Constantin Brâncuşi fotograf

Săptămâna aceasta, pe 19 februarie, se împlinesc 139 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Bănuiesc că ştiţi deja că el este autorul lucrărilor Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poara Sărutului și Coloana Infinitului, monumente pe care le găsiți în Târgu-Jiu, Gorj, dar, probabil, mai puţin cunoscut este faptul că Brâncuşi a fost şi un bun fotograf.

autoportret Constantin Brancusi
autoportret – Constantin Brancusi

De fapt, mai bine spus, sculptorul Constantin Brâncuşi a înţeles foarte bine rolul fotografiei şi a folosit-o atât pentru a documenta activitatea depusă pentru realizarea diferitelor lucrări artă cât şi ca mediu de promovare.

sculptor Constantin Brancusi ateliert
Constantin Brancusi lucrind

Felul în care îşi aşeza sculpturile în atelier pentru a fi fotografiate, felul în care a compus alte obiecte pentru a le fotografia, direcţionarea luminii dar şi alte elemente, probează faptul că Brâncuşi a fost şi un talentat fotograf şi fără greşeală putem afirma că fotografiile lui pot sta alături de cele realizate de fotografii specializaţi în fotografierea operelor de artă.

autoportret sculptor Constantin Brancusi
in atelier

La moartea sa în 1957, Constantin Brâncuşi lăsa peste 560 de negative şi mai mult de 1000 de fotografii realizate de el însuşi. Un articol interesant, zic eu, scris de Ioan Cuciurca, în 1974, despre Constantin Brâncuşi fotograf poate fi citit aici

În altă ordine de idei până pe 22 februarie 2015 are loc Săptămâna Brâncuși; mai multe amănunte despre respectivul eveniment găsiţi pe pagina de Facebook dedicată.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.