8 filme despre fotografie

Pentru pasionații de fotografie și nu numai prezint o listă cu 8 filme despre fotografie. Pasiunea pentru fotografie poate fi declanșată de multe surse disponibile în jurul nostru. O astfel de sursă sunt poveștile extraordinare despre alți fotografi.

filme despre fotografie aparate filmat film cinema
filme despre fotografie – aparate de filmat muzeul Jandarmeriei din Saint Tropez

Forma vizuală pentru a intra în legătură cu povestea unui fotograf este cu lumea minunată a filmului. Datorită filmelor și documentarelor, putem să intrăm în contact cu viața și putem afla fapte intime din spatele unor fotografi mari. Vreau să vorbesc aici despre opt filme pe care le consider minunate. Desigur lista prezentată de mine nu este exhautivă, ba chiar vă rog să adăugați și voi filmele sau documentarele preferate.

O bună parte din recomandările mele s-au aflat/află pe YouTube sau au fost difuzate pe diverse canale TV, iar unele pot fi cumpărate ca cd/dvd sau chiar blue-ray.

Povești despre alți fotografi

The Bang Bang Club – filmul este cumva diferit față de cartea cu același nume (cartea poate fi cumpărată de la LibrisCarturesti.

filme despre fotografie bang bang club
filme despre fotografie – Bang Bang Club

Filmul The Bang Bang Club ne arată povestea și dezvăluie modul în care Greg Marinovici s-a implicat într-un anumit grup de fotojurnaliști din Africa de Sud în timpul sfârșitului apartheidului. Grupul a fost format de João Silva, Kevin Carter, and Ken Oosterbroek.

După această implicare, povestea se referă la modul în care Greg Marinovich și Kevin Carter și-au câștigat premiile Pulitzer cu diverse fotografii.
Filmul The Bang Bang Club chiar merită urmărit dacă aveți ocazia. Eu l-am văzut în urmă cu ceva timp, pe Cinemax sau HBO. De fapt majoritate filmelor recomandate aici le-am văzut pe cele două canale, sau chiar pe Youtube.

Le Sel de la Terre (The Salt of the Earth)

sarea pamantului poza poster film despre fotografie
The salt of Earth – filme despre fotografie

The Salt of the Earth fost tradus la noi ca Sarea pământului și este un film documentar biografic, portretul lui Sebastiao Salgado, un cunoscut fotograf brazilian, văzut prin ochii a două persoane: regizorul Juliano Ribeiro Salgado, fiul care încearcă să înțeleagă mai bine de ce tatăl său a stat mai mult plecat de-acasă, și regizorul Wim Wenders, fotograf și mare admirator al operelor lui Salgado Senior.

City of God (Cidade De Deus) – În Cidade de Deus, una dintre cele mai degradate favelas din Rio de Janeiro, violență este realitatea zilnică.

city of god poster film fotografie fotograf
city of God

Ochiul care privește și consemnează asta îi aparține lui Buscape. El povestește nașterea crimei organizate și dezvoltarea traficului de droguri de la finele anilor șaizeci până la începutul anilor optzeci. Privirea lui, precum și cea a inseparabilului sau aparat de fotografiat, imortalizează iubirile, viețile, morțile și micile miracole. Aici, în Cidade de Deus, trebuie să lupți pentru a te realiza, într-o lume în care destinele sunt condamnate la delicvența și moarte prematură. Filmul Cidade de Deus (City of God) poate fi cumpărat de la Cărturești sau de la Libirs

Vă recomand să citiți: Vechi reviste rusesti de fotografie disponibile gratuit

War Photographer – Filmul care portretizează viziunea lui James Nachtwey, considerat unul dintre cei mai buni fotografi.

James Nachtwey war photographer movie poster
war photographer – James Nachtwey

James Nachtwey a vizitat România în 1990, iar fotografiile realizate pot fi văzute aici. Filmul a fost public, o perioadă, pe YouTube.

Finding Vivian Maier – Vivian Maier a devenit bine cunoscută în aceste zile datorită fotografiilor sale minunate descoperite după ce a decedat. Povestea din spatele ei este minunată, iar acest documentar ne duce înapoi în locurile în care trăia și ne implică cu personalitatea ei foarte interesantă.
Ea a lucrat ca dădacă și pasiunea ei a fost de a colecta obiecte – deci nu este deloc surprinzător faptul că i-a plăcut să adune și amintiri făcând fotografii, imagini de stradă.

Acest documentar ne spune despre cum John Maloof a achiziționat o cutie plină de negative ale lui Maier la o licitație din Chicago în 2007. Mai târziu a decis să scaneze aceste negative și a început să le publice online. Un lucru duce la altul, iar Maier a devenit destul de faimos după moartea ei.

Cărți despre Vivian Maier puteți găsiți la eMag sau la Libris

The Mexican Suitcase – Un documentar extraordinar despre o descoperire importantă: o modestă valiză plină cu filme foto realizate de Gerda Taro, David Seymour “Chim” și Robert Capa.

mexican suitcase film documentar fotografie fotografi
Mexican suitcase

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Acest film revigorează pasiunea profundă a acestor trei mari fotografi care, cu angajament și curaj, au înregistrat multe momente importante ale istoriei noastre moderne.

photosetup.ro

The Secret Life of Walter Mitty – acest film merge într-o altă direcție decât recomandările anterioare. Acesta este film inspirațional extraordinar și povestește viața plictisitoare a persoanei de încredere din spatele departamentului de negative din cadrul revistei LIFE. Povestea poate fi amuzantă și are un strat intelectual foarte subțire, dar merită urmărit.

poza poster film The Secret Life of Walter Mitty
The Secret Life of Walter Mitty

Walter Mitty avea o anumită afinitate cu un fotojurnalist fictiv și ideal portretizat de Sean Penn (al cărui nume este Sean în film).
Walter Mitty tinde să viseze în mod constant, dar după o greșeală, cu un negativ rătăcit, merge după Sean, iar aventura care rezultă este ceva care inspiră într-adevăr un fotograf care are o pasiune profundă pentru aventură.

Filmul The Secret Life of Walter Mitty poate fi cumpărat de la eMag sau Cărturești

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Visions of Light – este unul din filmele despre cinematografie și munca celor care au titlul Director of Photography (DP)

Voi ce filme despre fotografie ați văzut?

fotostefan

One thought on “8 filme despre fotografie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.