Evita sa-ti incarci telefonul de la orice port USB din aeroport, bar, cafenea

Probabil vi s-a întâmplat să vi se descarce telefonul mobil și să începeți să căutați un port USB într-un spațiu public, precum cafenele, baruri, fast-food-uri, aeroporturi, etc. Totuși experții în securitate ne recomandă să evităm să încărcăm telefonul în porturile USB publice, deoarece ne expunem la riscuri reale.

fotografie port USB spatiu public
port USB spatiu public

La ora actuală, găsim porturi USB ca să ne încărcăm telefonul aproape oriunde. În aeroporturi, avioane, recepțiile hotelurilor, cafenele, cluburi, autobuze sau mașini Uber, este puțin probabil să nu existe un USB în preajma ta dacă te afli într-un astfel de loc public.
Ideală pentru moment, soluţia nu este una deloc sigură, întrucât hackerii pot avea, astfel, control total asupra telefoanelor puse la încărcat.

poza statie incarcare telefon mobil spatiu public port USB
serviciu public incarcare telefon mobil

Experții diviziei de securitate cibernetică din cadrul IBM X-Force Red au formulat un avertisment foarte serios pe marginea acestui subiect în urmă cu ceva timp. Explicația folosită de ei este cât se poate de clară: ”Să te conectezi la un port USB public este ca și cum ai găsi o periuță de dinți pe marginea drumului și ai decide să o bagi în gură. Nu ai nicio idee pe unde a mai fost”, spunea atunci Caleb Barlow, vicepreședintele diviziei X-Foce Red.

Citește și: Recomandari: solutii stocare imagini foto-video

Tot Caleb Barlow ne reaminteștte că portul USB nu este folosit doar pentru încărcare cu energie electrică, ci și pentru transfer de date între echipamente. La unele smartphonuri traficul de date nu se efectuează fără acordul tău explicit; în acest sens fiind prezentă notificarea cu ”Acordă încredere” sau ”Trust this computer”.

fotografie priza curent avion calatorie
priza electrica in avion – calatorie trasatlantica

Se pare că nici cablurile USB nu sunt scutite de probleme de securitate. Un cablu USB poate fi modificat să aibă un mic circuit electronic care poate infecta cu malware un telefon mobil. Un astfel de exemplu este O.MG CABLE, care nu se deosebeşte prin nimic de unul normal.

Cabluri şi porturi USB false, care costă doar câțiva dolari şi se găsesc de cumpărat pe internet, permit transferul de malware (aplicații şi programe dăunătoare) în telefoane. Atacatorul poate avea, apoi, acces la datele personale ale utilizatorului, inclusiv la parole sau informații bancare.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Fenomenul a devenit atât de popular în ultimul timp încât a câștigat și un nume particular ”juice jacking”. Cel mai bine ar fi folosești propriul încărcător de priză sau să-ți cumperi un acumulator portabil sau și desigur să folosești propriul cablu de încărcare.
Eu v-am prezentat un test cu acest acumulator extern A+ de 15.000mAh.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.