Evenimentele din Decembrie 1989 – expozitie foto Agerpres in Piata Revolutiei Bucuresti

Evenimentele din Decembrie 1989 sunt prezentate într-o expoziţie foto-documentară ce cuprinde 40 de panouri cu imagini din Arhiva Fotografică AGERPRES.
Fotografiile sunt expuse în Piaţa Revoluţiei, pe gardul care împrejmuieşte Muzeul Naţional de Artă al României, fostul Palat Regal.

Evenimentele din decembrie 1989 expozitie foto bucuresti agerpres gard mnar
Agerpres/Sorin Lupsa – Evenimentele din decembrie 1989

Realitatea acelor momente de la finalul lui Decembrie 1989 a fost surprinsă de fotoreporterii agenţiei, care şi-au făcut datoria fără ezitare, astfel încât, acum, AGERPRES poate prezenta filmul evenimentelor de la Revoluţie.

Printre momentele surprinse sunt scene cu evenimentele din Timişoara, preluarea puterii de către mulţimea aflată în locul care ulterior avea să se numească Piaţa Revoluţiei şi fuga familiei Ceauşescu cu elicopterul.

Evenimentele din decembrie 1989 timisoara expozitie foto agerpres
Agerpres / Constantin Duma Evenimentele din decembrie 1989 Timisoara

Expoziţia AGERPRES vine în completarea celei realizate de Muzeul de Artă ce constă într-o serie de panouri care arată pierderile uriaşe pe care le-au suferit atât clădirea fostului Palat Regal, cât şi o parte dintre lucrările aflate în patrimoniul MNAR, ca urmare a evenimentelor de la sfârșitul acelui an.

Citește și: Weekend in Sighisoara

Pe atunci, Muzeul Naţional de Artă al României era situat în aripa Ştirbei Vodă a fostului Palat Regal. În ianuarie 1990, muzeul a primit în administrare întreaga clădire, avariată în proporţie de 90% în timpul Revoluţiei.

poza muzeul de arta bucuresti foc incendiu decembrie 1989
Muzeul de Arta R.S.R incendiat decembrie 1989

În cadrul expoziţiei MNAR, imagini impresionante, o parte dintre acestea făcute publice în premieră, ne arată clădirea în flăcări, cu pereţii exteriori distruşi şi lucrări împuşcate, sfâşiate sau crăpate. În paralel cu imaginile lucrărilor grav afectate, sunt expuse fotografii cu aceleaşi opere de artă după restaurare, mărturie a profesionalismului restauratorilor care au muncit pentru a reda publicului aceste exponate de valoare inestimabilă.

poze evenimente decembrie 1989 bucuresti muzeul de arta
Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania

evomag.ro

poze muzeu distrus evenimentele din decembrie 1989 bucuresti
Muzeul de arta din Bucuresti distrus in evenimentele decembrie 1989

Incendiul declanșat atunci s-a propagat și în laboratorul de pictură, ceea ce a dus la distrugerea operelor de artă care se aflau în încăpere, în timp ce alte zeci de lucrări au fost grav afectate şi au necesitat ample restaurări, desfăşurate atât în laboratoarele de specialitate ale muzeului, cât şi cu ajutorul unor specialişti din ţară şi din Olanda, SUA, Franţa, Italia.

poze lucrari arta restaurate mnar
lucrari de arta restaurate

magazin-bbraun.ro

arta restaurata mnar evenimentele din decembrie 1989
arta restaurata – MNAR

Vreme de un deceniu, muzeul a rămas închis pentru ample lucrări de renovare şi reamenajare, interval în care, pentru a-şi valorifica patrimoniul, a organizat numai expoziţii temporare, atât la sediul său cât şi în străinătate.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Începând cu luna mai 2000, se deschid succesiv Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Românească Modernă (martie 2001) şi Galeria de Artă Veche Românească (aprilie 2002).

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

One thought on “Evenimentele din Decembrie 1989 – expozitie foto Agerpres in Piata Revolutiei Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.