ACSINTE.100 – expozitia cu fotografii de la inceputul secolului 20

După o călătorie prin şapte oraşe din ţară în mai puţin de două luni – Piteşti, Slobozia, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Alba Iulia şi Cluj-Napoca – ACSINTE.100 a ajuns la Bucureşti de Ziua Naţională a României.

Acsinte poze expozitie fotografie institute casa dacia bucuresti
Acsinte 100 – expozitiei fotografie – The Institute, Bucuresti

Vernisajul a avut loc sâmbătă, 1 decembrie 2018, la The Institute Space (Casa Dacia, fostul Muzeu al Literaturii Române, Bd. Dacia nr. 12). Expoziţia de fotografie va putea fi vizitată până pe 4 decembrie 2018, în intervalul orar 12:00 – 21:00. Intrarea este liberă.

Oana Răsuceanu vernisaja expozitie foto Acsinte 100
Oana Răsuceanu (d) – participa la vernisajul ACSINTE.100

Fotograful Costică Acsinte din Slobozia, sergent al Armatei Române și fotograf de război, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.

poza fotografa costum popular romanesc fotografiere telefon mobil
Vernisajul ACSINTE.100, expozitia itineranta cu fotografii de la inceputul secolului 20, din colectia personala a sergentului fotograf Costica Acsinte.

A fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte.

poza fotografa smartphone acsinte
Vernisaj Acsinte.100 – Bucuresti, The Institute

Fotografiile sale au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița.

poza alb negru gardina inchisoare arma mannlicher 1893 Acsinte.100
Acsinte.100 – Gardian de inchisoare civila. Pe sapca sunt doua chei legate de un lant. Arma si baioneta sunt Mannlicher 1893

Expoziția cuprinde 100 de fotografii semnate de Costică Acsinte cu scene de război, portrete de militari români și frânturi din viața de zi cu zi a orașului Slobozia de la începutul secolului 20.

Acsinte.100 poza alba negru fotografie grup militari romani slobozia 1 decembrie 1941
Echipa de subzistenta Slobozia, 1 decembrie 1941 – Acsinte.100

Fotografii în format print și digital vor fi expuse într-un spațiu expozițional al cărui concept original îmbină elemente de multimedia cu lucrările fotografice semnate de Costică Acsinte.

poza copil televizor plasma acsinte.100 expozitie foto
multimedia – fotografiile lui Costică Acsinte

Prin vizitarea spațiului expozițional multimedia cuprinzând fotografii din Primul Război Mondial și portrete ale militarilor însoțite de lectura unor fragmente de scrisori, cărți poștale, jurnale și note de front, publicul va putea să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia nu numai la nivelul istoriei mari, cât și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

expzotiei fotografie institute casa dacia bucuresti romania
expozitia foto Acsinte.100

Una dintre camerele spațiului expozițional imaginat, oferă vizitatorilor posibilitatea întoarcerii în timp, în perioada 1930 – 1968, devenind martorii unor scene din viața socială a orașului Slobozia.

poza film expozitiei fotografii Acsinte.100 bucuresti
filmul expozitiei Acsinte.100 – Casa Dacia Bucuresti

Fotografiile din această secțiune a expoziției vor fi însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în Slobozia, în 1950, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreuna cu mama lui în vremea copilăriei.

Vă recomand să vedeți: 6 idei de cadouri de Mos Nicolae pentru pasionatii de fotografie

Mircea Dinescu își amintește cum a fost pentru un copil ahtiat după cultură, fiu al unui lacătuș mecanic cu patru clase, să crească într-un oraș în care accesul la cărti, piese de teatru sau filme era mai mult decât complicat și ce influență au avut toate acestea asupra vieții sale de mai târziu.

Cine a fost Costică Acsinte?

Constantin C. Axinte s-a născut pe 4 iulie 1897 în comuna Perieți din județul Ialomița fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Maria.

La vârsta de 18 ani a absolvit Școala de Pilotaj de la Cotroceni, în București, dar fără a obține licența de pilot. În 1913 România avea doar 20 de piloți licențiați.

Odată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale, cât și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi și ruși din grupurile 1 și 3 Aviație. A făcut parte din Secția Foto a Escadrilei 1 Aviație.

poza alb negru militar roman cal rasa acsinte.100 bucuresti
militar cu un cal de rasa, 1 aprilie 1938 – Acsinte.100

A fost demobilizat pe data de 15 iunie 1920 cu gradul de sergent.

După retragerea din armată a revenit în Slobozia unde şi-a deschis propriul studio pe care l-a denumit „Foto Splendid“.

În iunie 1920, cu titlul „Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin“, publica un album ce conținea 84 de pagini și 327 de fotografii de pe front, majoritatea fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată. Printre cei fotografiați se regăsesc Regele Ferdinand, Regina Maria, Pințul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot și mulți soldați și ofițeri.

În 1930 a deschis un studio foto în centrul orașului Slobozia numit „Foto Splendid Acsinte“ unde a făcut mii de fotografii folosind plăci de sticlă pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm.

Vă recomand să vedeți: Museo di Roma in Trastevere – expozitia foto “Conditii de viata in suburbiile Romei” autor Rodrigo Pais

S-a pensionat în 1960, iar studioul său a fost demolat la scurt timp după aceea. A continuat însă să facă fotografii prin împrejurimile Sloboziei, plăcându-i să meargă cu bicicleta în satele din apropierea orașului.

A murit pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.

casa 35000 euro

Costică Acsinte a lăsat în urma sa un număr de aproape 5000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice – multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.

ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociaţia Culturală Control N, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.