Expoziţia „O incursiune în istoriile cartierului Berceni”‏ în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să vizitați expoziţia „O incursiune în istoriile cartierului Berceni”, deschisă până pe 3 aprilie 2016, în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu.

poye  „O incursiune în istoriile cartierului Berceni” în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu
„O incursiune în istoriile cartierului Berceni” în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu

Conceptul expoziţional este realizat în cadrul proiectului „Istorii din cartier”, la care au fost adaugate elemente noi (aproximativ 30 de fotografii din arhiva muzeului).

Istorii din cartier expozitie poze
Istorii din cartier – Berceni
casa cesianu Istorii din cartier berceni foto
Istorii din cartier la casa Cesianu

Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia „O incursiune în istoriile cartierului Berceni” valorifică dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care redau câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).

maria tanase poza casa cesianu
Maria Tanase
poza manastirea vacaresti casa cesianu
manastirea Vacaresti

Străzi, uliţe, locuri dispărute sau transformate, mahalale, grădini, legende locale, istorii ale familiilor sau ale personalităţilor care au trăit în zonă începând cu secolul al XVIII-lea şi până în prezent fac parte din expoziţie. La realizarea acesteia au participat şi locuitorii cartierului, care au contribuit cu istorii personale la rememorarea vieţii cotidiene din alte perioade.

foto expozitie „Istorii din cartier”  berceni
vernisaj expozitia „Istorii din cartier” Berceni

foto „Istorii din cartier”  berceni

În cadrul activității de cercetare au fost identificate informațiile privind istoria zonei de sud a Bucureștiului și a cartierului Berceni, precum și imagini care să o ilustreze, din arhiva Muzeului Municipiului București sau din Arhivele Naționale ale României.

foto vernisaj „Istorii din cartier”  berceni

poze „Istorii din cartier”  Berceni Bucuresti
la expozitia „Istorii din cartier”

În același timp a fost lansat un apel pentru locuitorii cartierului care au fost invitați să prezinte istorii ale cartierului, ilustrate cu fotografii realizate de ei înșiși, pentru a completa istoriile locurilor din cartier cu propria lor perspectivă. Astfel, o parte dintre povești au fost scrise și trimise de către locuitori, iar cea mai mare parte din istoriile culese au fost sub forma unor interviuri de istorie orală. Istoriile locuitorilor se regăsesc pe blogul cartierului – www.cartierulberceni.com , dar și în catalogul online care va însoți expoziția.

tramvaiul de pe linia 1 berceni
tramvai linia 1 – Bucuresti
poza panoramica sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu
poza panoramica – sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

poza panoramica sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu
sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu

Proiectul „Istorii din cartier” a fost derulat de Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Translucid şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în perioada septembrie-noiembrie 2015. Demersul venea în continuarea unui alt proiect, „Edu_Cult_Berceni. De la cartier la comunitate”, derulat de Asociația Translucid în 2014. Proiectul a fost cofinanțat de Adminstrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Centrul Comercial Sun Plaza și de Asociația Parcul Național Văcărești. Proiectul a avut două componente principale – cercetare și colectare a poveștilor locuitorilor cartierului.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.