Arhiva fotografica Minerva la Muzeul National al Taranului Roman

Marți, 15 martie 2022, la Muzeul Național al Țăranului Român a fost vernisată expoziția ”Noi am văzut. Arhiva fotografică Minerva, infrastructură și atelier (2014-2021)”.

poza expozitie fotografie de presa Arhiva fotografica Minerva la Muzeul National al Taranului Roman
Noi am vazut. Arhiva fotografica Minerva la Muzeul National al Taranului Roman

Colecția de fotografii de presă Minerva conține clișee realizate de reporterii ziarelor Igazság și Făclia între 1965 și 1993. Arhiva constituită din peste 30 000 de negative 6X6 a fost salvată imediat după cotitura din 1989 de către unul dintre foștii redactori.

poza atelier textile romania cluj arhiva foto minerva
Acesta nu este un service auto, ci o fabrica de masini textile, unde produsul final nu este o masina textila, ci un urias automat de susura pentru ansamblarea caroseriei Daciei, la mijlocul anilor ’80

Aceasta înregistrează diversele moșteniri ale fostului regim, materiale utilizate în cadrul presei locale – documente care, conștient sau inconștient, au fost sortite uitării, fiind adesea identificate cu propaganda.

poza expozitie fotografie de presa
fotografie de presa

Moșteniri similare fie s-au pierdut, fie se află în latență. Colecția a fost păstrată în centrul de cercetare media al Asociației Culturale Minerva și a fost în mare parte invizibilă, în cele două cotidiene menționate apărând doar puține dintre aceste imagini.

poza utilaj fabrica cluj romania anii 80
masini peste masini

Începând cu 2014, în atelierul ce a funcționat în cadrul proiectului conset de la Casa Tranzit din Cluj, scanarea negativelor și traducerea lor în pozitive a făcut vizibil acest conglomerat de imagini. Prin atelierul nostru, în care ne-am reunit în diverse situații de producție și expunere am dorit să facem vizibil un câmp de interese instituționale, personale și profesionale provenite din direcții diferite, în vederea creării unei potențiale infrastructuri de cercetare.

poza laptop plasma expozitie fotografii presa Arhiva fotografica Minerva Muzeul National al Taranului Roman Bucuresti
Arhiva fotografica Minerva – Muzeul National al Taranului Roman Bucuresti

evomag.ro

poza fotojurnalism romania anii 80 Arhiva fotografica Minerva Muzeul National al Taranului Roman Bucuresti
Noi am vazut

Distanța de timp față de această colecție ne-a ajutat să depășim iconoclasmul și practicile postcomuniste. Materialul de studiat e dat, prin această acumulare de piese aparținând comunicării de masă și a genului de fotografie de presă.

Citește și: Minitrepiedul accesoriul pentru imagini mai bune sau lucrat de acasa

Am dorit să transmitem imaginile printr-o intervenție lentă, uneori individuală, alteori colectivă. Să le supunem unei analize sau doar să le așezăm lângă diverse interese specifice pentru dezvoltarea unor instrumente de arhivare, ca de pildă în istoria industriei, alteori lângă forța contra-arhivistică ale istoriilor orale. Colecția de față, în care elementele individuale de informație erau menite să servească doar cadrul comunicațional de moment, pune în prim-plan, ca valoare autonomă, subordonarea lor secundară la o arhivă.

poza fata fotografiere telefon mobil
Vernisajul expozitiei “Noi am vazut” – Muzeul Taranului Roman Bucuresti

poza slogan comunist romania urbanism planuri arhiva fotojurnalism
Arhiva fotografica Minerva – Muzeul National al Taranului Roman Bucuresti

În construirea arhivei digitale am păstrat integritatea calupurilor de documente din colecția originală. Abia așa a devenit efectiv reală posibilitatea unei recontextualizări permanente a diverselor părți.

Noi am văzut poate fi înțeles și ca o trimitere la neajutorarea spațiului public nereflectat, la imaginea unui spațiu public din care societatea s-a retras; ceea ce trasează, prin chiar această corelație, și o paralelă cu responsabilitățile sociale vehiculate în domeniul artei sau cu condiționările istorice ale acestora.

Artişti: Bolcsó Bálint, Claudiu Cobilanschi, Cornel Rus, Kedves Csanád, Miklósi Dénes, Fischer István, Iulia Toma, Răzvan Anton, Miklós Szilárd

Expoziția este realizată de Asociația Culturală Minerva, în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Muzeul Național al Țăranului Român.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Expoziția ”Noi am văzut” va putea fi vizitată la Sala Media, până pe 3 aprilie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Lunea este închis. Intrarea este liberă.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Arhiva fotografica Minerva la Muzeul National al Taranului Roman”

  1. Înțeleg importanța istorică a acestor documente. Sper ca expoziția să fie vizitată de cât mai mulți tineri care știu despre comunism doar din amintirile bunicilor… din care unele ar putea fi pro-comuniste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.