Alecsandra Drăgoi a câștigat titlul “Youth Photographer of the Year”

Alecsandra Drăgoi și-a adjudecat anul acesta și premiul la secțiunea Cultură, din cadrul categoriei Youth la Sony World Photography Awards 2013.

Sony World Photography Awards Youth Alecsandra Drăgoi
Alecsandra Drăgoi

O fotografie a Revelionului din România i-a adus Alecsandrei Drăgoi de doar 19 ani titlul de Tânărul talent al anului. Originară din România şi actualmente studentă la o universitate din Marea Britanie, poza realizată de Alecsandra a fost aleasă cea mai bună fotografie din grupul fotografilor sub 20 de ani.

Fotograful norvegian cu vârsta 32 de ani Andrea Gjestvang a devenit “Fotograful anului” în cadrul competiţiei L’Iris d’Or/Sony World Photography Awards. Concurând cu peste 122,000 înscrişi din 170 de ţări, realizatorul fotografiilor câştigătoare a fost premiat în cadrul ceremoniei din Londra cu echipamente digitale de fotografie Sony şi cu un premiu monetar în valoare de 25.000 de dolari. România se află în premieră pe lista câștigătorilor Sony World Photography Awards, Alecsandra Drăgoi fiind desemnată „Youth Photographer of the Year”, după ce a câștigat anterior secțiunea “Cultură” din cadrul categoriei “Youth”.

Juriul a votat în unanimitate seria de portrete realizate de Gjestvang despre copii şi tinerii care au supravieţuit masacrului de pe insula Utoeya, din apropierea oraşului Oslo, în 2011. Denumită “O zi din istorie”, seria de portrete imortalizează trăsăturile supravieţuitorilor cu o onestatitate şi sensibilitate ieşite din comun, fiind o mărturie despre determinarea tinerilor în faţa unei tragedii inimaginabile.

Catherine Chermayeff, Directorul proiectelor speciale din cadrul Magnum Photos şi preşedintele de onoare a juriului a declarat: “În calitate de preşedinte al juriului sunt încântat de faptul că premiul L’Iris d’Or a fost câştigat de Andrea Gjestvang. Decizia juriului a fost unanimă după vizionarea fotografiilor. “O zi din istorie” este o mărturie despre puterea supravieţuitorilor din Norvegia, care te pune pe gânduri. Am fost mişcaţi cu toţii de demnitatea şi frumuseţea acestor imagini.”

În doar câţiva ani, Andrea Gjestvang s-a impus ca unul dintre cei mai respectaţi fototgrafi tineri pe plan internaţional. Fotografiile ei au fost publicate în Newsweek, M Le Monde, Stern and D Republica, şi au participat la mai multe expoziţii în toată lumea. În 2010 a participat la Joop Swart Masterclass, iar în 2012 a apărut şi pe lista celor mai talentaţi 30 de fotografi tineri întocmită de PDN. De curând portretul despre Ylva Helen Schwenke, supravieţuitor al tragediei Utøya, a câştigat premiul “Fotografia anului” în cadrul competiţiei Norwegian Picture of the Year. Seria “O zi din istorie” a apărut şi sub formă de carte în Norvegia, în 2012. Andrea Gjestvang este reprezentată de Moment Agency.

Fotografiile câştigătoare ale premiului L’Iris d’Or, alături de lucrăriile celorlalţi câştigători, vor fi expuse ca parte a expoziţiei 2013 Sony World Photography Awards Exhibition în Somerset House de pe 26 aprilie până pe 12 mai. De asemenea, imaginile vor fi publicate şi în ediţia de 2013 al albumului Sony World Photography Awards, ce poate fi achiziţionat de pre adresa worldphoto.org/2013book.

Fotograful amator al anului – Hoang Hiep Nguyen, Vietnam

În cadrul ceremoniei a fost premiat şi un fotograf amator de 21 de ani din Hanoi, Vietnam, care în mod uimitor şi-a cumpărat prima camera digitală în urmă cu doar un an.

Hoang Hiep Nguyen care a fost fotograful amator al anului a fost premiat cu o cameră Sony α77 şi 5.000 de dolari premiu în bani. Fotografia despre fata din mijlocul furtunii a câştigat competiţia în cadarul căreia se căuta cea mai bună fotografie realizată de un amator.

Preşedintele juriului din cadrul competiţiei pentru amatori, Damien Demolder, redactor al revistei britanice Amateur Photographer a declarat: “Fotografia lui Nguyen s-a diferenţiat faţă de celelalte lucrări înscrise în competiţia amatorilor prin atmosfera romantică şi fantezia mistică. Este o imagine încântătoare care înglobează uimitorul nivel de creativism şi de pricepere ale fotografilor amatori din prezent, meritând pe deplin premiul.”

Finaliştii şi câştigătorii din categoria profesioniştilor

În cadrul ceremoniei de premiere au fost aleşi câştigătorul, respectiv locurile doi şi trei ale competiţiei destinate fotografilor profesionişti. Toţi cei 15 câştigători – din țări ca Australia sau Peru – au participat la festivitate, fiind premiaţi cu câte o cemară Sony α99.

Fotografiile câştigătoare reprezintă cele mai reuşite fotografii ale scenei internaţionale, depictând subiecte variate precum portrete alb-negru ale munţilor Matterhorn, scene dintr-o limuzină din Argentina sau viaţa secretă a oamenilor din Coreea de Nord. Câştigătorii sunt:

Arhitectură – Fabrice Fouillet, Franţa
Artă şi cultură – Myriam Meloni, Italia
Campanie – Christian Åslund, Suedia
Concept – Roman Pyatkovka, Ucraina
Probleme contemporane – Valerio Bispuri, Italia
Actualitate – Ilya Pitalev, Rusia
Modă – Klaus Thymann, Danemarca
Peisaj – Nenad Saljic, Croaţia
Lifestyle – Alice Caputo, Italia
Natură şi fauna sălbatică – Satoru Kondo, Japonia
Oameni – Andrea Gjestvang, Norvegia
Portret – Jens Juul, Danemarca
Sport – Adam Pretty, Australia
Natură moartă – Vanessa Colareta, Peru
Călătorie – Gali Tibbon, Iyrael

Contribuţie extraordinară adusă artei fotografice – William Eggleston

Iconicul fotograf american William Eggleston a fost premiat pentru contribuţia extraordinară adusă artei fotografice. Preluat de Winston Eggleston în numele tatălui său, premiul omagiază influenţa lui William Eggleston asupra fotografiei color, influenţă vizibilă în lucrările multor fotografi contemporani.

Pentru a sărbători ocazia unică, albumul din 2013 al Sony World Photography Awards include fotografii rare realizate de Eggleston, o selecţie mai bogată fiind expusă în Somerset House în perioada 26 aprilie -12 mai. Premiul pentru contribuţia extraordinară adusă artei fotografice a fost decernată în trecut lui William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud şi Phil Stern.

Fotograful Student Focus al anului – Natalia Wiernik, Polonia

Parte a unui program care include la ora actuală peste 230 de universităţi din toată lumea, categoria Student Focus a avut cei mai mulţi înscrişi. Fotograful polonez Natalia Wiernik, care a reprezentat în cadrul competiţiei universitatea la care studiază, Jan Matejko Academy of Fine Arts din Cracovia, Polonia a fost premiată cu echipament de fotografie digital Sony în valoare de 35.000 de dolari.

Câştigătorii din 2013 ai premiilor Kraszna-Krausz Book

Kraszna-Krausz Book Awards sunt partenerii evenimentului Sony World Photography Awards, oferind premii în valoare totală de 10.000 de lire sterline celui mai bun abum de fotografii şi celui mai bun album de imagini mişcătoare. Câştigătorii sunt:

Cel mai bun album de fotografie – War / Photography: Images of Armed Conflict and Its Aftermath de Anne Wilkes Tucker, Will Michels şi Natalie Zest (Yale University Press)
Cel mai bun album de imagini mişcătoare – Hollywood Costume de Deborah Nadoolman Landis (V&A Publishing)

Fundaţia Kraszna-Krausz l-au premiat pe directorul companiei Thames and Hudson, Thomas Neurath, pentru Contribuţiile extraordinare aduse domeniului de publicare.

Galeria cu imaginile înscrise şi cu cele câştigătoare pot fi văzute la adresa: www.worldphoto.org sau aici.

fotostefan

One thought on “Alecsandra Drăgoi a câștigat titlul “Youth Photographer of the Year””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.