Cum iti alegi trepiedul foto?

Chiar daca majoritatea aparatelor foto dslr sau mirrorless produse dupa 2012 ne ofera posibilitatea de a fotografia la ISO 3200 fara a avea mari probleme din cauza zgomotului de imagine, iar sistemele de stabilizare a imaginii sunt din ce in ce mai performante si acolo unde exista un buget adecvat pot fi cumparate obiective care ofera o diafragma de f/1.8, totusi exista situatii cind un trepied este cea mai buna solutie.

giottos ytl9254
trepied giottos

Astfel de situatii ar fi: folosirea unui timp de expunere de citeva zeci de secunde sau chiar minute, la fotografierea artificiilor,

poze artificii bucuresti casa poporului
artificii – casa poporului, bucuresti
bucuresti artificii poze
artificii
poze alba iulia noaptea
alba iulia
poze cetatea alba iulia noaptea
cetatea alba iulia

la fotografia de produs sau macro,

jucarie culturist
culturist – jucarie
poze jucarie plastic culturist muschi
muschi – plastic
trei jucarii poze
thumbs up

la fotografia HDR si/sau panoramica, time-lapse photography, light painting, uneori si la fotografia portret si chiar pentru selfie (autoportret) poate fi util un trepied, vreti sa folositi obiecte zoom care au si acel inel pentru fixarea pe trepied, vreti sa filmati, etc. sau daca aveti un filtru ND variabil si doriti sa-l folositi pentru expuneri cu timpi lungi .

expunere lunga ziua viltru nd variabil
expunere ziua – 2 secunde
timp de expunere 1/125 fantana
expunere ziua – 1/125

Acum, dupa ce am lamurit cit de cit la ce este bun un trepied, sa vedem si cum alegem unul.
La prima vedere, alegerea unui trepied pare un lucru usor, dar pentru ca sunt disponibile o multitudinea de modele, aceasta operatie se poate transforma intr-o experienta nu tocmai placuta in momentul utilizarii, daca nu tinem cont de citeva aspecte tehnice esentiale.

pareri alegere trepied
trepied

Pe scurt, criteriile de alegere trepied:

  • Dimensiunea trepiedului strins
  • Inaltimea maxima a acestuia
  • Greutatea trepiedului
  • Greutatea maxima suportata de trepied
  • Numarul de segmente
  • Materialul din care este construit
  • Capul (bila, 3-way, video, milimetric)
  • Dar primul pas de la care plecati este tipul de aparat foto pe care il aveti si de asemenea, obiectivul cu focala cea mai lunga pe care il utilizati. Trebuie sa luati in calcul greutatea si dimensiunea aparatului foto cu cel mai lung obiectiv din dotare, de asemenea este bine sa luati in calcul si posibilitatea ca in viitor veti cumpara un obiectiv mai lung si mai greu.

    trepied foto slik sprint pro
    SLIK Sprint Pro II 3Way BK

    Inaltimea trepiedului. Cum am mentionat, un trepied are o inaltime strans, inaltime minima si o inaltime cind este deschis la maxim. Acum referitor la inaltimea maxima, este bine sa luati in calcul inaltimea fara coloana centrala extinsa. Aceasta permite aparatului sa fie ridicat sau coborat, pe verticala, pentru ajustarea inaltimii, doar ca nu intotdeauna ofera o buna stabilitatea; la unele trepiede, de obicei la marcile mai ieftine, coloana centrala poate vibra si astfel este anulat utilitatea trepiedului. Daca cumva aveti un astfel de trepied sau chiar daca aveti un bun trepied si dintr-un motiv sau altul trebuie sa folositi coloana centrala, puteti folosi functia de declansare cu intarziere prezenta la unele aparate foto, sau o telecomanda.

    La unele modele de trepied, coloana centrala poate fi ridicata cu ajutorul unei manivele iar la altele pur si simplu desfacand un manson de prindere si ridicand sau coborand coloana cu mana. Avantajul acestuia din urma este ca permit demontarea coloanei centrale (sau intoarcerea acesteia in pozitie inversa) pentru a putea cobora si mai mult nivel aparatului fata de sol. Oricum, verificati aceste functionalitati inainte de a achizitiona trepiedul dorit.

    test trepied giottos ytl9254
    trepied giottos ytl9254
    test review trepied giottos ytl9254
    carlig – trepied giottos ytl9254

    Un trepied ce nu este suficient de inalt pentru a ridica aparatul foto pina la nivelul ochilor poate deveni incomod datorita pozitiei “aplecate” pe care trebuie sa o aveti in timpul utilizarii, dar daca aparatul foto are lcd articulat care nu este blocat de placuta trepiedului, atunci acest aspect nu mai este chiar valabil. Spun chiar valabil, pentru ca am si prieteni, care nu sunt incintati sa foloseasca lcd-ul aparatului foto pentru incadrare, s-au obisnuit foarte mult cu vizorul camerei foto.

    photosetup.ro

    Inaltimea minima la care poate fi utilizat va ofera posibilitatea de a fotografia din unghiuri mai apropiate de sol, facand trepiedul bun si pentru fotografia macro.

    macro tripod
    macro
    test review trepied giottos ytl9254
    trepied giottos ytl9254

    Lungimea cand este pliat (strans) va ajuta la transport. Cu cat un trepied este mai scurt strans cu atat va fi mai usor de transportat.

    trepied giottos ytl9254 cap video
    trepied + cap video

    Greutatea trepiedului este influentata si de materialul din care este confectionat. Trepiedele din aluminiu sunt ceva mai grele, dar si mai ieftine, pe cand cele din fibra de carbon sunt mai usoare si cum era de asteptat sunt mai scumpe. Totusi trepiedele din fibra de carbon ofera un raport greutate/rezistenta mult mai bun decat in cazul celor din alumniu, asa ca este bine sa tineti cont si de acest aspect.

    Important este si numarul de segmente telescopice din care sunt compuse picioarele trepiedului. Cu cat acestea sunt mai putine cu atat stabilitatea si rigiditatea trepiedului este mai buna. Iar ca mod de utilizare a segmentelor telescopice, daca nu trebuie extinse toate, pentru o si mai buna stabilitate, este recomandat folosirea segmentelor de sus, din apropierea capului de trepied.

    Nu toate trepiedele au inclus si capul de sustinere al aparatului foto. In principal sunt doua tipuri de capete de trepied: capete cu bila si capete pe trei axe (zise si “panoramice” sau “3D“). Capetele cu bila sunt utile datorita vitezei si usurintei ajustarii pozitiei aparatului iar cele pe trei axe sunt compuse din doua manere ce pozitioneaza aparatul pe cele trei axe de lucru. Avantajul acestora din urma este ca se poate ajusta pozitia aparatului doar pe una din axe lasand pozitia celorlalte neatinsa. Acestea sunt bune, de exemplu, pentru fotografierea panoramelor, tur virtual, fotografia macro, fotografia de produs.

    cap video trepied
    cap video slik

    La cumpararea unui cap de trepied trebuie sa tineti cont atit de greutatea lui propriu-zisa , care se adauga la greutatea suportatat de trepied, cit si de ce greutate poate el sustine.

    La fel, daca trepiedul pe care il achizitonati vine “la pachet” si cu cap de prindere pentru aparat trebuie avuta in vedere greutatea suportata de capul de sustinere pentru a putea suporta greutatea aparatului si a obiectivului atasat pe acesta.
    Trebuie retinut faptul ca design-ul trepiedului, desi are si el o importanta, nu este criteriu de cumparare. Un trepied care arata bine nu va fi neaparat unul bun.

    Un trepied care indeplineste cat mai mult din caracteristicile mentionate anterior, va avea un pret mai ridicat decat un trepied care acopera un singur aspect.
    Alt amanunt care trebuie mentionat este legat de intretinerea trepiedului. Spre deosebire de aparatele foto, a caror uzura morala apare dupa 2-3 ani, trepiedele, intretinute corespunzator, pot rezista si 10 ani, ele fiind afectate in principal de uzura fizica. Astfel se explica realizarea unei investitii mai mari intr-un trepied durabil in timp.

    Vezi si: Review trepied foto-video Giottos YTL9254

    Alte intrebari la care trebuie sa raspundeti inainte de a decide asupra unui trepied:
    1. Trepiedul dorit se vinde si cu geanta de transport ? Multe trepiede nu au si geanta de transport inclusa in pret, dar este utila daca vreti sa il scoateti mai des pe teren.

    2. Cat de des vreti sa luati trepiedul cu voi? Si unde veti folosi mai des trepiedul: in interior (studio foto) sau vreti un trepied pe care sa il luati cu voi peste tot?
    In functie de raspuns puteti alege un trepied mai compact si mai usor sau un trepied mai greu dar mai solid.

    3. Verificati cu atentie daca trepiedul pe care doriti sa il achizitionati suporta greutatea aparatului foto pe care il aveti si a celui mai lung/greu obiectiv din dotare.

    4. Pentru o si mai buna reducerea a vibratiilor, care duc la poze neclare, verificati daca aparatul foto folosit are optiunea “declansare intarziata” sau “mirror lockup / anti-shock” – ridicarea oglinzii inainte de expunerea propriu-zisa a senzorului la lumina pentru evitarea aparitiei de trepidatii datorita „lovirii” oglinzii la ridicare; sau puteti cumpara o telecomanda (desigur aparatul foto trebuie sa fie dotat cu o conexiune pentru telecomanda respectiva); mai nou aparatele foto sunt dotate cu conexiune wifi si/sau NFC astfel puteti folosi pe post de telecomanda un smartphone sau o tableta.
    Tot acum va (re)amintesc ca in cazul obiectivelor/aparatelor dotate cu sistem de stabilizare optica a imaginii, acesta trebuie dezactivat cind se foloseste trepiedul.

    5. Trepiedul este dotat si cu bula de nivel pentru confirmarea planeitatii structurii formata din trepied + aparat? Iar aceasta bula de nivel sa fie cat mai aproape de aparat, adica pe capul de sustinere deoarece cel care trebuie sa fie perfect orizontal este aparatul si nu picioarele trepiedului. Unele aparate foto (ca de exemplu Fuji X-E1) au ele un “orizont virtual” care poate fi activat din Meniu.

    Asadar cand se alege un trepied, acesta trebuie sa aiba trei caracteristici pentru a fi bun: sa fie rigid, usor si durabil in timp. In principiu, ca marci de trepied, mai cunoscute si recomandate sunt Manfrotto, Giottos, Slik si cum am spus cu alte ocazii, cel mai bine este sa mergeti la magazin sa testati pe indelete, sau daca veti cumpara online sa va rezervati 2-3 zile pentru teste, iar daca ceva va nemultumeste sa aveti timp sa-l returnati (nu uitati sa verificati conditiile de returnare ale magazinului!).

    Vezi si: Manfrotto 560B-1 – monopied video fluid + cap

    O metoda de verificare a unui trepied poate fi citita in acest post, sau, cumva mai simplu, se alege focala cea mai lunga a obiectivului si se aseaza aparatul foto pe trepied. Se seteaza timpul pe 1 sec sau 1/2 sec in amiaza mare si se inchide diafragma corespunzator, daca este nevoie se foloseste si un filtru neutral ca sa obtineti expunerea dorita. Se face o fotografie, de exemplu un numar de inmatriculare al unei masini parcate undeva mai departe. Se repeta fotografia timpul 1/250s si se verifica diferentele de claritate intre cele doua imagini. Daca nu sunt, atunci se poate sa se fi ales un trepied bun! Se repeta experimentul dupa cinci-sase luni (timp in care articulatiile trepiedului se mai lasa), si, daca nici atunci nu sunt diferente de claritate intre cele doua imagini, inseamna ca a fost ales un trepied bun.

    Get Free Blog Post Updates!

    Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

    fotostefan

    7 thoughts on “Cum iti alegi trepiedul foto?”

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.