Canon EOS RP – noul aparat foto mirrorless

Canon EOS RP este noul aparat foto mirrorless lansat de cunoscutul producător japonez. Anul trecut, în luna septembrie, cei de la Canon au anunțat noul sistem mirrorless full-frame prin lansarea modelului EOS R, iar acum gama este mărită cu noul model EOS RP.

Canon EOS RP poza aparat foto mirrorless full-frame
Canon EOS RP cu obiectivul 35mm f/1.8

Canon EOS RP, un nou mirrorless full-frame ieftin, care vine să rivalizeze cu Sony A7 II/III (testul meu cu Sony A7 III)

Canon EOS RP folosește un senzor CMOS de 26 de megapixeli și un mou procesor DIGIC 8, care asigură un nou nivel de creativitate, oferind un echilibru optim de detalii, control asupra profunzimii câmpului şi performanţă incredibilă în condiţii de luminozitate scăzută. Optimizat pentru utilizare în condiţii de luminozitate scăzută, nivelul ISO 40.000 – care poate fi extins până la 102.400 – colaborează excelent cu sistemul Dual Pixel CMOS AF, permiţându-le fotografilor să folosească aparatul cu încredere chiar şi în cele mai întunecate medii, autofocalizarea poate fi folosită până la -5 EV 3.

poza senzor full-frame aparat foto mirrorless Canon EOS RP
senzor full-frame – Canon RP

Cu scopul de a obţine claritate optimă direct din aparatul foto, corectarea DLO (Digital Lens Optimiser) este aplicată direct din aparat obiectivelor RF şi poate fi folosită pentru maxim cinci obiective EF dacă acestea sunt înregistrare în aparatul foto. Ca opţiuni de post-editare, EOS RP oferă formatul de fişier de ultimă generaţie CR3 14-bit RAW, împreună cu o opţiune de RAW compact pentru fişiere RAW cu dimensiunea redusă cu aproximativ 40% faţă de un fişier RAW standard.

poza aparat foto mirrorless Canon EOS RP
EOS RP

Sistemul de autofocus este unul cu tehnologie Dual-Pixel, acesta oferă un total de 4779 de puncte de focus selectabile ( față de 5655 la EOS R ).
Punctele acoperă cadrul în proporție de 88% ( pe orizontală ) și 100% ( pe verticală ). Posibilitatea de a selecta zonele de autofocalizare pe ecranul tactil este una dintre cele patru metode prin care puteţi controla mai uşor zona de focalizare în timp ce încadraţi subiectul folosind vizorul sau atingând ecranul LCD. Pentru portrete de efect, opţiunea Eye AF cu urmărire continuă focalizează pe ochii subiectului atunci când vă aflaţi în modul Detectarea Feţei, ajutându-vă să obţineţi rezultate de nivel profesionist de fiecare dată.

Vă recomand să citiți: 2 aplicatii gratuite pentru utilizatorii aparatelor foto Canon

Fie că surprindeţi subiecte în mişcare într-o fotografie sau într-un videoclip, modelul EOS RP poate urmări subiectul în continuu pentru a reacţiona la acţiunea desfăşurată în cadrul respectiv. Pentru o profunzime mai mare a câmpului la fotografiere macro, bracketing-ul la focalizare permite obţinerea unor profunzimi de focalizare incredibile, oferind claritate excelentă. Acţionând o singură dată butonul declanşator, modul continuu fotografiază folosind o gamă largă de poziţii de focalizare ajustate automat.

poza aparat foto mirrorless canon rp
EOS RP cu obiectivul 24-105mm

Digital Photo Professional pentru PC sau Mac poate fi folosită ulterior pentru compunerea profunzimii, creând asftel fotografia finală în care focalizarea a fost realizată cu profunzimea de câmp dorită. Opţiunea Spot AF asigură focalizarea precisă atunci când folosiţi funcţia macro. Alte moduri AF includ AF faţă, AF un punct, AF extinsă şi AF zonă – asigurând flexibilitate pentru numeroase subiecte.

Înregistrarea video se face la rezoluție 4K la 24 fps ( 1.56x crop și fără Dual-Pixel ) sau 1080p la 60 fps. Cu funcţii ce includ 4K cu redare accelerată, temporizator de interval, Movie Servo AF şi filme HDR, utilizatorii pot înregistra secvenţe cu mişcare rapidă sau lentă şi pot folosi un interval dinamic extins. Dual Pixel CMOS AF 7 permite focalizarea clară şi detectarea feţei, în timp ce IS Digital la filmare oferă stabilizare pe 5 axe la filmare, pentru a contracara mişcarea atunci când filmaţi din mână. Mufele pentru microfon şi căşti vă ajută să înregistraţi şi să monitorizaţi materialul video în timp real, iar ecranul tactil cu unghi variabil permite filmarea confortabilă din diverse unghiuri.

poza lcd aparat foto mirrorless Canon EOS RP
lcd mobil – Canon RP

Fotografierea în rafală ajunge la 5 fps ( AF-S ) și 4 FPS ( AF-C ).
Ecranul tactil are o diagonală de 3 inch și 1 milion de pixeli în timp ce vizorul are 2,36 milioane de pixeli și folosește tehnologie OLED.

poza lcd mobil selfie aparat foto mirrorless Canon EOS RP
LCD selfie – Canon RP

De asemenea, EOS RP permite fotografilor şi videografilor să exploreze şi să utilizeze întregul portofoliu Canon de obiective EF și EF-S.

Stocarea se face pe un card SDXC ( UHS-II ), iar autonomia ajunge la 250 de cadre (CIPA)

comparatie dimensiuni aparat foto Canon EOS RP 6D Mark II
RP versus 6d Mark II

Noul Canon EOS RP are dimensiuni compacte ( 132.1 x 83.8 x 71.1 cm ), mi se pare că acesta fiind chiar mai mic decât dslr-ul Canon 800D. Greutatea de doar 485 de îl poziționează în topul celor mai ușoare aparate lansate în ultima vreme. Astfel Canon EOS RP ar putea fi ideal pentru călătorii, când spațiul și greutate sunt factori demn de luat în calcul.

Canon EOS RP – principalele specificații:

•Senzor CMOS Full-Frame de 26 Megapixeli ( 6240 x 4160 )
•Fotografiere în format RAW ( 14 biți ) și C-RAW
•Plajă ISO cuprinsă între 100 și 40.000 ( extinsă 50-102,400)
•Sistem autofocus Dual Pixel cu 4779 de puncte selectabile și acoperire 100% pe verticală x 88% pe orizontala cadrului
•Fotografiere în rafală la 5 fps ( AF-S ) și 4 fps ( AF-C )
•Viteză maximă shutter mecanic 1/4000
•Înregistrare video 4K la 24 fps ( 120 Mbps), înregistrarea se face la un crop de 1.56x din senzor și fără dual-pixel
•Vizor EFV cu 2,36 milioane de pixeli și un factor de mărire de 0,7x
•Ecran LCD tactil și articulat de 3 inch și 1 milion de pixeli
•Porturi: miniHDMI și USB 2.0
•Conectivitate wireless: 802.11b/g/n + Bluetooth 4.1 LE
•Slot Card: SDHC / SDXC UHS-II
•Acumulator LP-E17 cu o durata de viață declarată de 250 de cadre
•Construcție din aliaj de magneziu și puțină izolare împotriva prafului și a apei
•Dimensiuni: 132 mm ( lungime ) x 84 mm ( înălțime ) x 71 mm ( grosime )
•Greutate: 485 grame

Modelul EOS RP este compatibil cu o serie de accesorii EOS, inclusiv cu grip-ul EG-E1 care a fost lansat tot astăzi şi cu bliţul Canon Speedlite 470EX-AI AI bounce (prezentat în această postare).

În plus, trei adaptoare de montură pentru obiective permit utilizarea a peste 70 de obiective EF şi EF-S împreună cu EOS RP şi împreună cu sistemul EOS R, adăugând funcţii noi opticii existente şi păstrând în acelaşi timp nivelurile de performanţă şi funcţionalitate, caracteristice DSLR-urilor EOS.

poza aparat foto performant potrivit calatorii
Canon RP cu obiectivul 35mm

Noul Canon EOS RP vine cu un preț competitiv pentru ce dotări oferă. Varinata body (fără obiectiv) costă 7.199 lei , iar varianta Kit cu Obiectiv RF 24-105mm F4 L IS USM costă 11.999 lei

Pentru preț actualizat și promoții verifică aici sau aici

casa 35000 euro

Pe lângă noul EOS RP cei de la Canon au anunțat că lucrează la șase noi obiective pentru montură EOS R. Este vorba despre:

•RF 85mm F1.2 L USM
•RF 85mm F1.2 L USM DS
•RF 24-70mm F2.8 L IS USM
•RF 15-35mm F2.8 L IS USM
•RF 70-200mm F2.8 L IS USM
•RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Toate obiectivele sunt în lucru și vor fi disponibile după jumătatea anului 2019. Acestea vor completă portofoliul actual de obiective (4) pentru montură EOS R

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.