Allard Prize Photography Competition castigatorii editiei din noiembrie 2017

Au fost anunțați câștigătorii concursului internațional bianual de fotografie Allard Prize. Fotografiile înscrise trebuiau să reflecte curajul în combaterea corupției, în special prin promovarea transparenței, a responsabilității, a statului de drept și a drepturilor omului și / sau a anticorupției în general. Astfel au fost premiați: Giles Clarke, Mary F. Calvert, K M Asad, Alfonso De Gregorio, Alejandro Olazo, Camilla Kidd.

poza student elev scoala demolata conflic
© Giles Clarke – Our Children’s Future

Giles Clarke este un fotojurnalist la Getty Images din New York City și autorul fotografiei ”Our Children’s Future”, care ne prezintă un student la școala Aal Okab din orașul Saada, Yemen, aflată în ruine, distrusă în iunie 2015 în timpul războiului civil din Yemen. Elevii participă la lecții oferite de UNICEF în apropiere. Potrivit UNICEF, aproape douăzeci și șapte la sută din copiii de vârstă școlară sunt în afara școlii, cu aproape 1700 de școli improprii utilizării din cauza daunelor cauzate de conflicte.

Mary F. Calvert este autoarea fotografiei ”Badge of Honor” care ne-o prezintă pe Marines Melissa Bania, membră a Marinei americane, care ține un banner înscripționat cu povestea violului său realizat de către un alt coleg marinar, înainte de a-l atârna pe pasarela de la baza navală din San Diego. Militarii supraviețuitori ai traumei sexuale s-au adunat în aprilie 2016 la San Diego pentru a atrage atenția asupra epidemiei de viol în armata Americană.

poza fata soldata protest sua Mary F. Calvert
© Mary F. Calvert – Badge of Honor

Mary F. Calvert este un fotojurnalist în Statele Unite și membră a Fundației John Simon Guggenheim Memorial Foundation Fellow in Photography din 2017. Ea se angajează să folosească fotografia pentru a afecta schimbările sociale semnificative și este cunoscută pentru producerea de lucrări cu privire la problemele legate de drepturile omului, care au fost raportate și neglijate.

Fotografia ”Whose Confession?” realizată în Polonia de Alfonso De Gregorio surprinde inocența furată copiilor de delincvenții sexuali din cadrul Bisericii Romano-Catolice. Abuzul sexual asupra copiilor a fost raportat de zeci de ani în Biserica Catolică, cu acuzații împotriva a mii de lideri religioși, preponderent preoți. Numărul victimelor care au urmat a crescut drastic începând cu anul 2010. În timp ce anchetatorii au documentat zeci de mii de cazuri în 26 de țări, cercetătorii au concluzionat că multe victime, în special în Asia și Africa, încă nu au raportata violurile.

poza polonia biserica catolica probleme copii molestati
© Alfonso De Gregorio – Whose Confession?

Alfonso De Gregorio este un fotograf documentarist italian cu sediul în Emiratele Arabe Unite. El crede că fotografia poate reflecta realitățile sociale, culturale și de mediu, oferind astfel un comentariu puternic și politic despre lumea în care trăim.

books-express.ro

”Unjust Exodus” de K M Asad ne prezintă o femeie refugiată Rohingya, care după trei zile de mers, bea apă după ce a intrat în zona de graniță dintre Myanmar și Bangladesh. Ea, împreună cu alți refugiați Rohingya, au fugit din statul Rakhine din Myanmar la 25 august 2017. De atunci, peste 1.000.000 de Rohingya au fost forțați să-și părăsească casele lor de către armata și poliția din Myanmar.

poza femei refugiat bea apa sete insetat
© K M Asad – Unjust Exodus

K M Asad este un fotograf liber-profesionist din Bangladesh. El călătorește în locuri îndepărtate pentru a captura oameni în cele mai abjecte condiții, sperând că fotografia sa poate face viața mai bună pentru ceilalți.

Alejandro Olazo este autorul fotografiei ”Tiny Caskets”. În iulie 1991, în timpul unei operațiuni militare de suprimare a “teroriștilor” în comunitatea campesino din Santa Barbara din Huancavelica, Peru, patrula “Escorpio” a armatei peruane a răpit șapte copii sub vârsta de șapte ani, cinci femei și trei bărbați. Armata a acuzat grupul de faptul că au rude care vor deveni teroriști, membri ai grupului rebelilor peruviani Sendero Luminoso (“Shining Path”) și a dus grupul la mina Misteriosa din apropiere, unde a torturat și i-a ucis pe toți cincisprezece.

poza inmormantare sicrie mici victime terorism
© Alejandro Olazo – Tiny caskets

Încercând să-și acopere crimele, ofițerii au folosit dinamita pentru a exploda corpurile victimelor și a prăbuși intrarea minelor. Această fotografie descrie procesiunea funerară a rămășițelor victimelor, la 26 de ani de la ucidere, în cimitirul Huancavelica.

Fotografia “It Could Be Me or You” realizată de Camilla Kidd ne prezintă copiii participând la un marș de sensibilizare a comunității din Senya Bereku, Ghana, ca parte a Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane, la 30 iulie 2017. Copiii școlari locali, conștienți de faptul că traficul de copii este predominant în comunitatea lor, poartă semne cu mesaje cum ar fi “LET ME ENJOY MY CHILDHOOD”, “COULD YOU SELL YOUR CHILD?” and “IT COULD BE ME OR YOU”.

poze protest eleve africa negrese
© Camilla Kidd – It Could Be Me or You

Camilla Kidd , 25 de ani, din Marea Britanie, a absolvit facultatea de istorie și este pasionată de fotografie și de călătorie. Îi place să fotografiieze persoanelor care trăiesc cu pasiune, cu un accent puternic pe educație și drepturile omului.

De asemenea, la concursul foto Allard au fost luate în considerare imaginile care descriu corupția și încălcările drepturilor omului în lumea dezvoltată.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.