Pentru citeva zile am avut ocazia sa folosesc obiectivul Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM si m-am gindit sa notez aici citeva pareri despre el, in ideea ca poate un pasionat(a) de fotografie, care nu doreste sa investeasca foarte multi bani intr-un obiectiv, este totusi interesat sa-si cumpere un zoom cu performante decente.
Caracteristici tehnice Sony SAL55200 DT 55-200mm f/4-5.6 SAM:
•Nr. lamele diafragma: 9
•Diafragma minima: 32
•Distanta minima de focus: 0.95m
•Diametru filtru: 55mm
•Lungime: 8.5cm
•Diametru maxim: 7.2 cm
•Greutate: 305g
Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM (Smooth Autofocus Motor) este un teleobiectiv special proiectat pentru aparatele foto digitale Sony montura A in format APS-C (factor de crop 1.5x) si vine in continuarea obiectivului de kit (Sony SAL1855 DT 18-55mm f/3.5-5.6 SAM), asigurand o acoperire aproape completa pentru majoritatea situatiilor de fotografiere.
De altfel am avut ocazia sa folosesc ambele obiective, cu ocazia testarii slt-ului Sony A77 II (review-ul meu este aici) si pot pune inca de la inceput ca am fost placut surprins de performantele optice ale cele doua obiective, mai ales daca le raportam la pretul lor.
Revenind la obiectivul Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM, acesta este un zoom de 3.6x cu o distanta focala echivalenta a 82.5-300mm, astfel poate “aduce” subiectul destul de aproape.
Teleobiectivul este construit dintr-un plastic de calitate, avand un finisaj negru mat. Acelasi plastic este folosit si pentru parasolarul inclus, a carui montare se face ferm.
Fiind un teleobiectiv de buget, platicul este folosit chiar si pentru montura.
Avantajul folosirii plasticului este greutatea redusa; numai 305g are acest Sony 55-200mm SAM. Iar daca il veti manevra cu grija, cred ca este posibil, ca acest obiectiv “plasticos” sa reziste in timp chiar foarte bine.
Rotirea inelulului de zoom nu necesita prea multa forta, nefiind foarte rigid, dar in acelasi timp nu am observat prezenta acelui efect numit “zoom creep” (sub actiunea greutatii obiectivul se misca singur cind este in pozitie verticala).
Focalizarea este destul de rapida si destul de silentioasa, pentru nivelul acesta de obiectiv de kit, fiind dotat cu sistemul Smooth Autofocus Motor. In conditii cu lumina buna Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM s-a descurcat foarte bine, reusind sa “tina pasul” cu performantul sistem de autofocus al lui Sony A77 II.
Doar pe lumina slaba s-a miscat mai incet, ezitant, avind tendinta sa “vineze” pina la realizarea focusului.
Daca este cazul se poate focaliza si manual, dar din pacate Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM nu beneficiaza de optiunea DMF (Direct Manual Focus) intalnita la aparatele Sony si care imbina focalizare automata cu cea manuala. De altfel pentru focalizare manuala, mai intai trebuie sa actionati butonul de pe obiectiv, nu doar din aparatul foto.
Si revenind la Sony A77 II, acesta pe linga optiunea DMF, mai are doua lucruri utile la incadrare si compozitia fotografiei si am uitat sa le mentionez in review, dar le amintesc acum. Cele doua optiuni sunt afisarea pe ecranul lcd si pe vizor a grilei pentru Regula Treimii (fiind utila la incadrare) si Orizontul Virtual, care te ajuta sa faci fotografii cu o linie a orizontului neinclinata.
Alt punct slab la Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM: lentila frontala se misca indiferent de modul de focalizare (automat sau manual), astfel va fi greu sa folositi un filtru polarizare circulara sau gradual gri.
Din punct de vedere optic vestile sunt bune: in majoritate cazurilor sistemul optic, cu 13 lentile din care una este de tip ED (Extra-low Dispersion – pentru reducerea aberatiilor cromatice), ofera imagini clare cu o cromatica placuta. Imaginile sunt clare (sharp) incepind inca de la f/4 si continua sa se imbunatateasca la f/5.6 – f/8. Ca fapt divers f/4 se pastreasa pina la 100mm (util in fotografia de portret), iar f/5.6 apare pe la 180mm.
Vignetarea este prezenta, mai ales la 55mm si diafragma 4, dar pe mine nu ma deranjeaza, iar in momentul in care modidificati diafragma si/sau distanta focala dispare de tot.
Acel fenoment lens flare (lumina care patrunde indirect prin obiectiv si se reflecta in interiorul lui) nu pune mari probleme; distorsiunile sunt destul de bine controlate, doar la 200mm, in functie de subiectul fotografiat, va veti intalni cu distorsiuni de tip perna.
Si la 200mm f/5.6:
Aberatiile cromatice apar in anumite situatii si sunt vizibile doar daca mariti 100% imaginea.
Daca vi se par deranjante le puteti corecta la post-procesare (un tutorial in limba engleza pentru corectarea aberatiilor cromatice cu ajutorul programului Lightroom este prezentat aici).
Bokeh este destul de placut:
Pentru pasionatii de fotografie close-up, lucrurile se prezinta cam asa: Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM are o marire de 0.29x (raportul de reproducere fiind de 1:3.45), iar distanta minima de focus este de aproximativ 95cm.
Pret
La momnetul scrierii acestui post, obiectivul Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM costa 1200 lei. Pentru pret actualizat si eventuale promotii verificati aici.
Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM poate fi folosit cu succes pentru peisaje si portrete, la fotografia de sport, fotografierea animalelor/pasarilor salbatice si alte subiecte la care nu se poate ajunge mai aproape. Avind o greutate redusa, acest zoom poate fi o alegere buna daca plecati intr-o calatorie. Este de apreciat si buna constructie a teleobiectivului, care are un inel pentru zoom acoperit cu un cauciuc striat, suficient de lat, ce ofera o buna priza, iar rotirea lui se face cu efort minim. Cine doreste sa focalizeze manual (nu uitati sa activati butonul de pe obiectiv pentru Manual Focus!), probabil nu vor fi prea incantati de inelul de focus, care este cam ingust si are o cursa cam scurta.
Ca puncte slabe as mentiona rotirea lentile frontale si viteza mica de focalizare in lumina slaba.
La acest nivel si mai ales la ce pret are Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM, lipsa protectiei la intemperii nu este un punct slab, iar in sistemul de stabilizare (SteadyShot) este prezent la aparatele foto Sony (de exemplu la acest A58).
Daca va doriti un zoom cu performante bune si pret accesibil Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM poate fi alegerea potrivita, mai ales ca este si o buna solutie pentru completarea obiectivului de kit Sony SAL1855 DT 18-55mm f/3.5-5.6 SAM.
Imaginile realizate cu obiectivul Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM si aparatul de fotografiat Sony A77 II se gasesc la Galeria Foto. Respectivele poze nu sunt prelucrate, doar micsorate la 2000 pixeli pe latura mare cu FastStone Photo Resizer, imagine quality 95%
- Tutoriale foto pentru a va pregati pentru sezonul de toamna - 3 October , 2024
- Cele mai bune fotografii realizate cu drona, premiate la Drone Photo Awards 2024 - 1 October , 2024
- Premiul pentru Fotografie de Mediu 2025 al Fundatiei Printul Albert al II-lea de Monaco - 30 September , 2024