Dragobetele sarbatorit la Muzeul Satului din Bucuresti

Dragobetele nu este doar o sărbătoare a iubirii. Ea marchează și despărțirea de anotimpul rece, pregătindu-ne pentru renașterea naturii și începutul unei noi vieți. Duminică, 27 februarie 2022, deși a fost vreme friguroasă, Muzeul Satului a prezentat un spectacol dedicat “Zilei Îndrăgostiților la români” și sosirii primăverii.

dragobete muzeul satului bucuresti romania traditii
Dragobete 2022 – Muzeul Satului Bucuresti

Printre invitați, au fost prezenți Cucii din Brănești, județul Ilfov.

poza cucii din branesti muzeul satului bucuresti primavara
Cucii din Branesti – muzeul Satului Bucuresti

Obiceiul cucilor sau Ziua cucilor, cum mai este denumită această tradiție la Brănești, este o manifestare populară tradițională care, în fiecare an de Lăsata Secului a Sfintelor Paști, transformă centrul satului în scena unui adevărat carnaval popular în aer liber.

poza costume cucii din branesti foto muzeul satului bucuresti
la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – Bucuresti

Jocul presupune mascarea tinerilor în cuci şi cucoaice şi lovirea sătenilor cu palma pe umăr pentru “alungarea răului” şi “pentru a avea sănătate”.

poza cucii cucoicele traditii romanesti dragobete fotografii
Cucii si Cucoaicele

Cucoaicele sunt băieţi îmbrăcaţi în haine femeieşti, cu mască de carton pe faţă, legaţi cu basmale pe cap. Tradiţia sărbătorii spune că ţinuta băieţilor care se costumează în cucoaice trebuie să fie împrumutată de la fetele de care sunt îndrăgostiţi. Cucoaicele au la mijloc o curea de acioi (centura de clopoţei mari şi dubli) şi în mână un pămătuf, de fapt un băţ de care este legată o sfoară cu o opincă în capăt sau un material de cauciuc.

evomag.ro

Obiceiul cere ca, în zgomotul puternic produs de mişcarea acioaielor, cucoaicele trebuie să-şi lovească prietenii şi pe cei întâlniţi pe stradă pentru ca aceştia să fie sănătoşi tot anul.

poza ghiocei la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” bucuresti
ghiocei

„Entitate mitologică asemănătoare lui Cupidon, Dragobete se consideră a face parte din multitudinea de zeităţi păgâne care populau spaţiul balcanic şi danubiano-pontic, unde era şi protector al animalelor, dar şi al iubirii celor care se întâlnesc şi se logodesc, aşa cum şi păsările ‘se logodesc’ în această zi. În ziua de Dragobete, în satele româneşti se practicau multe credinţe legate nu numai de dragoste şi fertilitate, dar şi de vindecare şi renaştere prin puterea naturii şi a plantelor. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat”, a declarat conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

poza martisoare copac crengi traditie romaneasca
traditii romanesti

Surprizele nu au lipsit, căci au fost două concursuri: de ghicit obiecte și de scris poezii “pe loc”. Câștigătorii au primit câte un mic dar din partea Muzeului Satului și de la Editura Cununi de stele

poza euro confeti foto bacnote specimen
confetti

Video – Cucii din Brănești – prof. Marius Ovidiu Sebe, Asociația Culturală Brăneşti:

Citește și: Cum alegi microfonul pentru sunet de calitate

Gelu Voicu și Taraful “Lăutarii” din Teleorman ne-au încântat sufletele cu muzică populară românească.

Târgul de Dragobete continuă cu Târgul de Mărțișor “Primăvara în sat” – 28 februarie – 6 martie 2022, intre orele 9.00-17.00. Accesul la eveniment se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

One thought on “Dragobetele sarbatorit la Muzeul Satului din Bucuresti”

  1. Ce drăguț! Mă bucur să aud cât mai multe despre Dragobete și folclor în general. Chiar nu știam de Ziua Cucilor.
    Păcat, însă, că tocmai acum s-a stricat vremea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.