Expozitia “Artisti romani in Marele Război” la MNAR

La Muzeul Național de Artă al României (MNAR) s-a deschis expoziția „Atelier de front. Artiști români în Marele Război”.

fotografii lucrari arta marele razboi romania mnar
Atelier de front. Artiști români în Marele Război

Expoziţia-eveniment „Atelier de front. Artiști români în Marele Război” marchează contribuția artiștilor la procesul de formare a memoriei colective în legătură cu Primul Război Mondial.

poza tablou ecaterina teodoroiu camil ressu mnar
Ecaterina Teodoroiu – Camil Ressu

Creațiile unei întregi pleiade de artiști mobilizați depun mărturie asupra Marelui Război din perspectiva contemporaneității imediate, directe, și participă astfel la „scrierea” istoriei, picturile, sculpturile și desenele realizate de aceștia fiind menite unui viitor Muzeu Militar.

poze vernisaj expozitie arta mnar bucuresti
vernisajul expozitiei Atelier de front. Artiști români în Marele Război

Ele consemnează viața de pe front și din spatele frontului în scene de un tragism adesea conținut, câteva dintre lucrări fiind expuse pentru prima oară cu prilejul „Expoziției Artiștilor Mobilizați de Marele Cartier General al Armatei”.

Vernisajul expoziţiei „Atelier de front. Artişti români în Marele Război” a avut loc miercuri, 23 august 2017, la Muzeul Naţional de Artă al României, în prezenţa ministrului culturii, Lucian Romaşcanu.

poza Lucian Romaşcanu ministrul culturii mnar bucuresti
Lucian Romaşcanu -ministrul Culturii

Plasată la parterul Galeriei Naționale, expoziția se bucură de o scenografie excepțională, sugerând prin construcție și cromatica sumbră, atmosfera întunecată și apăsătoare a tranșeelor.

poza vernisaj expozitie Muzeul Național de Artă al României MNAR
vernisaj expozitie arta – Muzeul Național de Artă al României (MNAR)

Pe simeze sunt reunite peste 120 de lucrări ale artiștilor mobilizați în Primul Război Mondial, printre care îi regăsim pe Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.

criando.ro

Cel puțin unele dintre lucrările prezentate acum au fost menite a face parte dintr-un dorit muzeu militar. Expunerea lor a fost făcută prima dată în ianuarie 1918, cu prilejul Expozitiei Artiștilor Mobilizați. Evenimentul de atunci sublinia explicit rolul artiștilor combatanți, dar mai ales rolul operei acestora –o artă făcută cu deplina știință a ceea ce înseamnă războiul.

poza sculptura Dumitru Mățăoanu Muzeul Național de Artă al României MNAR
Dumitru Mățăoanu – Muzeul Național de Artă al României (MNAR)

Operelor din patrimoniul MNAR li se alătură lucrări și documente împrumutate cu generozitate de Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, Complexul Muzeal „Moldova” din Iași și Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” din Ploiești.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

O selecție din expoziția de față va fi itinerată ulterior la Roma în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Museo del Risorgimento (Complesso Vittoriano), gazdă a evenimentului.

Program de vizitare: miercuri – duminică, 11.00 – 19.00 (până la 30 septembrie) / 10.00 – 18.00 (octombrie – decembrie)
Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, Galeria Națională (parter)
Bilet de intrare: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

fotostefan

One thought on “Expozitia “Artisti romani in Marele Război” la MNAR”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.