Dragobetele nu este doar o sărbătoare a iubirii. Ea marchează și despărțirea de anotimpul rece, pregătindu-ne pentru renașterea naturii și începutul unei noi vieți. Duminică, 27 februarie 2022, deși a fost vreme friguroasă, Muzeul Satului a prezentat un spectacol dedicat “Zilei Îndrăgostiților la români” și sosirii primăverii.

Printre invitați, au fost prezenți Cucii din Brănești, județul Ilfov.

Obiceiul cucilor sau Ziua cucilor, cum mai este denumită această tradiție la Brănești, este o manifestare populară tradițională care, în fiecare an de Lăsata Secului a Sfintelor Paști, transformă centrul satului în scena unui adevărat carnaval popular în aer liber.

Jocul presupune mascarea tinerilor în cuci şi cucoaice şi lovirea sătenilor cu palma pe umăr pentru “alungarea răului” şi “pentru a avea sănătate”.

Cucoaicele sunt băieţi îmbrăcaţi în haine femeieşti, cu mască de carton pe faţă, legaţi cu basmale pe cap. Tradiţia sărbătorii spune că ţinuta băieţilor care se costumează în cucoaice trebuie să fie împrumutată de la fetele de care sunt îndrăgostiţi. Cucoaicele au la mijloc o curea de acioi (centura de clopoţei mari şi dubli) şi în mână un pămătuf, de fapt un băţ de care este legată o sfoară cu o opincă în capăt sau un material de cauciuc.
Obiceiul cere ca, în zgomotul puternic produs de mişcarea acioaielor, cucoaicele trebuie să-şi lovească prietenii şi pe cei întâlniţi pe stradă pentru ca aceştia să fie sănătoşi tot anul.

„Entitate mitologică asemănătoare lui Cupidon, Dragobete se consideră a face parte din multitudinea de zeităţi păgâne care populau spaţiul balcanic şi danubiano-pontic, unde era şi protector al animalelor, dar şi al iubirii celor care se întâlnesc şi se logodesc, aşa cum şi păsările ‘se logodesc’ în această zi. În ziua de Dragobete, în satele româneşti se practicau multe credinţe legate nu numai de dragoste şi fertilitate, dar şi de vindecare şi renaştere prin puterea naturii şi a plantelor. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat”, a declarat conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Surprizele nu au lipsit, căci au fost două concursuri: de ghicit obiecte și de scris poezii “pe loc”. Câștigătorii au primit câte un mic dar din partea Muzeului Satului și de la Editura Cununi de stele

Video – Cucii din Brănești – prof. Marius Ovidiu Sebe, Asociația Culturală Brăneşti:
Citește și: Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate
Gelu Voicu și Taraful “Lăutarii” din Teleorman ne-au încântat sufletele cu muzică populară românească.
Târgul de Dragobete continuă cu Târgul de Mărțișor “Primăvara în sat” – 28 februarie – 6 martie 2022, intre orele 9.00-17.00. Accesul la eveniment se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Manfrotto Pro Light Cineloader noile genti profesionale cu design ergonomic, durabilitate si functionalitate exceptionala - 28 November , 2023
- Scapa de haosul cablurilor in calatorii cu ajutorul organizatorului de cabluri - 25 November , 2023
- Dezinfectia electronicelor pentru o calatorie fara germeni - 25 November , 2023
Ce drăguț! Mă bucur să aud cât mai multe despre Dragobete și folclor în general. Chiar nu știam de Ziua Cucilor.
Păcat, însă, că tocmai acum s-a stricat vremea…