul lui se numește My father’s garden (Proof of life)”.

Luis Carlos Tovar fotograf proiect foto prix elysee
Luis Carlos Tovar

Punctul de plecare pentru lucrarea lui Luis Carlos Tovar este o fotografie, dar, în mod paradoxal, una pe care nu a văzut-o niciodată. Este “dovada vieții” a tatălui său, luat ostatic de către FARC în Columbia. Tovar are alte urme pentru a umple tăcerile tatălui său – titlurile cărților pe care le-a citit în junglă, fluturele turcoaz pe care le-a păstrat între paginile cărților și peisajele Amazonului pe care încearcă să le recreeze în grădina sa. Acestea îi permit să-și imagineze durerea tatălui său, dar niciodată să nu o înțeleagă pe deplin.
ishoot.ro

Cei 8 artisti, fiecare, va primi o contribuție de 5.000 CHF pentru începerea proiectului nou propus la candidatură nominalizată. Câștigătorul, ales de un juriu internațional, va primi 80.000 CHF (aproximativ 92.659 Euro) pentru a-și realiza proiectul și a publica o carte.

Prix Elysée este rezultatul unui parteneriat între Musée de l’Elysée (Lausanne, Elveția) și Parmigiani Fleurier, ofererind ajutor financiar și îndrumare curatorială pentru artisti cu pasiune pentru fotografie și cărți, astfel încât să poată lua un pas decisiv în cariera lor.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.