Cum a fost la spectacolul aviatic Bucharest International Air Show 2017 – foto-video

Mii de spectatori au asistat sâmbătă, 22 iulie, la demonstrații aeriene spectaculoase în cadrul Bucharest International Air Show (BIAS) 2017. De fapt conform organizatorilor, Compania Naționale Aeroporturi București (CNAB), la BIAS 2017 au fost prezenți 160.000 de spectatori, astfel stabilindu-se un record de audiență! Abia acum am avut timp să fac un rezumat al acestui miting aviatic de proporții, iar dacă doriți să știți concluzia, dar mai ales să vedeți câteva imagini foto-video vă invit să citiți mai departe.

poze foto Bucharest International Air Show 2017
Bucharest International Air Show 2017

La cea de-a 9-a ediție a celui mai mare spectacol aviatic din România au participat peste 200 de piloți și parașutiști de elită atât din țară, cât și din străinătate.
Aeronavele, civile și militare, au putut fi admirate în aer, dar și la sol pe aeroportul Aurel Vlaicu – Băneasa. Sute de piloți cu avioane și elicoptere, dar și parașutiști, au arătat câte ceva din măiestria lor.

poze #bias2017 Bucharest International Air Show 2017
spectacol aerian #bias2017

Demonstrațiile piloților militari români au inclus zboruri cu elicoptere IAR-330 Puma și IAR-316 Alouette, cu aeronave de transport C-27J Spartan, C-130 Hercules, cu recent intrate în dotarea Forțelor Aeriene, F-16 Fighting Falcon, dar și MiG-21 LanceR, IAR-99 Șoim.

poza acrobatie aeriana spectacol aviatic IAR-330 Puma foar
IAR 330 Puma – Bucharest International Air Show 2017

La sol, Forțele Aeriene Române (ROAF) au expus aeronave MiG-21 LanceR, IAR-99 Șoim, IAR-330 Puma, C-27J Spartan, un radar precum si un sistem de lansare a rachetelor sol-aer HAWK.
La sol invitații străini au expus Mirage 2000 (Forțele Aeriene ale Greciei), Eurofighter Typhoon (Forțele Aeriene ale Marii Britanii), Eurofighter Typhoon și Tornado (Forțele Aeriene ale Germaniei), o aeronavă NATO AWACS.

poza foto Eurofighter Typhoon bucuresti baneasa
Eurofighter Typhoon – expozitie statica la #BIAS2017
poza fotografie F-15C Air National Guard USA Bucharest International Air Show 2017
F-15C Air National Guard USA
poza fotografie Dassault Mirage 2000 bucuresti baneasa
Dassault Mirage 2000 – Bucharest International Air Show 2017

La BIAS 2017 invitații forțelor aeriene străine au avut cu evoluții senzaționale. Am povestit deja despre evoluțiile MiG 29 Fulcrum , Saab Jas 39 Gripen , F-16 aflat în dotarea diverselor forțe aeriene

Avioanele F-15 ake Air National Guard USA au făcut simple treceri în celulă, eu mă așteptam la ceva mai mult. Poate cu altă ocazie ne vor arăta ceva mai mult.

poza fotografie evolutie spectacol aerian F-15 Bucharest International Air Show 2017
F-15C – Bucharest International Air Show 2017

Nici evoluțiile piloților români nu au fost mai prejos. Echipa Aeroclubului României oferit, celor prezenți, un spectacol desăvârșit: evoluțiile celor de la Hawks of Romania au adus elemente noi, parașutiștii au efectuat salturi din 3 AN2-uri simultan, cu 36 de cupole colorate.

poze fotografie parasutisti Bucharest International Air Show 2017
spectacol parustisti

Jurgis Kairys și Zoltan Veres au avut evoluții bune, dar după atâtea avioane cu reacție cam greu să mai fi impresionat de SU-31 și MXS pilotate de cei doi.
Forțele Aeriene Române au fost la înălțime cu evoluțiile elicopterelor, MIG-21 Lancer și a fost prima data când am văzut atâtea flare-uri lansate de un IAR-99 Șoim.

poza foto iar 99 soim flares spectacol acrobatie aeriana bucuresti baneasa
flares IAR-99 Soim – Bucharest International Air Show 2017

F-16 Fighting Falcon – ROAF:

Flying Bulls nu au lipsit nici anul acesta, doar au înlocuit un avion P-38 Lightning cu T-28. Au mai fost în evoluții acrobatice B-25 Mitchell, F-4U Corsair, Alphajet.

Vă recomand să citiți: Muzeul Aviatiei Române: foto-video

poza avioane epoca flying bulls f-4u corsair alphajet
Flying Bulls – F-4U Corsair, Alphajet
poza avion t-28 flying bulls b-25 mitchell Bucharest International Air Show 2017
T-28 si B-25 Mitchell

O altă evoluție frumoasă a fost oferită de elicopterul agricol, folosit pentru stropit culturi, Ka-26. La manșa elicopterului, fabricat de firma rusească de Kamov, a fost pilotul român Valer Novac.

poza fotografie elicopter agricol kamanov ka-26 valer novac acrobatie aeriana
elicopter agricol Ka-26 – pilot Valer Novac

Fragmente video din evoluția aeriană a elicopterului utilitar Ka-26:

Vă recomand să citiți: Acrobatii aeriene nocturne cu F-16 (Fortele Aeriene Române) si Air Bandits la Bucharest International Airshow 2017

poza fotografie steagul romaniei tricolor parasutis spectacol aerian
steagul României – parasutist Bucharest International Air Show 2017
poze fotografii mig-21 romanesti romania bucuresti baneasa
Mig-uri 21 – Fortele Aeriene Române

Un alt aspect care trebuie ştiu: la corturile cu alimente de la B.I.A.S. o sticlă de apă plată de 0,5L costă 4 lei, iar una de suc 6 lei şi dacă nu mă înşel berea la pahar tot 6 lei (oricum se spune că pe caniculă alcoolul trebuie evitat deoarece deshidratează) iar 3 mici 11 lei. Dar problema este că trebuie stat la coada și nu este ușor să primești rest, căci vânzătorii nu au bacnotele necesare! Probabil ar trebui găsită o altă metodă de vănzare, poate una cu jetoane cumpărate de la case de marcat, unde poți plăti chiar și cu cardul bancar contactless !

evomag.ro

Spectacolul aerian Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS) 2017 a durat aproximativ 10 ore. Felicitări organizatorilor și sper ca ediția următoare sa fie cel puțin de reușită ca aceasta.
Toate pozele de la #BIAS2017, organizate pe categorii, pot fi văzute la Galeria Foto
BIAS 2017 a fost organizat de Compania Națională Aeroporturi București, Aeroclubul României, Forțele Aeriene Române, ROMAERO, ROMATSA și Clubul Sportiv AIBO.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.