Canon PowerShot N100

Canon a lansat la CES 2014 aparatul foto compact PowerShot N100, primul compact de la Canon care include nu unul ci doua module optice si doi senzori de imagine: unul conventional, aflat in partea din fata a aparatului si unul pe spate, asemanator camerelor pentru apeluri video integrate in smartphones.

Canon PowerShot N100 alb
Canon PowerShot N100

Canon PowerShot N100 se “inspira” de la compactul PowerShot N, care se vroia un fel de aparat foto ‘modern’, un hibrid fara buton de declansare, cu o forma cubica si comenzi doar pe ecranul LCD secundar. Dar Canon PowerShot N100 revine la forma clasica ce caracterizeaza aparatele foto compacte si spre deosebire de PowerShot N, N100 vine cu buton de declansare hardware, nu doar cel ‘virtual’ de pe ecranul tactil. In plus, zoom-ul poate fi actionat acum in mod conventional, cu ajutorul inelului aflat in jurul butonului declansator, iar pe spatele aparatului si-au facut loc si cateva butoane pentru accesul rapid in meniu.

Canon PowerShot N100 negru
Canon PowerShot N100

PowerShot N100 pastreaza conectivitatea Wi-Fi prezenta si la modelul anterior dar ii adauga functia NFC, pentru o conectare mai rapida cu orice smartphone sau tableta compatibila. Senzorul a ramas acelasi: un CMOS de 12 megapixeli dar acestuia i se adauga un al doilea senzor, de doar 3 megapixeli, care este integrat in camera foto secundara, aflata pe spatele aparatului. Motivul? Canon PowerShot N100 se doresta a fi ” a story telling camera”, o camera foto inteligenta care poate surprinde simultan atat cadrul fotografiat cat si starea fotografului, combinand cele doua cadre intr-o singura imagine.

Probabil modelul Canon PowerShot N100 incearca sa aduca un suflu nou in categoria camerelor foto compacte, intr-o perioada in care piata lor este in declin, datorita avansului tehnologic al smartphone-urilor. Prin introducerea camerei foto secundare, probabil cei de la Canon se asteapta ca utilizatorii care s-au obisnuit cu aceasta functie pe smartphone-uri vor achizitiona noua camera compacta, pentru ca le este deja familiara.

Canon PowerShot N100 va fi disponibil de luna mai 2014, iar pretul estimativ, pentru piata din SUA, este de 350$.

Ramane de vazut care este reactia pietei la acest tip de aparat; va ramane doar un gadget de fite, sau chiar va avea succes? Iar Canon nu este singurul producator care se afla in cautare de solutii pentru contracararea declinului vinzarilor la aparatele foto compacte, daca va aduceti aminte si Sony a prezentat “solutia” lor pentru concurenta facuta de smartphone-uri cu acele QX10 si QX100 prezentate in septembrie 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.