Canon PowerShot S100 IS vs. PowerShot S90 IS

Daca ati urmarit acest blog probabil v-ati dat seama ca am avut la test un Canon PowerShot S100 IS, iar acum vreau sa va spun si niste concluzii la care am ajuns dupa 4 zile de testare.

Mai intai vrea sa va spun ca de aproximativ 2 ani sunt proprietarul unui aparat foto digital Canon PowerShot S90 IS, asa ca nu m-am putut abtine sa nu fac o comparatie intre cele doua modele, pentru ca am vrut sa vad cu ochii mei daca mai nou inseamna si mai bun!

In primul rand sa vedem diferentele rezultate din specifiicatiile tehnice:

diferente
specificatii

Din acel tabel putem ajunge la urmatoare concluzia: noul S100, este putin mai mic, mai rapid, are un obiectiv mai wide, ce va va ajuta la peisaje sau la pozele de grup, are un senzor mai bun cu rezolutie putin mai mare si se tine mai bine datorita acelui “grip” ( vedeti liniuta de pe aparat, din poza de mai jos 🙂 )

s90 s100
fata grip
gros
side
lateral
back
spate

Despre diferentele/asemanarile observate pe “teren”, dupa 4 zile de utilizare, intre vechiul S90 si mai noul S100 pot spune urmatoarele: la caracteristici comune amintesc felul in care apare blitul cand e nevoie de el. Blitul este ascuns in carcasa aparatului si atunci cand este activat iese afara impins de un motoras. De aceea trebuie sa aveti grija cum tineti aparatul sa nu blocati blitul pentru ca in functie de setarile aparatului, se poate activa automat .

O alta optiune caracteristica pe care o intalnim la ambele versiuni si preluata de la aparatele DSLR este posibilitatea de a folosii formatul RAW.Acest format va permite o sa obtineti rezultate mai bune decat folosind formatul JPEG, insa trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:o imagine RAW ocupa mai mult spatiu pe card, uneori timpul de salvare a imagii pe card este mai lung,iar dupa ce o descarcati in calculator trebuie sa o prelucrati folosind softul livrat odata cu aparatul, Digital Photo Professional, sau folosind alte programe ( de ex.Adobe_Lightroom)

Si la S100 s-a pastrat inelul multifunctional din jurul obiectivului care poate sa fie programat sa schimbe ISO, sau compensarea expunerii, sau focalizarea manuala, sau balansul de alb, sau zoom-ul.
Alt element comun: carcasele sunt metalice si bine construite, iar dupa 2 ani de folosire carcasa lui S90 arata bine.
Ambele aparate au stabilizarea optica ( IS ) care este de ajutor in situatiile cu lumina putina, iar in cazul in care lumina este prea puternica si ISO min, diafragma inchisa, timpul cel mai scurt de expunere ( 1/2000) nu va ajuta, puteti activa filtrul ND, care reduce intensitatea luminii cu 3 stopuri.

In situatia opusa, cand vreti sa folositi un timp lung de expunere, aveti la dispozitie doar 15 secunde, dar si aici puteti activa acel filtru ND ca sa mai castigati ceva timp. Eu am incercat doar o expunere la 4 secunde.

Ambele aparate au posibilitatea de a realiza panorame. Un exemplu realizat cu modelul vechi S90 poate fi vazut intr-un articol mai vechi, modelul nou, S100, avand acelasi principiu de functionare.

Am realizat si un test ISO, iar imaginile pot fi vazute la Galeria Foto. Cred ca se observa ca modelul nou sta mai bine la acest capitol, fiind ajutat de un senzor CMOS si de noul procesorul DIGIC 5.
La categoria Review gasiti si alte poze realizate cu S100, cu informatiile aferente.

Pentru cei interesati de filmare modelul nou , S100, este clar mai bun.Nu numai ca rezolutia filmului este mai mare, dar autofocusul si zoomul functioneaza in timpul filmarii. Trebuie sa stiti ca microfonul de la S100 este destul de sensibil si poate inregistra eventualele manevre pe care le faceti la/cu aparatul ( de ex. poate inregistra zgomotul produs in timpul zoom-ului).

ishoot.ro

Ca sa nu mai lungesc cu vorba concluzia: cei de la Canon au realizat un produs de calitate, modelul nou chiar este mai bun la toate capitolele ( calitatea imaginii, viteza de fotografiere si de functionare, functiile avansate incorporate) si pentru ca o vorba inteleapta spune ca “cel mai bun aparat de fotografiat este cel pe care il ai cu tine”, va recomand cu incredere acest aparat foto compact.

Aparatul foto poate fi cumparat online, varianta negru sau argintiu sau puteti sa mergeti la magazinul F64 si sa il incercati, iar daca va hotarati sa-l cumparati va recomand si urmatoarele accesorii:

acumulator de rezerva, obligatoriu deoarece acumulatorul livrat odata cu aparatul are curent pentru aproximativ 200 poze,iar daca faceti poze/filmati cand sunt temparaturi scazute acumulatorul se descarca si mai repede Power3000 PL56G.635 – acumulator tip NB-5L pentru Canon;

Matin M-7305 Folie protectie LCD de 3.0, dupa 2 ani de folosire, folia montata de mine pe lcd-ul lui S90 mi-a dovedit ca si-a meritat banii;

– card de memorie SanDisk;

– husa ( aveti la dispozitie o gama variata )

fotostefan
Latest posts by fotostefan (see all)

9 thoughts on “Canon PowerShot S100 IS vs. PowerShot S90 IS”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.