A fost Ziua Fotografiei

11 ianuarie, declarată printr-o Hotărâre de Guvern încă din ianuarie 2010, Ziua Fotografiei în România a fost celebrată şi anul acesta în Bucureşti prin diverse manifestări. Primii care au “dat tonul”, cum era de aşteptat de altfel, având în vedere că 11 ianuarie este ziua de naştere a lui Carol Pop de Szatmari (Szathmáry Pap Károly) au fost cei de la institutul Balassi din Bucureşti. Aici a fost vernisată expoziţia de fotografii realizate de Eifert János şi tot dânsul a susţinut miercuri, 13 ianuarie, un workshop de fotografie culinară (food photography).

Eifert János expozitie foto Bucuresti
Eifert János

La vernisarea expoziţiei de fotografie “ARS POETICA. De la clasic la modern – selecţie din fotografiile unei jumătăţi de veac” a fost prezent autorul, fotograful Eifert János, care l-a avaut ca invitat pe domnul Eugen Negrea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Eifert János poze bucuresti
Eifert János la institutul Balassi

Lucrări ale lui Eifert János se află în colecţia unor importante muzee din Ungaria, dar pot fi văzute şi la Collection Historique FIAP, Bruxelles, Belgia, Schlossmuseum, Quedlinburg, Germania, Fundus des 1. Österr. Willy Hengl Foto-Kabinettes, Traun, Austria, Colecţia Gernsheim (Austin, Texas, USA).

Eifert-János-balassi-bucuresti-1

În cadrul vernisajului Eifert János a susţinut o scurtă prezentare a diaporamei.

vernisaj expozitie foto Eifert János
la vernisaj

Eifert-János-balassi-bucuresti-4

Mie mi-au plăcut fotografiile expuse acolo şi le puteţi vedea şi voi până la data 7 februarie 2016.

Cum spuneam, miercuri 13 ianuarie 2016, fotograful Eifert János a susţinut un seminar sau workshop cum este mai la modă numit, care a avut ca tema fotografia culinară; invitat fiind şi bucătarul ORBÁN Ferenc.

Eifert János workshop food photography
workshop fotografie culinara

Eifert-János-food-photography-bucuresti-1

Seminarul mi s-a părut aşa şi aşa; sala unde s-a desfăşurat a fost cam mică, a lipsit un display mai mare pe care sa vedem mai bine fotografiile realizate în timpul workshop-ului, noroc cu banerul Epson care a fost fundal pentru unele poze.

Eifert János workshop fotografie culinara gastronomica
la seminar de food photography

Chiar dacă workshop-ul începuse promiţător, totuşi nu prea mi-a plăcut, deoarece nu mi s-a părut o abordare riguroasă a subiectului fotografierea mâncării (food photography cum este ea numită prin alte părţi) ci a fost mai mult un fel de improvizaţie. Din această cauză nici nu am stat până la final; după prima jumătate a prezentării, adică după 1 oră şi 30 minute, am plecat.

fotograful Eifert János  bucatarul ORBÁN Ferenc seminar food photography bucuresti
fotograful Eifert János si bucatarul ORBÁN Ferenc

Participarea la worshop nu a fost gratuită, a fost o taxă de 40 de lei.

Eifert-János-food-photography-bucuresti-4

Oricum, felicitări institutului Balassi, care la fel ca anul trecut a reuşit să celebreze cum se cuvine Ziua Fotografiei.

Tot cu ocazia Zilei fotografiei are loc şi cea de-a 20-a ediţie a Salonului International de Artă Fotografică al României (SIAF). Acesta se desfăşoară la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu), blv. Ion C Brătianu nr.2 până pe 20 martie 2016.
Încă nu am ajuns la palatul Suţu, dar am aflat că la actuala ediţie organizatorii au primit 1960 de fotografii de la 240 de fotografi din 39 de ţări, imaginile premiate fiind printate.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.