Evenimentele din decembrie 1989 in imagini

Pe terasa dinspre Calea Victoriei a Muzeului Naţional de Istorie a României, s-a deschis expoziţia foto-documentară ”Decembrie ’89. 25 de ani de libertate”.

terasa dinspre Calea Victoriei a Muzeului Naţional de Istorie a României
ecembrie ’89. 25 de ani de libertate

Expoziţia marchează împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, fiind un omagiu pentru cei care, în urma cu un sfert de secol, au ieşit in stradă, împotriva unui regim dictatorial, care încălca cele mai elementare drepturi şi libertăţi ale românilor.

expozitie foto decembrie 1989
decembrie 1989

Sunt surprinse momente ale desfăşurării evenimentelor din perioada cuprinsă între 16 – 23 decembrie 1989, la Timişoara şi Bucureşti.

revolutia romana 1989
evenimentele din 1989

Evenimentele din 1989 (istoria va dovedii dacă a fost sau nu o revoluţie) a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii desfăşurate în România, între 16 şi 25 decembrie 1989, care au dus la căderea preşedintelui Nicolae Ceauşescu şi la sfârşitul regimului comunist din România.

Muzeul Naţional de Istorie a României expo foto
expo foto la Muzeul Naţional de Istorie a României

Din păcate România a fost singura ţară din blocul estic care a trecut printr-o revoluţie violentă şi în care conducătorii comunişti au fost executaţi.
Expoziţia poate fi vizitată până în martie 2015.
În aceaşi zi în Bucureşti au am văzut că s-au depus coroane de flori la monumentul de la Universitate

coroane de flori universitate
la Universitate

iar la metrou cineva avea câteva păreri şi întrebări:

pareri despre revolutia romana
alte pareri
intrebari despre revolutia romana
intrebari

Alte imagini cu evenimentele din decembrie 1989, desfăşurate în diferite oraşe ale României, pot fi văzute aici (fotografii de Urban Tamas) , aici (autor Constantin Duma) sau aici, dar şi în cartea electronică (ebook) lansat de agenţia naţională de presă Agerpres.

La Cluj a avut loc si o reconstituire a evenimentelor din decembrie 1989, iar fotografiile realizate in decembrie 1989 pot fi vazute aici, iar autorul chiar povesteşte cum le-a realizat la această pagină.

Nici Sibiul nu a fost lipsit de incidente. Fotograful Nicu Cherciu a realizat o serie de imagini, care stau mărturie haosului şi crimelor săvârşite atunci; respectivele fotografii pot fi văzute pe această pagină.

3 thoughts on “Evenimentele din decembrie 1989 in imagini”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.