Expoziţia „Radiografia unei lumi dispărute“ la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti

Zilele ploioase sunt numa bune pentru vizitarea muzeelor; aşa că într-o vineri am mers la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR) unde se află expoziţia temporară „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani“.

Radiografia unei lumi dispărute“ la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti
Radiografia unei lumi dispărute“ la MNIR

Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei (destul de aproape de Bucureşti, în judeţul Călăraşi, la Sultana – Malul Roşu, aparţinând culturii Gumelniţa) fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923.

gumelnita Sultana – Malul Roşu
Gumelnita

Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) sunt integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci.

sultana gumelnita mnir bucuresti poze
Sultana

Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

mnir expozitia radiografia unei lumi disparute
la MNIR

Este bine să ai ceva timp la dispoziţie pentru a vizita această “radiografie” , deoarece sunt destul de multe exponate şi multă informaţie de citit.

Vezi şi: În vizită la Muzeul de Artă Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck

exponate mnir bucuresti sony rx10 ii
exponate

Interesant mi s-a părut că este prezentată şi activitatea arheologilor.

arheologie mnir bucuresti
arheologie

De fapt, din câte am aflat, expoziţia este stucturată pe trei paliere:

– istoriografic (biografic) – care prezintă istoricul şantierului arheologic de la Sultana-Malu Roşu, dar şi a oamenilor care au făcut descoperiri, autorii acelor fapte „necunoscute”;

– arheologic pluri- şi interdisciplinar – care ilustrează descoperirile arheologice excepţionale realizate de-a lungul timpului în situl de la Sultana: locuinţe, morminte, podoabe, vase şi unelte specifice comunităţilor preistorice ce le-au utilizat;

– experimental – în care sunt prezentate câteva dintre rezultatele proiectului Arhitectură&Arheologie Experimentală (2010-2014).

poza vasul cu indragostiti mnir bucuresti
vasul cu indragostiti

Civilizaţia care a exitat la Sultana-Malu Roşu, ridică şi nişte semne de întrebare; de exemplu Vasul cu lalele, foarte interesant tocmai prin prisma acestor flori care nu existau în Europa la vremea respectivă! Lalele au fost aduse aici de către turci abia în perioada medievală, milenii mai târziu.

poza vas cu lale mnir bucuresti
vas cu lalele

Expoziţia va fi deschisă în Holul Central al muzeului, până pe 31 decembrie 2015, putând fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00 (orar de vară), respectiv 9.00 – 17.00 (orar de iarnă).

poza topor mnir bucuresti
topor

Biletul de intrare costă 25 lei (adulţi), 15 lei (pensionari), 7 lei (elevi, studenţi) şi vă permite accesul la toate expoziţiile de la Muzeul Naţional de Istorie a României. MNIR are şi două expoziţii permanente, pe care vi le-am prezentat şi eu în acest post. Fotografiatul este permis, dar fără bliţ.

Alte poze de la expoziţia „Radiografia unei lumi dispărute“, realizate cu bridge-ul Sony RX10 II, pot fi văzute la Galeria foto, dar este mai bine să mergeţi la MNIR să vedeţi pe viu toate exponatele, mai ales că este posibil ca anul viitor muzeul să fie închis pentru renovare.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.