Eli Lotar – fiul lui Tudor Arghezi – un fotograf cunoscut in Franta

M-am gândit să vă povestesc un pic despre Eli Lotar, numele întreg fiind Eliazar Lotar Teodorescu. Aproape sigur numele Eli Lotar nu vă spune nimic, dar el este însă un nume cunoscut în Franţa şi o celebritate pentru francezii pasionaţi de cinematografie şi fotografie. Eli Lotar a fost fiul poetului român Tudor Arghezi și al Constanței Zissu. Tudor Arghezi l-a recunoscut ca fiu în data de 29 noiembrie 1905.

Eli Lotar fotografie portret fotograf fiul Tudor Arghezi
Eli Lotar – fotograf român – fiul lui Tudor Arghezi

Viaţa lui Tudor Arghezi (Ion N. Teodorescu), înainte de a se aşeza la Mărţişor, alături de soţie şi cei doi copii, Mitzura şi Baruţu, a fost una agitată. Arghezi a fost călugărul Iosif de la Mănăstirea Cernica şi diacon. A muncit în străinătate ca bijutier şi ceasornicar. Nu şi-a încheiat studiile liceale, a făcut închisoare de două ori din cauza convingerilor politice exprimate ca ziarist şi a avut un copil ilegitim.

poza alb negru fotografie mana ceas autor Eliazar Lotar Teodorescu
fotografie realizata de Eliazar Lotar Teodorescu

Pe vremea când căuta împlinirea prin credinţă şi îmbrăcase haina monahală la mănăstirea Cernica, Arghezi a avut o relaţia amoroasă cu profesoara Constanţa Zissu. În urma relaţiei, iubita lui Arghezi a rămas însărcinată. Într-o epocă dominată de prejudecăţi, în condiţiile în care tatăl copilului nenăscut era un călugăr, Constanţa n-a avut de ales şi s-a refugiat la Paris pentru a ascunde sarcina.

drmax.ro/

Pentru iubita sa şi pentru copil, Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu) a abandonat haina de călugăr şi a plecat şi el la Paris. Aici s-a născut în 1905 primul copil al lui Arghezi, Eliazar Lotar Teodorescu. Fostul călugăr de la Cernica reglementează situaţia copiluli ilegitim şi îl recunoaşte cu acte în regulă. Alături de Constanţa şi de copilul Eliazar, Arghezi pleacă din Franţa spre Eleveţia. Pentru o vreme cei trei s-au mutat la Freiburg, iar mai apoi la Geneva.

poza lab negru fata dormind fotografie Eliazar Lotar Teodorescu
fotografie realizata de Eliazar Lotar Teodorescu – fiul lui Tudor Arghezi

Arghezi a revenit în ţară după cinci ani de pribegie. I-a luat cu el pe Constanţa şi Eliazar şi s-a ocupat de educaţia copilului. Fiul ilegitim al lui Arghezi a urmat cursurile unei şcoli din Bucureşti şi a avut parte de o educaţie aleasă. În 1924, la doar 19 ani a decis să-şi ia soarta în mâini şi a plecat pe cont propriu la Paris.

Vă recomand să vedeți: Muzeul Fotografiei Charles Negre din Nisa

Eli Lotar a studiat la București, dar a plecat la Paris în 29 decembrie 1924. În 1926 a devenit cetățean francez și a fost unul dintre cei mai buni fotografi ai Parisului anilor 1927-1932.

Eliazar o cunoaşte la Paris pe fotografa Germaine Louise Krull, cea care îi va dezvolta pasiunea pentru fotografie insuflată chiar de tatăl său, Arghezi, încă din copilărie. Deşi fiul lui Arhezi avea doar 20 de ani , iar Germaine, care era căsătorită, avea 30 de ani, între cei doi se înfiripă o relaţie amoroasă. Împreună cu Germaine Krull fiul lui Arghezi participă la numeroase expoziţii de fotografie.
În 1926, Eli a devenit oficial cetăţean francez, fiind adoptat de ţara în care se născuse. A făcut din pasiunea pentru fotografie o profesie. A publicat fotografii in reviste celebre precum Jazz sau Variétés .

Îi plăcea să meargă pe străzile şi-n suburbiile pariziene şi să cunoască firescul de zi cu zi, văzut prin obiectivul aparatului de fotografiat. Lui Eli îi plăcea să facă portrete şi nu se speria de viaţă, în orice formă i s-ar fi înfăţişat aceasta. Sunt cunoscute fotografiile făcute de el în abatoarele franceze, imagini care şochează prin naturalism. Fotograful Eli nu ţinea să înfrumuseţeze, nu simţea nevoia să adauge nimic lumii, ci s-o prezinte din perspectiva sa.

poza alb negru paris macelar fotografie eli lotar
Jeu de Paume – Paris – Eli Lotar

Lucrările lui se află astăzi în marile muzee ale lumii, iar el este un nume de referinţă în arta fotografică, alături de Henri Cartier-Bresson, cu care era prieten.

poza fotografi francezi Henri Cartier Bresson Jean Renoir Jacques Becker
Henri Cartier Bresson – Jean Renoir – Jacques Becker

De la fotograf, ajunge cameraman, operator, şi chiar regizor de film. Graţie talentului, Eli Lotar devine un nume celebru la Paris în perioada interbelică. S-a dedicat cinematografiei şi a colaborat cu nume mari precum regizorii Rene Clair sau Jean Renoir, dar şi cu artişti precum Jean Cocteau, Malraux sau Dali. Eli Lotar a practicat fotografia documentară, realizând o serie de fotografii despre violenţa din abatoarele din Paris.

În 1946, filmul său ”Aubervilliers” a fost selecţionat la festivalul de la Cannes.

"AUBERVILLIERS" from LES INTROUVABLES EN CINÉMA on Vimeo.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Un parc din Franţa îi poartă numele

Fiul lui Arghezi, Eli Lotar, a murit la Paris pe 22 februarie 1969. În memoria celui care a fost unul dintre cei mai buni fotografi ai Parisului în perioada interbelică, francezii au botezat un parc cu numele fiului lui Tudor Arghezi.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Eli Lotar este numele unui parc din oraşelul Aubervilliers situat la nord de Paris, de-alungul canalului Saint Denis (harta). Fiul lui Arghezi, Eli Lotar, a rămas în istorie drept unul dintre cei mai importanţi fotografi ai suprarealismului, din păcate, numele lui fiind mai mult cunoscut în Franţa, decât în patria lui Arghezi.

One thought on “Eli Lotar – fiul lui Tudor Arghezi – un fotograf cunoscut in Franta”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.